MotoGP

Martin: Zame se je sezona začela z Mugellom

Mugello, 14. 06. 2023 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
72

Največji del slave po VN Italije v Mugellu je pobral na domačem dirkališču nepremagljivi aktualni motociklistični šampion Francesco Pecco Bagnaia. V njegovi senci je del slave pobral tudi drugouvrščeni Španec Jorge Martin. Slednji je v Mugellu prišel do dveh stopničk, najprej je na sprinterski dirki osvojil tretje mesto, dan pozneje pa se je povzpel še stopničko višje. Že konec tedna bo nova preizkušnja v motociklistični sezoni. To bo VN Nemčije v nemškem Sachsenringu. S prenosi začenjamo v petek na VOYO, konec tedna se priključi še Kanal A.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po novi zmagi Francesca Bagnaie na dirki za VN Italije
    02:21
    Iz 24UR: Po novi zmagi Francesca Bagnaie na dirki za VN Italije
  • Vrhunci dirke elitnega razreda za VN Italije
    02:55
    Vrhunci dirke elitnega razreda za VN Italije
  • Nogometno vzdušje na dirkališču v Mugellu
    02:52
    Nogometno vzdušje na dirkališču v Mugellu
  • Vrhunci sobotnih kvalifikacij v Mugellu
    02:53
    Vrhunci sobotnih kvalifikacij v Mugellu

Z novo zmago v Mugellu  je sicer aktualni šampion Francesco  Bagnaia še povečal naskok v SP, kjer je imel do tega konca tedna le točko prednosti pred rojakom Marcom Bezzecchijem

V SP ima po šestih letošnjih dirkah Francesco Bagnaia 131 točk, Marko Bezzecchi je pri 110, na tretje pa je s 107 skočil prav Jorge Martin.

Na tretjem mestu pa se že bohoti Jorge Martin, ki je na dosedanjih šestih dirkah sezone podpisal spoštljivih 107 točk. Če je bil v Mugellu Bagnaia razred zase in prepričljivi zmagovalec obeh preizkušenj, potem je zanesljivo drugo mesto večji del dirke držal tudi Jorge Martin, ki mu tekmeci v nedeljo niso bili kos. V hrbet je gledal zgolj ta trenutek nepremagljivemu Bagnaii. Italijan je na domačem terenu naredil velik korak pri projektu obrambe naslova, potem ko se je zdelo, da bo po odstopu v Le Mansu vrh spet bolj zgoščen. 

S trojčkom (najboljši je bil še v kvalifikacijah) je dobil tudi samozavest, zelo pa se je razveselil slavja na domačem terenu in vse večje podpore navijačev, ki v Italiji počasi prepoznavajo naslednika Valentina Rossija. Prav dosti manj zadovoljen ni bil niti Jorge Martin ... "Zelo težka dirka. Tvegali smo z izbiro gum, zadnji štirje krogi so bili zato izredno težki. Francesco je imel spredaj svoj ritem, jaz pa sem imel veliko dela, da sem zadržal tekmece za sabo. Vsekakor odlična dirka," je bil zadovoljen z osrednjo dirko podaljšanega dirkaškega vikenda v Mugellu Jorge Martin in se spomnil tudi prvih stopničk v sezoni na sprinterski dirki. 

Jorge Martin
Jorge Martin FOTO: motogp.com

"Precej več težav smo imeli v soboto. Nato smo se "zaprli" v garažo in za nedeljo naredili nekaj korekcij z nastavitvami. Hvala fantom, da so uspeli priti do pravih rešitev," je za Corriere Dello Sport razpredal 25-letni Španec, ki se je na startu sezone še lovil, v zadnjem obdobju pa deluje precej bolje. "Daljši tekmovalni premor nam je godil. Bili smo aktivni, nizali smo kroge in spoznavali še nekatere stvari na dirkalniku. Če uvod v sezono še ni bil takšen, kot smo pričakovali in bi si želeli, pa je zadnje obdobje precej boljše. Lahko rečem, da se zame sezona začenja z Mugellom," je dodal lastnik dveh stopničk na VN Italije, ki se že obrača proti naslednjim izzivom. 

Za Mugellom je pred vrati že  Sachsenring. "Iskreno povedano, mi to prizorišče ni najljubše, a če si v formi in je za tabo takšen vikend, kot je bil zame ta v Italiji, potem ni slabih ali dobrih stez," je bil kategoričen pred selitvijo v Nemčijo Martin. "Izkoristili smo še dan dva za testiranja v Mugellu, od srede pa je zame v fokusu le še Sachsenring," za konec sporoča Španec. 

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

belidirkac
14. 06. 2023 21.00
+8
Jorge Martin je trenutno v dobri formi. Vozi motocikel,ki je praktično enak tovarniškemu. V MotoGP je prišel leta 2021 in v Avstriji dosegel prvo zmago. Tretje mesto v prvenstvu odraža moč njega samega,pa tudi Ducatija. Honda in Yamaha pa tavata v ozadju. Nihče prav ne ve,kaj gre narobe,informacije so zelo skope. Honda je hitra,problem naj bi bil v balansiranju prednjega in zadnjega dela,vozna dinamika ne deluje in motocikel razmetava svoje dirkače kot za stavo. Yamaha je pridobila nekaj na moči in hitrosti,izgubila pa svoj glavni adut, vodljivost in oprijem. Fabio je bil v Mugellu 15sek. počasnejši kot lani,Mark je bil do padca hiter. Bliža se dirka v Sachsenringu. Lani je zmagal Fabio,Marc je bil zaradi poškodbe odsoten. Pa še moje mnenje. Tudi če velja motocikel za najboljšega,ga je treba znati nastaviti,pa tudi peljati. Nastavitve trdote vzmetenja,izbira in tlak v pnevmatikah,nastavitev zavor,programa zdrsavanja...Vse to vpliva na rezultat. Lahko pa tudi miselnost dirkača,majhna zavora ali blokada v glavi prinese uspeh ali neuspeh. To smo v preteklosti že videli.
Nanuk
14. 06. 2023 20.57
+13
dobra Honda slaba Honda… ajajaj, žalostno ! z vsem spoštovanjem, ki ga imam do vas Marquezovih navijačev, vam povem sledeče : ko je bila Honda najboljši motor v karavani, takrat ko je bila Honda daleč pred vsemi in Marquez se je lahko dobesedno igral in takoj nadoknadil zaostanek brez nekega napora, takrat ste slepo verjeli, da je Marquez z drugega planeta, in da ne glede na to s kakšnim motorjem bi Marc vozil bi zmagoval z levo roko ! no, dragi prijatelji hitro se je pokazalo, kako močno se motite ! Marc ni nič posebnega, če mu ne daš najboljšega ali pa vsaj enakovrednega motorja ! vsa leta ste sami sebi lagali, ko ste nas prepričevali da Marquez dela razliko na motorju ! za takšnega dirkača, po mnenju nekaterih najboljšega vseh čaaov res ne bi smel biti problem 5km/h razlike pri končni hitrosti ! pa on to z levo roko v ovinkih nadoknadi
Nanuk
15. 06. 2023 10.43
+9
če se ne motim je Casey Stoner bil s Hondo prvak in potem jo je dobil Marquez ! Pedrosa in Marquez sta vozila Hondo, kot za šalo !
Nanuk
15. 06. 2023 11.19
+8
in ne pozabi na Rossijeva leta, ko omenjaš da ga je Fabio premagal
Kaktus-x
15. 06. 2023 11.23
+8
Kot kaže podrepnike precej boli da ima novinec Rins na zastareli Hondi nekajkrat več točko kot Marc na najboljši Hondi, menda to ni povezano z znanjem kot zatrjuje Lažnivc.
Nanuk
15. 06. 2023 11.37
+9
Rossi se je pri 36-tih letih boril za prvaka ! v močni konkurenci
Nanuk
15. 06. 2023 11.40
+9
Marquez se pri 30-tih bori, da brez padca zvozi krog
Kaktus-x
15. 06. 2023 11.54
+7
Nanuk res je kot praviš, Marc ni sposoben speljat dirko pri 30-tih, slabši je od vsakega začetnika, na najboljši Hondi se vrti okoli 20-tega mesta, kar je res sramotno, pri teh letih je bil Rossi suvereno v igri za naslov in to brez debate.
Kaktus-x
15. 06. 2023 12.45
+6
FIRBCA
14. 06. 2023 17.59
-13
no otrocicka da se nebi skregala. saj vesta saj sta sam dva tu gori.
Night fly
14. 06. 2023 15.37
+19
MotoGP | Vrh v Mugellu med Marquezom in stevilko 2 Honde. Marc Marquez se je v nedeljo v Mugellu srecal z drugim mozem Honda Motor Shinijijem Aoyamo, da bi razpravljal o krizi HRC in njegovem razocaranju (MM) nad pomanjkanjem odzivov. //////// Ob tej novici iz medijev se sprasujem - ---- kaj ima MM za ocitati Hondi ?Vsi vemo ,da je ekipa Honde HRC mogoce najbolj efektivna in sposobna ekipa z neomejeno malho denarja , ki se steka v ta sport -oz. v garazo MM . Zakaj se je ta serija uspehov koncala 2020 ? Kdo je kriv za to ? Je samo nesreca botra vsemu temu ? Stotine vprasanj si laahko postavimo v tej luci - toda, ker sem samo navaden ljubitelj motociklizma in ne dirkac , lahko podam samo moje splosno mnenje o tem sportu ,ceprav ga zvesto spremljam v zivo in na tV -jih dolga desetletja , od malih nog . Ne glede na to ,ali smo bili navijaci VR ali ne ,recimo katerega koli dirkaca ,ki ni bil tako uspesen , in smo taki se dandanes ,spostljivi do vseh ,ki si to zasluzijo , moram priznati ,da sem se tisto malo stime , ki sem jo imel do MM leta 2015 izgubil . MM je takrat izgubil ogromno navijacev , medijsko so g res skusali drzati na gladini zaradi komercialnih razlogov, toda zvezda je zacela izgubljati svoj sijaj , to pa se je videlo z vedno vec padci po letu 2015 , z nervozo ,ki jo je zacel kazati in vedno bolj kompromitiranimi voznjami in prehitevanji ........ in tako do 2020 . Neminovno je prisel dan , ko se je vsa ta nervoza koncala pricakovano z zelo trdsim padcem in poskodbo ,,,,zdaj vec padci in poskodbami . Vsak od nas si lahko napise zakljucek ......jaz pa postavim vprasanje ----zakaj pa vecina dirkacem tako pogosto -NE pada ?
Miha1999
14. 06. 2023 19.47
-12
Pa daj nehaj že lajnat o letu 2015, eno in isto stvar obračate že 8 let, samo vsakič jo malo drugače zapakirate. Ti bom jaz odgovoril na tvoje vprašanje : zakaj večina dirkačev ne pada tako pogosto? Zato ker večina dirkačev ni niti 1 svetovnih prvakov, kaj še le 8 x 😉
Kaktus-x
14. 06. 2023 19.54
+12
Da model postavlja tako neumna vprašanje ne more bit ravno diht.
Life of legend
14. 06. 2023 20.55
+7
Resnica MM pa najbolj osovražen od leta 2015, na zemeljski obli!!!
Night fly
14. 06. 2023 15.16
+18
Zanimivo je to ,da pristasi MM govorijo o njegovem motorju ,da je kanta . V katerem segmentu je Honda kanta ? Kaj se je dogajalo v Mugellu zadnji vikend . Zakaj je MM do padca ,ki je bil izkljucno njegova napaka vozil na zmago ? Zakaj je skoraj dosegel za nekaj tisocink ,rekord piste ? Ga je mogoce kdo porival ? Je to samo zaradi saucha ? So krivi Ducatiji ,da ne more mali markec vec poceti tistega kar je bil navajen od 2013 , torej z veliko rezerve zmagovati vsepovsod ,in to se z zelo tesnimi in na silo opravljenimi prehitevanji na vseh mogocih pistah? Jaz pa menim ,da je npr. Rinseva zmaga v Austinu Velika zmaga njega in Honde ,in to satelitske Honde . Tisti ,ki ta sport poznamo vemo dobro za kaj se gre . Tudi ,ce je Honda za scepec afidibilnosti podhranjena , sedi na njej mm, ki jo pozna "od zibelke " naprej in je baje najvecji talent v zgodovini . .....pa je re? Zakaj joce potem !
Jezdimir....hehehe
14. 06. 2023 13.27
+27
Človek razume da se niso vsi rodili pametni, z dobro voljo in veliko dela se da marsikaj nadomestiti, predvsem je pomemben občutek za okolico, da ostanemo v prijetnih odnosih, ki temeljijo na kulturni nenadležni komunikaciji. Veliko, res veliko kulturnih komentatorjev se ne javlja več, razlog zagrenjeni osebki kot je ta spodaj "Resnica obstaja" in še parimi neotesanci ki ga bodrijo pri uničevanju te strani, na kateri sem včasih rade volje podal svoje mnenje o tekočem dogajanju na moto sceni. Upam da se uredniki končno že zamislijo in pometejo nesnago iz portala, skrajni čas, dovolj je trolanja bolestnih osebkov, dovolj!
Jezdimir....hehehe
14. 06. 2023 13.38
+27
Začni delat na sebi imaš dela preko glave, potem te bo mogoče okolica sprejela.
Kaktus-x
14. 06. 2023 13.46
+27
Bravo Ahil naložil si Lažnivcu kar mu gre, dejstvo je da je največji trol portala, glavni krivec za razprtije in slabo voljo.
mptour
14. 06. 2023 14.39
+16
Achilus, jaz sem isto napisal, pa so mi komentar brisali.
motorist_mb
14. 06. 2023 10.28
+1
Vedno ista pesem 😆
bandit1
14. 06. 2023 10.09
Cenzor, kaj sprint dirke v soboto ne bo?