Šport

Nina v Monzi obdržala 3. mesto

Monza, 20. 05. 2007 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nina Jerančič je v drugi dirki uspela obdržati 3. mesto v skupnem seštevku tekmovanja Ferrari Challenge za pokal Shell.

Nina je osvojila 3. mesto na drugi dirki in obdržala 3. mesto v skupni razvrstitvi.
Nina je osvojila 3. mesto na drugi dirki in obdržala 3. mesto v skupni razvrstitvi. FOTO: Roberto Viva

Sobotne kvalifikacije je zaznamovalo sončno in toplo vreme. Ker se je Nina Jerančič odlično odrezala na petkovem prostem treningu, so bila pričakovanja pred kvalifikacijami razumljivo visoka.

Na prvi kvalifikacijski dirki pa se ni vse izšlo po načrtih, saj je morala Nina zaradi dirkača pred seboj, ki se je na progi zavrtel, prekiniti hitri krog. V petih krogih je tako dosegla 9. čas (1:55,498), njena povprečna hitrost pa je bila 180.564 km/h. V drugo je Nina v 30 minutnih kvalifikacijah na stezo zapeljala v 17. minuti in dosegla 5. čas kvalifikacij. Druga kvalifikacijska tekma je bila nasploh veliko počasnejša. Nina je odpeljala 6 krogov, najhitreje z 1:55, 651.

Slab začetek, dober konec

Prvo dirko je Jerančičeva začela z 9. mesta. Pred njo pa so štartali vsi njeni najbližji zasledovalci in konkurenti za 3. mesto v skupni razvrstitvi, Campari, Reichegger in Ferroni.

Že v prvem krogu je uspela prehiteti Turrrinija in pridobila mesto. V drugem krogu je ugnala še Moltenija, prišla na 7. mesto in to mesto obdržala do 9. kroga, ko je opravila obvezni postanek v boksu. V bokse je zapeljala skupaj z Reicheggerjem, ki se je uspešneje vrnil na stezo, a je že v prvem krogu po postanku izgubil dvoboj z Nino.

Postanek so pri Hit Racing Teamu opravili med prvimi in izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna, saj je Nina po oddihu v boksu pridobivala mesta. Ko se je že približala četrtouvrščenemu, Gaiu, ji je v avto priletel kamen, ki je strgal jermen, zaradi česar je odpovedal servo na volanu. Preostale 4 minute in 2 kroga pred koncem dirke je nadaljevala s počasno vožnjo, pripeljala v cilj kot 14. in osvojila še kako pomembno točko.

Nina Jerančič
Nina Jerančič FOTO: Andrej Mavrič

Brez smole z jermenom bi se Jerančičeva kaj lahko spet uvrstila na stopničke že na prvi dirki, saj je Gai zaradi napake končal v pesku, tretjeuvršenega Camparija pa so zaradi nešportne vožnje diskvalificirali.

Dirkališče v Monzi nikoli ni veljalo za enega mojih najljubših, a danes je bila prva dirka res odlična. Imela sem dober ritem. Zares odličen je bil tudi postanek in časi, ki sem jih dosegala po njem. Zaradi tehnične okvare so se mi izmuznile nove stopničke. Seveda sem zaradi tega razočarana, pa vendar se na drugo dirko podajam optimistično, saj bom štartala s 5. mesta,” je po prvi dirki povedala Nina.

Najhitrejši krog Jerančičeve je bil 11., s časom 1:56,889. Dosegla je tudi najvišjo hitrost med vsemi tekmovalci (280.4 km/h) in sicer na koncu ciljne ravnine.

Če Nini ne bi odpovedal servo volan, bi Nina lahko dvakrat stala na stopničkah.
Če Nini ne bi odpovedal servo volan, bi Nina lahko dvakrat stala na stopničkah. FOTO: Andrej Mavrič

Drugo dirko je začela s 5. mesta in se že v prvem krogu prehitela drugouvrščenega v skupnem seštevku Muccelija in se povzpela na 4. mesto, ki ga je zadržala vse do 8. kroga, natančneje 17. minute. Takrat je opravila obvezni minutni postanek, takrat ga je opravil tudi vodilni Giorgio Massaza.

Ponovno smo se odločili za zgodnji postanek in obrestovalo se nam je, saj sem takoj po postanku pridobila mesto. Kot tretja sem se pripeljala tudi skozi cilj. Veselje je bilo neizmerno, toda vseeno sem bila še vedno malce razočarana zaradi ponesrečene prve dirke,” razlaga Nina. Najhitrejši krog na drugi dirki je bil 5., ki ga je Nina odpeljala s časom 1:57,172, najvišja dosežena hitrost 276,2km/h.

"Zelo mi je žal, da mi je na prvi dirki odpovedal servo na volanu, saj bi tako danes kar dvakrat stala na zmagovalnem odru. Veliko srečo sem imela, da se je to zgodilo v ovinku, kjer je izletna cona dovolj široka, da ni prišlo do večje škode ali celo nesreče. Vedela sem, da če mi bo uspelo pripeljati do konca še nekaj krogov, da bom vseeno dobila kakšno točko. Z izredno naporno in nevarno vožnjo zadnjih nekaj krogov sem si priborila točko, kar pa ni bilo dovolj, da bi obdržala tretje mesto v skupni razvrstitvi. Imela sem zelo dober ritem in zato sem se optimistično podala na drugo dirko, ki sem jo začela s petega mesta. Bilo je zelo zelo vroče moram priznati in dirka je bila še toliko bolj naporna, a sem dala vse od sebe in si privozila vsaj ene stopničke to nedeljo. Zadovoljstvo je torej le polovično, kljub vsemu pa sem vesela, da sem uspela obdržati 3. mesto v skupni razvrstitvi."

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SBP
20. 05. 2007 22.55
Skriti Vohun
20. 05. 2007 20.06