MotoGP

Martin: Pecco je konkurenčen tudi na svoje slabe dni

Motegi, 03. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski motociklistični dirkač Jorge Martin je dirkaški konec tedna v Indoneziji sklenil z dobro popotnico za prihajajočo veliko nagrado Japonske. Po napaki na sprintu, ko je v uvodnem krogu zdrsnil v pesek, je v nedeljo popravil vtis in prišel do zmage na osrednji dirki, njegove tretje letos. Tako ima pet preizkušenj pred koncem sezone pred Francescom Bagnaio v skupnem seštevku 21 točk prednosti, njegove sanje o naslovu pa postajajo vse resničnejše.

"To je bila ena najpomembnejših zmag v moji športni karieri," je po nedeljskem slavju v Indoneziji dejal Jorge Martin

Španec se je očitno le spoprijateljil z dirkališčem v Mandaliki. Pred letom dni, ko se je prav tako boril za naslov s Francescom Bagnaio, je dirkal v vodstvu tri sekunde pred konkurenco, vendar je s padcem zmago zapravil in pobudo v boju za naslov prvaka prepustil italijanskemu tekmecu. Prav tako je iz vodstva v pesek zdrsnil na sobotni sprinterski preizkušnji, zato je bila nedeljska zmaga vredna še več.

"Sedaj sem se maščeval. Po lanskem in sobotnem padcu na tej stezi je bila to zelo zahtevna dirka. V 11. in 16. ovinku so me preganjali duhovi iz preteklosti, tako da sem poskušal biti še posebej previden. V soboto sem bil pretirano optimističen," je po koncu dirkaškega vikenda v Indoneziji razlagal vodilni v svetovnem prvenstvu.

Kljub sobotnemu grenkemu koncu je Martin verjel, da je konkurenčen. "Vedel sem, da lahko zmagam, zato je bil moj cilj zgolj zaključiti dirko." Za Španca je bilo to šele tretje nedeljsko zmagoslavje letos, pred tem je slavil na drugi dirki sezone v portugalskem Portimau in na peti preizkušnji v Le Mansu. Njegov osrednji tekmec za naslov prvaka Bagnaia je za primerjavo zbral kar sedem nedeljskih zmag. "Psihično je bilo zelo naporno, moral sem trdo garati in ta zmaga je sad dela čez celo sezono," je še spregovoril Martin.

Dirkač ekipe Prima Pramac ima sedaj v skupnem seštevku 21 točk prednosti pred Bagnaio, njegove sanje o naslovu v elitnem razredu se tako zdijo vse bolj resnične. "Seveda je treba verjeti v naslov 'Martinatorja', drugače ne bi bil tukaj. Pomembno je, da sem v vodstvu, torej sem bil do tega trenutka popoln, bil sem najboljši od vseh dirkačev na stezi."

 A Martin se zaveda, da je aktualni svetovni prvak izredno neugoden tekmec in da se lahko na preostalih petih velikih nagradah zgodi še marsikaj. "Pecco ima že tri naslove svetovnega prvaka in veliko izkušenj, lahko je konkurenčen tudi na svoje slabe dni," poudarja. Od igre za naslov pa sta vedno bolj oddaljena Enea Bastianini in Marc Marquez, ki sta na osrednji preizkušnji v Mandaliki vknjižila ničlo. Italijan tako v skupnem seštevku zaostaja že 75 točk, Španec pa še tri točke več.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bitka za naslov prvaka se bo nadaljevala že ta konec tedna, ko se bodo dirkači merili v Motegiju za veliko nagrado Japonske. "Ključno je, da napredujemo v primerjavi s koncem tedna v Indoneziji. Na sprintu sem storil napako, ki je na Japonskem ne želim ponoviti, toda vsak konec tedna je drugačen. V Indoneziji sem bil preveč optimističen ali preveč samozavesten in upam, da se bom naučil iz napake," je sklenil 26-letnik.

VN Japonske bomo v živo prenašali na VOYO in Kanal A. Dogajanje se bo začelo s petkovimi treningi (prvi ob 3.45 in drugi ob 8.00 po našem času), v soboto ob 3.50 sledijo kvalifikacije, sobotno dogajanje bo ob 8.00 sklenila sprinterska dirka, v nedeljo ob 7.00 pa bodo rdeče lugi ugasnile še za glavno preizkušnjo.

Po dirkaškem vikendu na Japonskem motociklistično karavano do konca sezone čakajo še štiri postojanke, avstralski Phillip Island, tajski Buriram, malezijski Sepang in epilog v Valencii.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.