Nogomet

Brazilskemu reprezentantu grozi dosmrtna prepoved nastopanja

London, 09. 10. 2024 08.26 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilski nogometni zvezdnik Lucas Paqueta je v velikih težavah. 27-letni član West Hama in 52-kratni brazilski reprezentant je že dlje časa pod drobnogledom angleških preiskovalnih organov, ki mu očitajo, da je namerno prejel več rumenih kartonov. Zaradi oviranja preiskave mu grozi celo dosmrtna prepoved igranja.

Spomnimo, angleška nogometna zveza (FA) že več kot leto dni preiskuje Lucasa Paquetaja, ker naj bi ta v vsaj štirih različnih primerih nalašč prejel rumeni karton in pri tem zaslužil na račun stav. 

Do škandala je prišlo ravno v času, ko se je osrednjega vezista močno povezovalo s prestopom v Manchester City minulo poletje. Paqueta naj bi na svoj rumeni karton stavil pred tekmami z Leicester Cityjem (novembra 2022), Aston Villo (marca 2023), Leeds Unitedom (maja 2023) in Bournemouthom (avgusta 2023). 

Lucas Paqueta (številka 7) je v zadnjem obdobju nepogrešljiv člen brazilske reprezentance.
Lucas Paqueta (številka 7) je v zadnjem obdobju nepogrešljiv člen brazilske reprezentance. FOTO: AP

Nedavno pa so vodilni organi angleškega nogometa proti 27-letniku sprožili še dva postopka, in sicer mu očitajo motenja preiskave. FA je Paquetaja pred letom dni zaprosila za mobilni telefon kot del dokazov, ki mu ga je nato vrnila osem tednov kasneje. Pred časom naj bi oblasti, tako poroča tabloid The Sun, zvezdnika West Hama znova prosile za mobilni telefon, a se je izkazalo, da se ga je Paqueta ravno takrat znebil, kar je sprožilo številna ugibanja. Če bo spoznan za krivega vseh obtožb, mu grozi celo dosmrtna prepoved nastopanja.

Lucas Paqueta je pred prihodom k West Hamu igral za Lyon in Milan. Rdeče-črni so leta 2019 Flamengu zanj odšteli kar 38 milijonov evrov.
Lucas Paqueta je pred prihodom k West Hamu igral za Lyon in Milan. Rdeče-črni so leta 2019 Flamengu zanj odšteli kar 38 milijonov evrov. FOTO: AP

Na Otoku dodajajo, da nekdanji član Lyona, Milana in Flamenga v nobenem primeru ne bo kaznovan pred začetkom naslednje sezone. Zaslišanje ga namreč čaka marca prihodnje leto, do razsodbe pa bo najverjetneje prišlo poleti. 

Preiskovalci mu očitajo tudi, da v stave ni bil vpleten zgolj sam. Da bo na omenjenih tekmah porumenel, je namreč v njegovem rodnem Riu de Janeiru stavilo okoli 60 ljudi, kar je za tovrsten tip stave precej visoka številka.

Paqueta je trenutno ocenjen na 55 milijonov evrov in je s tem najvrednejši posameznik West Hama. Za Brazilijo je zbral 52 nastopov, na zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, ko se je Selecao v četrtfinalu poslovil proti Hrvaški, je bil del udarne enajsterice selektorja Titeja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.