Euro 2024

'Če bomo ostali skupaj in trdno na tleh, ta Slovenija nima limitov'

Frankfurt, 02. 07. 2024 08.00 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
96

Da je nastop na Euru v Nemčiji šele začetek trenutne generacije, ki bo z izkušnjami z velikih tekem samo še rastla, že dolgo poudarja selektor Matjaž Kek. Ob pogledu na rojstne liste slovenskih reprezentantov bi mu težko oporekali. Od nosilcev igre v polju sta le Andraž Šporar in Erik Janža že praznovala 30. rojstni dan. V še svetlejšo prihodnost reprezentance je prepričan tudi Vanja Drkušić, ki je malodane čez noč postal nezamenljiv člen zadnje vrste.

"Mislim, da ta ekipa nima limitov in da lahko posežemo zelo visoko. V reprezentanci je še vedno zelo veliko mladih fantov. Če bomo ostali skupaj, trdno na tleh, in bomo delali tako naprej, ta Slovenija nima limitov," nam je po izpadu z evropskega prvenstva proti Portugalcem dejal Vanja Drkušić

24-letnik je v osrčju obrambe odlično sodeloval z Jako Bijolom in bil eden ključnih mož Kekove čete, ki se je kot prva v zgodovini Slovenije prebila v izločilne boje velikega tekmovanja. Za nogometaša, rojena leta 1999, se zdi, da bosta še dolgo jamčila neprebojnost slovenske zadnje vrste, ki je niso strli ne Angleži ne Portugalci. 

V zvezni liniji ima letnik 1999 svojega predstavnika v Adamu Gnezdi Čerinu, najboljšem posamezniku obračuna z Angleži, medtem ko je Timi Max Elšnik le leto starejši. Tudi Jan Mlakar (25) in Petar Stojanović (28) bosta lahko na krilnih položajih še dolgo stalnici v prvi postavi. Da o 21-letnem Benjaminu Šešku niti ne izgubljamo besed ... 

Vsi omenjeni v prejšnjem odstavku so že v kvalifikacijah predstavljali jedro reprezentance, kar za Drkušića ne velja. Na priprave konec maja ni prišel kot eden od nosilcev, prednost je imel Miha Blažič, ki pa se je v zadnjem obdobju ukvarjal s poškodbo. 

Adam Gnezda Čerin, motor Slovenije na sredini igrišča in eden glavnih razlogov, da se za reprezentančno prihodnost ni bati.
Adam Gnezda Čerin, motor Slovenije na sredini igrišča in eden glavnih razlogov, da se za reprezentančno prihodnost ni bati. FOTO: Luka Kotnik

Drkušić je ponujeno priložnost dobro izkoristil že na prijateljski tekmi z Armenijo in si tako priigral mesto v prvi postavi, ki ga na štirih tekmah Eura ni izpustil iz rok. "Zadovoljen sem, kako se je razpletlo to evropsko prvenstvo. Nekih ogromnih reprezentančnih izkušenj pred tem nisem imel, zato bi se rad zahvalil selektorju za izkazano zaupanje. Upam, da sem ga izkoristil," je pojasnil. 

Ali mu je uspelo upravičiti zaupanje selektorja, dovolj zgovorno pove podatek, da je nekdanji član Brava odigral čisto vse minute na tem evropskem prvenstvu. 

Celotnemu svetu pokazali, koliko kakovosti premore Slovenija

Ko je bilo treba povleči črto pod nastopi v Nemčiji, je Drkušić dodal, da je k zgodovinskemu uspehu znatno botrovala povezanost reprezentantov v garderobi: "Več kot mesec dni smo preživeli skupaj in vzdušje je bilo res fenomenalno. Mislim, da je to ključ do uspeha. Celotnemu nogometnemu svetu smo pokazali, da Slovenija premore ogromno kakovosti." 

Vprašali smo ga tudi, kakšni občutki so ga prevevali med nekajminutnim pozdravom z navijači po sicer grenkem razpletu in porazu po enajstmetrovkah s Portugalci. Obžalovanje ali ponos? "Oboje. Ko smo se poslavljali od navijačev, so me prevzela čustva, ker smo res videli, kakšno veselje smo prinesli ljudem v Sloveniji. To je bil res poseben trenutek, ki si ga bom zapomnil do konca življenja," je odvrnil. 

Vanja Drkušić je nase opozoril že proti Dancem, ko je pokrival zvezdnika Manchester Uniteda Rasmusa Hojlunda.
Vanja Drkušić je nase opozoril že proti Dancem, ko je pokrival zvezdnika Manchester Uniteda Rasmusa Hojlunda. FOTO: Damjan Žibert

Za navijače nima pravih besed, klubski status bo reševal v prihodnjih dneh 

Član ruskega Sočija, ki je bil tudi medijsko med najbolj izpostavljenimi posamezniki Slovenije, saj si je pred novinarji vselej vzel obilo časa in je odgovoril na sleherno vprašanje, ni pozabil na navijače. Več tisoč jih je tudi v Frankfurtu pripravilo izjemno vzdušje in poskrbelo, da so nam šle kocine pokonci, ko so v en glas kljub porazu glasno pozdravili svoje ljubljence. 

"Nimam besed za to, kar so pripravili navijači. Na vsaki tekmi je bila podpora neverjetna. V težkih trenutkih ti to da dodatno moč, res hvala jim za to," Drkušić ni skrival hvaležnosti za izkazano podporo, ki se je vpisala v zgodovino. V Münchnu na tekmi s Srbijo je namreč padel rekord za najbolj množično gostovanje v zgodovini slovenskih športov, ko je nogometaše bodrilo kar 20 tisoč navijačev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številni slovenski reprezentanti so si s predstavami v Nemčiji močno dvignili delnice na nogometni tržnici. Drkušić ni nobena izjema, saj se ga že dlje časa povezuje z odhodom iz Rusije. Zanj naj bi bila ogreta predvsem Crvena zvezda in Dinamo Zagreb, a vprašanje je, če si ga še lahko privoščita – trenutno je ocenjen na 2,8 milijona evrov. 

"Vsem sem govoril, da želim klubski status reševati po evropskem prvenstvu. Bomo videli, kaj se bo odvijalo v prihodnjih dneh," ni ničesar razkril sicer zelo zgovorni branilec. 

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mentos12
02. 07. 2024 17.05
+1
Vse čestitke fantom v reprezentanci za uvrstitev iz skupine,za borbeno igro,to moštvo krasi ekipni duh,kar se je pokazalo na tem Evru 2024. Naši fantje so se s tako igro povsem dostojno kosali z na papirju mnogo boljšimi reprezentancami in njihovimi zvezdniki. Škoda je edino,da Šeško ni izkoristil tiste dve priložnosti,ko je bil sam pred vratarjem.Čeprav je kljub temu streljal na gol,pa je portugalski vratar ubranil.Z mal sreče,če bi Šeško dal gol,bi prav lahko Portugalci šli domov.Kar se pa tiče penalov,pri tem pa lahko zmaga katerakoli ekipa,tudi slabša. V bodoče je potrebno s temi fanti,samo nadaljevati dobro zastavljeno delo in bodo prišli tudi odmevni rezultati,to se je že zdaj pokazalo.
devlon
02. 07. 2024 14.54
-1
v osnovni šoli se učijo driblanja, tako da, ko imaš enega človeka pred sabo, greš okoli...in preprosto zmagaš.
MasteRbee
02. 07. 2024 14.45
-3
Take priložnosti ta generacija ne bo več imela.
MasteRbee
02. 07. 2024 14.48
+0
dve skoraj sto procentni zaključni žogi za vsaj četrt finale.
Ivar The Boneless
02. 07. 2024 19.02
Pomoje že na svetovnem. Pokazali so, da so močna ekipa in lahko premagajo velikane nogometa.
FoxnarCa
02. 07. 2024 14.06
+1
Čvrčijo ugodnosti...
Sickk 2
02. 07. 2024 13.00
-4
Jah šeško bo mogu se velik zgancou pojest..
Grma53
02. 07. 2024 12.29
+6
Fantje so vsekakor dobri. Vsaka jim čast! A so za državo katastrofa, če bo fant od Tine in njegova punca z vsem mogočim spremstvom, kolikor jih sploh gre v Falkona, na letal na vse njihove tekme, ker si mora poleg njih ogledati še vse tekme Dončića v Ameriki, pa še olimpijske igre so pred nami...
MladInPerspektiven
02. 07. 2024 12.43
+1
Ja res fantje so dokaj dobri vendar kot prvo moramo najti trenerje, ki jih bo naučil dolgih in kratkih podaj ...seveda natančnih. Takrat pa naj se pazi Messi in drugi.
El pi5tolero
02. 07. 2024 12.15
+0
Pajade nima limita! Ga ma ze zdej! Nasi napadlaci niso zabil niti enga gola! Šesko vceri dve priloznosti pa se je usral! Nimamo napada sploh! Lol
Alfa ?arli
02. 07. 2024 15.01
Tudi če niso zabili nobenega gola so bili v obrambi odlični. Ni enostavno držati obrambo proti tako dobri ekipi, kot je Portugalska
3tmb
02. 07. 2024 12.13
+2
Čestitke slovencem za borbeno igro. Me pa je razočaral Šeško, ki ga je 41 letni Pepe pospravil v žep. Daleč najslabši posameznik v slovenski vrsti na Euru. Iličič, ki bi moral potegniti voz naprej v najbolj kritičnih trenutkih je popolnoma zatail, za nameček pa zapravil prvo enajstmetrovko. Šporar pretekel ogromno ampak popolnoma brez učinka, prav tako Mlakar. Glavo gor bo na naslednem prvenstvu še bolje.
vicente
02. 07. 2024 12.07
+2
BRAVO vredno vseh pohval,manjkalo je malo športne sreče ampak prvenstva bodo še in drugič bo ob taki igri tudi špotna sreča.
Uporabnik1888402
02. 07. 2024 11.25
+4
Upam, da je pameti dovolj in da bo Kek ostal. Clovek je mojster svojega posla.
3tmb
02. 07. 2024 12.06
+1
MladInPerspektiven
02. 07. 2024 12.45
+0
Uporabnik, žal Keka je povozil čas če v vseh letih ni naučil igralce dolge natančne podaje nima kaj iskati ...penzion in hvala mu. Žal pride čas upam da bo razumel da ni več----hmmm
gullit
02. 07. 2024 12.50
-3
A zato Keka išče cela Juga, od Hajduka do reprezentanc, ker pojma nima, ker ga je povozil čas. Neki kle ni logike.
MladInPerspektiven
02. 07. 2024 13.12
Ko ga bo hotela kakšna velika država potem se lahko pogovarjamo ...hahahaha bivša Juga hhaha vrh nogometne elite hahaha
inside1
02. 07. 2024 11.24
+3
Nekaj igralcev so sedaj po EU postalo bolj zanimivih za evropske klube. Ronaldo pa v vseh ozirih razočaral. Tako obnašanje, pa cmeranje, ja kak moški pa je, na konc se pa spet najbolj petelinil baje, ko so zmagali.
Ponent
02. 07. 2024 11.24
+1
Šlepari...nič kaj drugega
komarec
02. 07. 2024 11.22
+1
Kruha in iger.
Sosedov Jože
02. 07. 2024 11.21
Limit pri izvajanju enajstmetrovk...
medusa
02. 07. 2024 11.14
+5
Top ste bili!Ronaldo je jokal in to sem vceraj zapisala,da bo!!!TOP STE!Ne razumem samo,da vasa dva spocita igralca zgresita gol od bliz....Ampak Ronaldo se vas je ustrasil.To je neprecenljivo za vaso kariero!Naboljsi ste! Tudi navijaci ste se top odrezali!!!!Hvala za to izkusnjp,ceprav le pred ekranom!!!
Resnico ti povem
02. 07. 2024 11.13
+3
Fantje, pričarali ste nam velike nasmehe in ponosno ste zastopali našo državo Slovenijo. 💪🇸🇮💪. Bilo je zelo blizu, niti ne tako daleč. To je začetek večje zgodbe, sedaj ste dobili prepotrebne izkušnje nastopanja na višji ravni.🇸🇮 Dejansko niste zgubili še nobene tekme od 18 zapored, razen včerajšne, pa še te po 11 metrovkah.Gremo Slovenci, gremo Slovenija!🤟🇸🇮🤟
canelo
02. 07. 2024 11.05
+1
Rabimo nove Ilićiće, Zahoviće. Sredina je boga.
steki007
02. 07. 2024 10.58
+1
Ima limit pri enajstmetrov
fenekfox
02. 07. 2024 10.54
+0
glupi zogobrc..who cares..
štajerc65
02. 07. 2024 10.50
+6
Upam da zdaj nismo več skijaši. Bravo.