MotoGP

Ženske dobile svoje motociklistično prvenstvo

Misano, 30. 06. 2024 11.15 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
4

Ženske si v povezavi z motocikli večina moških predstavlja v vlogi sovoznic. A če kdo misli, da je to najbližje, kar pridejo dame dirkalnim motociklom, se seveda moti. Dirkačic sploh ni tako malo, in čeprav na nižjih nivojih dirkajo v svojih prvenstvih, so bile do letos kot posamezne izjeme v svetovnem prvenstvu prepuščene moški konkurenci.

Tu je ledino orala Tau Rinne, ki je ob koncu osemdesetih kot prva ženska osvojila točke svetovnega prvenstva v razredu 125 ccm, Katja Poensgen je to dvignila nivo višje in dirkala v četrtlitrskem razredu z najboljšim rezultatom 14. mestom leta 2001 v Mugellu. Potem pa sta prišli Maria Herrera z dolgo kariero tako v moto3 kot SSP300 in zadnja leta v motoE in Ana Carrasco, prva ženska z zmago v svetovnem prvenstvu in celo svetovna prvakinja razreda SS300. 

Ana Carrasco
Ana Carrasco FOTO: AP

Biologije se ne da goljufati in zato v resnici ne gre za iskanje enakosti, ampak pravičnosti, ki v resnici prinese enakopravnost. Ženske so v tem duhu tako letos dobile svoje prvenstvo, uniformno z dvovaljnimi Yamahami YZF-R7 z najvišjo močjo 55 kilovatov, kar pomeni, da je nekje v rangu razreda Supersport 300. Gre za izkušene dirkačice iz 18 držav, od katerih imajo mnoge poleg Ane Carrasco in Marie Herrere izkušnje uspešnega dirkanja tudi z današnjimi zvezdniki motoGP in Superbike.

Maria Herrera
Maria Herrera FOTO: Superbike

A letos se je v prvem ženskem svetovnem prvenstvu v motociklizmu na zaprtih stezah že zbralo 26 punc, ki so se že pomerile na prvih dirkah v Misanu. Videli smo resno, ob poškodbi Mie Rusthen skoraj preresno, dirkanje, na vrhu pa pričakovano Herrera, ki si je na obeh dirkah stopničke delila s Saro Sanchez in Ano Carasco.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A to so samo evropske dirke in za pravo izenačenost z moškim prvenstvom, ki je seveda v svoji dimenziji marketinške, finančne in medijske uspešnosti in prepoznavnosti, je še dolga pot, ki se morda lahko nadaljuje tudi z neuniformnimi dirkalniki in bolj prepoznavnimi dirkališči.

VN Nizozemske 2024

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dinozaver79
30. 06. 2024 14.56
-1
Gasper4690
30. 06. 2024 12.51
+0
S temi zenskimj sporri ki so bli vedno v domeni moskih zdej ze ornk pretiravajo..pa kdo bo ti gledu
MucaNeGrize
30. 06. 2024 12.46
+1
bravo punce...
VikiKrema
30. 06. 2024 12.14
+3
Veliko bo krega in slabe volje. Pa vedno bodo morale v dežju vozit.