Euro 2024

Francozi z minimalno zmago (1:0) prek Belgijcev v četrtfinale Eura

Dusseldorf, 01. 07. 2024 19.51 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ž.K., STA
Komentarji
9

Po Nemčiji, Švici, Angliji in Španiji smo dobili še petega četrtfinalista letošnjega evropskega prvenstva v nogometu. Izenačen obračun Francije in Belgije v Dusseldorfu je v 85. minuti po strelu rezervista Randala Koloja Muanija odločil avtogol Jana Vertonghena. Francija se bo po minimalni zmagi z 1:0 v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem obračuna Portugalska – Slovenija.

Dvoboj dveh drugouvrščenih ekip iz skupinskega dela je ponudil zmago Francozov. Ti so v predtekmovanju premagali Avstrijo (1:0), remizirali pa z Nizozemsko (0:0) in Poljsko (1:1). Belgijci so v skupini E po porazu proti Slovaški (0:1) premagali Romunijo (2:0) in remizirali z Ukrajino (0:0).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prvem polčasu so bili nevarnejši Francozi, Belgijci so z izjemo nekaj minut sredi polčasa delovali precej nevidno, a je ostalo pri 0:0. Francozi so tudi v drugem delu imeli več priložnosti, nekajkrat pa so zapretili Belgijci, preden je tekmo odločil avtogol Jana Vertonghena, ki je žogo po strelu rezervista Randala Kola Muanija preusmeril v lastno mrežo.

Statistika tekme Francija - Belgija
Statistika tekme Francija - Belgija FOTO: Sofascore.com

Uvod v dvoboj je bil taktičen in zadržan s strani obeh ekip. Podjetnejši so bili Francozi, ki so bili več pri žogi in bili videti nevarnejše. Šibak strel Antoina Griezmanna je ogrel vratarja Koena Casteelsa, Kylian Mbappe je po kratkem kotu Francozov žogo poslal visoko čez gol, Marcus Thuram pa je z glavo streljal mimo gola.

Okoli 24. minute so nevarni postali tudi Belgijci, po neugodnem prostem strelu Kevina De Bruyneja, šlo je za poskus med predložkom in strelom, je imel ogromno dela in težav Mike Maignan. Belgija je imela pobudo še naslednjih nekaj minut, a je niso izkoristili.

Utrinki tekme Francija - Belgija
Utrinki tekme Francija - Belgija FOTO: AP

Spet so nato zapretili Francozi, še najlepšo priložnost je imel Thuram, ki je po predložku Julesa Koundeja zaključil z glavo, vendar je žoga zletela mimo leve vratnice. Les Bleus so pritisnili do konca prvega polčasa, tudi strel Aureliena Tchouamenija z razdalje ni bil slab. Slednji je s kakšnih 15 metrov poskusil tudi ob koncu, toda žogo je poslal prek belgijskih vrat.

Po odmoru je bil Tchouameni še naprej zelo aktiven, ob njegovem novem strelu z razdalje je moral prvič resneje posredovati Casteels. Francozi so nadaljevali, kjer so končali v prvem delu, nov poskus Thurama z glavo je bil premalo natančen, tudi Mbappe je po preigravanju in strelu z roba kazenskega prostora meril čez prečko.

Utrinki tekme Francija - Belgija
Utrinki tekme Francija - Belgija FOTO: AP

Belgijci so zelo redko prihajali do francoskega gola, je pa po napaki nevarno zapretil Yannick Carrasco, v zadnjem trenutku je še blokiral Theo Hernandez. Aktualni svetovni prvaki so napadali, mimo gola sta streljala Greizmann in Tchouameni, a Casteelsa niso zares preizkušali.

Je pa zato moral resneje posredovati njegov vratarski kolega na drugi strani, ki je zaustavil strel Romeluja Lukakuja. Za Francijo sta bila v nadaljevanju nenatančna še William Saliba in Mbappe, nato pa je moral Maignan spet reševati Francijo po strelu De Bruyneja z roba kazenskega prostora.

Konec dvomov o zmagovalcu je bilo v 85. minuti, ko so Francozi z veliko sreče po vseh strelih končno dočakali zadetek. Kolo Muani žoge ni sicer dobro zadel, a se je ta nesrečno odbila od Vertonghena.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

girica
01. 07. 2024 21.52
+0
kaki pacerji, dajo samo en gol iz penala, pa so med 8, res žalostno
Komentator aligator
01. 07. 2024 20.41
+3
Gol pa dal belgijec
Janez Novak 13
01. 07. 2024 20.31
+1
Ali bi lahko novinar nekam napisal kakšen je sploh rezultat? A moramo to iz komentarjev izvedeti? V naslovu je verjetno še toliko prostora.
štajerski janezek
01. 07. 2024 20.18
+3
Tričetrt tekme so se delali Francoze, na koncu pa z veliko sreče zmagali 1:0 😁
Kollerik
01. 07. 2024 20.07
+4
boris c
01. 07. 2024 20.06
+7
Ti francoski prdci imajo zmeraj srečo.
Delboy Trotter
01. 07. 2024 19.51
+9
"Francozi" 😂
Šumsko voče
01. 07. 2024 19.41
+9