MotoGP

Bezzecchi v dežju najhitrejši na kvalifikacijah

Silverstone, 05. 08. 2023 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.M., A.M.
Komentarji
16

Dirkači so se po poletnem premoru vrnili v dirkaški paddock. Velika nagrada Velike Britanije se je, kot smo že vajeni, začela s petkovimi prostimi treningi. Na prvem dopoldanskem je bil najhitrejši Marco Bezzecchi, na drugem Aleix Espargaro, ki je po tem potrdil, da mu steza v Angliji zelo ustreza. Na sobotnem treningu je bil najhitrejši Di Giannantonio, na kvalifikacijah pa se je najbolj izkazal Bezzecchi in si pridobil prvi štartni položaj. V razredu moto3 je bil v kvalifikacijah najhitrejši Jaume Masia, v moto2 pa Pedro Acosta.

V deževnem Silverstonu so dirkači razreda moto3 s tretjim prostim treningom otvorili sobotni program. S časom 2:31.106 je bil najhitrejši Ivan Ortola, na drugo mesto se je z zaostankom 27 stotink sekunde uvrstil Deniz Oncu, tretje mesto pa si je privozil Tatsuki Suzuki.

Dixon kljub padcu najhitrejši 

V razredu moto2 je s konkurenco pometel domačin Jake Dixon, ki je v najboljšem krogu zabeležil čas 2:22.099. Za štiri desetinke sekunde je za njim zaostal Tony Arbolino, na tretje mesto pa se je uvrstil Sam Lowes.

Di Giannantonio odličen v katastrofalnih razmerah

V elitnem razredu motoGP se je najbolj izkazal Fabio Di Giannantonio, ki je bil s časom 2:18.076 prehiter za ostale dirkače. Aktualni prvak Francesco Bagnaia je bil počasnejši za devet desetink sekunde, Miguel Oliveira pa si je na tretjem mestu privozil še dodatno stotinko zaostanka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prvi kvalifikacijski skupini za današnji sprint in jutrišnjo dirko je bil s časom 2:15.884 najhitrejši Franco Morbidelli, z njim pa se je v drugo kvalifikacijsko skupino uvrstil še Augusto Fernandez. Za razočaranje dneva je poskrbel Fabio Quartararo, ki je za Morbidellijem zaostal za dobrih sedem sekund in bo štartal z zadnjega štartnega položaja.

Kvalifikacije, ki so bile zaznamovane s številnimi padci, je s časom 2:15.359 dobil Marco Bezzecchi. Iz drugega štartnega položaja bo dirko začel Jack Miller, ki je za Italijanom zaostal za 27 stotink sekunde. Prvo štartno vrsto bo dopolnil še Alex Marquez. Vodilni dirkač prvenstva Francesco Bagnaia, ki je v iskanju dobrega rezultata grdo padel, se ob padcu ni poškodoval, dirko pa bo začel iz četrtega mesta.

Kvalifikacije nižjih razredov

Končane so tudi kvalifikacije v nižjih razredih. V razredu moto3 je bil v prvi skupini s časom 2:26.287 najhitrejši Xavier Artigas, drugo mesto je zasedel Taiyo Furusato, med prvo trojico pa se je uvrstil še Joel Kelso. Filippo Farioli je zasedel četrto mesto in zaključuje skupino dirkačev, ki so se uvrstili v drugo kvalifikacijsko skupino.

Na kvalifikacijah je slavil Jaume Masia, ki je zabeležil čas 2:25.072. Za 36 stotink je za Špancem zaostal domačin Scott Ogden, tretje mesto pa je zasedel Daniel Holgado. Tudi na tej preizkušnji ni manjkalo padcev, na srečo pa so jo vsi dirkači odnesli brez resnih poškodb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 so se iz počasnejše kvalifikacijske skupine v hitrejšo prebili: Tony Arbolino (02:17.6630), Barry Baltus, Zonta Van Den Goorbergh in Darryn Binder. V drugi skupini je bil najhitrejši Pedro Acosta (2:16.953). Drugi čas je dosegel Fermin Aldeguer, tretjega pa nekoliko presenetljivo Van Den Goorbergh, ki se je iz počasnejše skupine tako prebil v prvo štartno vrsto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Espargaro po petkovem dnevu

Glavno dogajanje že devete dirke letošnje motociklistične sezone bo v nedeljo, ko bo na vrsti VN Velike Britanije. Toda tudi sobotni program je bil zelo pester. Kvalifikacije in sprint dirka se nista zaključili po željah najhitrejšega na petkovem treningu. Aleix Espargaro je tako po petkovem dobrem rezultatu kvalifikacije zaključil šele na 12. mestu. Na sprint dirki je bil 5. V petek je povedal: "Zelo sem vesel, res sem vesel. Že od prvega prostega treninga sem se na motociklu počutil dobro. Uživam v dirkanju tukaj, čeprav so se v lanski sezoni vsi moji problemi začeli ravno na tem dirkališču, po tistem padcu na zadnjem prostem treningu. Letos tega nisem želel ponoviti, bil sem precej sproščen. Ob izteku časa sem napadel, močno pritisnil in zadovoljen sem z vsem, kar se dogaja po poletnem premoru," je bil jasen Španec.

"Gre za stezo, ki mi zelo ustreza, tudi moj motocikel je tukaj zelo hiter. Kljub vsemu pa so razmere sicer zelo zahtevne, težko je razumeti, da gre za avgust. Zelo je hladno. Toda motocikel deluje dobro, sicer je danes šele prvi dan, toda začeli smo odlično," še doda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Muhasto vreme na otoku je kreiralo naslednje vprašanje. Glede dirke za VN Argentine (ko je po odličnih časih v petek njegove načrte v nadaljevanju nato preprečil dež, op. p.), ki jo je dirkač opisal kot eno najslabših v njegovi karieri, je povedal naslednje: "V Argentini je bilo vse skupaj nekoliko čudno, mokra steza zame ni najbolj optimalna. Toda tam je bilo vse skupaj kot nočna mora. Tako da tudi, če bo v soboto deževalo, upam, da bo vse v redu. Moramo se sprostiti in videti, kaj bo, na vreme ne moremo vplivati. Tako da bomo videli, upam, da bo nedelja odlična v vsakem primeru," je še zaključil.