Euro 2024

Upajmo, da bodo portugalski nogometaši sledili načrtom svojih družin

Frankfurt, 30. 06. 2024 11.43 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
10

"Videti so kot družina enega od portugalskih nogometašev," je o sosednji mizi med hotelskim zajtrkom v Frankfurtu danes pripomnil naš producent. Da je starejši od dveh sinov na las podoben Diegu Joti, je dodal snemalec. Izkazalo se je, da je bilo njuno predvidevanje pravilno. "V torek odhajamo domov, ampak zagotovo bomo nazaj," je na naše poizvedovanje v smehu odvrnila partnerka Liverpoolovega zvezdnika.

Diogo Jota je imel v skupinskem delu vlogo rezervista. Proti Čehom in Gruzijcem je vstopil s klopi, proti Turkom ni dobil priložnosti za igro.
Diogo Jota je imel v skupinskem delu vlogo rezervista. Proti Čehom in Gruzijcem je vstopil s klopi, proti Turkom ni dobil priložnosti za igro. FOTO: Profimedia

Čeprav portugalskih in slovenskih navijačev ob našem prihodu v Frankfurt 48 ur pred tekmo še ni bilo zaznati, je na vsakem koraku razvidno, da se Euro vročica iz dneva v dan stopnjuje. 

V soboto zvečer so domačini na ulicah glasno proslavili napredovanje elfa v četrtfinale. V ponedeljek se bosta prav tu za vozovnico med osem najboljših pomerili Portugalska in Slovenija, zaradi česar so v mesto že pripotovale družine nekaterih nogometašev. 

V našem hotelu v bančni četrti mesta (Bankenviertel) smo povsem naključno naleteli na najbližje Diega Jote. Njegovo partnerko smo po zajtrku vljudno prosili za krajši intervju, na kar nam je v enako vljudnem tonu odvrnila, da ni problema, le pred kamero se ni želela izpostavljati. 

Rute Cardoso skupaj z otrokoma in mamo Portugalsko spremlja že od začetka turnirja. V Leipzigu je videla zmago nad Čehi (2:1), v Dortmundu so bili Portugalci boljši od Turkov (3:0), za konec pa so v sosednjem Gelsenkrichnu izgubili z Gruzijci (0:2). 

Diogo Jota in Rute Cardoso z otrokoma po zadnji tekmi Liverpoolove sezone 23/24.
Diogo Jota in Rute Cardoso z otrokoma po zadnji tekmi Liverpoolove sezone 23/24. FOTO: Instagram

Po Frankfurtu domov, a nato nazaj v Berlin

"V torek (dan po tekmi s Slovenijo, op. a.) odhajamo domov, ampak zagotovo bomo nazaj," je o načrtih popotovanja po Nemčiji nadaljevala 27-letnica, še preden smo jo imeli priložnost povprašati, ali njen odhod domov nemara pomeni, da bodo kmalu kovčke spakirali tudi Jota in soigralci. 

Z možem je v rednih stikih preko telefona, a se o naslednjih portugalskih nasprotnikih (še) nista pogovarjala. "Zagotovo so pripravljeni. Vsi dobro vedo, da morajo zmagati, ampak so pripravljeni," v zmago izrazitih favoritov na ponedeljkovi tekmi ne dvomi Rute Cardoso. 

Portugalski zvezdniki so v času evropskega prvenstva skoraj povsem odrezanih od svojih družin. Le po koncu skupinskega dela, ki so ga kljub porazu z Gruzijo sklenili na prvem mestu, je portugalska nogometna zveza organizirala "družinski dan" v reprezentančnem hotelu. 

Cardosova ne dvomi, da je Joti in soigralcem to dobro delo. "Že dolgo smo stran drug od drugega. Da so lahko videli svoje družine, še posebej otroke, je zagotovo dodatna motivacija pred nadaljevanjem," je prepričana 27-letnica, ki se je s krilnim nogometašem Redsov spoznala, ko sta bila oba stara 14. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reprezentančne tekme vselej nekaj posebnega

Tudi zato je nogomet hitro vzljubila, med ligaško sezono je stalna gostja na kultnem Anfieldu, a reprezentančne tekme na velikem tekmovanju so vendarle nekaj posebnega. "Premier liga je bolj izenačena, tukaj pa je zbrana celotna Evropa, zato sem trenutno med tekmami bolj živčna," priznava. 

To je zanjo drugo veliko tekmovanje, ki ga spremlja v živo. V Katarju je ni bilo, ker se je Jota poškodoval malo pred začetkom mundiala, pred tremi leti pa je v Sevilli spremljala izpad Portugalske v osmini finala evropskega prvenstva proti Belgiji. 

Slovenci so odločeni, da bodo Cristiano Ronaldo in druščina še drugič zapored Euro končali v tej fazi, sama pa ima drugačne načrte. "Se vidimo v Berlinu," je sproščena Rute Cardoso z nasmeškom končala naš nekajminutni pogovor v hotelski veži v Frankfurtu. 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
30. 06. 2024 15.56
-1
Sledil sem njihovemu novinarju in pogovorom z igralci. Prestrašeni so. Prestrašeni. Ha.
VikiKrema
30. 06. 2024 15.00
-1
Domov bodo odšli k svojim družinicam.
XVXC
30. 06. 2024 14.16
-1
Po Sloveniji domov. Se pravi Slovenci, ki nimajo sedaj letijo z avion na tekmo. 1000 eur karta. In nato jokajo za gretje. Slovenci bo treba kakšen gol dati. Ne samo tekati po travici gpr in dol in čakati. Tudi loto se zadane. Sramota !!! Vidim Kek. Q8 vozi. Briga njega. Vidim Milivoje.jarše in Cesar Bevk. Da se zjolaš !!! Pojma nimate. NOGOMET...najnižji in najrevnejši sloj ljudi gleda največje bogataše, ki v minuti tekanja po travici pokasirajo več kot oni v celem svojem življenju in potem se ti reveži pretepajo in po.....jajo med seboj zaradi teh bogatašev, ki jim dol visi za to ubogo rajo. Razumi, kdor more.
thor82
30. 06. 2024 15.41
+1
Xvxc a je teb že zdravnik diagnoz določil a so še zdravniki psihiatri obupali nad tvojim stanjem
enapi
30. 06. 2024 15.42
+0
mackon08
30. 06. 2024 19.36
+1
XVXC ne pametuj brez veze, ker karta ni 1000 Evrov pa če bi bila te to nič ne briga. Tisti, ki gredo tja trošijo svoj denar zato ššš.
Sredinc
30. 06. 2024 14.14
+4
ka se zaj srecujejo…od torka dalje bodo vsak dan skup 😁🇸🇮
VikiKrema
30. 06. 2024 13.35
+9
Poanta tega zapisa je?
Gutenberg
30. 06. 2024 13.54
+9
Forum 21
30. 06. 2024 14.01
+5