Euro 2024

Zakaj? Kako? Ronaldo je zaradi Slovenije sprva jokal, a pravljice je konec

Frankfurt, 01. 07. 2024 18.57 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić, Žiga Košec
Komentarji
362

Slovenska nogometna reprezentanca je znova pisala zgodovino, saj je prvič igrala v izločilnih bojih velikega nogometnega tekmovanja. Varovanci Matjaža Keka so ognjeni krst doživeli proti evropskim prvakom iz leta 2016 Portugalcem in ga po prvih 120 minutah in še več igre preživeli. Redni del tekme sta moštvi zaključili brez doseženega zadetka. Spremljali smo neverjetne podaljške in na žalost predvidljive enajstmetrovke, ki so jih z izidom 3:0 dobili Portugalci. Ti se bodo v četrtfinalu soočili s Francozi.

Začnimo (skoraj) pri koncu. Za nikogar, ki bere ta tekst, ne bo presenečenje, da je Slovenija tudi na četrti tekmi prvenstva igrala odlično, izjemno, neverjetno, popolno. Tistim redkim, ki so si drznili v torek 1. julija pred enajsto uro zvečer ugasniti televizijske sprejemnike, želimo dobro jutro. Sporočamo vam tudi, da velika Portugalska na čelu s Cristianom Ronaldom po 120 minutah igre ni mogla pokoriti majhne Slovenije. Tudi enajstmetrovka v 105. minuti podaljška ni uničila neuničljivih slovenskih junakov. Prej omenjeni Ronaldo, ki je zadel 13 enajstmetrovk zapored v reprezentančnem dresu, je po prekršku Vanje Drkušića v kazenskem prostoru imel priložnost zadeti še štirinajstega. A na poti mu je tokrat stal kapetan vseh kapetanov. Jan Oblak je njegovo namero prebral in ubranil najpomembnejši strel v svoji karieri. Sledi verjetno neuspešen poskus objektivnega poročanja o norih dogodkih na stadionu Deutsche Bank Park v Frankfurtu ...

Ali lahko Slovenci presenetijo Portugalce? To je vprašanje, ki se je ljubiteljem nogometa porajalo pred zgodovinsko tekmo slovenske nogometne reprezentance s Portugalsko. Nasprotnik ni bil lahek, a slovenski nogometaši niso mogli izgubiti ničesar. Že pred tekmo je bilo jasno, da bodo Slovenci največ energije morali usmeriti v svoje obrambne zadolžitve. Posledično je bilo izjemno pomembno, da na samem začetku tekme nasprotnike čim bolj umirijo in oddaljijo od vrat Jana Oblaka. A že v peti minuti je bil ta načrt pošteno ogrožen, ko je po podaji z desne strani proti slovenskem golu ustrelil branilec Ruben Dias.

Druga naloga je bila tudi vsem jasna. Cristiano Ronaldo je na marčevski prijateljski tekmi v Stožice privabil številne "navijače" Slovenije, tekmo pa takrat končal brez omembe vredne priložnosti. Vanja Drkušić mu je v osmi minuti z odločnim posredovanjem v kazenskem prostoru dal vedeti, da zanj naloga proti Sloveniji znova ne bo lahka. V 13. minuti je bilo še bolj nevarno, ko je Bernardo Silva podal pred gol Slovenije, Ronaldo je bil prekratek, za njim pa je Bruno Fernandes v odličnem položaju za las zgrešil žogo. Že v prvih 15 minutah so Slovenci nasprotnikom dovolili več priložnosti kot Angležem na zadnji tekmi skupinskega dela. Portugalci so imeli jasen načrt visokih predložkov pred gol Slovenije v upanju, da bodo Ronaldo ali njegovi soigralci žogo z glavo preusmerili za hrbet Jana Oblaka. A Slovenci so začetni pritisk nasprotnikov po 20 minutah preživeli in vzpostavili bolj enakovredno stanje v igri.

Naši fantje so igrali pogumno, odločno, močno in nepopustljivo, skratka natanko tako kot na vseh tekmah na tem Euru. A Portugalci so vendarle prelahko in prehitro po vsaki izgubljeni žogi Slovencev prišli pred kazenski prostor nasprotnikov in pretili. Tu sta izstopala predvsem Ronaldo in Rafael Leao. To dokazujeta rumena kartona Vanje Drkušića in Žana Karničnika v prvih 35 minutah igre, obakrat sta poskušala ustaviti Leaa. Šele v 39. minuti smo doživeli prvo pol priložnost Slovencev, ko je Petar Stojanović poskušal podati Andražu Šporarju, ki po posredovanju Nuna Mendesa ni prišel do žoge. To je bil začetek slovenskega prebujanja. Najprej je v 44. minuti prvič v okvir vrat ustrelil Benjamin Šeško, sledil je neuspešen strel Jake Bijola. A najbolj nevarna priložnost v prvem polčasu je pripadla Portugalcem, natančneje Joau Palhinhi, ki je z močnim strelom izven kazenskega prostora oplazil vratnico slovenski vrat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že v drugi minuti drugega polčasa je Joao Cancelo slovenske branilce povabil na ples in s hitrimi nogami žogo podal do Bernarda Silve, ki pa je ustrelil visoko preko Oblakovih vrat. Slovenski nogometaši so razumeli sporočilo nasprotnikov in tudi sami krenili v napad. Pri enem od protinapadov je Benjamin Šeško rahlo zamudil pri podaji odlično postavljenemu Andražu Šporarju in stranski sodnik je dvignil zastavico. Kljub jalovemu koncu akcije je priložnost še dodatno opogumila slovenske nogometaše in navijače na tribunah. 

Cristiano Ronaldo je dolgo slovel po svojih prostih strelih, a resnici na ljubo že dolga leta veliko večji vtis pri njih pusti njegova priprava nanje, kot izvedba in tudi tokrat je bilo tako. Streljal je večkrat, vedno znova nenatančno, še najbližje svojemu prvemu zadetku na prvenstvu je bil po strelu v 55. minuti, a izjemno močen strel je poletel naravnost, v še enkrat znova odlično postavljenega slovenskega kapetana med vratnicama.

Po tem pa je prišla in odšla 62. minuta. Po tem, ko so slovenski nogometaši ukradli žogo nasprotnikom, je do nje prišel Benjamin Šeško, ki je končno na tem prvenstvu lahko pokazal, kako hiter in močen je lahko, ko želi biti. 41-letni Pepe je bil ob njem popolnoma nemočen, saj se je Šeško proti vratom Dioga Coste podal kot razjarjen bik, a na žalost mu je na koncu zmanjkalo moči in predvsem idej za uspešen zaključek. Žoga je prepočasi poletela mimo portugalskih vrat. Slovenci so bili vse bolj nevarni, navijači vse glasnejši, upanje pred tekmo je nadomestil optimizem med njo. Ta optimizem je po koncu rednega dela igre bil popolnoma upravičen, saj so Slovenci tekmo zaključil brez prejetega zadetka in občinstvo na tribunah stadiona v Frankfurtu ter praktično vsi Slovenci po celotnem svetu so spremljali podaljške.

V njih pa na začetku opisani dogodki. Sledil jim je dogodek, ki ga Benjamin Šeško verjetno nikoli ne bo pozabil. V 115. minuti je še drugič na tej tekmi za seboj pustil 41. letnega veleveterana Pepeja. Sam se je znašel pred vratarjem nasprotnikov, a tudi v drugo je bil njegov strel preveč neodločen. Zaradi njegove mladosti mu bomo nezbranost na največji tekmi njegovega življenja oprostili. Jasno je bilo kdo bo po tekmi moralni zmagovalec, jasno je bilo kdo bo za vedno ostal v slovenskih srcih. Ostalo je le še izvajanje enajstmetrovk, na žalost.

Josipu Iličiću je Costa ubranil prvi strel. Cristiano Ronaldo je na drugi strani v drugo le premagal Jana Oblaka. Costa je ubranil tudi strel Jureta Balkovca. Jan Oblak je bil nemočen tudi pri strelu Bruna Fernandesa. Neverjetni Costa je tudi v tretje uganil smer strela, tokrat je bil nenatančen Benjamin Verbič. Jan Oblak je bil nemočen tudi pri strelu tretjega portugalskega "robota" Bernarda Silve in Slovenski nogometaši se vračajo domov.

Tako hladno in kruto se je tekma zaključila in težko je dodati kar koli drugega. Fantje, hvala vam za vse.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.59

Pravljice je konec, zgodbe pa zagotovo ne. Reprezentanca je mlada in kmalu jo bomo znova spremljali v boju za uvrstitev na velika tekmovanja.

Čestitke tako nogometašem in strokovnemu štabu, kot tudi vsem navijačem, ki ste glasno in srčno spodbujali slovensko reprezentanco. Lahko noč!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.57

Imamo štiri izmed osmih četrtfinalistov letošnjega Eura med katerimi žal ni Slovenije

23.55

Za konec si poglejmo še končno statistiko tekme, ki je bila povsem na strani Portugalske

Konec tekme

PORTUGALCI SE VESELIJO NAPREDOVANJA V ČETRTFINALE, SLOVENCI PA SE BODO Z DVIGNJENIMI GLAVAMI VRNILI DOMOV

Bravo fantje, spisali ste zgodovino slovenskega nogometa!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Enajstmetrovke 3:0

Bernardo Silva v polno in Portugalska napreduje v četrtfinale evropskega prvenstva v nogometu

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnico ti povem
03. 07. 2024 09.14
Ekipa, pričarali ste nam velik ponos, hrabro in požrtvovalno ste zastopali našo državo Slovenijo. 💪🇸🇮 Dejansko niste zgubili še nobene tekme, ki ste jih odigrali od 18 zapored. Razen z Portugalci, pa še te po 11 metrovkah. Gremo Slovenci, gremo Slovenija! Slovenija dežela šampionov!🔥🇸🇮🔥
Kollerik
02. 07. 2024 19.28
+3
Neverjeten užitek včeraj.... Cmeraldo alias Missaldo Pe. naldo v solzicah.... Aaarrghh, 😁🤣🤣
nemski_ovcar
02. 07. 2024 13.44
+2
To je kot ko so Črnogorci gledali tek na 3000m. Pa pravi eden...ko je ovaj smotani koji trči pozadi 400m....pa taj je naš, crnogorac.....uuuuu vidi ga junaka kako jih goni isped sebe
nemski_ovcar
02. 07. 2024 13.42
+3
Ma dajte no...enega gola naši niso dali. In to je za poveličevati?????? Še iz 11m niso zadeli....
tomahawk
02. 07. 2024 12.53
+3
Realno rečeno, ko se pusti srce na igrišču in spravi v jok in paniko največje nogometaše na svetu lahko rečemo samo kapo dol fantom. Pravijo Šeško katerega toliko poveličujejo in je ne vem kolk plačan bi tam mogu zadet... 21 let ima in sem prepričan da nekoč na odobni situaciji bo zadel tudi za slovenijo. Oblak pa....hobotnica 😉 Sam prosim ne zdaj uničit ta duh in peljite zgodbo naprej.
ZIPPO
02. 07. 2024 12.17
+3
VELIK HVALA našim fantom za včerajšnjo odlično tekmo!!!, ČESTITKE za uvrstitev na EP!!! 💪💪👍👍⚽🇸🇮
minnaema@yahoo.com
02. 07. 2024 12.02
+3
ENAJSTMETROVKE so dejanja TRENUTNE psihične pripravljenosti, ki pri vsakem človeku se lahko zelo spreminja, če je na mestu, da izvaja goool- zato so takšna dejanja pogojena bolj Z SREČO posameznika !
Resnico ti povem
02. 07. 2024 11.14
+4
Fantje, pričarali ste nam velike nasmehe in ponosno ste zastopali našo državo Slovenijo. 💪🇸🇮💪. Bilo je zelo blizu, niti ne tako daleč. To je začetek večje zgodbe, sedaj ste dobili prepotrebne izkušnje nastopanja na višji ravni.🇸🇮 Dejansko niste zgubili še nobene tekme od 18 zapored, razen včerajšne, pa še te po 11 metrovkah.Gremo Slovenci, gremo Slovenija!🤟🇸🇮
Blue Dream
02. 07. 2024 11.11
-1
Kdo pravi da je zaradi Slovenije? matr ste smešni
štajerc65
02. 07. 2024 10.52
+0
A Vućić je že kaj komentiral nas?
Sosedov Jože
02. 07. 2024 11.23
+4
Če bi Srbi izvajal enajstmetrovke bi bila Portugalska že doma. Kek naj poduči fante kako se izvajajo enajstmetrovke... Brez poraza, potem pa enajstmetrovke za jok...
forward
02. 07. 2024 14.46
barjan?ek1
02. 07. 2024 10.37
+4
Žal davek neizkušenosti ampak vse skupaj za odlično oceno. Bravo fantje in bravo Slovenija
Uporabnik1851333
02. 07. 2024 10.31
-4
resno vprašanje: "Ali nogometna pravila dovoljujejo, da sme ena ekipa po rednem delu in podaljšku zamenjati vratarja, ki bo branil enajstmetrovke?"
OvcjiPastir
02. 07. 2024 10.37
+3
omega _v6
02. 07. 2024 10.29
+10
Po novem bo morala Portugalska izbrana vrsta zraven vzeti še "mamico" Ronalda,da mu bo brisala solze!! Le kako ni sram,da je takšen fuzbaler taka MEVŽA?? Pa še to,če bi bil sodnik takšen kot je treba bi moral Ronaldo dobiti vsaj en rumeni karton za prekršek nad Oblakom in enega za valjanje po kazenskem prostoru Slovenije!! Sramota od nogometaša!!
lasportiva
02. 07. 2024 11.36
-1
Zakaj mamico, a nima tam v Maroku enga k ga tolaž in je ob njem ob dobrem in slabem..., sam prašam
borjan veliki
02. 07. 2024 10.25
-3
Resnično, se vidi, da je ta euro manj kakovosten, sprva zato, ker je več slabših reprezentanc na evropskem prvenstvu, drugo pa zato, ker lahko gredo prva tri mesta naprej. Če nebi bilo tega, bi nogometaši gledali samo na tvju prvenstvo
Naj bi
02. 07. 2024 10.23
+12
Prvrženci ronalda...Boste še kupovali karte, da vidite to jokico? haha
Kollerik
02. 07. 2024 19.26
MiamiNights1984
02. 07. 2024 10.15
+12
Odlična igra naših kljub statistično dominantni Portugalski. Nekaj zapravljenih priložnosti, ampak kapo dol. Portugalce so slovenski fantje pošteno izmučili, tako fizično kot psihično. Videti Ronalda, ki joče, je zares neprecenljivo.
tekač
02. 07. 2024 10.07
+4
Ej,ej,Ronaldo. .... nekaj je na tem človeku kar me moti....
devlon
02. 07. 2024 10.06
+7
'Odrasel' moški, ki jokca, ker žoga ne gre v gol... Morda bi se bilo smiselno pogovoriti s strokovnjakom.
roten
02. 07. 2024 10.06
+5
Ronaldo in Pepe sta bila zrela vsak za po dva rumena
za bojši jutri
02. 07. 2024 10.02
+3
Ronaldo je jokal kot nedonošenček