Euro 2024

Angleži nas poznajo kot ustrežljive stranke, a s to generacijo se še niso srečali

Köln, 22. 06. 2024 12.06 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
17

Slovenija in Anglija se bosta v torek srečali sedmič in drugič v zadnji tekmi skupinskega dela velikega tekmovanja. Na svetovnem prvenstvu leta 2010 so se zmage in napredovanja veselili Otočani, letos pa upamo, da bo zgodba drugačna.

Začelo se je prijateljsko

Prvi obračun med članskima reprezentancama Slovenije in Anglije je bil odigran septembra leta 2009 na slovitem Wembleyju. Takrat se je Anglija na čelu z Johnom Terryjem, Ashleyjem Colom, Frankom Lampardom, Stevenom Gerrardom in Waynom Roonyjem veselila zmage proti četi Matjaža Keka, ki je v prvo postavo uvrstil tudi svoja sedanja pomočnika Milivoja Novakovića in Boštjana Cesarja.

Angleži so povedli v 31. minuti po uspešno izvedeni enajstmetrovki Lamparda. A Kek in njegova četa se niso strinjali z odločitvijo sodnika Jonasa Erikssona, ki je dosodil prekršek Cesarja nad Rooneyjem. Sledil je zadetek rezervista Jermaina Defoeja, ki se je takrat boril za naklonjenost selektorja Fabia Capella v bitki z Emilom Heskeyjem za nastop v prvi enajsterici. Njegov gol v 63. minuti je na žalost napovedal dogodke manj kot leto dni pozneje v oddaljeni Južni Afriki. Tolažilni gol za Slovence je v 85. minuti dosegel še en rezervist Zlatan Ljubijankić za končni izid 2:1.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poraza, ki sta še kako bolela

Junija naslednje leto je sledil prej omenjeni obračun za napredovanje iz skupine C na prvem svetovnem prvenstvu na afriških tleh. Kek se je odločil za skoraj enako postavo kot na obračunu na Wembleyju. Edina razlika med obema postavama je vključitev Zlatana Ljubijankića od prve minute. Na drugi strani je Capello sprejel zelo podobno odločitev, saj je Defoe zamenjal Heskeyja v prvi postavi Anglije.

Ta odločitev se mu je obrestovala že v prvem polčasu, saj je takratni napadalec Tottenhama mrežo Samirja Handanovića zatresel že v 23. minuti in postavil končni rezultat 1:0. Slovenija do konca tekme ni našla poti mimo angleške obrambe na čelu z vratarjem Davidom Jamesom. Kljub porazu pa zaradi zmage proti Alžiriji in remija z ZDA slovenski upi za napredovanje še niso umrli. Pravzaprav so bili še kako živi, saj so na drugem obračunu skupine Alžirci držali neodločen rezultat proti Američanom. Nato je na sceno stopil Landon Donovan, ki je z golom v izdihljajih tekme pokopal upe čete Matjaža Keka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dva poraza v borbi za Euro

Sledila sta dva obračuna v kvalifikacijah za Euro 2016. Postava Angležev na prvem obračunu na Wembleyju vsaj po slovesu nogometašev ni bila tako močna kot v Afriki. Glavni zvezdnik je še vedno bil Wayne Rooney, ki je z uspešno izvedeno enajstmetrovko svoje moštvo popeljal v vodstvo v 59. minuti. Tudi tokrat je bil za prekršek nad njim v kazenskem prostoru odgovoren Cesar. Sledila sta hitra zadetka njegovega klubskega kolega pri Manchester Unitedu Dannyja Welbecka,  v 66. in 72. minuti.

A ključna razlika na tem obračunu v primerjavi s prvima dvema je ta, da so Slovenci tokrat celo vodili. Jordan Henderson je z avtogolom minuto pred Rooneyjevim golom Slovenijo povedel v vodstvo. Tudi tokrat sta tekmo v prvi postavi Slovenije začela zdajšnja Kekova pomočnika Cesar in Novaković. Je pa to bil prvi obračun teh dveh reprezentanc, na kateri je zaigral nogometaš, ki bi lahko stopil tudi na zelenico stadiona v Kölnu v torek. V zvezni vrsti Slovenije je 75 minut namreč odigral Jasmin Kurtić. To je bil edini dosedanji obračun teh dveh reprezentanc, na katerem je zmagovalec zmagal z več kot enim golom razlike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povratni obračun v Stožicah se je znova dobro začel za Slovence, ki so povedli z golom Novakovića v 37. minuti. Podal mu je še en nogometaš, ki bo v torek na voljo selektorju Keku, saj je Josip Iličić, ki je tekmo ob Kurtiću začel v prvi postavi Slovenije, podal sedanjemu članu strokovnega štaba.

A veselje v slovenski prestolnici je z dvema odličnima zadetkoma v 57. in 73. minuti hitro pokvaril Jack Wilshere. Kljub temu se slovenski reprezentanti niso zlahka vdali in zadetek Nejca Pečnika v 84. minuti je celo napovedoval veliko senzacijo in prvo točko Slovencev v medsebojnih obračunih, a Wayne Rooney je z zadetkom v 86. minuti znova povedel Angleže do zmage (3:2). Obračun sta s klopi spremljala tudi sedanja člana reprezentance Jan Oblak in Benjamin Verbič. Angleži so kvalifikacije sklenili s popolnim izkupičkom desetih zmag, Slovenci pa so skupino končali na tretjem mestu, ki ni vodilo na Euro 2016.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvič neodločeno in nova tesna zmaga Angležev

Reprezentanci sta se znova srečali že v naslednjem kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo leta 2018 v Rusiji. Selektor Slovenije je bil še vedno Srečko Katanec, ki je na domačem obračunu leta 2016 ponudil priložnost še več nogometašem, ki bodo zdaj na voljo Keku. Tekmo je v prvi postavi poleg Kurtića in Iličića začel tudi Benjamin Verbič, med vratnicama pa je stal sedanji kapetan Jan Oblak

Čeprav so Angleži žogo imeli v svoji posesti kar 65 odstotkov časa, so proti vratom Oblaka ustrelili ravno tolikokrat (13) kot Slovenci proti vratom Joeja Harta. Takrat v prvi postavi Angležev z zvezdniškim statusom ni izstopal nihče, omembe vredno je le dejstvo, da sta tekmo v prvi postavi začela Kyle Walker in John Stones, ki bosta tudi torkovo tekmo najverjetneje začela od prve minute.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povratno srečanje na Wembleyju je v prvi postavi angleške reprezentance začel Harry Kane, ki je bil tudi kapetan. Njegov povratek v moštvo po poškodbi je bil ključen, saj je takratni nogometaš Tottenhama v 94. minuti tekme dosegel edini gol. Slovenija je znova bila blizu senzaciji, a na tekmi, ki je bila veliko bolj enostranska, je bil nov remi korak predaleč.

Dosedanji medsebojni obračuni med Slovenijo in Anglijo
Dosedanji medsebojni obračuni med Slovenijo in Anglijo FOTO: Sofascore.com

Lahko sklenemo, da so bili Slovenci kljub petim porazom na dosedanjih šestih obračunih z Angleži venomer zelo konkurenčni in upamo, da jim bo tokrat veliki met uspel. Drugi remi proti Angležem bi bil mogoče dovolj za napredovanje, a dovoljeno je sanjati tudi o prvi in največji zmagi v zgodovini slovenskega nogometa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
22. 06. 2024 19.46
-3
Slo Kek 🤩🤩in slo ⚽️Kekci🤩🥲🤩! Če pa kdo nastavi zanko, jih uženem v kozji rog! Čist po kekčevo slo domače ; bo zdaj šlo⚽️In srečno kekec
Betuul
22. 06. 2024 19.27
-3
3 točke 🤩🤩slo ⚽️pri srb 🤩🤩3točke🤩🤩zanič
Betuul
22. 06. 2024 19.26
-3
Rezultat bo in to javno : anglija 5️⃣: slo 0️⃣! To bomo videli prek tv jev ; prek prenosov; in to bo videl 👀👀😳👀👀🙄👀👀celi svet! No tak ste vdeli👀🤩tiste3pike pri srb👀👀😛👀! zdaj pa špilat a mislite slo⚽️da se vam bo marija prikazala! Garat je treba in še bolj garat 💦💦da si čist prešvican💦kajti kdor znoja videl ni,💦💦zmage vreden ni !vodnik!!tak pa naši ⚽️Hodijo naokol po EP in kalkulirajo 🤩3točke🤩! Za znort
mackon08
22. 06. 2024 17.23
+6
Ma dajte no ime Anglija nič ne pomeni več kot Slovrnija. Treba je na igrišču dokazati kdo je boljši. Karkoli bo so naši že zdaj upravičili nastop na tem prvenstvu. Navijali bomo za naše pljuvači pa naj se poskrijejo, ker sramotijo nad zavedne Slovence.
Kollerik
22. 06. 2024 18.21
+2
Si pa optimist. No, upam.da imaš prav. Kek in naši so se do sedaj pokazali v zelo dobri luči, pa tisti pocarski gol v zadnji sekundi gor ali dol
pfcbg
22. 06. 2024 16.37
+6
Spustite se na realna tla in manj evforije. Če bojo Angleži dostavili 3-5 kosov, boste pljuvali po njih, še posebej pa po selektorju. Za 2 milionskom državo s skoraj amatersko ligo, so fantje šli čez svoje realne sposobnosti. Bravo.
Kollerik
22. 06. 2024 18.22
+3
cakra
22. 06. 2024 16.30
+4
Angleški igralci so v psiho... šoku to se je videlo po tekmi z Dansko kako so obležali po tleh izmučeni in izčrpani. To lahko izkoristimo in z malo sreče napredujemo.
a.kralj1994
22. 06. 2024 15.45
-2
A mamo v Sloveniji še kak drug šport, kot nogomet...in občasno odbojko???
Kukulkan
22. 06. 2024 14.42
-3
Pri nas ni Angležev da bi navijali za Anglijo. Srbi državljani Slovenije so navijali za Srbijo
Nidani
22. 06. 2024 14.31
+7
Reši nas lahko samo fanatičen boj in prav nič drugega! Vse ostalo je na strani Anglije, dejstvo!
Podlesničar
22. 06. 2024 14.15
-10
Ta generacija je še bolj hlapčevska kot vse prejšnje... poraz je zapisan v zvezdah.
Kollerik
22. 06. 2024 18.23
ČEZ TROJANE
22. 06. 2024 13.56
-5
3:0 ZA ANGLEŽE, KRUTA RESNICA, A ŽAL TAKO JE! 95MIN NAS BO TEPLA!
Nick.Mason
22. 06. 2024 13.56
+2
Morda pa našim uspe premagat Angleže
btbslo
22. 06. 2024 13.38
+3
Pustimo se presenetit 😉
motorist_mb
22. 06. 2024 13.35
+7
Imamo šanse če bojo oni na izi drugače pa misija nemogoče!