MotoGP

Aleix Espargaro zmagovalec kvalifikacij, iz prve startne vrste še Bagnaia in Bastianini

Silverstone, 03. 08. 2024 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dirkališče v Silverstonu ta konec tedna gosti najhitrejše dirkače motociklističnega prvenstva. S kvalifikacijami je najbolje opravil Aleix Espargaro in si prislužil najboljši startni položaj, iz prve startne vrste bosta startala še Francesco Bagnaia in Enea Bastianini. Dirkače ob 16.00 čaka še sprinterska preizkušnja, v živo si jo boste lahko ogledali na Kanalu A in VOYO.

MotoGP – VN Velike Britanije
MotoGP – VN Velike Britanije FOTO: VOYO

V počasnejši skupini je najboljši čas postavil Alex Marquez, drugo vstopnico za preboj v hitrejšo kvalifikacijsko skupino pa si je v bitki s Francom Morbidellijem, Raulom Fernandezom in Miguelom Oliveiro pridirkal novinec Pedro Acosta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 V hitrejši kvalifikacijski skupini smo spremljali ogorčen boj Ducatijevih dirkačev Jorgeja Martina, Francesca Bagnaie, Marca Marqueza in Enee Bastianinija, v katerega sta se vmešala tudi Apriliina dirkača Maverick Vinales in Aleix Espargaro.

Prav slednji je bil eden redkih, ki je v zadnjih minutah kvalifikacij uspel izboljšati svoj čas. Španec je imel tudi nekaj sreče, saj večini ostalim dirkačem v zadnjih trenutkih ni uspelo odpeljati čistega kroga. S časom 1.57:309 je Espargaro postavil nov rekord dirkališča v Silverstonu in osvojil svoj drugi letošnji pole position. 

"Moj krog je bil neverjeten, moral sem veliko tvegati. Nisem nameraval toliko tvegati, toda v prvi vožnji sem odpeljal odličen krog, toda ni bilo dovolj, bil sem za Ducatiji. Rekel sem si, da moram poskusiti in iti na vse ali nič. Odpeljal sem popoln krog, nisem si mislil, da lahko v tako hladnih razmerah postavimo tako hiter čas," se je najboljšega startnega položaja razveselil Espargaro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo mesto je v kvalifikacijah osvojil Bagnaia, toda aktualni svetovni prvak si je želel še več. "Imel sem potencial za najboljši startni položaj," je bil prepričan. 

"Med enim izmed hitrih krogov se mi je s čelade odlepila sponzorska nalepka in prekrila vidno polje. Zelo sem jezen zaradi tega, tisti, ki skrbi za to, bi moral biti bolj natančen. Izgubil sem možnost, da bi izboljšal svoj čas," je bil oster Bagnaia. Vodilni v svetovnem prvenstvu je kritiziral tudi ostale konkurente, ki so na stezi namerno čakali na hitrejšega dirkača, da bi v njegovem zavetrju postavili boljši čas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji čas je postavil Bastianini, zanj je to šele tretja uvrstitev v prvo startno vrsto letos. "Lahko sem zadovoljen, saj sem odpeljal dober krog. Dosegljivo je bilo še več, toda naletel sem na gnečo na stezi in rumeno zastavo, tako da ni bilo mogoče dodatno izboljšati časa," je dejal 26-letni Italijan.

Martin, ki je bil pred začetkom kvalifikacij glavni favorit za najboljši startni položaj, je osvojil četrto mesto. Kot peti je končal Alex Marquez, iz druge startne vrste bo startal še Brad Binder. Marc Marquez je na koncu osvojil sedmo mesto, Vinales osmo, Acosta pa deveto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto2 najhitrejši Ogura, v moto 2 pa Ortola

V srednjem razredu moto2 je najboljši startni položaj osvojil Japonec Ai Ogura, ki je postavil tudi nov rekord kroga. Zanj je to prvi pole position po veliki nagradi Malezije leta 2022. Iz prve startne vrste bosta startala še Aron Canet in Diogo Moreira.

Celestino Vietti je postavil četrti čas, petega Jake Dixon, kot šesti je končal Albert Arenas. Položaj v tretji startni vrsti pa so si zagotovili Manuel Gonzalez, Bo Bendsneyder in Joe Roberts.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije najšibkejšega razreda moto3 je dobil Španec Ivan Ortola, najbolj sta se mu uspela približati Nizozemec Collin Veijer in Joel Kelso.

Iz druge startne vrste bodo startali David Alonso, Ryusei Yamanaka in Jacob Roulstone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Martin najhitrejši na vseh prostih treningih

Pred začetkom kvalifikacij so dirkači opravili s še zadnjim prostim treningom, ki ga je dobil Martin pred Bagnaio in Espargarojem. Martin je bil najhitrejši tudi na obeh petkovih treningih, prvi čas je postavil tako dopoldne kot tudi popoldne. 

Jorge Martin na stezi v Silverstonu
Jorge Martin na stezi v Silverstonu FOTO: Profimedia

Zelo konkurenčen je bil tudi Espargaro. Lanski zmagovalec dirke na britanski stezi je namreč oba petkova treninga sklenil med prvimi tremi.

"Občutki so izvrstni, zelo sem užival v dirkanju. To dirkališče je zame res posebno, lani sem tu zmagal, pred tremi leti pa sem tu prvič stal na stopničkah z Aprilio. Lahko celo rečem, da je to steza, na kateri najbolj uživam v vožnji z motociklom," je v petek priznal dirkaški veteran, ki sicer še vedno čuti posledice padca na dirki za veliko nagrado Nizozemske. 

Aleix Espargaro je lanski zmagovalec dirke za VN Velike Britanije
Aleix Espargaro je lanski zmagovalec dirke za VN Velike Britanije FOTO: Profimedia

Je pa v petek zvečer iz ekipe Monster Energy Yamaha prišlo obvestilo, da bo Alex Rins izpustil preostanek dirkaškega vikenda. Tudi on je tako kot Espargaro v Assnu staknil poškodbo, zaradi katere je moral celo pod nož, in očitno Španec še ni dovolj okreval, da bi lahko dirkal brez hudih bolečin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Velike Britanije
VN Velike Britanije FOTO: 24ur.com


KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jezdimir.....hehehe
03. 08. 2024 17.53
+10
Ne gre spregledati da Markec z najboljšim Ducatijem do danes ni zmagal še niti ene dirke, pa vsi vemo da so se mu tudi šenkovala mesta...dejstvo je da je ta šport zanj prezahteven, tako ugotavlja večina uglednih strokovnjakov, brez debate....hehehe
Samo navijač
03. 08. 2024 15.02
-7
Satelitsko mostvo z lanskim motorjem. A ti mislis da nas jeziš? Iz sebe delas be d ka.
Tenma
03. 08. 2024 13.51
-7
Me zanima, če bi rosi podpisal čelado od Markeca?
Bigbadjohn
03. 08. 2024 13.32
Vem, sem gledal v živo na VOYO. Komentator je rekel, da je v prvi štartni vrsti A. Espargaro, "om njemu" pa še Peco in...
Bigbadjohn
03. 08. 2024 13.33
mptour
03. 08. 2024 13.08
+8
Tudi s šlepanjem ni šlo više od 7. mest.
Tenma
03. 08. 2024 13.50
-5
...če je imel pa bezekija pred seboj, hehehe, brez debate.
Jezdimir.....hehehe
03. 08. 2024 17.38
+11
Markec nima za burek proti mladcem, brez debate...hehehe
Goveja župa
03. 08. 2024 12.34
+2
Tele motoristi si pa usi skp 2 mozganski celici delijo, zadnih 5 kvalifikacij pomoje zadn krog niso mogl na pouno odpelst ker je nekdo padu in sezmer usi razn izjem se cakajo do zadnga kroga pa neke igrce igrajo
Jezdimir.....hehehe
03. 08. 2024 11.13
+8
Ne gre spregledati da Markec z najboljšim Ducatijem do danes ni zmagal še niti ene dirke, pa vsi vemo da so se mu tudi šenkovala mesta...dejstvo je da je ta šport zanj prezahteven, tako ugotavlja večina uglednih strokovnjakov, brez debate...hehehe
Monster_cat
03. 08. 2024 12.01
-4
DP26
03. 08. 2024 13.13
-4
Ne pozabi da vozi lanski model. Pri Ducatiju so že vedli s kom podpisat za naslednje dve leti pogodbo, jim je telemetrija povedala vse kolk je sposoben peljati.
Jezdimir.....hehehe
03. 08. 2024 17.39
+11
Laž ima kratke noge, Markec pa pesek...brez debate...hehehe
Samo navijač
03. 08. 2024 11.00
-13
Marq ma pravo pičozo . So pa rumenkoti z Učotom na čelu pa ze prav nagnusno pretiraval gejevskimi rituali. Prav neokusno je blo to za gledat, to ni spadalo v moto GP.
Samo navijač
03. 08. 2024 10.55
-11
Marq bo zmagu ti boš pa obupan tak ko vedno.
Jezdimir.....hehehe
03. 08. 2024 11.12
+12
Največ kar lahko narediš za moštvo je , da si svetovni prvak, zato te moštvo vzame, ampak tega Markec za Ducati enostavno ni sposoben, ni sposoben niti enkrat samkrat zmagat, brez debate....hehehe
DP26
03. 08. 2024 13.15
-5
Jezdimir a si mogoče videl podatke kolk je sposoben iztisniti iz lanskega ducatija.
Jezdimir.....hehehe
03. 08. 2024 17.40
+11
Prazni izgovori, vsi poznavalci vemo da ni konkurenčen mladcem, brez debate...hehehe
Jezdimir.....hehehe
03. 08. 2024 10.17
+11
Lahko samo upamo da ta vikend Markec ne bo v obupu, oziroma zaradi neznanja, nekoga torpediral...sicer bi bilo nujno da se vpelje v motoGP Fenatija, da mu da lekcijo oziroma počisti iz steze nesposobneža, brez debate...hehehe
AchiIIeus
03. 08. 2024 10.26
+12
Naj se posveti gejevskim plesom za kar je nadarjen, dirkanje pa naj prepusti sposobnejšim, poštenim mladcem, ki znajo vozit motor na limitu.
Monster_cat
03. 08. 2024 10.39
-9
Pomoč si poišči....sam sebi odgovarjaš....jaooo🤦
Astor15
03. 08. 2024 11.05
-10
In kateri so ti mladci? V prvenstvu sta 2 pred njim, vsi ostali so uvrščeni za njim. Ali oni ne vejo, kje je limit njihovih motorjev, bolj verjetno pa je, da ti nimaš pojma o motorjih in dirkanju, kar se vidi iz tvojih komentarjev, zato resno razmisli, da je zadnji čas da se umakneš s tega portala, tako ali tako nihče ne bo pogrešal tvojih "strokovnih in realnih" komentarjev, kateri največ povedo o tvojem karakterju.
Jezdimir.....hehehe
03. 08. 2024 11.09
+13
Največ kar lahko narediš za moštvo je , da si svetovni prvak, zato te moštvo vzame, ampak tega Markec za Ducati enostavno ni sposoben, ni sposoben niti enkrat samkrat zmagat, brez debate...hehehe