Euro 2024

Čeferin: Euro je močnejši turnir kot svetovno prvenstvo

Berlin, 14. 07. 2024 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.M., STA
Komentarji
9

Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je pred finalom evropskega prvenstva v Berlinu, kjer se bosta pomerili Anglija in Španija, v pogovoru z nekdanjim angleškim reprezentantom Riom Ferdinandom dejal, da imata ekipi povsem enake možnosti za naslov prvaka, ter ocenil, da je evropsko prvenstvo močnejši turnir kot svetovno prvenstvo.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: Damjan Žibert

Kdo bo zmagal finale?

"Mislim, da so možnosti 50:50. Španija je igrala najbolje med vsemi na tem turnirju, fascinirala me je, čeprav je bila pred prvenstvom ena izmed favoritinj. Anglija ima najboljše igralce in je kot ekipa ves čas napredovala. Začeli so bolj sramežljivo, v polfinalu pa so že pokazali izjemno predstavo," je o finalnem obračunu povedal Aleksander Čeferin.

Pri Angležih ga je najbolj navdušil Jude Bellingham, tudi kapetan Harry Kane, na drugi strani pa je Rodrija izpostavil kot možgane Španije. Omenil je vpliv odnosa angleških medijev do selektorja Garetha Southgata, ki je bil večji del turnirja, pa že tudi pred njim, tarča številnih kritik. "Z gnusom sem spremljal, kako so se angleški mediji lotili Southgata, ki je najboljši selektor v angleški zgodovini in je po polfinalu postal junak. To, kar so počeli, ni bilo pošteno."

Prvenstvo je bilo varno in uspešno

Čeferin je ocenil, da je bilo prvenstvo v Nemčiji izjemno uspešno. "Izjemen turnir, navijači, zanimive tekme s tesnmi odločitvami. Veliko sreče za nekatere, denimo za Anglijo, na drugi strani pa precej nesreče, kot je bilo to v primeru moje Slovenije. Po tekmi Slovenije in Portugalske nisem mogel zaspati, a tega navijaškega duha v sebi ne morem kazati na tribunah. Tega nisem počel že, ko sem bil predsednik Nogometne zveze Slovenije."

Slovenski nogometaši po porazu proti Portugalski.
Slovenski nogometaši po porazu proti Portugalski. FOTO: Luka Kotnik

Izpostavil je, da so bili le trije, štirje incidenti ob več milijonih navijačev. "Navijači nacionalnih ekip so bolj vljudni od klubskih in se ne spopadajo toliko. Poleg tega so bile oblikovane navijaške cone, kar je dodatno vplivalo na manjše število incidentov. Čestitke tudi prijazni nemški policiji. Vedeti pa moramo, da je bil to festival prijateljstva, nediskriminacije in ne vojna, temveč tekmovanje in zaradi prej omenjenega še veliko več."

Je Euro res močnejši turnir kot svetovno prvenstvo?

Število nogometnih tekem je doseglo vrh, Uefa pa jih zaradi zdravja nogometašev ne bo več povečevala. Po mnenju Čeferina se je za pravilno izkazala odločitev, da se prvenstvo stare celine iz 16 razširi na 24 reprezentanc. "Gruzija, Slovenija in nekatere druge podobne države se ne bi uvrstile, so pa dokazale, da so sodile na EP. To tekmovanje je tako postalo močnejši turnir kot svetovno prvenstvo."

Evropsko prvenstvo
Evropsko prvenstvo FOTO: Sofascore.com

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markorrr
15. 07. 2024 21.51
+1
Copa je bila bolj zanimiva od EURA. Dolgočasne tekme... Razen Slovenije, vse ostalo SLABO!
markorrr
15. 07. 2024 21.50
+1
Čeferin, ne nabijaj nekaj v prazno 🤣🤣🤣
rob3rt
14. 07. 2024 19.25
+2
Mhm, sojenje pa na nivoju divje lige...
VR tak Urbin sin
14. 07. 2024 20.57
+1
Težava je že v tem, ker so že po posameznih ligah sodniški kriteriji zelo različni
Luigi Taveri II.
14. 07. 2024 18.56
+3
Če pridejo na SP samo najboljše evropske ekipe, med prvih 20 na svetu pa je le 10 ekip iz Evrope potem ni najbolj verodostojna trditev spoštovanja vrednega moža
VR tak Urbin sin
14. 07. 2024 15.21
+4
Seveda je....ampak....kaj bi šele bil EURO, če bi gostil še svetovne prvake
VR tak Urbin sin
14. 07. 2024 15.23
+4
Lahko bi rekli , da Messi, Maradona in Pele niso osvojili praktično nič
markorrr
15. 07. 2024 21.53
Ni in nikoli ne bo. Vemo pa zakaj nekateri klovni zdaj streljajo take izjave
Šumsko voče
14. 07. 2024 15.11
+1
Pa vse tekme namešcene