Euro 2024

Slovenija junaško zdržala nalet Anglije za osmino finala evropskega prvenstva

Köln, 25. 06. 2024 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič, Marko Juvan
Komentarji
348

Slovenski nogometaši so dosegli nov mejnik! Na tretji tekmi evropskega prvenstva so še tretjič remizirali in si tako priigrali zgodovinsko prvo uvrstitev v izločilne boje na velikih tekmovanjih. Na trdem obračunu proti favorizirani Angliji zadetkov nismo videli, kar je bilo dovolj za končno tretje mesto v skupini C.

Sloveniji je uspelo! V zahtevni skupini s prvimi favoriti za naslov Angleži, polfinalisti zadnjega Eura Danci in visoko letečimi Srbi so Kekovi varovanci prišli do zgodovinskega napredovanja v osmino finala, kar so pred začetkom turnirja napovedovali le redki. 

"Vsi skupaj s kapetanom na čelu smo govorili, da nočemo biti turisti. Da so nas enostavno prekrižali, nas je še bolj gnalo. Čestitke fantom, čestitke celi ekipi," je bil izjemnega uspeha vesel selektor Matjaž Kek, ki je po remiju brez golov z Anglijo dodal: "V treh tekmah smo v skupini, ki ni bila lahka, dokazali, da spadamo sem. Nobenemu nismo dovolili kaj dosti. Jasno je, da smo trpeli. Tudi tokrat." 

Res je, Angleži so imeli v Kölnu vseskozi terensko premoč in tudi več priložnosti, a bili zavoljo čvrste in zbrane slovenske obrambe le redko nevarni. Na koncu je ostalo pri 0:0, kar je bilo po okusu obeh reprezentanc. Ob identičnem izidu na drugi tekmi je Angležem pripadlo prvo mesto, Slovencem pa tretje. 

Jan Oblak je prvič na letošnjem Euru mrežo ohranil nedotaknjeno.
Jan Oblak je prvič na letošnjem Euru mrežo ohranil nedotaknjeno. FOTO: Luka Kotnik

Znova brez sprememb v začetni postavi 

Matjaž Kek z izbiro začetne postave pričakovano ni presenetil: še tretjič zapored je v ogenj poslal istih 11 nogometašev. Na drugi strani je Gareth Southgate prisluhnil željam navijačev in na klopi pustil Trenta Alexander-Arnolda, ki si je na uvodnih tekmah prislužil kar nekaj kritik. Namesto njega je začel Conor Gallagher

Angleži so – podobno kot Srbi – začeli precej zadržano, Slovenija je bila tista, ki je v uvodnih minutah narekovala tempo in prišla do prve priložnosti, ko je Benjamin Šeško v peti minuti streljal z glavo, a Jordan Pickford ni imel večjih težav.

Po približno četrt ure igre so Angleži le uspeli zagospodariti. V 20. minuti je bila izigrana desna stran slovenske obrambe, Phil Foden je podal za Bukaya Sako, ta pa je brez težav potisnil žogo v prazno mrežo, a angleško slavje je bilo kratko. Stranski sodnik je namreč hitro dvignil zastavico za prepovedani položaj, v katerem je bil asistent Foden. 

Deset tisoč slovenskih navijačev je znova pripravilo sijajno vzdušje in preglasilo številčnejše Angleže.
Deset tisoč slovenskih navijačev je znova pripravilo sijajno vzdušje in preglasilo številčnejše Angleže. FOTO: Luka Kotnik

Angleži do konca polčasa pritiskali, Oblak ostal zbran 

Kljub temu so Angleži dobili veter v svoja jadra, saj so v naslednjih minutah prevladovali. Slovenci pa ukradenih žog kot po pravilu niso uspeli zadržati v svoji posesti, zaradi česar so precej trpeli. Harry Kane je po pol ure sprožil z velike razdalje, a je bil Jan Oblak zanesljiv. Podobno velja za akcijo štiri minute pozneje, ko je s prostega strela sprožil Foden. Dober strel, še boljše posredovanje škofjeloškega vratarja ...

Kekovi varovanci so se v zaključku polčasa uspeli otresti pritiska in so v zadnjih minutah znova narekovali ritem. Na desni strani je v ugoden položaj prišel vseprisotni Žan Karničnik, a se je odločil za podajo, ko bi lahko celo streljal, angleška obramba pa je uspela odbiti. Po prvih 45 minutah tako zadetkov nismo videli. 

Slovenija vs Anglija (tekma)
Slovenija vs Anglija (tekma) FOTO: Sofascore.com

Uvoden nalet treh levov v nadaljevanju so Slovenci znali umiriti

V drugem polčasu se je nadaljeval pritisk Anglije, ki je jasno krenila po vse tri točke, a je trem levom kot po pravilu zmanjkalo domišljije v zaključkih akcij. Če temu dodamo še borbeno, zbrano in nepopustljivo slovensko obrambo, ki ji je znova sijajno poveljeval Jaka Bijol, postane bolj jasno, zakaj Oblak v nadaljevanju sploh ni imel večjega dela. 

Še najbolj ga je v sodniškem dodatku ogrozil strel rezervista Cola Palmerja, ki ga je brez težav ukrotil. Kek je najprej menjal v 74. minuti, ko je iz igre poslal vidno izčrpanega Benjamina Šeška, namesto njega pa je prve minute na velikem tekmovanju okusil Josip Iličić

Zvezdnik Maribora je bil do konca – kar velja za vse njegove soigralce – malo viden, a je storil svoje, ko ga je ekipa najbolj potrebovala. Nekajkrat je stopil na žogo in soigralcem zagotovil prepotrebne sekunde oddiha, denimo takrat, ko je nalet Anglije prekinil s tem, da je izsilil prekršek Fodna za rumeni karton.

Postava, ki je začela zgodovinsko tekmo z Anglijo.
Postava, ki je začela zgodovinsko tekmo z Anglijo. FOTO: Luka Kotnik

Vsak je dodal svoje, tudi četverica rezervistov 

V 86. minuti sta vstopila še Jon Gorenc Stanković in Žan Celar, tik pred koncem pa tudi Jure Balkovec namesto Erika Janže, ki je že sredi prvega polčasa prejel rumeni karton, zaradi česar ga ne bo v osmini finala. 

A to v tem trenutku niti ni pomembno. Pomembno je, da so Kekovi varovanci z novo garaško predstavo zaprli usta nejevernim Tomažem in poskrbeli za nov mejnik slovenskega nogometa. Reprezentanca bo prvič okusila slast igranja v izločilnih bojih velikega tekmovanja. 

Zasluženo, veličastno, zgodovinsko. 

Istočasno sta se tudi Danska in Srbija razšli brez zadetkov. Slovenija in Danska sta skupinski del tako sklenili s tremi točkami, enako gol razliko in identičnim številom doseženih zadetkov ter prejetih rumenih kartonov. Danci so na koncu zasedli drugo mesto zaradi boljšega izkupička v kvalifikacijah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

25. junij, Skupina C, izida:

Anglija – Slovenija 0:0

Srbija – Danska 0:0

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.17

S fotografijo izjemnega in tokrat nepremaganega kapetana Jana Oblaka zaključujemo današnji tekstovni prenos ...

Hvala, da ste nas spremljali.

23.10

In še pogled na "tabelo" izločilnih bojev ...

Slovenija bo igrala v Frankfurtu ali Münchnu. Da, resnično je. Uživajte. Privoščite si.

23.07

Kapetan Slovenije Jan Oblak v prvi izjavi po tekmi:

"Zadnje minute tekme niti ne vem, kako so bile. Občutki po koncu so fenomenalni. Malo trpljenja med tekmo bo hitro pozabljenega. Presrečni, veseli, ponosni, zadovoljni. Rekli smo, da v Nemčijo ne bomo prišli samo nastopati, ampak tudi kaj narediti. Na srečo nam je uspelo priti iz skupine. En cilj dosežen, upam pa, da to ni konec."

23.03

Končna statistika

Razmerje strelov in posesti bo hitro pozabljeno. Velika točka pa bo šla v zgodovino ...

22.58

Sledi še statistika, ki jo pripravlja Sofascore ...

Nato pa na naši spletni strani, kakopak, vsi odzivi po novem mejniku za slovenski šport. In to ob državnem prazniku. Slajše ne gre ...

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesso66
26. 06. 2024 14.50
+4
Mislim da Slovenija še nikoli ni imela tako "slovenske" reprezentance: Oblak, Bijol, Janža, Karničnik, Blažič, Elšnik, Gnezda Čerin, Šporar, Šeško. sami slovenski fantje, ki vedo kaj pomeni igrati za domovino in grb. In to se opazi tudi na igrišču. Fantje trgajo, grizejo za vsak centimeter igrišča, skačejo za vsako žogo, dobivajo duele in gredo po moško. Hvala vam!!! mislim da še nikoli ni bilo kaj takega v slovenski moški nogometni reprezentanci. Fantje z vami smo, četudi izgubite osmino finala, za nas ste šampioni
VR tak Urbin sin
26. 06. 2024 18.41
Je lepo videti , čeprav s tem istočasno nehote zanemarjamo vse ostale , ki se enako vneto borijo za našo domovino in grb. Lahko bi rekli mogoče, da je to bolj slovenski šport, kot je bil kdajkoli prej
mackon08
26. 06. 2024 13.25
+2
Je pa zanimivi razplet naslednjih tekem. Danci kot drugi v skupini imajo za nasprotnika Nemce, ki so domačini in si jih nihče ne želi. Mi kot tretji smo se jim izognili, čeprav ni lahkega nasprotnika.
DAEMONIUM
26. 06. 2024 13.07
+3
Srbi danes svoj odhod tolmacijo: "Nismo mi izgubili z Danci le naprej se nismo uvrstili a tudi Angleži niso premagali Slovencev 2:0 pravzaprav jih sploh niso premagali".💃🕺😛😇🤮
dinozaver79
26. 06. 2024 12.09
+3
Glej glej glej slovence na pohodu
Boris Kavčič
26. 06. 2024 10.58
+1
prvi polčas Iličič v drugem ga menja Šeško..in oba na polno..če je kondicija vprašanje...upam da se Šporarju končno odpre...
mackon08
26. 06. 2024 13.09
+2
Daj ne piši bedarije ko je Iličič v igri nam eden manjka v obrambi. Šeško naredi v obrambi več kot katerikoli napadalec na tem prvenstvu. To kot je včeraj vstopil Iličič je čisto ok.
First Last
26. 06. 2024 10.54
+4
Obramba je bila tipi topi, zelo pazljivi in fokusirani ,polni energije do konca, brez spodrsljaja, se vidi da je reprezentanca mlada, v pozitivnem smislu.
Uporabnik S2020
26. 06. 2024 10.28
+5
to ko igra slovenska himna na dan .d v nemčiji enkratno neponovljivo
lotty82
26. 06. 2024 10.26
+6
tale Jerković je bil pa adijo s pesimističnim komentiranjem. Tako me je živciral, da sem prestavila na SN1!
Kollerik
26. 06. 2024 10.17
+7
Osmina finala... To mi deli !! No, kje ste zdaj pljuvači po Keku in co.... Skrijete se v mišje luknje!
Boris Kavčič
26. 06. 2024 10.50
+6
to tekmo je definitivno taktično dobro vodil..če bi to proti srbiji naredil bi bilo z anglijo neobremenjeno igrat...treba je priznat..je imel poguma in svaka čest....vsako kritizeranje pa tudi ni pljuvanje...
alam12
26. 06. 2024 10.11
+4
Fantje bodo v osmini finala veliko bolj sproščeni in lahko se zgodi marsikaj, ker so zastavljeni cilj že dosegli zato vse Čestitke In pohvale, ker so si to z borbenostjo tudi zaslužili in naj uživajo.. Lp
boki1408
26. 06. 2024 10.09
+8
Čestitke Sloveniji zasluženo dalje. Pozdrav iz Niša (Srbija).
Marigol
26. 06. 2024 10.07
+13
Bravo Slovenija, bravo Slovenci! 🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮 Čeprav sem sama Hrvatica vam iz srca čestitam za zgodovinski uspeh. Zdaj pa idemooo naprej! In še nekaj. Nikoli ne prenehajte sanjati, da se lahko uvrstite zelo visoko. Če si za cilj izberete 'luno', še vedno lahko pristanete 'med zvezdami'. 🙌🏻🔥❤️
Boris Kavčič
26. 06. 2024 10.51
+6
Ana desetnica
26. 06. 2024 13.10
+1
Sem navijala za Hrvaško! Škoda! Hvala za lepe želje!
Resnico ti povem
26. 06. 2024 09.42
+8
SLOVENIJA gre v osmino finala, Noro.....!💪🇸🇮💪🇸🇮💪🇸🇮Imamo danes 25.6. tudi DAN DRŽAVNOSTI!🔥🇸🇮🔥🇸🇮🔥🇸🇮Gremo Slovenija samo naprej.❤️🇸🇮❤️Fantje ste prava ekipa,Slovenija dežela šampionov!
Roadkill
26. 06. 2024 09.33
+3
Se pravi čerin je bil igralec tekme pa nima najvišje ocene? malo nenavadno
juventina10
26. 06. 2024 09.21
+8
angleški navijači so se najprej obregnili ob milijone njihovih nogometašev in koliko v repki pokažejo.napisali so,ko bi slovence vsaj bili zmožni premagat 3:0,da bi nam dali lažno upanje,pa niso dali niti 1 gol.nenazadnje smo mislili,da bomo slovence kar preskočli,toliko nič smo se ubadali z njimi.
Hellsrael
26. 06. 2024 09.19
+17
Ljudje bozji se vedno se ne zavedamo,kaj nam/jim je uspelo!! Upam stavit,da smo na prebivalca najuspesnejsa sportna drzava na svetu! Kosarka,rokomet,nogomet,hokej,zinski sporti...... Povsod nas je dovolj in kazemo zobe v vseh panogah...... PONOSEN DO NEBA ! SLOOOO VEE NII JAAAAAAA🇸🇮💙💚
Boris Kavčič
26. 06. 2024 10.53
+2
kolesarstvo,atletika.motokros,plezanje,, ja se strinjam s teboj definitivno....
Potouceni kramoh
26. 06. 2024 09.16
+6
Mi bomo zdej v osmini finala premagali sami sebe.
Tomvojo
26. 06. 2024 09.02
-2
Če bi sprehajalca Šeškota prej zamenjal bi pa mogoče še zmagali. Obramba na mestu z malo kiksi, ja je treba imet tudi malo sreče.
Boris Kavčič
26. 06. 2024 10.54
+1
zvezdnik ki igra 70 min tekme...tudi meni ni čisto jasno...bi vsaj drugi polčas menjal Jojota...
mmickica
26. 06. 2024 09.00
+16
Bravo nasi!👍🥰🇸🇮 Sicer bi si bolj zasluzili zmago proti Srbiji, kot vcerajsnji remi, ampak glavno da je. Super!🇸🇮🇸🇮🇸🇮
mackon08
26. 06. 2024 08.47
+9
Kakšen nalet? Napadi Anglije so se končali 25m od gola. Bi bil nalet če bi Oblak bil igralec tekme, včeraj pa ni bilo potrebno odbraniti praktično nič.
Kollerik
26. 06. 2024 10.22
+5
Tale trener Anglije nekaj ne dela dobro, to je očitno. Sicer fajn, da je tako 😁