MotoGP

Na prvem prostem pred vsemi Marini, na drugem pa Martin

New York, 14. 04. 2023 23.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., M.D., A.V., E.K.P.
Komentarji
7

Začel se je tretji podaljšani dirkaški vikend nove motociklistične sezone. Gre za VN Amerik v Austinu. Spomnimo, prvo preizkušnjo sezone je dobil aktualni prvak razreda motoGP Italijan Francesco Pecco Bagnaia, drugo pa njegov rojak Marco Bezzecchi. Na prvem prostem treningu je bil najhitrejši Italijan Luca Marini, takoj za njim Francoz Fabio Quartararo, tretji čas pa je postavil njegov rojak Johann Zarco. Na drugem se je vrstni red povsem premešal. Najhitrejši je bil Španec Jorge Martin, drugi Italijan Bagnaia, tretji pa Španec Alex Rins. Ne gre pozabiti, da sobota v tej sezoni ponuja tudi sprint dirko. Prenos na VOYO in Kanalu A. Začnemo ob 18. uri.

Več videovsebin
  • Vrhunci drugega prostega treninga v Austinu
    03:48
    Vrhunci drugega prostega treninga v Austinu
  • Iz 24UR: 'Brez Marqueza in Bastianinija boj za zmago ne bo nič lažji'
    02:36
    Iz 24UR: 'Brez Marqueza in Bastianinija boj za zmago ne bo nič lažji'
  • Vrhunci prvega prostega motoGP v Austinu
    08:12
    Vrhunci prvega prostega motoGP v Austinu
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkače prvenstva motoGP ta konec tedna čaka tretja letošnja dirka - Velika nagrada Amerik. Na dirkališču v Teksasu bodo oči uprte predvsem v dva Italijana - aktualnega svetovnega prvaka Francesca Bagnaio in vodilnega v skupnem seštevku Marca Bezzecchija. V Austinu ne bo kralja tamkajšnega dirkališča Marca Marqueza, ki še okreva po zlomu dlani. Pred natanko desetletjem je Marquez na svoji drugi dirki v razredu motoGP začel tlakovati svoj šampionski pohod. V Austinu je pri dvajsetih letih in 63-ih dneh postal najmlajši zmagovalec v zgodovini kraljevskega razreda. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na prvem prostem treningu v Austinu se je izkazal Luca Marini, ki je prav v finišu postavil najboljši čas uvodnega uradnega dejanja pred VN Amerik. Takoj za njim se je s hitrim krogom izkazal Francoz Fabio Quartararo, tretji čas pa je postavil njegov rojak Johann Zarco. Lep čas je bil na vrhu Španec Alex Marquez, ki je že v uvodni fazi prvega prostega treninga poskrbel za najhitrejši krog. Aktualni šampion Francesco Bagnaia je bil uvodoma bolj zadržan in je postavil sedmi čas treninga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem prostem treningu so se karte povsem premešale. Napet razplet je pripadel Špancu Jorgeju Martinu, ki se mu je še najbolj približal aktualni prvak Bagnaia. Tretji čas drugega je postavil Alex Rins, ki se v Austinu dobro počuti. Tudi Luca Marini s četrtim in Alex Marquez s petim časom sta potrdila odlično formo pred tretjo dirko motociklistične sezone. V hitrejšo skupino sobotnih kvalifikacij so si z uvrstitvijo med najboljših deset "privozili" še Maverick Vinales, Fabio Quartararo, Brad Binder, Aleix Espargaro in Jack Miller

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oliveira se je vrnil

Miguel Oliveira je po padcu na prvi dirki sezone na VN Portugalske zaradi poškodbe kolka izpustil drugo dirko sezone v Argentini. Pred dirko je spregovoril o svojem odnosu s krivcem za njegov padec na Portugalskem, Marcom Marquezom. Španec je zaradi nespametne poteze na Portugalskem prejel kazen dveh podaljšanih krogov na naslednji dirki. Poleg tega na VN Argentine zaradi poškodbe roke ni dirkal, v Austinu pa tudi ni prisoten. Nared je njegova "žrtev" Miguel Oliveira, ki je okreval po poškodbi. Kljub temu, da Oliveira za padec in posledično potezo ni bil kriv, pravi, da je njegov odnos z Marquezom dober. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Z Marcom sva tisto nedeljo vse razčistila. Obiskal me je v medicinskem centru. Razložil mi je, kaj se je zgodilo, in se opravičil. Kar se mene tiče, je primer zaključen. Upam, da se kmalu vrne in po polnem okrevanju dirka v Jerezu," je o odnosu s Špancem dejal Portugalec. Zaradi padca in poškodbe ima Oliveira po dveh dirkah in dveh sprint dirkah na svojem računu zgolj tri točke v skupnem seštevku. "Škoda je, da sta dirki bili ena za drugo, ker bi v primeru daljšega odmora lahko nastopil v Argentini, ampak po dogodkih v Portimau sem vesel, da nisem doživel večjih poškodb," je dodal petkratni zmagovalec dirk v razredu motoGP. "Sezona je dolga. Želim zgolj začeti znova in upam, da osvojim točke na obeh dirkah. To bo zelo pomembno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spregovoril je tudi o občutkih na Apriliinem motociklu, na katerem letos prvič vozi po štirih sezonah na KTM-u. "Dirkališče v Portimau je primerno za moj stil vožnje. Tam moje težave z zaviranjem na Aprilii niso bile tako izrazite. Mislim, da bom tu v Teksasu imel več težav. Moral se bom prilagoditi na področjih, na katerih še nisem popolnoma sproščen," je dejal Oliveira.

Marco Bezzecchi
Marco Bezzecchi FOTO: AP

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jezdimir
14. 04. 2023 21.47
+10
VR46 akademija = motoGP...hehehe
Night fly
14. 04. 2023 21.54
+6
Kaktus-x
14. 04. 2023 21.57
+6
blue_cat
15. 04. 2023 10.46
+0
Jezdimir
15. 04. 2023 15.22
+0
Life of legend
14. 04. 2023 20.38
+12
Gremo MooneyVR46💪💪
motorist_mb
14. 04. 2023 17.51
+13
Gremo duce 💪
motorist_mb
14. 04. 2023 18.35
+12