Euro 2024

Scenarij po vzoru Charleroija, kot bi ga spisal Hitchcock

München, 21. 06. 2024 12.58 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
54

"Bojda bo ob petih ploha," na ploščadi pred Allianz Areno pravi Zvone, ko pogleda v sivo nebo. "Seveda bo, ker bodo Srbi jokali," mu odvrne Zdravko. Njegove besede so bile res videti preroške še nekaj minut pred 17. uro, nato pa so se slovenske sanje sesule v sekundi. In to v zadnji. Pred očmi približno 20.000 slovenskih navijačev oziroma skoraj odstotka prebivalstva, kolikor se jih je včeraj zgrnilo na tribune znamenite Allianz Arene.

Druga tekma Slovenije na Euru 2024 je bila na sporedu ob 15.00, apetiti navijačev pa so po izenačenju na prvi tekmi proti močni Danski močno narasli. Nekateri so bivanje v Nemčiji iz Stuttgarta raztegnili vse do Münchna, drugi so na Bavarsko prihajali iz domovine z vsemi mogočimi prevoznimi sredstvi.

Že zjutraj so se začeli zbirati na osrednjem trgu Marienplatz, ki so si ga s srbskimi navijači razdelili približno na polovico, je pa Slovencem pripadla fontana. Ta je služila kot odličen "podstavek" za ikonične fotografije s zastavami in znamenito münchensko katedralo v ozadju. Pele so se slovenske pesmi, skandirali navijaški napevi.

Sopara je vse bolj pritiskala in treba je bilo poskrbeti tudi za žejna grla. Pijačo je večina prinesla s seboj, družba iz Hajdine pa se je znašla in na vrh zaboja piva poveznila še veliko vrečo ledu.

Pivo in led
Pivo in led FOTO: 24ur.com

Na letošnjem Euru se je začela tudi zbadljiva prehranska saga, ki je zdaj dobila tudi slovensko poglavje. Če so Albanci pred Italijani lomili špagete in Avstrijci pred Francozi bagete, je eden izmed slovenskih navijačev na Marienplatz prikorakal s kartonom, na kateremu je pisalo, da je kranjska klobasa okusnejša od čevapčičev. 

Slovenski navijači na trgu Marienplatz v Münchnu
Slovenski navijači na trgu Marienplatz v Münchnu FOTO: Tina Hacler

Zbadanja je bilo na pretek tudi z druge strani. "Luka Dončić je eden izmed nas," so skandirali z druge polovice Marienplatza slovenski strani. Slovenci so jih najprej izžvižgali, nato pa nemudoma spomnili na poraz v finalu Eurobasketa 2017. "Evropski prvaki," so jim vrnili napev, ko so se pohvalili s košarkarsko krono.

Če je kdo mislil, da mu je vroče zunaj na trgu, je vročina dobila popolnoma nov pomen že na samem vhodu v podzemno železnico. Tja se je zgrinjala reka ljudi, ki so želeli čim prej do stadiona. Nihče namreč ni želel tvegati, da bi prišel tako daleč in nazadnje zamudil tekmo. Vendar te bojazni ni bilo, saj je v Münchnu, kjer je nogomet zaradi domačega Bayerna religija, logistika popolnoma utečena.

Linija U6 ni kolapsirala, čeprav so bili vlaki nabito polni in povsem zatohli. Kot nam je pozneje pripovedoval eden izmed navijačev, je bil sam priča, kako so trije ljudje omedleli na približno 20-minutni poti do tja. Tudi mi smo pred stadionom nato videli dve posredovanji reševalnih ekip, številni so se res težko spopadali s soparo, ki je tiščala k tlom.

Potno čelo si na vlaku briše tudi Milan. "Prihajam z juga Srbije, tudi pri nas je vroče, ampak tole je pa nevzdržno," zmajuje z glavo fant iz Leskovca. Za pot do Nemčije so potrebovali 15 ur, tukaj pa ostajajo še ves teden, saj bo Srbija v torek igrala še z Dansko. Kart za tisto tekmo sicer še nima, poskušal jih bo kupiti v prihodnjih dneh, sicer pa si bo tekmo ogledal v enem izmed znamenitih münchenskih "biergartnov". 

Milan na vlaku
Milan na vlaku FOTO: 24ur.com

Tudi on je na Marienplatzu videl napis o kranjski klobasi in čevapčičih, ki ga je nasmejal. "Ko sem pred kratkim obiskal Ljubljano in Bled, sem poskusil vašo klobaso in zelo je okusna. Ampak razumem tovrstno zbadanje, moj oče prihaja iz Banjaluke in ves čas se prepirava, ali so boljši banjaluški čevapčiči ali leskovački," se smeji.

Do dejanskih trenj med obojimi navijači sicer ni prihajalo, tako eni kot drugi so zbadanje prenašali z nasmehi in trepljanjem po ramenih. Zvonko in Zdravko v majicah I feel Slovenia pred Allianz Areno opisujeta, kako so se smejali skupaj s Srbi. "Dejal sem jim 'zmagali boste' ... ampak ne danes," Zvone pravi, da so se vsi krohotali. "Bojda bo ob petih ploha," doda, ko pogleda v sivo nebo. "Seveda bo, ker bodo Srbi jokali," mu odvrne Zdravko. In tako je šlo ves dan, z ene in druge strani, pričakovanje pa je vse bolj naraščalo.

Zdravko in Zvone, v ozadju pa eno izmed posredovanj reševalcev
Zdravko in Zvone, v ozadju pa eno izmed posredovanj reševalcev FOTO: 24ur.com

"Zdaj je naša priložnost, zdaj, ali nikoli. Imamo odlično ekipo, dobrega selektorja. Če se bomo kdaj prebili iz skupine, se bomo zdaj," so se pridušali. Samo, da se ne ponovi Charleroi," pa je bilo slišati vmes.

Še vedno so namreč živi spomini na zadnji slovenski nastop na Euru, ko je pred 24 leti Slovenija proti takratni ZR Jugoslaviji vodila že 3:0, nazadnje pa zapravila vse tri gole prednosti in tekma se je končala z remijem.

Starša Adama Gneze Čerina pred Allianz Areno
Starša Adama Gneze Čerina pred Allianz Areno FOTO: 24ur.com

Sodnikov žvižg in začelo se je. Kotel Allianz Arene je postajal iz minute v minuto bolj vroč, tako zaradi vzdušja kot zaradi sopare, ki je vse bolj pritiskala. Zdravko in Zvone sta čakala ploho, prišel pa je hladen tuš. Ponovil se je Charleoi. In to s scenarijem, kot bi ga spisal Hitchcock. Najprej je prišla 69. minuta, ki je Slovence dvignila do neba. Gol Žana Karničnika je prinesel vodstvo Slovenije, ki so ga navijači tako težko čakali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tri točke so bile v žepu, navijači pa v ekstazi. 90 minut igre se je izteklo, mineval je tudi sodnikov podaljšek. Na tribunah so že računali, kateri dan morajo vzeti nov dopust, da bodo naše nogometaše lahko spremljali v Dortmundu, Frankfurtu ali pa spet v Münchnu, kamor vodijo napredovanja iz skupine C. V roke so vzeli mobilne telefone, da bi posneli zadnje sekunde tekme in veliko slavje, ki bo sledilo.  Zadnji srbski napad in zadnje sekunde tekme ... nato pa šok namesto slavja. Srbi so zadeli! Ponovila se je zgodovina, ponovil se je Charleroi. Scenarij je bil zaradi časovnice še toliko bolj grozljiv, tista zadnja sekunda je najbolj pekla.

Delirij je zamenjal strani, evforija je seveda zdaj zajela srbske navijače, na igrišče je v znak slavja priletela tudi bakla. Slovenci na tribunah so nejeverno strmeli predse, še vedno niso mogli verjeti, kaj se je zgodilo. Vseeno pa so zmogli velik aplavz za nogometaše, ki so se jim za njihovo odlično spodbudo prišli poklonit k ograji.

Nato so pod medijsko tribuno posedli k svojim dekletom, otrokom, staršem, prijateljem, ki so prišli v München. Navijači pa so se odpravili na mestne ulice ali proti domu, mnogi z besedami, da gredo pakirat kovčke za v Köln.

Odločni so, da naših fantov ne bodo pustili samih, upanje na napredovanje iz skupine še živi. Morda bo Alfred Hitchcock znova prijel za pero in spisal nov scenarij, tokrat s srečnim koncem za Slovenijo.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
21. 06. 2024 17.47
-1
To je zaradi zanič navijačev
JAZsemTI
21. 06. 2024 17.46
+8
Med 2. svetovno vojno so Srbi sprejeli tisoče Slovencev po vojni pa Slovenci tisoče Srbov. Postali in ostali smo bratski narod. Naši so Srbe do konca držali v negotovosti in potem smo si kot to najbolje znamo pošteno razdelili pike. Zaradi skupnega popevanja po tekmi se je splačalo. Srbom ni lahko, ker se morajo vedno znova z nekom garbat. V Slovencih pa so dobili nekoga, ki jim še daje voljo do življenja…
baldahin
21. 06. 2024 17.41
-2
Če bi tekma traja sekundo dlje bi bilo 2:1 za Srbijo.
Valkidžija
21. 06. 2024 17.37
+5
Dvojna merila in očitne simpatije sodnikov v korist Srbov. Spregledani penal, leteče plastenke srbskih primitivcev na Oblaka in še bi lahko našteval.
JAZsemTI
21. 06. 2024 17.48
+3
Ja. Stojanovića je katapultiralo in to bi videl tisti, ki bi moral in hotel!
Tuklaa
21. 06. 2024 16.49
+6
Upam da v napadu zaigra namesto Šoprarja Ilič al pa vsaj drugi vratar🙏🙏
drimtim
21. 06. 2024 17.12
+1
JAZsemTI
21. 06. 2024 17.53
Ti sigurno ne boš, ker si mojster za avtogole😏
Natoforever
21. 06. 2024 16.42
+8
Pa upam da bo proti Angliji igral Iličič..
Senca6
21. 06. 2024 16.29
-1
lajbeki srbski hahah
rob3rt
21. 06. 2024 16.16
-4
Za Iličića bi bilo najbolj pametno, da ga uščipne v zadnji loži in gre domov / dopust, potem pa trenirat za Evropa ligo, ker na tem prvenstvu ne bo dobil ene minute, bomo raje še naprej bunker igrali z igralcem manj (Šporarjem), ker pač mora Kek postavljati v igro igralce, ki jih določa Ž(abarska)NZS.
XVXC
21. 06. 2024 16.05
+10
Slovenci glavo gor. Osmina finala Vam ne uide. Z Vami smo. 👍
rob3rt
21. 06. 2024 16.22
+11
Ne uide ne nam, ne Hrvatom, ne Srbom in tudi ne Albancem isti avion iz Nemčije...
reaf
21. 06. 2024 16.03
+3
Včeraj se je zgodilo to kar se ne bi smelo ... podaljšek je bil predolg (5min?), golman Oblak je bil napačno postavljen, pozicioniral se je globoko za golovo črto v gol, namesto, da bi lovil ali odbil žogo iz kazenskega prosrora ... in danes bi bilo vse lažje 🤗 Upam, da proti Angležem odigramo najboljšo tekmo in da Šeško 2x zabije ...
rob3rt
21. 06. 2024 16.18
-1
Zgodil se je bunker takoj po golu z igralcem manj (Šporarjem) in brez enega igralca, ki bi znal na žogo stopit.
urib1
21. 06. 2024 16.18
+4
Ok. Ti dam prav, da ni bilo najbolj prav, da je stal v golu. Ampak odbijat žoge pa tudi ne bi mogel, ker bi moral skočit v gnečo igralcev pred njim, kar pa je bilo neizvedljivo
rob3rt
21. 06. 2024 16.21
-1
Najbolj bolano bi bilo, če bi Oblak ujel žogo (v golu)...
dinozaver79
21. 06. 2024 16.02
+1
lepo napisano
FejsBrukica
21. 06. 2024 15.25
+15
Luka Doncic je jedan od vas, ja. Je pokazal na EP 2017 v finalu, ko vas je filal kot filane paprike. 🤣
drimtim
21. 06. 2024 17.13
+0
DAEMONIUM
21. 06. 2024 15.21
+16
Anglija :, Danska 1:1 najslabša tekma kar sem jih gledal in če bodo Angleži tako igrali proti našim bo rezultat 2:0 za naše, Slovenija gre naprej❗❗❗
M_teoretik
21. 06. 2024 15.15
+6
Pokazali so več kot jih uvršča statistika. Upam, da bo temu sledil tud rezultat!?
HeavyDxxx
21. 06. 2024 14.55
+8
Srbi nič ne zbadajo ampak primitivno provocirajo.
zapiramvamustaaa
21. 06. 2024 14.58
+8
So jim že naši pokazali včeraj na igrišču kje jim mesto.Iz orlov do golobov...
crazyHorse
21. 06. 2024 15.06
+0
wow ... :D leta 2000 je bil potres , kaj je blo vceraj?
srda srrda
21. 06. 2024 15.50
-4
Kaj ste točno pokazali? Ste zmagali? Da, naredili ste boljši vtis, morda malo bolj nevarni po gol nasprotnika, in to je to. Statistika Posest zoge Slo44% Srb 56% Streli Slo 10 Srb 15 Streli na gol Slo 4 Srb 4 Koti Slo 4 Srb 9 Napadi Slo 43 Srb 55 Podaje Slo 347 Srb 538 Skratka, povsem zasluženo neodločeno.
zapiramvamustaaa
21. 06. 2024 14.48
+9
Danci bodo se sprehodili čez Srbe.Mi pa imamo vse možnosti da bledo Anglijo premagamo.Zaenkrat v skupini igramo najbolj napadalen nogomet poleg Dancev kar je kar težko za verjeti.Edini problem pri nam je ta da je Šporar pač igralec manj za Slovenijo.
crazyHorse
21. 06. 2024 14.47
+2
Ah borbena tekma, slovenci dali veliko od sebe, srce in zeljo v igro. Srbi obup in jeza, kasneja pa kar konkretno poakzali kar nekaj nevarnih strelov in na koncu lepo akcijo in gol. na obeh straneh nekaj smole in veliko srece, lahko bi bilo veliko slabse za katerokoli stran.
zapiramvamustaaa
21. 06. 2024 14.50
+8
Ubili smo jih samo sreča ni bila na naši strani žal.Vrnila se nam je tista zapravljivost Šporarja na prvi tekmi na katero sem opozarjal.
XVXC
21. 06. 2024 14.44
+6
Najnižji in najrevnejši sloj ljudi gleda največje bogataše, ki v minuti tekanja po travici pokasirajo več kot oni v celem svojem življenju in potem se ti reveži pretepajo in po.....jajo med seboj zaradi teh bogatašev, ki jim dol visi za to ubogo rajo. Razumi, kdor more.
Dvigalo
21. 06. 2024 14.37
+1
Če želimo napredovati se žal ne moremo šlepat. Pasti mora tudi kakšen ‘velikan’. Dejmo naši fantje! Zato ste na euru!
borjac
21. 06. 2024 14.32
+7
Najprej bi fantom čestital za izredno borben, odgovoren taktični pristop in seveda za 2 točki v prvih 2 tekmah z Dansko in Srbijo, ki sta obe na "papirju" močnejše od nas, sedaj pa komentar na naslov članka :" Scenarij po vzoru Charleroija, kot bi ga spisal Hitchcock", jaz bi dodal da končnega scenarija ni napisal Hitchcock, ampak ga je napisal Selektor Kek z svojimi napačnimi menjavami.