Euro 2024

Demiral z dvema zadetkom potopil Avstrijo in Turčijo popeljal v četrtfinale Eura

Leipzig, 02. 07. 2024 22.53 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Imamo najboljšo osmerico nogometnih reprezentanc v Evropi. Kot zadnja se ji je pridružil Turčija, ki je na izjemno napeti tekmi z 2:1 premagala Avstrijo. Za junaka tekme se je izkazal Merih Demiral, ki je dosegel oba gola za Turke. Ti se bodo v sobotnem večernem četrtfinalu pomerili z Nizozemsko.

Avstrija je z napadalnim nogometom v skupinskem delu navdušila in kljub uvodnemu porazu proti Franciji nato z zmagama s 3:1 proti Poljski in 3:2 proti Nizozemski v izločilne boje napredovala kot zmagovalka skupine. Turčija pa je v skupini F po zmagi nad Gruzijo s 3:1 in Češko z 21: ter porazu proti Portugalski s 3:0 zasedla drugo mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tekma se ne bi mogla začeti bolje za Turke, ki so povedli že ob prvi priložnosti. Po le pol minute so izsilili kot, ki ga je z desne strani izvedel Arda Güler. Žoga je preletela turške napadalce, a kaj ko je nerodno posredovala avstrijska obramba, ki je poskrbela za pravi fliper tik pred lastnim golom, po katerem se je žoga odbila do Meriha Demirala, ki mu je iz neposredne bližine ni bilo težko zabiti v avstrijsko mrežo.

Merih Demiral proslavlja prvi zadetek proti Avstriji
Merih Demiral proslavlja prvi zadetek proti Avstriji FOTO: AP

Zadetek Demirala je padel po natančno 57 sekundah, kar je najhitreje v zgodovini izločilnih tekem evropskih nogometnih prvenstev. Turški branilec je s tem podrl rekord Roberta Lewandowskega, ki je v četrtfinalu Eura leta 2016 za zadetek proti Portugalski potreboval natanko 100 sekund. Hkrati je zadetek Demirala postal drugi najhitrejši zadetek v zgodovini Eura, saj je zaostal le za golom, ki ga je v skupinskem delu letošnjega turnirja po le 23 sekundah tekme proti Italiji zadel albanski vezist Nedim Bajrami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avstrijci so se hitro hoteli vrniti v igro in v tretji minuti je zapretil Christoph Baumgartner, ki je z desnico sprožil z roba kazenskega prostora Turčije, a za las zgrešil okvir vrat nasprotnika. Varovanci Ralfa Rangnicka, ki je bil z začetkom tekme lahko vse prej kot zadovoljen, so v želji po izenačenju pritisnili, a naleteli na trdoživ odpor Turkov, ki so potrpežljivo čakali na protinapade.

Med glavnim odmorom je Rangnick zato posegel po dveh spremembah in v igro poslal Michaela Gregoritscha in Alexandra Prassa in Avstrija je nemudoma postala bolj nevarna. Sprva je v 51. minuti lepo priložnost imel Marko Arnautović, a se je izkazal Mert Günok, dve minuti kasneje pa je do nevarnega strela prišel še Konrad Laimer, ki pa mu je v ključnem trenutku spodrsnilo.

Merih Demiral in Konrad Laimer
Merih Demiral in Konrad Laimer FOTO: AP

A kdor ne da, dobi in prav to se je zgodilo v 59. minuti, ko je še drugič na tekmi sprožil Demiral. Turki so znova zadeli po kotu z desne strani in znova po podaji Gülerja. Demiral je bil v kazenskem prostoru Avstrije najvišji v skoku in je tokrat z glavo premagal Patricka Pentza, ki bi verjetno lahko bolje posredoval.

Nekaj minut po zaostanku z dvema zadetkoma pa so Avstrijci vrnili udarec in tudi sami zadeli po kotu z desne strani. V kazenski prostor Turčije je predložek poslal Marcel Sabitzer, Stefan Posch je z glavo podaljšal na oddaljeno vrtnico, kjer je stal Gregoritsch, ki je iz neposredne bližine žogo zabil v turško mrežo.

Michael Gregoritsch je znižal na 2:1
Michael Gregoritsch je znižal na 2:1 FOTO: AP

Avstrijci so na vse pretege napadali, a izenačujočega zadetka niso uspeli doseči, je pa bil zato dvakrat blizu Baris Yilmaz, ki je v 93. minuti zapravil priložnost ena na ena, ki bi dokončno odločila tekmo. Le minuto kasneje je na drugi strani do sijajne priložnosti z glavo prišel Baumgartner, a se je z izjemno obrambo izkazal Günok in potrdil napredovanje Turkov v četrtfinale.

Statistika tekme Avstrija - Turčija
Statistika tekme Avstrija - Turčija FOTO: Sofascore.com
Četrtfinalisti Eura 2024
Četrtfinalisti Eura 2024 FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
03. 07. 2024 10.38
+1
Montela je taktično nadigral slavnega "znalca" Rangnicka.
Vsejedobro1411
03. 07. 2024 08.59
+4
Dve domači reprezentanci v četrt finalu.
HALAcR7
03. 07. 2024 08.57
+1
Če ne najboljša tekma
Limona2021
03. 07. 2024 08.04
-2
Bravo Turki :)
St. Gallen
02. 07. 2024 21.57
-3
Pajo_36
02. 07. 2024 21.50
+1