Euro 2024

Maze, Udovič, Avdić o nogometni pravljici: 'Kot tekmovalec moraš biti hladen'

Ljubljana, 27. 06. 2024 06.00 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
6

24 let smo čakali, držali pesti, sanjali. In danes te sanje živimo. Zahvaljujoč našim nogometnim herojem, ki so slovenskemu nogometu priigrali zgodovinski mejnik, neporaženi. O nogometnem uspehu so v oddaji 24UR ZVEČER razmišljali ena najboljših slovenskih športnic vseh časov Tina Maze, član zlate generacije Sašo Udovič in velik ljubitelj nogometa in navijanja, radijec Denis Avdić.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zlata generacija
    08:19
    Iz 24UR ZVEČER: Zlata generacija
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Fenomenalno jih je gledati'
    07:36
    Iz 24UR ZVEČER: 'Fenomenalno jih je gledati'
  • Iz 24UR ZVEČER: Tina Maze o uspehu slovenskih nogometašev
    15:03
    Iz 24UR ZVEČER: Tina Maze o uspehu slovenskih nogometašev
  • Iz 24UR ZVEČER: 'S ponosom nas lahko navdaja, da se nas bojijo največji'
    05:21
    Iz 24UR ZVEČER: 'S ponosom nas lahko navdaja, da se nas bojijo največji'
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako smo navijali?
    02:15
    Iz 24UR ZVEČER: Kako smo navijali?
  • Iz 24UR ZVEČER: Predsednik NZS o občutkih
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Predsednik NZS o občutkih

Tina Maze pravi, da moraš biti v trenutkih, kot se dogajajo zdaj, kot tekmovalec precej hladen. "Seveda se veseliš, ampak veš, da je pred teboj še veliko dela, veliko tekem, ki so morda še pomembnejše od teh, ki so se pravkar zgodile. Tako da te evforije so odlične za navijače, za državo, za vse, ki obožujemo šport, medtem ko se mora sam tekmovalec od tega nekoliko distancirati. Sama sem v karieri zelo čutila evforijo, jo pa morda bolj podoživljam zdaj, ko ne tekmujem, bližje sem ljudem, ker se lahko z njimi srečam na cesti in podoživljam tiste trenutke v športu."

Evforijo podoživlja tudi Sašo Udovič: "Imel sem srečo, da sem bil akter v prvi pravljici, to so posebni trenutki, s katerimi si obogaten do konca življenja." Dogajanje v Nemčiji pa je spremljal kot navijač in ga opisal kot "neverjetno": "Kurja polt te ne zapušča od ranih jutranjih ur, množica Slovencev, enormna energija. Energija, ki jo navijači dajejo akterjem na igrišču, je res neverjetna." Lahko smo ponosni, pravi: "Zdaj smo res na karti Evrope ali sveta na najboljši možen način. Ker nogomet je tako globalna stvar, da gre v vsak kotiček sveta."

Denis Avdić, velik ljubitelj nogometa, pa priznava, da ga je na obračunu z Anglijo vse do konca skrbelo, da pa bo ena angleška žoga vendarle našla pot v naš gol. "Smo se pa proti Srbom očitno tudi nekaj naučili."

Udović sicer meni, da gola ne bi dobili niti, če bi tekma trajala dlje. Po njegovem gre za psihično izjemno močno ekipo z "zmagovalno mentaliteto".

Tina Maze pa je poudarila, da zmagovalna mentaliteta ni nekaj, kar se zgodi čez noč, ampak se gradi skozi leta. Dejala je, da je bilo v Jugoslaviji drugače, v Sloveniji pa smo začeli graditi iz nič. "In ko gradiš iz nič, je bila ta samozavest na začetku nizka in smo športniki, morda še bolj individualni, v zadnjih letih gradili na tem, z uspehi dodali samozavest tudi v ekipne športe. Ekipni športi so pa še drug nivo, saj mora delovati ekipa."  

In kako gleda na preporod slovenskega športa? "Kolo športa se v Sloveniji že dolgo vrti, nikoli se ne ustavi, vedno bolj gradimo in vedno bolj smo samozavestni." V tem kontekstu je pohvalila šolski sistem, ki športnikom daje dobro podlago. 

Nad podporo nogometašem, ki jih podpirajo tudi drugi naši športniki, je medtem navdušen tudi Udovič: "To je res lepo videti. Zdaj smo v evforiji, Slovenci ob športnih uspehih znamo stopiti skupaj, bi si pa želel, da bi znali stopiti skupaj tudi v kakšnih drugih zadevah, saj bi bila potem naša krasna državica še veliko boljša." 

Udovič sicer meni, de imamo ekipo, ki lahko povzroča težave vsaki velesili. "Lahko nas navdaja s ponosom, da se nas bojijo tudi največji."

"So borci za vsako žogo," pa izpostavlja Avdić, ki bi rad celo prestavil družinski dopust, da bi v živo videl tekmo. "Ker je bilo res fenomenalno vzdušje, imel sem občutek, da je tam pol Slovenije."

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StAnalitik
27. 06. 2024 17.51
+1
BRAVO ODBOJKARJI !!!
StAnalitik
27. 06. 2024 17.51
+1
Avdić bo komentiral,kot strokovni komemtator? On pa šport,hahaha.Kavč selektor,ampak spozna se pa na vse.Kot herpes je.
Kollerik
28. 06. 2024 18.08
red12
27. 06. 2024 08.54
-4
Kar bodi v Italiji in se ne oglašaj Tina !
Plaedian
27. 06. 2024 08.39
-2
Tudi zanjo smo navijali in nas je izigrala
komarec
27. 06. 2024 08.19
-2
Nogometna pravljica????? Kaj bi morali reči pa tisti športniki ki so v svetovnem vrhu in niso deležni te pozornosti? Že to kaže da šport je že zdavnaj izgubil na pomenu.