Euro 2024

Za evropski vrh se bori le še osem reprezentanc

Nemčija, 03. 07. 2024 16.31 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žan T. Urbanija
Komentarji
2

Znanih je osem ekip, ki se bodo pomerile v četrtfinalu Eura in med seboj obračunale za trenutno najbolj želen kos kovine na stari celini. To so Španija, Nemčija, Portugalska, Francija, Nizozemska, Turčija, Anglija in Švica. Favoriti za naslov so po dobrih predstavah Španci, največje presenečenje turnirja pa je reprezentanca Turčije.

V četrtfinalu manjka Italija, zmagovalka evropskega prvenstva 2020. Njihov poraz z 0:2 proti Švici v soboto je zagotovil, da dosežek Španije kot edine države, ki je osvojila dva turnirja zaporedoma (2008, 2012), ostaja nedosegljiv.

Lamine Yamal (Španija) je najmlajši nogometaš v zgodovini, ki je nastopil na Euru.
Lamine Yamal (Španija) je najmlajši nogometaš v zgodovini, ki je nastopil na Euru. FOTO: AP

Prva tekma četrtfinala se bo odvila v petek na stadionu v Stuttgartu. Ob 18. uri se bosta pomerili reprezentanci Španije in Nemčije. Španci veljajo za favorite, saj so kot edini v skupinskem delu osvojili vse možne točke, v osmini finala pa so gladko premagali Gruzijo. A Nemcev se ne sme nikoli odpisati.

Cristiano Ronaldo na tekmi proti Sloveniji
Cristiano Ronaldo na tekmi proti Sloveniji FOTO: Profimedia

V večernem terminu ob 21. uri se bo na Bavarskem odvijala tekma med Portugalsko, ki je v osmini finala premagala našo reprezentanco selektorja Matjaža Keka, in Francijo, ki je v prejšnjem krogu izločila Belgijo. Stavnice favorizirajo Francoze, saj so na prvenstvu vseeno pokazali več.

Jude Bellingham je zadel v sodnikovem podaljšku.
Jude Bellingham je zadel v sodnikovem podaljšku. FOTO: AP

Na drugi strani žreba se bosta na prvi tekmi četrtfinala v soboto merili reprezentanci Anglije, ki ji je skoraj spodletelo proti Slovaški, a jih je rešil Jude Bellingham v sodnikovem dodatku, in Švice, ki je presenetila evropske prvake iz zadnjega Eura, Italijo. 

Avstrija - Turčija
Avstrija - Turčija FOTO: AP

Zadnja tekma četrtfinala bo v soboto ob 21. uri, ko bo Turčija poskušala ponovno presenetiti in izločiti Nizozemce. Tekma se bo odvijala v Berlinu, mestu, kjer živi najštevilčnejša turška diaspora izven domovine. Na stadionu in ob njem bo brez dvoma prevladovala rdeča barva. 

Polfinala bosta na vrsti prihodnji petek in soboto, finale pa bo v sredo, 14. julija, v Berlinu.

Četrtfinalisti Eura 2024
Četrtfinalisti Eura 2024 FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zaplešimo
03. 07. 2024 19.16
-1
upam da Španci vse nabijejo
Bigbadjohn
04. 07. 2024 09.23
+1