Košarka

Deseti trojni dvojček sezone Dončića v boju za tretje mesto

Dallas, 30. 03. 2022 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
6

Komentatorja ameriške televizije TNT sta šest minut pred koncem druge četrtine že veselo zbijala šale in v pogovoru odtavala daleč od dvorane American Arlines. V njej so Mavericksi z atomskim napadom drobili Lakerse brez LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa (128:110). Luka Dončić je s 34 točkami, 12 podajami in 12 skoki na videz zlahka dosegel že 46. trojni dvojček kariere.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Luka Dončić je po srečanju dejal, da prenos tekme prek nacionalne televizijske mreže ni še dodatno spodbudil njegove predstave. "Za to se ne menim. Samo premori so predolgi. Ko hočem vstati, je še vedno minuto in pol do začetka igre in takrat le zavzdihnem, o, moj bog," se je smejal. Na drugi strani Lakersom noben premor ni bil dovolj dolg. Letos tudi v polni zasedbi ne blestijo in so le senca prvakov iz 2020, brez obeh glavnih zvezdnikov pa so bili mala malica za razpoložene Maverickse. 

K natančnosti njihovega meta (51 odstotkov, 47 odstotkov za tri točke) je pripomogla piškava obramba Lakersov, ki so delovali močno razglašeno in brez prave volje, da preprečijo zdrs na enajsto mesto na zahodu. To pa pomeni avtomatsko slovo po koncu rednega dela sezone. Dallas je sedaj le še zmago oddaljen od Golden Stata na tretjem mestu, Warriorsi pa so brez poškodovanega Stepha Curryja moštvo v prostem padu, izgubili so šest od sedmih zadnjih tekem. Šest tekem je tudi na krožniku Dallasa, preden bo jasno, kako se bo nadaljevala njihova pot v končnici. Že jutri gostujejo v Clevelandu, medli Lakersi pa so jim omogočili, da je Dončić igral le 30 minut, Jalen Brunson (12 točk, 3 podaje, 5 skokov) 31 in Dwight Powell (12 točk, 2 podaji, 8 skokov) slabih 29 minut, kar jim bo nekoliko olajšalo napore na drugi igralni večer zapored.

Luka Dončić je dosegel prvi trojni dvojček po skoraj dveh mesecih in desetega v sezoni, košarkarji iz Dallasa pa so se s 47. zmago še približali Golden Statu na tretjem mestu Zahoda.
Luka Dončić je dosegel prvi trojni dvojček po skoraj dveh mesecih in desetega v sezoni, košarkarji iz Dallasa pa so se s 47. zmago še približali Golden Statu na tretjem mestu Zahoda. FOTO: AP

Domači trener Jason Kidd je dejal, da niso podcenjevali tekmecev in poudaril, da sta Malik Monk (28 točk, 2 podaji, 4 skoki) in Russ Westbrook (25 točk, 6 podaj, 8 skokov) igrala zelo dobro. "Naša skupina je od začetka odlično opravila svoje delo. Luka in vsi ostali fantje so odigrali tri četrtine odlične košarke. Tekmo smo izpeljali po načrtu in prišli do dobre zmage," je bil lahko upravičeno zadovoljen. Utrujeno sproščen je bil tudi Slovenec, ki se je znova branil primerjav z junaki košarke. Tokrat z Wiltom Chamberlainom, s katerim si sedaj delita peto mesto na lestvici z vsak po 21 trojnimi dvojčki z najmanj tridesetimi točkami. "Upam, da jih bo še več. Ne vem, kaj naj rečem, samo hvaležen sem, da sem lahko tukaj. Spomnim se nabora, ko sem si želel le, da me izberejo v NBA. Nikoli ničesar ne pričakujem vnaprej, še naprej delam in upam, da bomo nekoč osvojili prvenstvo." Priznal je, da je bila tekma brez Jamesa drugačna, saj je vodilni strelec sezone, "toda igrali smo svojo košarko, branili naš obroč in skušali biti čim boljši". Njegova košarka postaja zaščitni znak, počasno lomljenje tekmecev v obrambi. "Velikokrat igram v svojem ritmu, saj nisem hiter. Ne maram igrati hitro," je dejal s svojim rahlo pobalinskim nasmehom. "Predvsem skušam razbrati obrambo in kdo prihaja od zadaj. Razumevanje igre je to, kar želim početi čim večkrat."

Latvijec Davis Bertans (14 točk, 5 skokov), ki se je s štirimi trojkami v petih poskusih nocoj otresel strelskih težav, se ne čudi več podvigom Dončića. "Zdaj se zdijo že običajni. Seveda vsi razumemo, da je to, kar počne zadnje čase, nekaj neverjetnega, toda po drugi strani je razvadil vse v moštvu. Zdi se, da igra kar sama pride k njemu, vse se zdi tako preprosto. Še bolj pomembno je, da izboljša vse okoli sebe. Ena stvar so lepe statistike, toda ni samo dal trideset točk, ampak drugim omogočil, da so zadeli še dodatnih 40 ali 50 točk," je bil zgovoren. In opisal, kako je videti takšna simbioza, "moraš biti na pravem mestu, potegniti obrambo stran od obroča, da imajo fantje z žogo v roki več prostora. Če bom odkrit, me bodo prej ali slej našli". Medtem ko njegov sodržavljan in nekdanji Mavericks Kristaps Porzingis v Washingtonu že skoraj pakira kovčke za bližnji dopust,  je Dallas sredi brušenja moči za končnico. "V Washingtonu je bil vedno boj za zadnje mesto, ki še pelje naprej. Kar ima na nek način tudi svoj čar. A je boljši občutek, ko se poteguješ za prednost domačega igrišča ali še kaj več."

Izid:
Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers  128:110 
(Luka Dončić 34 točk, po 12 podaj in skokov v 30 minut za Dallas)

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jogi
30. 03. 2022 20.24
AS1983
30. 03. 2022 13.12
+1
luka Magic MVP, užitek pogledat povzetke, velemojster 1.klase
yanay
30. 03. 2022 13.01
+4
Kdaj vem, da ekipa Dallasa ne igra dobro. Takrat, ko kljub dobi igri Dončiča, ta ne doseže velikega števila asistenc, kar pomeni, da soigralci dobre podaje ne uspejo realizirati.
Butalec8
30. 03. 2022 10.36
Zvedavi_norec
30. 03. 2022 09.13
+4
Butalec8
30. 03. 2022 09.02
+3
Hop hop hopseki