Euro 2024

Pet potencialno ključnih dvobojev finala evropskega prvenstva

Berlin, 14. 07. 2024 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.M., STA
Komentarji
0

Nogometni reprezentanci Anglije in Španije bosta v Berlinu odigrali finale evropskega prvenstva. Vsekakor je pred nami napeta tekma, ki jo lahko odloči dobra poteza enega izmed akterjev obeh reprezentanc. Kateri pa so individualni dvoboji, ki bi utegnili odločiti potek finala?

Finale bo odigran na olimpijskem stadionu v Berlinu
Finale bo odigran na olimpijskem stadionu v Berlinu FOTO: AP

Harry Kane in Aymeric Laporte

Kapetan Anglije Harry Kane lahko z zadetkom postane najboljši strelec tega turnirja. Po 44 golih v 45 nastopih za Bayern je Kane na prvenstvu imel nekaj zdravstvenih težav in bil zamenjan na treh od šestih tekem. V Aymericu Laportu bo imel nasproti izkušenega branilca, ki je osvojil pet angleških naslovov in Ligo prvakov z Manchester Cityjem. Na tem prvenstvu je zaigral na vseh tekmah, z izjemo prve proti Hrvaški, in pokazal odlično formo. Lahko ob pomoči svojega obrambnega partnerja v žep pospravi enega izmed najnevarnejših napadalcev na svetu?

Harry Kane in Aymeric Laporte se poznata še iz časov, ko sta igrala v angleški Premier ligi.
Harry Kane in Aymeric Laporte se poznata še iz časov, ko sta igrala v angleški Premier ligi. FOTO: AP

Phil Foden in Rodri

Drugi potencialno odločilni obračun bo med klubskima soigralcema Philom Fodnom in Rodrijem. Fodna so navijači bodrili z znamenitim napevom "Phil Foden's on fire", toda nogometaš je šele v polfinalu upravičil besedilo, ki govori o nogometašu v izjemni formi. Na tekmi proti Nizozemski so mu eno žogo izbili z golove črte, v nadaljevanju tekme pa je zadel še okvir vrat. A Foden bo moral biti na najvišji ravni, saj je njegov soigralec iz Manchester Cityja Rodri dokazal, zakaj ga vsi poznavalci nogometa uvrščajo med najboljše obrambno usmerjene veziste na planetu.

Phil Foden in Rodri sta že leta soigralca na klubskem nivoju.
Phil Foden in Rodri sta že leta soigralca na klubskem nivoju. FOTO: AP

Bukayo Saka in Marc Cucurella

Še eno angleško orožje v napadu Bukayo Saka bo moral ukaniti Marca Cucurello. Saka je na trenutke pokazal svoje sposobnosti, tokrat pa mu bo nasproti stal Cucurella, ki si je z dobrimi predstavami zagotovil mesto v začetni postavi na levem boku španske obrambe. Ta je na prvenstvu pokazala, da jo je težko premagati – španska mreža je v skupinskem delu ostala nedotaknjena, na treh obračunih izločilnih bojev pa so prejeli po zadetek na tekmo.

Tudi Bukayo Saka in Marc Cucurella si kruh služita na otoku.
Tudi Bukayo Saka in Marc Cucurella si kruh služita na otoku. FOTO: AP

Declan Rice in Dani Olmo

Dani Olmo ima tako kot Kane ter še Gruzijec Georges Mikautadze, Nemec Jamal Musiala, Nizozemec Cody Gakpo in Slovak Ivan Schranz doslej tri zadetke na turnirju in lahko osvoji naslov najboljšega strelca. Toda Olmo je doslej poskrbel tudi za dve podaji, njegova igra pa bo še kako pomembna za španski napad. Tega bo poskusil prekinjati Declan Rice, ki je pokril več prostora kot katerikoli drugi nogometaš na tem prvenstvu, prav tako pa je pridobil tudi največ žog.

Luke Shaw in Lamine Yamal

Težka naloga čaka tudi angleškega bočnega branilca Luka Shawa, saj bo njegov glavni tekmec eden zvezdnikov turnirja Lamine Yamal, ki je z golom proti Franciji postal najmlajši strelec v zgodovini prvenstva stare celine. Ustaviti ga bo težka naloga, ki bi lahko padla na ramena Shawa. Kieran Trippier je bil zaradi Shawovih težav s poškodbo doslej prva izbira na angleškem levem boku, a ker ima tudi sam nekaj težav s pripravljenostjo, lahko na tem položaju pričakujemo Shawa.

Evropsko prvenstvo
Evropsko prvenstvo FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.