Nogomet

'Buffon mi je pokazal, da ni vse samo v fokusu in treningu'

Ljubljana, 28. 10. 2024 16.52 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
0

Vratar mlade slovenske reprezentance Martin Turk ima pri 21 letih za seboj zanimivo nogometno pot. Med kaljenjem v mladinskih selekcijah Kopra je leta 2019 na njegova vrata potrkala Parma, pri kateri je dočakal debi v članski konkurenci ravno v času, ko je za klub branil tudi legendarni Gianluigi Buffon. Sledili sta posoji k Reggiani in Sampdorii, letos poleti pa je Parmi pomahal v slovo in se podal na Poljsko. Prepričal ga je ambiciozni projekt enega največjih klubov v državi Rucha iz Chorzowa.

Martin Turk je kot kapetan pomagal mladi izbrani vrsti do zgodovinskega uspeha. Na Slovaškem bo lahko postal njen rekorder po številu nastopov.
Martin Turk je kot kapetan pomagal mladi izbrani vrsti do zgodovinskega uspeha. Na Slovaškem bo lahko postal njen rekorder po številu nastopov. FOTO: Damjan Žibert

Martin Turk se je z reprezentanco do 21 let pred kratkim veselil zgodovinskega uspeha – prve uvrstitve na Euro skozi kvalifikacije. Na turnirju, ki ga bo prihodnje poletje gostila Slovaška, bo imel kapetan reprezentance priložnost, da postane mož z največ nastopi v zgodovini. Ta rekord si trenutno lasti Janezu Pišek s 24 nastopi.

Leta 2003 rojeni Turk pa se lahko z zavidljivi izkušnjami pohvali tudi na klubski ravni. Ruch Chorzow je že njegov četrti klub, odkar je poleti 2019 zapustil mladinske vrste Kopra. Takrat je podpisal za Parmo, se najprej kalil v rezervni ekipi (tako imenovani Primaveri), potem pa v sezoni 2021/2022 dočakal priložnost v prvi ekipi. 

Na Buffona zgolj lepi spomini 

V Serie B je debitiral 22. februarja na gostovanju v Pisi, ko je bil ob prvem vratarju Gianluigiju Buffonu poškodovan tudi rezervni Simone Colombi. Dolgoletnega vratarja Juventusa takrat ni bilo v kadru, a se je prav na tisti tekmi močno vtisnil v Turkov spomin. 

"Ne bi vsak prišel na ogrevanje, ti stal ob strani in dajal nasvete ter ti na koncu zaželel srečno. Zelo mi je pomagal. Vsakemu mlademu nogometašu želi pomagati in ga vzeti pod svoje okrilje, zato pa je takšna legenda," se legende svojega poklica spominja 21-letni Koprčan. Pojasnil je, da mu je Buffon ogromno pomagal pri mentalni pripravi na tekme in treninge. "Znal se je pošaliti. Pokazal mi je, da ni vse samo v fokusu in treningu. Ko pa se začne delati, je bil vedno na sto odstotkih. Tudi to, kako voditi ekipo in stati za njo, sem vzel od njega." 

Prvi del intervjuja, v katerem smo se dotaknili uspeha z mladinsko reprezentanco: 

Krst med elito pri nekdanjem klubu Srečka Katanca

V naslednji sezoni je bil Turk dvakrat posojen. Najprej je deset nastopov zbral za tretjeligaša Reggiana, v drugem delu sezone pa je storil kar dva koraka naprej in branil za Sampdorio, ki je bila v velikih finančnih težavah in se je borila za obstanek med italijansko elito. 

"Situacija ni bila najbolj rožnata. Tri mesece nisem dobil plače. Nekaterim je zamujala še dlje. Potem tudi rezultatov ni bilo. Sploh se ni vedelo, ali bo klub izpadel ali razpadel. Na koncu so nam tri ali štiri dni pred zadnjim rokom poravnali vse obveznosti, tako da klub ni šel v stečaj," se spominja Turk, ki ga je takrat kot trener vodil legendarni Dejan Stanković

Turkov debi v Serie A proti Juventusu: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Je zelo kvaliteten trener, a je imel res težko delo. Ostal mi je v zelo dobrem spominu. Je temperamenten, a zna dobro voditi in taktično pripraviti ekipo. Tudi zaradi njega sem se na igrišču počutil zelo dobro." 

Turkov veliki trenutek je prišel 12. marca na gostovanju pri Juventusu. "To je bila zame velika prelomnica," je z nasmeškom na obrazu podoživel debi med italijansko elito, ki mu je ostal v zelo dobrem spominu, čeprav je ob porazu prejel kar štiri zadetke (4:2). "Že samo, ko prideš na stadion tako velikega kluba, je nekaj posebnega. V prvem polčasu so nas stisnili in hitro zadeli. V drugem polčasu sem imel kar nekaj lepih obramb, ubranil sem dve ali tri 'smrtne'. Že to je bilo nekaj velikega." 

Martin Turk je na devetih tekmah v dresu Rucha prejel 11 zadetkov. Trikrat je ohranil mrežo nedotaknjeno.
Martin Turk je na devetih tekmah v dresu Rucha prejel 11 zadetkov. Trikrat je ohranil mrežo nedotaknjeno. FOTO: Profimedia

Klic poljskega velikana z jasnim ciljem

Sampdoria je na koncu izpadla v drugo ligo, Turk pa se je po štirih nastopih med elito vrnil k Parmi, a priložnosti za igro ni dobil. Kljub temu ga v klubu niso želeli poslati na novo posojo, saj so v njem videli ustrezno zamenjavo v primeru poškodbe prvega vratarja. Ob manku igralnih minut mu je bila vrnitev med elito v slabo uteho. Odločil se je, da si poišče novo sredino, in na njegova vrata je potrkal Ruch iz Chorzowa. 

Ruch velja za padlega velikana poljskega nogometa, ki se lahko pohvali s kar 14 naslovi državnega prvaka, a je imel v zadnjem obdobju velike finančne težave. V letošnji sezoni nastopa v drugi ligi, potem ko je lani izpadel iz elitne Ekstraklase. Turk je v Chorzow prišel kot odmevna okrepitev. "Poljski mediji so pisali, da je Ruch okrepil vratar z izkušnjami iz Serie A. Res je, da se je kar veliko govorilo o mojem prihodu," se spominja. Parma si je ob tem zagotovila 50 odstotkov od Turkovega naslednjega prestopa. 

V klubu so napovedovali ekspresno vrnitev med elito, a so imeli predvsem na začetku velika rezultatska nihanja. Turku je bilo to še težje spremljati zaradi dejstva, ker znova ni igral. "Na začetku so mi rekli, naj pridem čim prej iz Parme. Sam sem prevozil 1300 kilometrov, da bi prišel za prvo tekmo, ampak me niso uspeli pravočasno registrirati, tako da je branil rezervni vratar. Potem je bil na drugi tekmi najboljši igralec ekipe. Branil je še tretjo, in četrto, potem pa sem le dobil priložnost." 

Ruch Chorzow trenutno igra domače tekme na stadionu Slaski, ki je s kapaciteto 54 tisoč drugi največji v državi.
Ruch Chorzow trenutno igra domače tekme na stadionu Slaski, ki je s kapaciteto 54 tisoč drugi največji v državi. FOTO: Profimedia

Neverjetna podpora privilegij, na gostovanji po tisoč in več navijačev

Po porazu na derbiju z Wislo iz Krakowa je slovenski čuvaj mreže vendarle stopil med vratnici, forma Rucha pa je šla odtlej močno navzgor. Dobili so pet od zadnjih sedmih tekem in se povzpeli na sedmo mesto. Dvig forme je, kakopak, zmanjšal tudi pritisk lokalnega okolja. Ruch namreč slovi po izjemno zvesti in številčni bazi navijačev, kar je lahko privilegij, a tudi dodatno breme. 

Na domačih tekmah v tej sezoni povprečna obiskanost znaša za slovenske razmere nepredstavljivih 11 tisoč, lani je bila še občutno višja (18.485). Izvrstno podporo pa imajo tudi na gostovanjih, je pojasnil Turk: "Na gostovanjih imamo med tisoč in dva tisoč navijačev. Na zadnji tekmi jih je bilo 800, a morate vedeti, da je bila tekma v ponedeljek ob 19. uri, do tja pa so bile tri ure vožnje." 

Poljska druga liga zagotovo ne sodi med najbolj kvalitetna evropska prvenstva, a nas je Turk presenetil, ko jo je primerjal z drugo italijansko ligo. Kot pravi, sta prvenstvi na podobnem nivoju. "Tukaj se mogoče igra malo manj tehničen nogomet, a so Poljaki znani po tem, da so zelo fizični. 'Nonstop' je gor in dol, ogromno je teka. V Italiji je več mrtvih trenutkov, ko se ne dogaja veliko. Tudi VAR imajo, česar si nisem predstavljal. Pa infrastruktura je fenomenalna. Skoraj vsi stadioni so novi." 

Kmalu po poti Jana Oblaka?

190 centimetrov visoki vratar ne skriva, da je glavni cilj kluba vrnitev v prvo ligo. Tudi če bo do nje prišlo, pa je veliko vprašanje, ali si bo kruh takrat še služil na Poljskem. Zanj se zanima portugalski prvoligaš Rio Ave. "So v pogovorih z mojim agentom, ampak trenutno je fokus samo na tekmah, ki so nam ostale v tem delu sezone. Potem pa bomo videli, kaj prinese zimski prestopni rok." 

Rio Ave je za vratarje zagotovo še bolj privlačen, ker sta se v njegovih vrstah kalila Jan Oblak in Ederson. Turk priznava, da je portugalska liga zelo mikavna, a v isti sapi dodaja: "Zaenkrat so samo pogovori, ki lahko gredo v eno ali drugo smer. Nerad fantaziram. Zaenkrat sem tu. Upam, da nam bo šlo čim boljše. Cilj je povratek v Ekstraklaso." 

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.