Nogomet

Chelsea in Liverpool ter Brentford in Tottenham po razburljivem prvem polčasu do delitve točk

London, 13. 08. 2023 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Prva nedelja v novi sezoni angleške Premier lige je za nami. Spored sta v mini londonskem derbiju odprla Brentford in Tottenham, ki sta v prvem polčasu dosegla po dva gola, na koncu pa se razšla brez zmagovalca. Podobno je bilo tudi na popoldanskem derbiju med Chelseajem in Liverpoolom, ki sta zadela vsak po enkrat regularno (in po enkrat iz prepovedanega položaja). V drugem polčasu sta mreži mirovali, zato sta se Mauricio Pochettino in Jürgen Klopp morala zadovoljiti z delitvijo točk.

Brentford in Tottenham v prvem polčasu po dvakrat v polno

Prvo super nedeljo (izvirno Super Sunday, op. a.), kot ji pravijo na Otoku, v novi sezoni elitne Premier lige sta odprla londonska kluba Brentford in Tottenham. Moštvi, v lanski sezoni deveto- in osmouvrščeno, sta uprizorili zanimivo tekmo s kar štirimi zadetki, prav vsi pa so bili doseženi v prvem polčasu.

James Maddison se je po le desetih minutah debija izkazal z natančno izvedenim prostim strelom z leve strani, s katerim je poiskal glavo Cristiana Romera, ki se je za las izognil prepovedanemu položaju in iz neposredne bližine premagal Marka Flekkna. Kljub zadetku pa ni bilo vse veselo, saj je moral Romero po zadetku zaradi poškodbe na klop.  

Cristian Romero
Cristian Romero FOTO: AP

A dobrih deset minut kasneje si je novi kapetan Spursov Heung Min Son privoščil napako, ko je v lastnem kazenskem prostoru spotaknil Mathiasa Jensena. Po ogledu videoposnetka je glavni sodnik prisodil najstrožjo kazen. Žogo si je na belo piko namestil Bryan Mbeumo, ki je Guglielma Vicario poslal v desno, žogo pa v levo, in rezultat je bil znova poravnan.

Yoane Wissa in Bryan Mbeumo
Yoane Wissa in Bryan Mbeumo FOTO: AP

Po 35 minutah igre pa so do vodstva prišli domači. Rico Henry je prodrl po levi strani in podal v sredino kazenskega prostora Spursov, kjer je žogo pričakal Yoane Wissa. Reprezentant Konga je z levico sprožil po tleh in po sredini gola, kar bi bilo bržkone lahko delo za Vicario, a je nogo podstavil Micky van de Ven in žogo preusmeril za hrbet lastnega vratarja.

Vodstvo domačih je trajalo le do četrte minute sodnikovega podaljška prvega polčasa. Maddison je pretiraval s preigravanjem in ob Jensenu izgubil žogo. A ta se je odbila naravnost na nogo Emersona Royala, ki je s približno 17 metrov sprožil z desnico in zadel v levi spodnji kot Flekknovega gola.

Emerson Royal
Emerson Royal FOTO: AP

V izjemno dolgem podaljšku pa bi lahko do novega vodstva prišli domači, a je bil nenatančen Mbeumo. Napadalec Kameruna je v 10. minuti podaljška po natančnem predložku razigranega Henryja s približno šestih metrov grdo zgrešil in žogo namesto v gol poslal prek vrat Spursov.

V drugem polčasu sta imeli obe ekipi nekaj lepih priložnosti, a tretjega zadetka nista uspeli zadeti, zato sta se za začetek sezone morali zadovoljiti z delitvijo točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Chelsea in Liverpool do delitve točk

Čeprav je Chelsea konkretneje začel tekmo, pa so v 18. minuti prvi zadeli gostje. Akcijo je začel Alisson, v napadalno polovico pa je žogo poslal Alexis Mac Alister, ki je poiskal Mohameda Salaha na desni strani. Egipčan ni okleval in je z izjemno natančno podajo presekal obrambo Chelseaja in zaposlil tekajočega Luisa Diaza, ki je pobegnil debitantu Axelu Disasiju in iz neposredne bližine premagal še enega debitanta pri Chelseaju Roberta Sancheza.

Luis Diaz in Dominik Szoboszlai
Luis Diaz in Dominik Szoboszlai FOTO: AP

Liverpoolčani so za povišanje vodstva potrebovali le deset minut. Trent Alexander-Arnold je tokrat zaposlil Salaha, ki je sam stekel proti Sanchezu in ga brez težav premagal. A veselje gostov je bilo kratkotrajno, saj je videoposnetek pokazal, da je bil Egipčan nekoliko prehiter, in zadetek je bil zaradi prepovedanega položaja razveljavljen.

Če je pri prvem zadetku Liverpoola zamudil, pa se je Disasi odkupil v 37. minuti. Tretji zaporedni predložek Chelseaja v kazenski prostor Liverpoola je končal na glavi Bena Chilwella, ki je podal na nogo Disasija, in francoski branilec je z neposredne bližine zatresel mrežo Liverpoola.

Axel Disasi
Axel Disasi FOTO: AP

Chelsea je po izenačenju zaigral pogumno in le dve minuti kasneje so Bluesi povedli. Enzo Fernandez je podal tekajočemu Chilwellu, ki je zaobšel Alissona in poskrbel za 2:1. A tudi drugi zadetek Chelseaja ni veljal dolgo, saj je bil tudi angleški branilec v prepovedanem položaju in rezultat je ob polčasu ostal poravnan.

Tako kot na prvi nedeljski tekmi pa je bilo tudi na drugi: ekipi sta vse zadetke dosegli že v prvem polčasu. V drugem polčasu je bila pobuda večji del na strani domače ekipe, ki je nevarno zapretila prek še dveh debitantov Nicolasa Jacksona in Iana Maatsena, Liverpool pa je bil najbližje drugemu zadetku, ko je v igro vstopil Darwin Nunez in v samem koncu srečanja nevarno sprožil z razdalje.

Statistika tekme Chelsea - Liverpool
Statistika tekme Chelsea - Liverpool FOTO: Sofascore.com

Statistika tekme Chelsea - Liverpool

Prvi krog nove sezone Premier lige bosta s ponedeljkovo večerno tekmo končala Manchester United in Wolverhampton.

Izidi 1. kroga angleške Premier lige:

- petek, 11. avgust:

Burnley – Manchester City                 0:3 (0:2)

- sobota, 12. avgust:

Arsenal – Nottingham Forest              2:1 (2:0)

Bournemouth – West Ham United                  1:1 (0:0)

Brighton & Hove Albion – Luton Town                         4:1 (1:0)

Everton – Fulham                         0:1 (0:0)

Sheffield United – Crystal Palace        0:1 (0:0)

Newcastle United – Aston Villa                  5:1 (2:1)

- nedelja, 13. avgust:

Brentford – Tottenham                    2:2 (2:2)

Chelsea – Liverpool                      1:1 (1:1)

- ponedeljek, 14. avgust:

21.00 Manchester United – Wolverhampton  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.