Šport

Nepremagljivi Armstrong

Pariz, 16. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kolesarji na dirki po Franciji imajo vse manj časa, da premagajo vodilnega v skupnem seštevku Američana Lancea Armstronga.

Armstrong neutrudljivo vozi po Pirenejih (Foto: Reuters)
Armstrong neutrudljivo vozi po Pirenejih (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V 14. etapi, prvi pirenejski, so glavni tekmeci Lancea Armstronga poskušali z napadi, toda šestkratni zmagovalec dirke in kolesar Discovery Channela, se ni dal. Konkurente za zmago je imel ves čas na očeh. Na koncu je zasedel drugo mesto, v skupnem seštevku pa še povečal prednost pred konkurenti.

Etapo, dolgo 220,5 km, je po zgodnjem pobegu dobil Avstrijec Georg Totschnig (Gerolsteiner), ki je kot nenevaren kolesar za rumeno majico Armstronga prehitel za 57 sekund.

Gorazd Štangelj je v cilj prišel z zaostankom 35 minut in 50 sekund, zasedel je 123. mesto, v skupnem seštevku pa je 76. (+1:27:23).

Računi brez krčmarja za tekmece

Tekmeci ne najdejo ključa, kako premagati Armstronga (Foto: Reuters)
Tekmeci ne najdejo ključa, kako premagati Armstronga (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Napadalci Lancea Armstronga na čelu s kolesarji T-Mobila (Jan Ullrich, Aleksander Vinokurov, Andreas Kloeden) so pred prvo pirenejsko etapo kazali veliko mero optimizma. "Napadali bomo s vso močjo. Če ne drugega, bomo poskušali Američana pred kraljevsko etapo vsaj utruditi," so napovedovali pri nemškem moštvu, kjer so upali predvsem, da bo Armstronga pomagala utruditi velika vročina, v kateri naj ne bi bil tako močan.

Toda vse to so bili računi brez krčmarja. Teksačan je v skladu s tradicijo (v prvi pirenejski etapi v zadnjih šestih letih, ko je zmagal, ni bil slabši kot četrti) imel stvari pod nadzorom, čeprav je tistim, ki ne stiskajo pesti zanj, sredi prvega od dveh zahtevnih vzponov, vendarle posijal žarek upanja. Napadi T-Mobila so za kratek čas obrodili sadove, Armstrong, ki je spet ostal brez prave pomoči moštvenih kolegov (poznala se je odsotnost Manuela Beltrana) je za Ullrichom, Vinokrovom in Ivanom Bassom zaostal približno 50 metrov, a kot da bi se igral s tekmeci, v trenutku pospešil in jih takoj ujel. Omenjeni trije so tudi v nadaljevanju nadaljevali z napadi, toda na koncu sta predvsem Kazahstanec in tudi Ullrich postala žrtve taktike. Prvi je omagal že na prvem vzponu (v spustu se je uspel za nekaj časa vrniti), Nemcu pa je zmanjkalo moči v zadnjem kilometru, v katerem je Armstrong uprizoril napad, ki mu ni bil kos niti Basso.

Lanceu Armstrongu rumena majica ni tuja (Foto: Reuters)
Lanceu Armstrongu rumena majica ni tuja (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Čeprav upanje umira zadnje, vse kaže na novo zmagoslavje Lancea. Nimam si kaj očitati, dal sem svoj maksimum. A Armstrong je enostavno predober. Ne samo, da ima močne noge, ima tudi glavo in izkušnje. Vsem nam ostaja le upanje, da ga je etapa utrudila in da jutri ne bo mogel slediti našemu ritmu. A v to, sodeč po njegovi današnji predstavi, ne verjamem kaj dosti," je dejal Basso, ki se z etapnim tretjim mestom prebil tudi na tretje mesto v skupnem seštevku, saj je iz boja za najvišja mesta odpadel Francoz Christophe Moreau. Italijan po zdaj za vodilnim Američanom zaostaja za dve minuti in 46 sekund, pred njim pa je z zaostankom minute in 41 sekund tudi Danec Michael Rasmussen.

Napadalni nenevarni Totschnig

Pravi junak etape pa verjetno ni bil Armstrong, ampak zmagovalec Avstrijec Georg Totschnig. Skupaj s še z desetimi kolesarji je že v uvodnem ravninskem delu preizkušnje pobegnil glavnini, nato pa v begu vztrajal 213 kilometrov vse do konca (najdlje je bil ob njem Italijan Stefano Garzelli). Najboljšim v skupnem seštevku Avstrijec seveda ni bil nevaren, čeprav je bil pred etapo na spoštljivem 22. mestu.

_________________________________________________

Izidi:

1. Georg Totschnig (Avt/Gerolsteiner) 5:43:43
2. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 0:56
3. Ivan Basso (Ita/CSC) 0:58
4. Jan Ullrich (Nem/T-Mobile) 1:16
5. Levi Leipheimer (ZDA/Gerolsteiner) 1:31
6. Floyd Landis (ZDA/Phonak) isti čas
7. Francisco Mancebo (Špa/Illes Balears) 1:47
8. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) isti čas
9. Andreas Kloeden (Nem/T-Mobile) 2:06
10. Haimar Zubeldia (Špa/Euskaltel) 2:20
11. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile) 3:06
...
123. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) 35:50

Skupni vrstni red:

1. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 55:58:17
2. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) 1:41
3. Ivan Basso (Ita/CSC) 2:46
4. Jan Ullrich (Nem/T-Mobile) 4:34
5. Levi Leipheimer (ZDA/Gerolsteiner) 4:45
6. Floyd Landis (ZDA/Phonak) 5:03
7. Francisco Mancebo (Špa/Illes Balears) isti čas
8. Andreas Kloeden (Nem/T-Mobile) 5:38
9. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile) 7:09
10. Christophe Moreau (Fra/Credit Agricole) 8:37
...
76. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) + 1:27:23