Nogomet

Iniesta Barcelono popeljal v finale

Ljubljana, 06. 05. 2009 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometaši Barcelone so na povratni polfinalni tekmi Lige prvakov v Londonu s Chelseajem igrali neodločeno 1:1 in se uvrstili v finale. Že v torek pa so si finale priigrali tudi nogometaši Manchester Uniteda.

Chelsea - Barcelona
Chelsea - Barcelona FOTO: Reuters

Londončani so tudi na povratni tekmi 92 minut z odliko opravljali svojo nalogo, ki so jo imeli mnogi pred tem dvobojem za misijo nemogoče. Proti v tej sezoni strelsko izjemni Barceloni so namreč več kot 180 minut mrežo ohranili nedotaknjeno, sami pa dosegli "evrogol", ki jih je popeljal na prag novega finala. Toda Andres Iniesta jih je v trenutku iz raja pahnil v pekel, mnogo razlogov za črnino v Londonu pa ima tudi neprepričljivi sodnik Tom Henning Oevreboe. Kakor koli že, Manchester United je dobil tekmeca v finalu in na veselje pristašev napadalnega nogometa je to postala Barcelona.
 

Domači trener Guus Hiddink, ki je v primerjavi s prvo tekmo začel z vsaj na videz bolj napadalno usmerjeno postavitvijo (z ofenzivnimi Frankom Lampardom, Florentom Maloudajem, Nicolasom Anelko in Didierjem Drogbajem), ni imel večjih težav s sestavo ekipe, vrnil se je tudi kaznovani Ashley Cole in zasedel svoje mesto na levi strani obrambe.
 

Chelsea - Barcelona-7
Chelsea - Barcelona-7 FOTO: Reuters

Bistveno več skrbi je bilo v glavi Pepa Guardiole, ki je moral dodobra spremeniti zadnjo vrsto. Po poškodbi Rafaela Marqueza in kazni Carlesa Puyola je sredi obrambe ob Gerardu Piqueju zaigral Yaya Toure. Poškodba pa je nastop onemogočila tudi Thierryju Henryju, tako da so sredino sestavljali Sergio Busquets, Seydou Keita, Xavi in Andres Iniesta, za nemir v Chelseajevi zadnji vrsti pa sta bila zadolžena Lionel Messi in Samuel Eto'o.
 

Barcelonini navijači so si bržkone želeli bolj odprto igro Londončanov kot na prvi tekmi, a njihove želje so se hitro končale. In to predvsem po zaslugi španske obrambe, saj je ta že v deveti minuti dovolila zadetek. Po neodločnem izbijanju se je žoga znašla pri Michaelu Essienu, ki je z več kot 20 metrov z izjemnim volejem s pomočjo prečke matiral Victorja Valdesa.
 

Chelsea - Barcelona-2
Chelsea - Barcelona-2 FOTO: Reuters

Barcelona je nato vse niti igre prevzela v svoje roke, toda tako kot na prvi tekmi kljub večji posesti žoge nikakor ni našla poti skozi znova strnjeno in disciplinirano londonsko obrambo. Na drugi strani so bili gostitelji zelo konkretni v vsakem "izletu" na Barcelonino polovico, med drugim je Drogba nevarno zapretil s prostega strela v 25. minuti, John Terry pa je z glavo zgrešil nekaj trenutkov pozneje.
 

Podobna slika se je odvila tudi v drugem polčasu: Barca je imela večjo posest žoge, Chelsea, ki je zaigral nekoliko bolj odprto, pa je bil veliko nevarnejši. Tako je v 52. minuti Drogba sam prišel pred vratarja Valdesa, toda v dvoboju iz oči v oči je bil uspešnejši Španec, nekaj trenutkov pozneje pa je Malouda zatresel le zunanji del mreže Barceloninega gola. Prvi nevarnejši strel Kataloncev je v 65. minuti sprožil Messi, a zgrešil, v 66. minuti pa so Katalonci doživeli nov hladen tuš.
 

Ostali so namreč brez Erica Abidala, ki je bržčas neupravičeno dobil rdeč karton, saj se je Anelka pred kazenskim prostorom Barcelone (tej so domačini spet dopustili le nenatančne strele od daleč) spotaknil kar sam, glavni sodnik pa je videl prekršek francoskega branilca. Toda malce izgubljeni norveški mož v črnem je v 82. minuti oškodoval tudi domače, saj po Piquejevem igranju z roko v svojem kazenskem prostoru ni dosodil očitne enajstmetrovke.
 

Prav ob koncu tekme pa se je sredi Londona odvila prava drama. V drugi minuti sodnikovega podaljška je namreč Andres Iniesta izkoristil eno redkih napak domače obrambe in z lepim strelom z roba kazenskega prostora svojo ekipo popeljal v veliki finale. Roko na srce pa bodo imeli navijači Chelseaja marsikaj povedati tudi čez sodnika, saj jih je slednji v izdihljajih tekme po novem igranju z roko v kazenskem prostoru odškodoval še za eno najstrožjo kazen.

KOMENTARJI (474)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojankrkic11
08. 05. 2009 20.51
-2
kaksen sodnik nincula...nimas pojma!pejt za chelsea u premier navijat...aja tud tm so pop..., ja če bi fuzbal igral bi mogoče še kej osvojil tko pa...mogoče drug let...hehe
bojankrkic11
08. 05. 2009 20.35
zato grejo naprej tisti ki so se 180 minut trudili da dosezejo gol pa čeprav je bilo vedno vsaj 9 igralcev, ki je zapiralo pot proti golu cecha na prostoru malo večjem kot je kazenski. dejmo bit realni in si priznajmo da se za polfinale lige prvakov tak bunker na domačem terenu in proti desetim igralcem ne spodobi...želja po igri pelje v finale!!! lp
bojankrkic11
08. 05. 2009 20.35
-1
pa dejmo še mal o penalih, prekršek nad maloudo, ena noga not druga zuni, ni penal domnevni prekršek nad drogbo, lepo ustavljanje ni kej, ampak ker mu je žoga mal preveč ušla, se je vrgel in hotel penal medtem ko je imel valdez zogo ze v naročju, ni šans drogba drugic, brez kakrsne koli debate mu je yaya toure izbil zogo in tukaj se je lepo videlo da drogba igra na penal, njegova reakcija bi bila čisto drugačna, če bi bil nad njim res prekršek za kazen potem anelka, ko ze pride mimo yaye toureja se vedno caka na stik da lahko pade in to se je zgodilo, stik je bil ampak ne za penal, tudi njegova reakcija bi bila zelo drugačna če bi bil 100% prekršek za penal, realno 50%-50% da se penal dosodi ali ne in glede na to da je poslal abidala ven, je tukaj zmagala barcina 50-ka in se roka piquea, ki je bila nenamerna in je sodnik presodil da zavestne namere igranja z roko ni bilo in da je zoga piquea le zadela, pique je imel roko pri miru in ni spreminjal gibanja roke glede na pot zoge, zato penala spet zal ni bilo
bojankrkic11
08. 05. 2009 20.35
zdej pa tko: chelsea se je 180 minut branu, ne rečem da niso imel priložnosi ampak zgolj iz proti napadov, ene akcije niso sestavil, vseh 11 igralcev na svoji polovici in po 9 minutah druge tekme se essienu USERJE tak gol iz odbijanca, ki ga več nikoli ne bo dal, in seveda, potem so se še bolj zaprl, če je to sploh mogoče,in mogoče je, ker je "fenomenalni" Hiddink zamenjal drogbo za belletija in to takrat , ko je imela Barca igralca manj!!! da ne govorim o simuliranju drogbe in belletija, kraja časa cecha itd..., o tem so govoril vsi komentatorji od tv3, hrt2 do obeh gospodov na espn channel! drgač je pa ni ekipe na svetu ka bo prebila 11 igralcev postavljenih v obrambi na 35-40m od svojega gola, razen barce seveda, ki ji je to uspelo celo z igralcem manj;). u 44 min je imel chelsea le 98 podaj in natančnost samo 65% medtem ko ima barcelona že 264 podaj in natančnost 84%.zogo so nabijali iz svoje polovice na barcino in noben od igralcev sploh ni tekel za njo, vcasih se je znaslo tudi po 9 chelsievih igralcev v svojem kazenskem prostoru in to tudi takrat, ko je imela barca igralca manj,na messiju vedno 3-4 igralci ko dobi zogo, tako tudi na ostalih barcinih igralcih, prioriteta je bila pokrivanje gralcev, dupliranje, včasih tudi s 3 ali 4 igralci, nazadnje pa igranje nogometa (podaje, goli, preigravanja....zaradi cesar se nogomet gleda in igra)
Calibre
08. 05. 2009 18.23
pa ka bo chelsea v finalu igrala.. to ni nogomet kar igrajo ;) v finalu se bo igral nogomet ne pa branjenje svojega gola tak ko zna to chelsea ;) še dobr da se je tak izšlo
nincula13
08. 05. 2009 11.29
+1
ne iniesta...sodnik je peljau barcelonu u finale!!!!!
Rok Carlos
07. 05. 2009 22.12
modri_smrkec 07.05.2009, 21:49 ej real4ever a ti misls kot 3. ligo spanskega al luksnburškega prvenstva? =) jah nwm no :) bo kr luksenburško prvenstvo ja :) ammm aja pa še to... dej povejte kok penalou bi dal človeku k se je 10x vrgu po tleh pol je pa hotu penal :) logičn da ga mu ni dau tut če jeb iu :)
abdurahim
07. 05. 2009 22.00
visca el barca!!!!!!!!!!!
jijiji
07. 05. 2009 21.59
+1
Iniesta je caree!<3 :D Kok se je pa učer drogba po tleh metal.. Sm kako je pa tekmo sodil.. NO COMMENT!:D
GIXER
07. 05. 2009 21.53
modri-je ne pocenjujem jih priznam da imajo zelo dobro ekipo,LEP nogomet igrajo ampak mi je nekako man.nekako bol pri srcu naj zmaga bolsi ce zmago barca ti sportno cestitam l.p
modri_smrkec
07. 05. 2009 21.49
ej real4ever a ti misls kot 3. ligo spanskega al luksnburškega prvenstva? =)
Rok Carlos
07. 05. 2009 21.46
klara56 07.05.2009, 21:33 omg ker loj si ti.... barca je edini klub k nima sponzorjeu na dresih kar ne pomen da nimajo sponzorjeu... pa tebe nebi uzel niti u klub u 3. ligi kaj šele u barco lol
modri_smrkec
07. 05. 2009 21.44
drgac pa ja se strinjam s tabo glede dobre tekme
modri_smrkec
07. 05. 2009 21.43
gixer ne podcenjevt barce to sezono je definitivno ekipa z najlepso in najucinkovitejso igro
GIXER
07. 05. 2009 21.37
modri smrkec ne pocenjevat man.utd kle bo teska tekma in upam na zmago anglezev tako da bomo videli po finalni tekmi kaj bo in vrjamem da bo man.izbral zelo dobro takticno igro naj zmaga bolsi in upam da bomo gledali zelo dober nogomet kar vsi to hocemo l.p
klara56
07. 05. 2009 21.33
mrššš Barca!!!Ka vam je UNICEF sponzor al ka??haha sramota!! Joj kak ste revn klub,da proste pr Unicefu za drese,jz nebi špilu v revnem klubu!!!
hakler
07. 05. 2009 20.53
dj umirte se ... vsi neki nabrijani na ta man utd kak man utd dj ne kaki :D BARCA 4EVER VAMOS BARCA MES QUE UN CLUB :P
modri_smrkec
07. 05. 2009 20.33
haha kubby a si ti mogoce komik po poklicu ? a si mogoce gledu tekmo 10 igravcou barce je drzal 11 igralcou Chelseaja na polovici njihove polovice igrisca. seveda so mel pol igralci chelsea velik priloznosti k je barca igrala s piqejom v napadu smo pac niso dal gola pol je pa pac barca dala gol. man utd pa ni sposobn odigrt 15 min igre s tako taktiko k je chelsea tko da jih bo Barca unicla v prvm poucasu tko kot vse ostale klube v tej sezoni
kubby
07. 05. 2009 20.06
kot se meni zdi se vi fulll bojite barce!! navijaci manuniteda,..!!! Nikefcb, dej se mal zresn. Česa se mamo bat barce. Mogoče enga samga strela ko bojo strelal proti golu Uniteda, pa še ta bo bol iz obupa,tk ko je bil proti chelsiu.
10messi10
07. 05. 2009 19.52