Euro 2024

Nemci brez težav med najboljših osem

Dortmund, 29. 06. 2024 23.18 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Simon Valant
Komentarji
8

V osmini finala evropskega nogometnega prvenstva sta moči merili reprezentanci Nemčije in Danske, dvoboj pa je pripadel Nemcem. V 53. minuti je za vodstvo elfa poskrbel Kai Havertz, povišal pa ga je Jamal Musiala (2:0). Nemčija se bo v četrtfinalu udarila z zmagovalcem v dvoboju med Španijo in Gruzijo.

Julian Nagelsmann je v skupinskem delu vse tri tekme začel z enako postavo, tokrat pa je posegel po zamenjavah. Na klopi za rezervne nogometaše sta pristala Florian Wirtz in Maximilian Mittelstädt, nadomestila pa sta ju Leroy Sane ter David Raum.

Pri Nemcih je manjkal kaznovani osrednji branilec Jonathan Tah, nastalo luknjo pa je zakrpal Nico Schlotterbeck. Pri Dancih ni bilo Mortena Hjulmanda, nadomestil ga je Thomas Delaney.

Začetni postavi Nemčije in Danske:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemci so se četrtfinalnega dvoboja lotili odločno, mreža Dancev se je zatresla že v uvodnih minutah, toda sodnik Michael Oliver je zadetek razveljavil. Z glavo je bil natančen Schlotterbeck, a po mnenju Angleža naj bi prekršek pred tem storil Joshua Kimmich

Nico Schlotterbeck je z glavo dosegel neregularen zadetek.
Nico Schlotterbeck je z glavo dosegel neregularen zadetek. FOTO: AP

Nemški osrednji branilec je kmalu za tem znova prišel do skoka po podaji iz kota Tonija Kroosa, toda izkazal se je Kasper Schmeichel. Kroos je prvem polčasu soigralcem ustvaril štiri priložnosti, ob tem pa imel le tri nenatančne podaje. 

Danski čuvaj mreže je bil na preizkušnji tudi v 10. minuti, ko je zapretil Kai Havertz, Schmeichel pa je vnovič z dobro reakcijo preprečil vodstvo Nemčije. 

Nagrada za najboljšega posameznika tekme je pripadla nemškemu branilcu Toniju Rüdigerju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danska je vendarle preživela začetni nalet Nemcev, priigrala pa si je tudi prvo priložnost. Do strela je prišel Christian Eriksen, Manuel Neuer pa je žogo odbil v kot. V ugodni situaciji se je znašel tudi Joakim Maehle, a je bil premalo natančen. 

Statistika tekme med Nemčijo in Dansko:

Statistika Nemčija - Danska
Statistika Nemčija - Danska FOTO: Sofascore.com

Vremenske razmere poskrbele za prekinitev

Sodnik Oliver je v 35. minuti srečanje zaradi nevihte in toče prekinil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko se je vremenska situacija normalizirala so se igralci vrnili na zelenico, Nemci pa so si takoj po povratku priigrali dve imenitni priložnosti, toda znova se ni uspel proslaviti Arsenalov Havertz. 

Na drugi strani si je veliko napako privoščil Schlotterbeck, a tega ni kaznoval Rasmus Hojlund. Napadalec Manchester Uniteda je imel še lepšo priložnost v samem zaključku prvega dela igre, toda svojo nedvomno kakovost je dokazal Neuer, ki je postal Nemec z največ nastopi na evropskih prvenstvih (19). 

Manuel Neuer in Rasmus Hojlund.
Manuel Neuer in Rasmus Hojlund. FOTO: AP

Drugi polčas so bolje odprli danski dinamiti, a je bil prvenec Joachima Andersena v reprezentančnem dresu razveljavljen zaradi prepovedanega položaja - nogometaš Danske je bil le nekaj centimetrov za obrambno linijo nasprotnika.

Danski branilec se je v nekaj trenutkih prelevil iz heroja v tragičnega junaka, ko je v svojem kazenskem prostoru po predložku Rauma igral z roko. Enajstmetrovko je v zadetek pretvoril Havertz in Nemčija je prišla do vodstva. 

Kai Havertz ob izvedbi najstrožje kazni.
Kai Havertz ob izvedbi najstrožje kazni. FOTO: AP

V 58. minuti je imel nemški napadalec novo veliko priložnost, ki pa jo je zapravil. Priložnosti pa je zapravljal tudi Hojlund, ki nikakor ni uspel ukaniti nemškega vratarja. 

Sledila je kazen na drugi strani, ko je izvrstno globinsko podajo Schlotterbecka izkoristil Jamal Musiala, ki je z diagonalnim strelom matiral Schmeichla. Bayernov dragulj je dosegel tretji zadetek na tem Euru.

Jamal Musiala
Jamal Musiala FOTO: AP

Danska obramba se je tako v zaključku tekme povsem razpadla, Nemčija bi lahko prišla še do višje zmage, a še naprej iz igre ni mogel zadeti nerazpoloženi Havertz, gol rezervista Wirtza pa je bil razveljavljen. 

Nemci so na koncu slavili z 2:0, v četrtfinalu pa se bodo pomerili z zmagovalcem na tekmi med Španijo in Gruzijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izid, osmina finala evropskega prvenstva:

Nemčija - Danska 2:0 (0:0)
Havertz 53./11m, Musiala 68.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hophopferdo
30. 06. 2024 10.26
-2
Brez težav? Milimetri so jih rešili zaostanka za 0:1, nato pa so povedli z enajstmetrovko, ki je ne bi ravno vsak sodnik piskal. Hitro bi se lahko obrnilo drugače.
RUBEŽ
30. 06. 2024 10.17
Musiala je res odličen. En od kandidatov za najboljšega igralca. In predvsem strelca.
Kollerik
30. 06. 2024 09.09
+1
Sodnik je Nemce s tistimi belimi cotami očitno zamenjal za Real iz Madrida in ustrezno temu tudi sodil v njihovo korist... beda
the kop
30. 06. 2024 08.25
+3
kakšne dolgočasne tekme!! Čimprej da je konec prvenstva!!
štajerski janezek
30. 06. 2024 08.25
+6
Da o ofsajdu dancev ne govorim.. pa minuta za tem penal za Nemčijo. Bolj ocitno ne morejo Nemcev naprej potiskat... se le domačini. UEFA banda
StAnalitik
29. 06. 2024 21.53
-2
Hahaha,malo popiha,strela udari,zagrmi pa se tile žogobrcarji userjejo
old skul
29. 06. 2024 21.49
+3
Kaj pod vprašanjem, kaj vam pa je?
Oliguma
29. 06. 2024 21.26
+2
Dajmo nemci..