MotoGP

Quartararoja po avstralski nočni mori čaka najtežja naloga v karieri

Phillip Island, 16. 10. 2022 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fabio Quartararo je po odstopu na VN Avstralije ostal brez točk in uvrstitve, kar pomeni, da ga je na lestvici točkovanja v boju za naslov prvaka v razredu motoGP prehitel Francesco Bagnaia. Francoz je imel med sezono že veliko prednost 91 točk, sedaj pa je v vodstvu Italijan, do konca sezone pa sta le še dve dirki. Quartararo se zaveda, kako težka naloga ga čaka, a pravi, da se bo boril do konca.

Dve dragi napaki sta bili krivi, da Yamahin adut Fabio Quartararo ni končal nedeljske avstralske dirke razreda motoGP in je prepustil vodstvo v točkovanju na lestvici svetovnega prvenstva Francescu Bagnaii iz Ducatija. Velik točkovni preobrat je uspel Bagnaii v primerjavi s Quartararojem od njegove nesreče na Sachsenringu, saj je prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu razreda motoGP po VN Avstralije. 

Skupaj je Italijan "vpisal" 105 točk, saj je imel že 91 točk zaostanka za takrat vodilnim Francozom, nato je po nemški dirki Pecco dosegel štiri zmage zapored in nato vpisal še trikrat zmagovalne stopničke na zadnjih štirih dirkah (praznih rok je ostal le na Japonskem), tako da ima sedaj 14 točk prednosti na vrhu razpredelnice v boju za naslov svetovnega prvaka.

Francoz je v težavah, saj je to zanj že tretji slab rezultat na zadnjih štirih dirkah in bo sedaj imel veliko dela. Na sporedu sta le še dve dirki, v Sepangu in Valencii, in bo potreboval tudi malce sreče, če bo hotel prehiteti tekmeca. "Mislim, da sem prehitel 45 dirkačev, vendar sem poskušal rešiti tudi gume. Potem sem preveč pritiskal na vstopu v zavoj. To je bila glavna napaka danes, ker sem premočno zaviral in šel široko v zavoju 4," je dejal Francoz po odstopu.

"Zdaj moramo obrniti novo stran in imamo samo eno nalogo, poskušati zmagati," je dejal Quartararo. "To bo najtežje delo v moji karieri, vendar sem se pripravljen boriti zanj." Quartararo pravi, da so edine težave, s katerimi se trenutno sooča, tehnične. "Poskušam dati vse od sebe in malo pretiravam, zato je tveganje za napako zelo blizu. To se je torej zgodilo danes." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot kaže, je Yamahin največji problem pomanjkanje oprijema zadaj, pa tudi pomanjkanje moči, o katerem se veliko govori. "Seveda pogrešamo moč, pa tudi zadnji oprijem," je dejal Quartararo. "Torej bo to ena od stvari, na kateri bomo morali delati, to je zame najpomembnejše. Potrebujemo več oprijema zadaj tudi zato, ker moramo varčevati z gumami, vseeno pa je potrebno poizkušati odpeljati čim bolje."

Quartararo je še dodal: "Seveda vozim čez mejo, a zame je težava tudi v tem, da vozim drugače kot drugi. Torej, ko sem sam, lahko vidite, da je moj tempo vedno izjemno močan. Toda ko smo na dirki, je vedno težko. To je nekaj, česar se moramo zavedati, da potrebujemo motocikel, da se borimo za zmage, ne motorja samo za hitro vožnjo na treningih. Zato menim, da za prihodnost potrebujemo motocikel, ki lahko preklopi na zmago na dirkah in je manj pomembno to, da bi dosegel največjo možno hitrost v ovinkih."

Fabio Quartararo
Fabio Quartararo FOTO: MotoGP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni nam vseeno
17. 10. 2022 16.30
-4
Ko pride tako težka dirka in za gume agresivno pista , kot je na Phillip Islandu, potem pač v cilju lahko naplavi le dirkaško kvaliteto...če pa to izvedeš še z mehko zadnjo gumo na tako agresivnem prizorišču pa je to dodana vrednost ekstremnega dirkača...Zato tudi pravimo, da je to postaja v sezoni motoGP, ki nikoli ne razočara...Kaj naj bi vsebovalo sporočilo Honde Marquezu , dejansko ne vemo . Night Fly , ki se opira na nezanesljiv a plačljiv vir trdi, da je sporočilo vsebovalo 412 besed ,kar je za sporočila med samo dirko enako kot da so mu poslali Tolstojev roman Vojna in mir v elektronski obliki...Markec pa po dirki na očitke prizna le : " Nisem utegnil prebrati niti do polovice prvega odstavka.... Že samo s tem sem izgubil nekaj mest, ko sem se zavedel , da so okoli mene dirkači, s katerimi se na štartu nismo družili "
Lucky
17. 10. 2022 14.22
-8
Ka dela burgundc za fruštig, v povezavi z tekočim znanjem 4 jezikov. Kar naenkrat se spoznaš na maping in točno veš, kaj je določeno moštvo poslalo dirkaču. Nekateri amaterski navijači, smo že par tednov nazaj omenjali, da se že dolgo ni omenjalo gume. Prve stopničke in smo tam. Drugi izdelani poznavalci tematike, kot je kaktus recimo, so čisto pozabl, kaj so pisal zadnji 2 leti. Mnenju Calluxa je nemogoče oporekat. Je pa treba dodat dvoličnost nekaterih super stručkotov. Za nas amaterske spremljevalce MotoGP, je situacija MM in Fabia precej podobna. Oba sta iz slabega motorja, stisnila več, kot je realno. Sedaj, ali je Fabio dober? Seveda je. Je odličen? Seveda je, saj je svetovni prvak. Je šampion? Jst bi reku da ne. Ker šampion se ne vozi na 17. mestu v deževni dirki. Včeraj je dvakrat šel iz proge. Ob vseh teh napakah, tudi tista nezgoda z MM ne zgleda več kot izključna napaka Marka.
Kaktus-x
17. 10. 2022 15.12
+6
Nogometa se drž, nimaš blage veze, jasno kot beli dan.
Lucky
17. 10. 2022 15.27
-6
Teb še to ni jasn, zakaj maš 15 profilov.
Kaktus-x
17. 10. 2022 20.54
+7
Strah ima velike oči in bujno domišlijo.
herr catz
18. 10. 2022 12.02
-6
Tvoj strah je skrivanje za najmanj 15im profili...kaktusar jezni
Kaktus-x
18. 10. 2022 14.00
+4
herr catz
18. 10. 2022 15.23
-4
Ni nam vseeno
17. 10. 2022 13.48
-7
Lin Jarvis bi moral marsikaj pojasniti... čeprav verjetno takim kot je on, ni bilo jasno niti ko je moral celo CAS povzdignil glas ob vseh lumparijah, ki jim je botrovala njegova ekipa in njegov dirkač. Nekoč je večina verjela, da bo Valentino največji...in? ... Saj smo nekoč verjeli tudi v dedka Mraza
Ni nam vseeno
17. 10. 2022 10.59
-9
Spodnji pripombi kaktusa , da je Fabio pod pritiskom, da nima za burek in da je še tu najmanj kriva Yamaha lahko samo prikimamo in zmajujemo z glavo ...Če v motoGP ne bi bilo najboljšega dirkača Yamahe Lorenzovega Jorga , bi lahko z vsemi preostalimi dirkači v zadnjih 12 letih z Yamahinimi motorji vključno z Rossijevim Vančom potrdili, da gre dejansko za vzorec , ki se vleče že več kot desetletje...taki z diplomami radi pravijo , da izjema ( Jorg) potrjuje pravilo
Ni nam vseeno
17. 10. 2022 10.52
-8
Zanimivo je dirkanje Markeca Marquezovega, ki je najbrž dobil iz boxa na armaturo obvestilo ,da naj v dirki opravi še nekaj testov...še bolj zanimiva in vmesna je opomba Night Fly-ja, da Lin Jarvis vsekakor ne bi smel dovoliti oz. načrtovati testiranja zavor Fabia Quartararoja na tako pomebnih tekmah, ko se odloča o naslovu . To se enostavno ne dela. ... Ob tem bi lahko svoje dodal tudi Agostini, sicer najboljši italijanski dirkač vseh časov , svetoval Linu in Fabiu , tudi kot ambasador Yamahe, kje si lahko poiščeta novo delovno mesto na banki Italia, kamor je v svojih hudomušnih in pikrih pripombah poslal pogojno tudi najboljšega italijanskega dirkača, če bi Giacomo sam bil le filmski igralec...pa ni bil...
FIRBCA
17. 10. 2022 10.52
-11
zopet dolgcajt od GP-ja ko je 1x MM notri se zopet igra z ostalimi ni zanimivo. Bolje ce tak dirkac ne nastopa prevec stopnick boljsi od drugih. Skoda za Fabia.
Ni nam vseeno
17. 10. 2022 10.34
-8
Ampak tvegala je le Honda z Marquezovim Markecom in mehko zadnjo gumo, ker pač lahko s takim dirkačem...
Night fly
17. 10. 2022 09.14
+6
Tako je nekaj dirkacev , po cacetnih krogih in ogrevanju gum padlo kar nizko ,,pootem pa skzi dirko navzgor ...npr .Bastian., Bezz. , Rins skoral linearno navzgor , Oliveira -dober , Vinales in Mir prvo malo gor -potem dol . Je pa kar cca 15 -16 dirkacev v 8 krogu skocilo gor za dve do 3 mesta , skoraj simultano .Zanimivo je dirkanje MM , ki je do 17 kroga skoraj vodoravna linija , torej tudi mapatura , ko je najbrz dobil iz boxa na armaturo obvestio ,da naj v dirki opravi se nekaj testov , in v naslednjih nekaj krogih izgublja in dobiva na hitrosti , iz konstantnega 2 .mesta pade na 5. v 22-krogu ,potem pa glede na poslane in dobljene podatke in navodila vklopi zadnjo mapaturo in gre proti poskusu osvojitve zmage ,kar je tudi lepo vidno . Torej kot bi Guido Meda rekel v zargonu -----Hodna JE , je tu ,je zmagovalni motor . In zal moram ob tem napisati vsem tistim nekaj markezovcem , da je nihovo pisanje od petka do vceraj spet za v kos za smeti . Sam Marc vas potolce in negira z njegovo Hondo ......izgubljate tla pod seboj .
mr_cat
17. 10. 2022 09.22
-8
Lucky
17. 10. 2022 14.31
-8
Enim se tla pod seboj postavljajo pokonci.
Ni nam vseeno
17. 10. 2022 15.40
-8
in to od takega, ki bi že zdavnaj moral preklopiti na starost modrost
Night fly
17. 10. 2022 09.01
+8
Svetoval bi vsem markezistom ,,pardon ,ne vsem , ker je samo nekaj takih z napako ,da si v danasnjih cajtngih pogledajo nekaj podatkov o vcerajsni dirki , se posebno pa lap-chart ,ki zelo nazorno kaze gibanje vsake dirkaca posebej za vsak krog dirke ,in na koncu skupen graf , tako da lahko vsak opazovalec krog za krogom vseh dirkacev , in zazorno projekcijo ,kako so se motorji obnasali v cisto vsakem krogu .
mr_cat
17. 10. 2022 09.24
-6
Nekteri ne drzijo bordojca ze zjutraj v rokah in obracajo cajtnge, da potem pisejo nebuloze tule gor...
Lucky
17. 10. 2022 14.32
-8
Jezdić prav, da sva samo 2. Tale prav, da nas je več, sam nismo taprav. Se bota mogla zment.
Kaktus-x
16. 10. 2022 20.43
+12
Bravo Peco in Ducati, pametno odpeljal glede na njegov položaj v prvenstvu, sploh proti nepredvidljivemu Podležu, ki še vedno ni sposoben spravit potencial najboljše Honde na asfalt in je zelo nepredvidljivo nevaren za vse vpletene. Fabio pod pritiskom nima za burek, še najmanj je tu Yamaha kriva. Rins danes fenomenalno, škoda da se Suzuki umika, bo pa Honda s tem največ pridobila, po zelo dolgem času bodo dobili konkurenčnega dirkača.
Night fly
17. 10. 2022 09.18
+11
Tocno ,,,,,, Pecco si letos zasluzi naslov , kljub nekatrim napakam in smoli .Toda vzeto vse skupaj , bi moral biti njegov lovorov venec na koncu . Jasno ,tudi Ducati je odlicen , top motor . Fabiota resnicno pol sezone nisem razumel ,potem pa je v seriji dirk izgubil skoraj 100 tock prednosti .....groza . Ali pa so v boxu zaspali ... Lin Jarvis bi moral marsikaj pojasniti .
Callux
16. 10. 2022 18.02
+12
Fabio je po svoje Yamahin največji rešitelj in hkrati njihova največja težava.. Po eni strani je uspeval dokler se je dalo s svojimi predstavami zakrivati slabe točke M1, po drugi strani pa je ta njegova zmožnost iz motorja iztisniti več kot 100% dala občutek da je Yamaha boljši motor kot je v resnici.. Sicer se stvar še lahko obrne v Sepangu in Valencii, a problem je v tem, da bo za dosego tega Fabio moral dirkati kot je zdaj, torej povsem na limitu proti vojski izjemno hitrih Ducatijev s Peccom na čelu.. Takrat pa se hitro lahko zgodijo enake stvari kot so se danes..
motorist_mb
17. 10. 2022 08.17
+2
Šumsko voče
16. 10. 2022 16.36
+4
Francozek upam da ti ne rata
Ni nam vseeno
16. 10. 2022 15.53
-13
Fabio se bo moral vzeti v roke, čeprav menim , da je za to že prepozno..... Moral bo nastopiti z isto mislijo ,kot nastopa že od 2013 Marquezov Markec s Hondo...Njemu je bilo že takrat vseenoza izjave podobne izjavi Night fly za sposobne Italijane , ki da so v tem športu predvsem pa v tehnologiji vedno in vselej daleč spredaj 😳
oježeš
16. 10. 2022 14.57
+1
Tako je. Boriti se za uspeh do konca. Mi pa ni razumljivo, zakaj je ob tako dobrem obetu kar nenadoma zelo popustil. Ampak ga ne obsojam, sam že ve zakaj se gre.
Ni nam vseeno
16. 10. 2022 15.32
-9
dadinho10
16. 10. 2022 14.31
+5
No ja, to da Fabio tvega je zgodba za malo deco. Dve leti nazaj, ko je prvak postal Mir je prav tako vodil v skupnem, nato pa zacel prevec racunati in preracunavati in namesto zmagoslavja in stopnick, je naenkrat bil 7. 10. itd. Lani je tudi pred koncem, ko je ze imel nekaj prednosti, le-to branil (kar je legitimno seveda) in jo tudi odbranil, pa postal svetovni prvak. Letos je zacel podobno zmagoslavno, ustvarjal si je prednost, nato pa tudi sam zacel spet s konzervativno voznjo in gledanjem na to da ima uvrstitev, pa ceprav ne tvega vsega. Pac se je zanasal na to, da ne bo nasel serijskega zmagovalca, in mu bo prednost zadoscala. Tokrat se je pac ustel, ker je Peco pac zmagoval in se vztrajno priblizeval, sedaj pa ga celo prehitel. Tudi pred Avstralijo je govoril da bo napadal, sedaj mu res ne preostane drugega kot napadalna voznja.
motorist_mb
16. 10. 2022 13.56
-3
Q in Toprak vlačita Yam iz dreka že par let,Livia pa še kuj ne naženejo!
Night fly
16. 10. 2022 14.26
+12
motomb .....koga ne nazenejo ----Livia ? Ne bo nekaj narobe s tem ..............
motorist_mb
16. 10. 2022 14.56
-8
Semek
16. 10. 2022 13.42
+0
Moto postaja podoba formule. Vse je v motorju malo v dirkacu.
HUSO BOSS
16. 10. 2022 13.34
+1
Yamaha je res krs od motorja
mojcd
16. 10. 2022 13.30
-2
Dejstvo je da je tudi Yamaha ratala srot od motorja. Quartararo izvlece najvec (morbideli crutchlow…brez besed) a to se vedno ni dovolj. Ne more se nekdo sam z manjvrednim motorjem boriti proti 8 ducatijem
jozez200
16. 10. 2022 14.20
+16
crutch se se dobr pele glede nato da je zdj uletu sam kod zamenjava
burekkafana78
16. 10. 2022 13.26
+1