Euro 2024

Obračun za v anale: Španija proti Angliji

Berlin, 14. 07. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Berlinu narašča napetost pred finalom evropskega prvenstva v nogometu. Pomerili se bosta reprezentanci Španije in Anglije. Za Otočane bi to bil sploh prvi naslov evropskih prvakov, Furija pa bi z zmago v nedeljskem finalu prišla že do svojega četrtega. Španija bi s tem postala država z največ naslovi prvakov stare celine, a zgodovina medsebojnih obračunov govori v prid treh levov.

Predogled Španija - Anglija
Predogled Španija - Anglija FOTO: Sofascore.com

Španija ali Anglija? To je vprašanje, ki si ga zastavljajo evropski in svetovni ljubitelji nogometa. Športna javnost več možnosti pripisuje Špancem, saj so ti na turnirju prikazali prepričljivejše predstave. Ne le da so dobili vseh šest odigranih tekem na turnirju, temveč tudi navdušili s svojo igro.

Angleži po drugi strani niso bili tako prepričljivi, njihovo napredovanje v nadaljnje izločilne boje je večkrat viselo na nitki. Tudi glavni zvezdniki treh levov, kot so Harry Kane in Jude Bellingham niso povsem dosegli visokih pričakovanj javnosti. Angležem ne gre na roko niti dejstvo, da so na prvenstvu odigrali več minut kot njihovi nasprotniki,  za pripravo na sklepni obračun turnirja pa so imeli en prosti dan manj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obe reprezentanci na turnirju še neporaženi, Španci z rekordnimi šestimi zmagami

Španci so evropsko prvenstvo začeli z obračunom proti Hrvaški, ki so ga dobili s 3:0. Boljši so bili tudi proti Italiji in Albaniji, oba obračuna so dobili z 1:0 in se v izločilne boje uvrstili kot zmagovalka skupine B. V osmini finala so brez težav s 4:1 preskočili prvo oviro, Gruzijce. Sledil je četrtfinalni triler proti gostiteljici Nemčiji. Florian Wirtz je v 89. minuti izničil minimalno prednost, ki jo je Španiji zagotovil Dani Olmo, in izsilil podaljšek. Ko je že kazalo na enajstmetrovke, je rezervist Mikel Merino v 119. minuti svoji reprezentanci zagotovil uvrstitev v polfinale. Vstopnico za finale so si zagotovili po zmagi nad Francijo, ko sta na gol Randala Kolo Muanija odgovorila najstniški zvedznik Lamine Yamal in Dani Olmo. Špancem je uspelo nekaj, kar ni še nobeni reprezentanci doslej, zmagati na šestih tekmah evropskega prvenstva.

Angleži so se na poti do finala srečali z nekoliko manj uveljavljenimi, a zaradi tega nič manj nevarnimi nasprotniki. V skupinskem delu so z 1:0 premagali Srbijo, proti naši reprezentanci in danskemu dinamitu pa so odigrali 0:0. V osmini finala so Slovaki dolgo vodili z 1:0, podaljšek pa je v 95. minuti uspel izsiliti Bellinghamu. Slovaške sanje je dokončno razblinil Kane, ki je Angležem zagotovil zmago v uvodnih minutah prvega podaljška. V četrtfinalu je Bukayo Saka izničil minimalno prednost Švicarjev in tekma se je zavlekla v podaljšek, sledili so kazenski streli. Trije levi so uspeli kaznovati zgrešeni strel Manuela Akanjija in se prebiti v polfinale. Tam so jih čakali Nizozemci, ki so sicer hitro povedli, toda Angleži so po uspešni enajstmetrovki Kanea izenačili. Ponovno je kazalo, da se bo tekma zavlekla v podaljšek, a v 90. minuti je rezervist Ollie Watkins izid povišal na 2:1 in svoji ekipi priboril že drugi zaporedni finale na evropskih prvenstvih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgodovina govori v prid Angležem

Angleška in španska nogometna reprezentanca sta odigrali že 27 medsebojnih obračunov, Furija je slavila deset zmag, Otočani so bili boljši trinajstkrat, štirikrat pa je bil izid poravnan. Devetnajst od teh obračunov je bilo prijateljskih, dvakrat sta se ekipi pomerili na svetovnem in štirikrat na evropskem prvenstvu, dvakrat pa sta si nasproti stali v ligi narodov. Zadnjič sta se ekipi udarili oktobra 2018, obračun so s 3:2 dobili Angleži. 

Španija na evropskem prvenstvu še nikoli ni premagala treh levov, premoč je Angležem nazadnje morala priznati 1996, ko je La Roja v četrtfinalu izpadla po enajstmetrovkah.

Španci so sicer evropski naslov slavili trikrat, leta 1964 ter dvakrat zapovrstjo v letih 2008 in 2012, leta 1984 pa so v finalu izgubili proti Franciji. Zanje je to prva uvrstitev v finale po letu 2012. 

Nasprotno trije levi naslova evropskih prvakov še nimajo, so se pa letos že drugič zapored uvrstili v finale prvenstva stare celine. 

Obračun bo tako v vsakem primeru zgodovinski. Ali bodo evropsko krono prvič v zgodovini osvojili Angleži, ali pa bo Španija postala prva država, ki bo zmagovalni pokal prvenstva stare celine dvignila četrtič, pa bo znano v manj kot 24 urah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Evropsko prvenstvo v nogometu 2024
Evropsko prvenstvo v nogometu 2024 FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
14. 07. 2024 14.41
+2
Ajmo Španija, napokajte te naduteže!!!
gullit
14. 07. 2024 10.11
+5
Zanimiva tekma bo, vse je možno. Španci so v dobri formi, postavili rekord na ep v zaporednih zmagah. Na drugi strani Anglija, z enim najboljših trenerjev po rezultatih za Anglijo. Me zanima ali bo Kane osvojil prvo lovoriko v karieri, ali je rojen baksuz. Upam da bo dobra tekma
zapiramvamustaaa
14. 07. 2024 12.30
-4
Je treba pogledati malo bolj realno sliko.Španci so se šlepali z avtogoli in izjemno lepimi a posračkanimi zadetki.Na tekmi proti Nemčiji celo nezasluženo naprej saj je bila Nemčija oškodovana za čisto enajstmetrovko.Angleži so se do tekme z Nizozemsko mučili ampak so se prebudili pravi čas saj so Nizozemce razturali in rezultat ne pove vsega.
gullit
14. 07. 2024 12.51
+1
Če je bila katera ekipa oškodovana za penal, so to bili Nizozemci, pri Nemcih je bil že pred roko pač ofsajd. Evo tealne slike. Navdušili tudi mene niso Španci, ko dosežejo gol, ko povedejo začnejo žogo podajat svojemu vratarju, dokaj negledljivo ter dolgočasno. Angleži pa res vsako tekmo igrajo bolje, se strinjam. Vsak ima pa svoje poglede normalno. Upam da bomo vsi uživali v dobri tekmi.
Koronavirusovec
14. 07. 2024 09.37
+3
španija bo šla v ANALe
IvanJaJo
14. 07. 2024 09.33
+1
Vamos Eritrea 🤣
cripstoned
14. 07. 2024 09.15
-3
Popolnoma vseeno mi je kdo bo zmagal...samo da ne b9 dolgočasen finale ..ta euro si bom kot navijač slovenije zapomnil za vedno...potrebno je poudariti da smo brez poraza prišli do osminofinala...remizirali z ekipami kot so anglija,portugalska, danska in srbija...se enkrat hvala ekipi slovenije...
kladivo
14. 07. 2024 09.10
+7
Za Slovenijo bi bilo bolje če zmaga Anglija, ker nismo izgubili proti prvakom :) ampak tekma bo huda Španci so trenutno pokazali največ bomo videli zvečer naj zmaga boljsi
bobiv
14. 07. 2024 08.43
+4
Gremo Španci, Angleži se že celo prvenstvo švercajo!
Voly
14. 07. 2024 08.30
+8
Upam, da bo prvak Španija, ki igra veliko lepši nogomet, kot Anglija. Pa tudi, Angleži so porabili že vso srečo tega sveta...
kladivo
14. 07. 2024 09.12
-3
Bučkapaceukrmper
14. 07. 2024 08.23
-7
Magnezij400
14. 07. 2024 11.39
+3