Euro 2024

Herojska predstava z napako, po kateri razočaranja ni bilo mogoče skriti

München, 20. 06. 2024 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
88

München, 20. junij 2024, Slovenija 1:1 Srbija. Tekma, ki bo šla ob bok remiju z Jugoslavijo (3:3) pred 24 leti in zadnjemu dnevu skupinskega dela na SP 2010. V vseh treh primerih je Slovenija dolgo držala rezultat, ki bi jo peljal v izločilne boje velikega tekmovanja. Vselej je bil razplet zelo boleč. Pred 14 leti je to posredno zakrivil Landon Donovan, tokrat na še bolj boleč način Luka Jović. V dobesedno zadnji sekundi srečanja. Razočaranje je veliko, a zgodba še ni končana. Slovenija si lahko proti Angliji priigra nadaljevanje Eura.

Slovenija je na evropskem prvenstvu še drugič remizirala z 1:1. A če reprezentanti po bledem uvodu in poznem zadetku proti Danski niso skrivali zadovoljstva z iztrženo točko, je bilo tokrat diametralno nasprotno. 

Kako tudi ne bi bilo, ko pa so pred rekordnim številom slovenskih navijačev dolgo vodili proti sicer favorizirani Srbiji. Sredi drugega dela je sijajen protinapad kronal Žan Karničnik, nato se je Slovenija zaprla in se zbrano branila, pri čemer si neizsiljenih napak praktično ni privoščila.  

Ko pri izidu 1:0 niso več razmišljali o golu nasprotnika, so nas z obrambnimi posredovanji dvigovali na noge in skrbeli, da je bilo iz minute v minuto glasnejše. Srbskih navijačev je bilo sicer več, a Slovenci so bili – tako kot proti Dancem – glasnejši. 

Kar 20 tisoč jih je na Allianz Areni verjetno že videlo zmago, ki bi pomenila novo prelomnico: prvo uvrstitev Slovenije v izločilne boje velikega tekmovanja. Jan Oblak je z bravuroznimi posredovanji večkrat pokazal, zakaj sodi med svetovno vratarsko elito. Dolgo je bila na strani Slovenije tudi sreča, denimo ob strelu Aleksandra Mitrovića, ki ga je v okvir vrat preusmeril Karničnik.

20 tisoč slovenskih navijačev na Allianz Areni v Münchnu.
20 tisoč slovenskih navijačev na Allianz Areni v Münchnu. FOTO: Damjan Žibert

Izgledalo je, da so se zvezde (končno) poklopile. Da slovenskega rajanja sredi bavarske prestolnice tokrat ne more zmotiti nihče. A ga je. Zadnji kot na tekmi, po katerem je bil v nabito polnem kazenskem prostoru najvišji rezervist Luka Jović. Vidno izmučeni slovenski nogometaši – Timi Max Elšnik in Benjamin Šeško sta sama zahtevala zamenjavo – so od razočaranja popadali na kolena.

Srbi pa so pred rdeče obarvanim zidom svojih rojakov, bilo naj bi jih okoli 30 tisoč, proslavljali točko, ki je resnici na ljubo Sloveniji vzela več, kot je Srbiji dala. Varovanci Dragana Stojkovića bodo morali namreč za napredovanje v zadnjem krogu premagati Dance, medtem ko bi Slovenija z zmago že bila uvrščena med najboljših 16.

Prav zato Slovenci po tekmi niso skrivali razočaranja. "Ostal bo grenak priokus, sploh danes bo morda težje zaspati. Ampak verjamem, da bomo dobro odreagirali. Čez pet dni nas čaka še zadnja tekma, bomo videli, kaj nam prinese," je razmišljal Karničnik.

Dodal je, da je s soigralci ponosen na to, kako je predstavil Slovenijo. In izpostavil prepričanje, da lahko s takšno igro proti Angležem iztržijo zadovoljiv rezultat. Ali bo za 16 najboljših dovolj točka ali vse tri, bomo morali sicer še počakati. 

Tudi steber obrambe Jaka Bijol, znova je proti zvezdniškim tekmecem opravil izjemno delo, ni skrival grenkega priokusa: "Normalno je, da smo razočarani, saj mislim, da smo si zaslužili več. Ampak nimamo zdaj kaj razmišljati o tem. Ena tekma je še. Prepričan sem, da lahko gremo naprej." 

Pred zadnjim dejanjem proti favoritinji skupine Anglije optimizem vliva dejstvo, da so se Slovenci proti Srbom vidno otresli pritiska velikega tekmovanja. Če so bili na začetku obračuna z Danci vidno v krču, so proti Srbom že od prve minute krenili odločno. 

Karničnik je bil s strani Uefe izbran za igralca tekme. 

Adam Gnezda Čerin in Jan Mlakar sta imela lepi priložnosti že v prvih desetih minutah, ko je sadove obrodil visok pritisk na nasprotnikovo zadnjo linijo. V nadaljevanju prvega polčasa je bil najbližje golu Timi Max Elšnik, ki je po skromni predstavi proti Dancem tokrat deloval kot prerojen. 

"Prvih 80 minut smo igrali res fenomenalno, že v prvem polčasu bi lahko povedli," je dodal Karničnik, ki se je zadetka veselil v 69. minuti. Akcijo je sam začel na desni strani obrambe, po prehodu žoge na levo pa mu je odlično asistiral Elšnik. 

"Res je bila lepa akcija. Vedeli smo, da imajo Srbi težave z vračanjem v obrambo, ko pride do hitre tranzicije, kar je naše najmočnejše orožje. Oddal sem žogo in prišel iz drugega plana, kjer so me branilci pozabili. Na srečo sem tudi zadel," je svoj zadetek še enkrat podoživel branilec Celja. 

Karničnik o rekordni podpori s tribun: 

 

"Ko stopiš na ta stadion, so občutki res izjemni. Že ko smo prišli na ogled igrišča, nas je čakalo veliko Slovencev. Na ogrevanju še nekoliko več. To je nekaj, kar se ne da opisati. Vsa čast vsem, ki so prišli. Tudi tistim, ki niso dobili karte in so gledali doma. Verjamem, da je bila danes z nami vsa Slovenija." 

To je bil njegov drugi zadetek v reprezentančnem dresu. Nedvomno si ga bo zapomnil do konca življenja, vprašanje pa, v kakšnem spominu. Če Jović v 95. minuti ne bi zadel z glavo, se tega ne bi spraševali ... 

"Morali bi samo še izbiti žogo. Bila je izjemna gneča. Stali smo dokaj blizu igralcev, ampak na žalost je to njihov zaščitni znak. Vse igrajo preko prekinitev in predložkov. Na koncu nam je morda padla koncentracija, ker je bilo deset igralcev v kazenskem prostoru, tudi vratar," ni ovinkaril 30-letni Karničnik in nato dodal besede, ki najbolje opišejo četrtkov popoldan v Münchnu.

"Mešani občutki so, na koncu smo mi tisti, ki smo lahko bolj razočarani."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
22. 06. 2024 18.23
Kaj se lahko iz te realnosti nau
Betuul
22. 06. 2024 18.27
+1
Naučimo: Ničesar 💯 % ne predvidevaj in preračunavaj za vnaprej ! Ker ti je potlej tok hudo; da te to hudo rine v spiralo obupa in težko izideš iz te spirale!
korcula1
22. 06. 2024 13.02
+1
Podaljške je treba ukiniti,čisto igro štopat,pa bomo gledali nogomet ne pa ležanje na igrišču
MesOjediPinGvin
22. 06. 2024 08.12
+5
Mi kdo lahko razloži, zakaj je bilo 5 minut dodatka? Zaradi menjav največ 3, prekinitev ni bili. Včeraj na tekmi Nizozemska - Francija je bilo prav tako 5 minut dodatka, pa so 2 minuti čakali na VAR. Naše so sodniki okradli za zmago!!
janezek67
21. 06. 2024 13.12
+2
Naši so igrali dobro. Po statistiki so bili Srbi na igrišču boljši, tako da če smo pošteni, smo tudi z 1:1 lahko zadovoljni. Vsekakor smo dosegli več, kot smo sploh lahko pred prvenstvom pričakovali. Žal pa naša reprezentanca ni v stilu Pogačarja ali Janje Garnbret.
GogiB
21. 06. 2024 13.08
+3
Po doseženem golu bi moral Šporarja takoj zamenjati Iličić in bi lahko dosegli še en gol, Jojo bi zadrzal žogo. Pri prekinitvah iz kornerja ko vodiš 1:0 zadnjih 10 minut pa se spremeni postavitev branjenja kornerja, za kar je izključno kriv tisti, ki ima prekinitve v reprezentanci. Fantom pa kapa dol za igro in borbenost, premagajte Anglijo, tega ste sposobni!!!💪💪💪👍
MasteRbee
21. 06. 2024 12.51
Smo na 57 mestu nogometnih držav. Tam je še samo eksotika, za sončenje in popivanje. Brez zmag se ne bomo od tam odbili.
cirenij
21. 06. 2024 11.13
+1
Žoga je pač okrogla!
Bratjeslovani
21. 06. 2024 10.08
+3
Lahko mi tudi Angliji naredimo sive lase, zagotovo.
BrainDance
21. 06. 2024 09.25
+5
Herojska predstava :D pazite, da ne slučajn ker zanosi xD
Resnico ti povem
21. 06. 2024 09.04
+7
Slovenci igrali ste vrhunsko nogometno igro, fantastično in hrabro! 💪🇸🇮Če boste imeli tako igro še proti Angliji, ne bodite presenečeni v naš zopet pozitiven rezultat. Samo to bom rekel.Vidi se, da igrate srčno in pametno, le tako naprej Slovenci v borbo, vse je možno. Dva pozitivna rezultata že imata, mogoče gre v tretje, kot je treba. Smo dežela šampionov in vi ste le eni izmed njih, GREMO!❤️💪🇸🇮
kita 1111
21. 06. 2024 08.49
+6
Vsaka čast našim fantom ,prikazali so lepo igro in njihova srčnost bo tudi nagrajena-kapo dol
slayer2
21. 06. 2024 08.26
+8
Vse bo odvisno od tekme Danska:Srbija!!!
mackon08
21. 06. 2024 09.40
-1
Ja najbolje bi bilo neodločeno 1:1 kot tudi mi in bi odločali rumeni kartoni.
Burtonnn
21. 06. 2024 08.21
+7
Zakaj razočarani? Najboljša tekma v zgodovini slovenskega nogometa. To, da so prejeli gol v zadnji sekundi, to je bolj nesrečni trenutek, ki se zgodi mnogokrat dražjim reprezetancam. Glave gor, še so šanse. Ne obupavat, ni razloga!Gremo naprej!
Kaimlplut
20. 06. 2024 21.59
+9
Bravo ..........sedaj smo lahko vsi pametni ne!!!?????Ampak moje mnenje je da kot ena ekipa ki smo prilezli na EP .Ja pač pride tudi tak scenarij... Smo pa pokazali da smo ENO ...KAPA DOL
Gasper4690
20. 06. 2024 21.54
-4
To je res bolan kako smp spet zgubl..se ena rana odprta po belgiji..ne vem zakaj ilicic ne igra..zgleda so spet neki skregal. Tudi obrazna mimika seska je mrka in nekaj se tukaj skriva pred javnostjo pomoje..vse j.. medlaje v plezanju ,motoktosu in pplodpbnih nep9membnih sportov bi zamenju da bo dons zmagal..ne morm pridt k seb
RUBEŽ
21. 06. 2024 08.27
+6
Modrl, vsaka medalija je pomrmbna, samo da je naša. Ni nogomet vse v Sloveniji. Odbojkarji so daleč pred njimi
Mirko_z_radirko
20. 06. 2024 21.52
+5
Pubeci vsaka čast ! 2 tekmi proti na papirju boljšim tekmecem pa ste pokazali kaj pomeni borba na igrišču ! 2 tekmi 2 točki čestitke !!! Zmanjkalo malo športne sreče pa bi že bil naprej ampak.ne dvomim da ne bomo šli!!!
inside1
20. 06. 2024 21.50
+7
po tekmi je lahko pametovat, kaj bi bilo če bi bilo. je tak kakor je, velik sreče so imelo, da je njemu na glavo padla žoga. Njihov Piksi pa še vedno nabit z svojim egom, tekma je bila zgubljena, pa se je to jim usralo. . Mogoče bi lahko tudo oblak bil bolje postavljen al pa če bi Šeško ostal notri, bi pobral te visoke žoge....Dali so pač gor, lahko bi še naši več dali,lahko pa tudi prej kaj dobili. Tekma zaključena treba dalje it,to pa pozabit.
Trivex15
20. 06. 2024 21.45
+3
Men samo ni jasno kko Šporar sploh igra
Gasper4690
20. 06. 2024 21.55
+3
Sporar je res razocaral..dons boljsi sicer ampak spet je meu eno sanso na nogi..slaba reakcija..drgac je on solidem napadalec
stanga123
20. 06. 2024 21.44
+7
Vedni si želimo več, vedno je lahko se slabše. 2 točki proti dvema močnima ekipama na EP je kar ok. Ekipa ima potencial za v bodoče
Hc4life
20. 06. 2024 21.42
-8
Kek se še svoje sence boji....