MotoGP

'Pred vami je nek drug Marc Marquez'

Barcelona, 13. 10. 2022 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
51

Nekdanji serijski motociklistični prvak Marc Marquez je v tej sezoni zadovoljen že s podatkom, da je del motociklistične karavane. Ob stalnih težavah s poškodbami v zadnjih letih je že prisotnost na dirkah stvar, ki se je sme veseliti. A ambiciozni Katalonec ima seveda precej višje, a v tej sezoni ni v igri za najvišja mesta v skupni razvrstitvi. Ta konec tedna sledi nova dirkaška saga v boju za naslov, ko bo šlo za VN Avstralije. Aktualni šampion Francoz Fabio Quartararo ima na prvem mestu pičli dve toči pred Italijanom Francescom Bagnaio. S prenosi na VOYO začenjamo v petek zgodaj zjutraj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tri dirke pred koncem sezone v igri za naslov prvaka pet dirkačev
    02:02
    Iz 24UR: Tri dirke pred koncem sezone v igri za naslov prvaka pet dirkačev
  • Iz 24UR: Boj za naslov svetovnega prvaka motoGP še odprt
    02:19
    Iz 24UR: Boj za naslov svetovnega prvaka motoGP še odprt
  • Iz 24UR: Dirka VN Tajske izenačila boj za svetovnega prvaka
    02:11
    Iz 24UR: Dirka VN Tajske izenačila boj za svetovnega prvaka
  • Vrhunci mokre dirke motoGP za VN Tajske
    03:14
    Vrhunci mokre dirke motoGP za VN Tajske

Prvenstvo motoGP se je preselilo na avstralski Phillip Island, kjer se od petka do nedelje ponuja podaljšani dirkaški vikend, nato sledi še postanek v Maleziji ter sklepno dejanje v španski Valencii. Ducatijev Francesco Bagnaia se je v skupnem seštevku vodilnemu Francozu Fabiu Quartararoju (Yamaha), ki ga na Tajskem sploh ni bilo med točkami, saj je zasedel 17. mesto, približal na vsega dve točki zaostanka. Do konca letošnje sezone so še tri dirke. Na prihajajoči v Avstraliji sicer v boju za najvišja mesta v skupnem seštevku ne bo osemkratnega prvaka Marca Marqueza, ki pa ima kljub temu visoke cilje na Phillip Islandu. "Sproščen sem, to je največja zmaga v zadnjem obdobju. Ob dejstvu, seveda, da sploh lahko nastopam ob vseh teh številnih težavah s poškodbami. Že to, da lahko treniram in tekmujem bolj ali manj brez bolečin, je zame osebno kot zmaga na Grand Prixu," je bil v pogovoru za Corriere Dello Sport slikovit 29-letnik iz Cervere, ki je pred VN Avstralije novinarju priznanega italijanskega športnega časnika zaupal še nekaj ... 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Med daljšimi obdobji rehabilitacije po številnih poškodbah, operacijah in vseh težavah, ki so me pestile, tudi psihičnih, seveda, sem v nekem trenutku vsemu skupaj želel narediti konec. Tudi konec kariere je bila v mojih očeh rešitev za vse tegobe, ki sem jih preživljal v zadnjih letih. Imel sem resne pomisleke, če se vse skupaj še vedno izplača ali pa je zadevi potrebno reci zbogom. Da, predčasna sklenitev kariere je bila zame realna opcija," je bil brez dlake na jeziku starejši od bratov Marquez. "Ko ležiš na kavču in veš, da moraš zgolj počivati, se ti v glavo prikradejo večkrat črne misli. Zgolj in samo ljubezen in strast do dirkanja sta me držali pokonci. Verjel sem v povratek, predvsem pa sem verjel, da sem lahko spet konkurenčen najboljšim in v boju za najvišja mesta. Le takšno spoznanje me je lahko vrnilo med žive," je nadaljeval Marquez, ki je v zadnjih letih pretrpel kar štiri zahtevne operativne posege. "Mirno lahko rečem, da sem po vseh zdravstvenih težavah in tudi psihičnih tegobah, ki so me ob tem spremljale, postal drug človek. Pred vami je nek drug Marc Marquez. Veliko sem se naučil, za mano so boleče izkušnje in prav z neprijetnimi zadevami človek prej in hitreje raste, kot pa ob vseh uspehih in zmagah. Mentalno sem precej močnejši, lahko tudi rečem, da sem na dirkališču tudi veliko bolj "uravnotežen" in miren. Vse skupaj me je naredilo boljšega človeka in tudi športnika. Prepričan pa sem, da v moto športu še nisem rekel zadnje besede. Do konca sezone so še tri dirke in na vseh bom napadal najmanj stopničke," je še dodal Marquez in poudaril, da ni več obseden z zmagami in naslovi. 


"Motivacijo iščem drugje. Seveda je lepo zmagovati in osvajati naslove, toda to ni več najbolj pomembna stvar v mojem življenju in morda bom zaradi takšnega razmišljanja in prestopa v prihodnjih sezonah še kdaj nagrajen z laskavim naslovom svetovnega prvaka. Želja po osvojitvi še kakšnega svetovnega naslova je vsekakor močno izražena." Marc Marquez se ob koncu intervjuja ni mogel izogniti aktualnemu vprašanju o boju za naslov prvaka. "Čeprav imajo tudi drugi še vsaj teoretične možnosti za osvojitev naslova, pa menim, da sta v igri le še Quartararo in Bagnaia. Za koga bom navijal? Za nikogar konkretno, se pa veselim dramatičnega zaključka sezone, kjer je med njima še vse odprto. Nikomur ne dajem večjih možnosti, zame sta oba poravnana v boju za naslov."

'Philip Island moje (skorajda) najljubše prizorišče'
Z VN Avstralije na Phillip Island se začenja "trilogija" v boju za naslov prvaka. Do konca sezone so še tri dirke, v boju za naslov pa ne bi moglo biti bolj napeto. Quartararo na vrhu uživa le še dve točki naskoka pred Bagnaio. Kot sam napoveduje, bo v Avstraliji aktiven igralec v boju za najvišja mesta tudi vse boljši Marc Marquez. "Če rečem, da je Phillip Island eno mojih najljubših, če ne celo najljubše prizorišče v motociklistični karavani, potem mi ni potrebno razpredati na dolgo in široko, s kakšno nestrpnostjo pričakujem podaljšani dirkaški vikend v Avstraliji. Verjamem, da bom po končani dirki preširne volje," pred petkovim uradnim začetkom sporoča Marc Marquez. 

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni nam vseeno
14. 10. 2022 20.24
+1
🟧Marsikdo bi bil nekako športno zadovoljen in potolažen ,če bi videl tega dirkača krotiti še kakšen drug motor , toliko za firbec ....ja, marsikdo... tudi jaz nisem izjema ....ne pa najboljši italijanski dirkač vseh časov- Agostini s 15 naslovi...on ni firbčen glede tega ...on to ve in nam je dal tudi vedeti...Marsikoga pa zanima , tudi nekako iz tolažbe ali še obstaja kak svetovni prvak, ki bi pa s Hondo nabral recimo cca 150 točk kar bi bil nedvomno rekord Honde zadnjih 5 sezon, če ne upoštevamo Marquezovega Markeca
Night fly
14. 10. 2022 19.44
-2
......................................... naj me koklja poboza ,ce nisem te izvaje dvakrat prebral ,,, tako sem siguren v prebrano ,najbrz izreceno od samega Markota skace --- st 93 . No ,ce bo on zamenjal sedlo to samo pomeni , da je zdaj v pogovorih s Hondo za naprej nekje v ´´bonazzi´´ ,morjeplovci vedo kaj to pomeni , ter da so skiperji barke Honda zadrzani glede prihodnosti njegove usdelezbe na tej narki ......jasno ,to so samo moja ugibanja , toda nianse izrecenega in casovni dogodki nakazujejo nekaj takega . Torej MM odpira spinnaker ,,, odvisno od vetra pa je ,kam ga bo odnesel . Kar tudi ni nujno . Jaz osebno bi bil cisto nekako sportno zadovoljen in potolazen ,ce bi videl tega dirkaca krotiti se kaksen drug motor , toliko za firbec , drugace pa lahko ostane tudi tam kjer je ----na ´zihr zicu´ ......kjer je navajen , in kjer mu nudijo vse kar potrebuje ...an ne .
Ni nam vseeno
14. 10. 2022 20.02
+2
👉🏻Najbrž izrečeno od samega Markota skače....ne, žal ne ....je iz tvojega spodnjega komentarja.....Če navajaš svoja kronično zgrešena ugibanja in ne dejstev potem to navedi...ne za mene in peščico navdušencev , ki jih navdihuje tak talent kot je Marko skače...mi te poznamo...😏
Ni nam vseeno
14. 10. 2022 19.15
+5
Honda in vsi sponzorji so baje šli na kolena ,da Marko skače ja ostane na Hondici ,oni pa še naprej obračajo dobičke? ....Kaj? Čakaj malo...Ne me...😳....Kaj ?.....Oni pa še naprej obračajo dobičke? ...Kakšni dobički ?...👉🏻 Neameriški amaterski ljubitelj nas je torej ves čas (ne)vede zavajal, zakaj pri Hondi ne spijo ? Torej je le podpis pogodbe vzrok nespanja Hondinih vodilnih ? ...Celo na kolenih 🥴 ....Groza...Pa kdo je konec koncev en Marquezov Markec, da bi pustil ekipo na cedilu ? ....Ki mu je nudila vse kot ostalim dirkačem Honde a je s surovim talentom iz nje potegnil to, kar si drugi niso bili sposobni niti zamisliti....in prav je tako....Ne govorijo Nemci zaman, da žito in hvaležnost rasteta samo na dobri zemlji .... Markec pravi ,da mu je ta proga ljuba ...... kako ne , v Avstraliji se je vse začelo v sezoni 2015 z zmago, zapletlo v Maleziji in končalo ....ne ,ne ....ne v Valenciji ....končalo se je v Švici pri CAS-u ....🤢
Ni nam vseeno
14. 10. 2022 19.31
+4
CAS pa je stabilen kot švicarski trinogi molzni stolček, vsestranski in učinkovit kot švicarski vojaški nožek in dober kot Toblerone...
David Rak
14. 10. 2022 17.26
-4
Dokler bo Markec pri hondi,oni ne bodo prvaki.Honda se podreja njemu in njegovemu slogu dirkanja in zato drugi ne morejo zraven.Pa sej je prav tako.Naj trmarijo.A se spomnete časov,ko je imela honda 3 tovarniške motorje v GP-ju in vsi so se znali peljat z hondo.A zdej jo pa kr naenkrat ne zna vec nobeden peljat razen Markeca????
Ni nam vseeno
14. 10. 2022 18.45
+4
👉🏻Jo bodo znali, ko bodo toliko tvegali kot on....a potem ne bo nepoškodovanih dirkačev.... če najboljši dirkač Yamahe in zadnji 3x svetovni prvak z Yamaho ni uspel nabrati 29 točk v sezoni...kaj naj rečemo drugega...
Ni nam vseeno
14. 10. 2022 18.45
+3
Veliki Ago je rekel, da lahko Marko skače zmaga na vsakem motorju, drugi pa s Hondo ne morejo ? Ali potemtakem vse ekipe delajo bolide za Marquezovega Markeca ?
prost1
14. 10. 2022 13.55
+4
Ne glede na poškodbo ali pa brez nje bi bil pri tridesetih drugačen, kot pa pri 22-etih. Bolj umirjen, več stvari gledaš kaj gre lahko narobe. Mladost pa je norost. Kdor tega ne prizna se je pač nekje ustavil. Je pa res , da je poškodba te občutke samo še pospešila. Ima pa dirkaške motivacije še vedno toliko , kot vsi ostali skupaj pri 20-ih. MM pač.
Ni nam vseeno
13. 10. 2022 21.17
-14
CAS bo tekme vzel neuradno pod drobnogled že pred VN Malezije po mnenju prof. Dr. Ullricha Haasa, ki je Valentinu pred 7 leti pojasnil pojasnil , zakaj je bil malopridnež ravno on
Ni nam vseeno
13. 10. 2022 21.12
-15
Nov Marqezov Markec ?.....Rossijev Vanč je pa bil vseskozi isti komedijant...
Kaktus-x
13. 10. 2022 21.56
+14
Ne zmoreš pozabit Rossija! ...kako z lahkoto je pokoril Podleža, neprecenljivo!
BenBostrom
14. 10. 2022 12.33
-10
... in popustil na celi črti, neprecenljivo
Dolar Kramp
13. 10. 2022 21.05
+5
To sem čakal. Novi članek. Hvala Marko 🙈🙉🙊
toti mišek
13. 10. 2022 20.42
-6
Naslednjo sezono ga bo konkurenca gledala v hrbet! Gooo MM!
Dolar Kramp
13. 10. 2022 21.06
+5
Bojo ja... še Aprilia ga z lahkoto šiša. 🤭
Lucky
13. 10. 2022 17.14
-12
Kolk se jezdić in gospod iz Švice užigata, zaradi enega nepomembnega intervjuja, za en nepomemben Italijanski časnik.
Night fly
13. 10. 2022 16.20
+12
No ,zdaj ko je tu cistio drugi Markec Markezov sem si rekel ---hudica , pa ja ni menjal sedla in dobil novo ljubezen ....... . sem se zmotil .Nic ne bo s tem . Honda in vsi sponsorji so baje sli na kolena ,da Marko skace ja ostane na Hondici ,oni pa se naprej obracajo dobicke . Navijaci pa ostali spet z dolgimi nosovi ,,,nic ne bo korajzo tega dirkaca . Obsedel je na gvisnem zicu . Pa naj bo tako . Zato bodo pa mladi pokazali svoje vescine ,,,,na vseh vrstah motorjev ......in prav je tako . Markec pravi ,da mu je ta proga ljuba ...... kako ne ,tam je zacelo vse v sezoni 2015 ..........ne more pozabiti .Mi pa tudi ne .
BenBostrom
14. 10. 2022 12.34
-7
Najlepše sezone res ne moremo pozabiti, neprecenljiva
number46
13. 10. 2022 15.19
-15
Res je po tisti povratni dirki je Mark drikal pametno.
Kaktus-x
13. 10. 2022 16.57
+18
A se hecaš? Podlež nikoli ni imel pameti!
Dolar Kramp
13. 10. 2022 21.07
+12
asics56
13. 10. 2022 15.17
+18
včasih sem mislil, da je za toliko reklame predvsem zasluga Akrapovića, vendar, Honda ni na njihovem spisku...
Night fly
13. 10. 2022 16.16
+13
.......hmmm ,,, je pa red bull ,in ta seje na veliko tudi v Sloveniji ..... sponsoriranje -finansiranje projektov ,ki prinasajo nov profit . Nic novega ,to je ze stalnica vseh ta-velikih , in je vse prepleteno v mrezi globalizma ....Vsi vemo od kje je prisel Red bull , pa repsol , Petronas ...etc , to so firme ,ki z buldozerji planirajo bodoce projekte posute z denarjem . Zal ,,oz. naj recem raje tako ....veliko treznih managerjev , zunanjih opazovalcev vseh teh sportov ze dolgo Opozarjajo na prav te stvari , ki bodo na koncu Sport privedle v slepo ulico in pred zid . Ko vidis ,da en klub Prodaja zogobrca ,fusbalerja ,karkoli je ze za pol ali pa celo miliardo , potem je s sportom konec . Ves ta denar ,transakcije in financne malverzacije dajo vedeti ,da je zadaj vse prej kot Sport . Miliardni donosi , in zadaj vsa medijska ,tv in druga velika Korporativna konglomeracija vsega razen sporta . In potem beres ,da so veliki klubi z miliardnimi izgubami ......a res ? Torej je to samo legalno ustolicena mafija belih ovratnikov ,ne glede na vrsto in izvor potnih listov . Pa ni samo fusbal tak , vec ali manj gre vse k vragu, tisti pravi sportniki ,recimo v atletiki in drugih sportih kraljice sportov leta in leta trenirajo za en uspeh , in se delajo zraven za prezivetje . Ne vsi ,nekateri . O postenost vsega skupaj pa bolje niti pisati .
Dolar Kramp
13. 10. 2022 21.08
+5
Honda je kvazi ekipa. Alal pol pol pol tovarniški becikl uranžne barve
Ni nam vseeno
14. 10. 2022 19.24
+2
Lepo ste povedal .....Na drugi strani pa dirkač, ki je državi Italiji v par letih utajil za 112 milijonov evrov davkov in se še norčeval iz tega
Xyz2023
13. 10. 2022 15.17
+18
Sam da ne bo skeglal tekmecev ki se borita za naslov, kar on zna res najboljše!
Dolar Kramp
13. 10. 2022 21.09
+3
Ni nam vseeno
13. 10. 2022 21.13
-10
Boljše to, kot da zmaga s prepočasno vožnjo....
Nanuk
13. 10. 2022 14.59
+14
tak je to ja ! vedno neke fore, poglejte me spet sem tu, boljši sem, hitrejši sem, pametnejši sem, roka mi ne dela več težav, drug dan spet roke ne čutim, tretji dan popolna bolečina v roki in kar nekaj non stop ! tiho bodi in vozi
FIRBCA
13. 10. 2022 15.17
-17
Nauk..saj rabijo, da ga zamenjas prijavi se ti bos z levo roko prvak.
Nanuk
13. 10. 2022 15.21
+16
jaz imam drugo delo, tako da mi ne gre skozi
Kaktus-x
13. 10. 2022 16.46
+18
Nanuk se popolnoma strinjam, samo še čelado zamenja zaradi komarjev pa lahko roko poda Lorencu, bosta skupaj jokala.
Ni nam vseeno
14. 10. 2022 19.26
+2
Očitno je tudi Rossi imel neko drugo delo 12 let
mptour
13. 10. 2022 14.27
+14
Uros Mlinar
13. 10. 2022 14.55
+14
Paperino
13. 10. 2022 14.11
+22
Za koga bom navijal? Za nikogar konkretno, se pa veselim dramatičnega zaključka sezone, kjer je med njima še vse odprto. Nikomur ne dajem večjih možnosti, zame sta oba poravnana v boju za naslov." Zakaj nisi tako razmišljal že leta 2015, ko si se vpletal v boj med Rossijem in Lorenzom.
Kaktus-x
13. 10. 2022 16.50
+19
Dejstvo je da svinja za vedno ostane svinja, še nobena se ni spremenila v ovčko, če smo realni.
nebel
13. 10. 2022 13.54
+20
Koga on briga danes. Ni v boju za naslov, je samo v boju za prvega Hondinega dirkača, Honda pa je med zadnjimi. Zelo lepo bi bilo, ko bi toliko besed in energije posvetili aktualnim zadevam, boju za prvaka med posamezniki in konstruktorji. Kaj so pripravili, morda kakšne spremembe se obetajo pri njih.
mmblackbird
13. 10. 2022 13.51
-15
Uros Mlinar
13. 10. 2022 14.00
+12
Dolar Kramp
13. 10. 2022 21.09
+1
I love marco ❤🧡💛🖤🤎💜💙💟
Herba
13. 10. 2022 13.29
+31
To je MM, ki ga je zadela karma...
Paperino
13. 10. 2022 14.14
+19
Jebentiš, če ni res kaj na tem. Rossi ni prišel do 10 zaradi njega, on pa kljub mladosti verjetno niti 9 ne bo videl.