MotoGP

Martin: Na Tajsko se odpravljam zadovoljen

Phillip Island, 21. 10. 2024 10.49 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jorge Martin je na dirki na Phillip Islandu, šlo je za VN Avstralije, za slabo sekundo zaostal le za rojakom Marcom Marqezom in se utrdil na prvem mestu v skupni razvrstitvi razreda motoGP. Tretji je bil aktualni šampion Francesco Bagnaia, ki bo na zadnjih treh dirkah lovil točkovni zaostanek za Špancem. Ta konec tedna novo poglavje v boju za laskavi naslov. Najprej že čez nekaj dni v Buriramu na Tajskem. Nato novembra sledita še dirki v Maleziji in Valencii.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Marc Marquez dobil VN Avstralije
    02:31
    Iz 24UR: Marc Marquez dobil VN Avstralije
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Avstralije
    02:22
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Avstralije
  • IZ 24UR: Odzivi po sobotni sprint dirki na VN Avstralije
    02:29
    IZ 24UR: Odzivi po sobotni sprint dirki na VN Avstralije
  • Vrhunci sprinterske dirke za VN Avstralije
    02:08
    Vrhunci sprinterske dirke za VN Avstralije
  • Grd trk med Marcom Bezzecchijem in Maverickom Vinalesom na sprintu
    00:50
    Grd trk med Marcom Bezzecchijem in Maverickom Vinalesom na sprintu

Osemkratni svetovni prvak Marc Marquez je v Avstraliji slavil kljub ponesrečenemu startu, potem ko se mu je pod gumo ujela zaščita vizirja in povzročila vrtenje gume v prazno. Proti vrhu se je moral nato prebijati s sedmega mesta. Z najhitrejšim ritmom na progi je tekmece prehiteval enega za drugim, Francesca Bagnaio je prehitel malce pred polovico dirke, svojega mlajšega rojaka pa štiri kroge pred koncem, ko je vodilni v skupnem seštevku napravil manjšo napako. Toda Jorge Martin se ni dal, rojaka je prehitel nazaj, a je Marquez vrnil udarec in se odpeljal tretji zmagi naproti.

V skupnem seštevku sicer Marc Marquez ne more več konkurirati najboljšima. Je pa Martin po sobotni zmagi v sprintu tokrat z drugim mestom Bagnaii odščipnil dodatne štiri točke in ima zdaj tri dirke pred koncem 20 točk naskoka. Marquez na tretjem zaostaja za 79 točk. 

Jorge Martin
Jorge Martin FOTO: MotoGP

"To je bila zelo zahtevna dirka. Imel sem dober ritem, a občutek ni bil enak kot v soboto. Tudi pihalo je precej bolj. Nisem mogel ustvariti velike prednosti. Ko me je prehitel Francesco, sem si rekel, da moram vložiti več energije in bolj pritiskati," je dejal 26-letni Martin, ko ga je za kratko v prvem delu dirke prehitel Bagnaia. "Vedel sem, da je Marc zraven in da bo poskusil, saj nima česa izgubiti. Vseeno pa je drugo mesto dobro, vzel sem si nekaj časa in na Tajsko se odpravljam zadovoljen," je dodal Martin.

"Zdaj prihajata dirki, ki pregovorno bolj ležita Peccu Bagnaii, toda tudi jaz imam in bom imel svoje načrte na Tajskem. Računam pa, da se bo boj za naslov prvaka odvil prav na zadnji dirki v Valencii. Dvomim, da bo komu na naslednjih dveh dirkah uspelo priti do odločilne točkovne prednosti. Tudi sam si ne delam utvar, da bom Pecca predčasno strl," je po 17. preizkušnji sezone za Corriere Dello Sport razpredal Španec.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo, v razredu moto2 je zmago slavil Španec Fermin Aldeguer pred rojakom Aronom Canetom in Avstralcem Senno Agiusom. V najšibkejšem razredu pa je bil najboljši Kolumbijec David Alonso, ki si je že pred tem zagotovil naslov svetovnega prvaka. Slavil je pred Špancema Danielom Holgadom in Adrianom Fernandezom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIRBCA
21. 10. 2024 10.56
-4
ce bo MM tretji je vec kod, da je prvi z to staro ropotijo.
Jezdimir...hehehe
21. 10. 2024 12.31
+1
Slaba tolažba, ni Markec Rossi da bi bil sposoben z netovarniškim motorjem osvojit prvenstvo, brez debate...hehehe
ErenYega
21. 10. 2024 12.44
Kaj ste klovni... Prvo kot prvo svaka čast MM, da se po taki poškodbi vrne in zmaguje, dober je ni kaj... Ampak tole jamranje čez netovarniški Ducati je pa katastrofa... Bastianini je 2 leti nazaj 3x zmagal z Gresinijem, DiGaa tudi 1x, Bezzechi lani 3x, vsi z 1 leto starim Ducatijem pa ni nihče omenjal, da so podhranjeni... Letos je pa MM bog in batina ko zmaga. Naj ponovim, saj je dober in me ne moti njegovo poveličevanje, ampak tole pljuvanje čez motor, ki je lani osvojil naslov prvaka in je še vedno krepko hitrejši od Yamah, Hond, Aprilij in KTMa. Še vedno je to stratosferski motor napram "pravi ropotiji" kot so to Yamahe in Honde. Tudi tista dva bumbarja na kanalu A cele dirke samo jamrata, da je podhanjen Ducati, a od zmeraj je že tako pa nihče ni omenjal nikoli. Pred leti Avintia je mislim, da imela celo 2 leti star Ducati pa sta Zarco in Bastianini bila večkrat na stopničkah...
Astor15
21. 10. 2024 12.59
Rossi v 2 letih ni bil s tovarniškim Ducatijem sposoben doseči zmage, kaj šele prvenstva,brez debate...hehehe
ErenYega
21. 10. 2024 13.07
Če primerjaš Rossijevega Ducatija z današnjim si bedak... Tisti je pa bila ropotija proti takratnji Hodni/Yamahi. Ducati med 2010 in 2016 sploh ni imel zmage, torej takrat to ni bil zmagovalni motocikel, danes pa je sinonim za serijske zmage.
ErenYega
21. 10. 2024 13.11
P.S. sploh nisem omenjal Rossija, ti si ga, pa čez Marqueza nisem govoril, ampak čez pljuvanje Gresinijevega motorja, če morda nisi opazil. Da ne bo kdo jamral, da sem karkoli začel...