MotoGP

Bezzechi najhitrejši, Marquez kot kegelj zbil Zarcoja

Sachsenring, 16. 06. 2023 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V., Ž.K.
Komentarji
77

Najboljši motociklisti sveta so se po izjemno razburljivem prejšnjem koncu tedna v Mugellu že preselili na prizorišče sedme dirke sezone svetovnega prvenstva na Sachsenringu, kjer se bodo potegovali za nov komplet točk v okviru dirke za VN Nemčije. Uvodni prosti trening v kraljevem razredu motoGP je dobil Johann Zarco pred Marcom Marquezom. Na popoldanskem prostem treningu, na katerem je bil najhitrejši Marco Bezzecchi, sta bila v incident vpletena prav najhitrejša dirkača dopoldneva. Španec je namreč pet minut pred koncem grdo zbil Francoza.

Motogp: Bezzecchi v zadnjem krogu do najhitrejšega časa, petek zaznamovali padci

Kraljevi motociklistični razred je na jutranjem prostem treningu ponudil zanimivo dogajanje. Še najbolj skrb vzbujajoč je bil zdrs nekdanjega svetovnega prvaka izpred dveh let, Francoza Fabia Quartararoja (Monster Energy Yamaha MotoGP), ki pa je po padcu hitro vstal na noge in trening zaključil na solidnem šestem mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francoz je za svojim rojakom, sicer zmagovalcem omenjenega treninga, Johannom Zarcojem zaostal za dobre tri desetinke in pol. Šestkratni svetovni prvak elitnega razreda Marc Marquez (Repsol Honda Team) je vnovič dokazal, da se na Sachsenringu počuti kot riba v vodi. Za Zarcojem je ta sicer izjemni Katalonec na drugem mestu zaostal za desetinko in pol. Na tretje mesto pa se je prebil Aleix Espargaro (+0.195).

Trenutno vodilni dirkač sveta Francesco Bagnaia je z zaostankom dobrih štirih desetink sekunde končal na osmem mestu, mlajši Marcov brat Alex Marquez pa je z zelo dobro vožnjo opozoril nase s četrtim mestom. Jorge Martin je zaokrožil najboljšo peterico, pred Bagnaio pa se je na sedmo mesto uvrstil južnoafriški predstavnik Brad Binder. Fabio Di Giannantonio na devetem in Marco Bezzecchi na 10. mestu sta si pridelala več kot pol sekunde zaostanka za Zarcojem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem prostem treningu pa je bilo še precej bolj pestro. Čeprav so bile razmere za najmočnejši motociklistični razred najboljše, se dirkači padcem vseeno niso izognili. Kot prvi je za rdečo zastavo poskrbel Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU), ki je po sedmih minutah treninga grdo padel. Japončevo dejanje je nato ponovil še Raul Fernandez (CryptoDATA RNF MotoGP Team), za Špancem pa je padel še njegov moštveni kolega Miguel Oliveira. A največja nesreča je prišla navrto le nekaj minut pred koncem, ko je Marquez izgubil nadzor nad svojim motociklom in zdrsnil, motor pa je trčil v nebogljenega Johanna Zarcoja (Prima Pramac Racing), sam pa je pristal v pesku. Sprednji del Francozovega motocikla je dobesedno utrgalo, Zarcoja pa je Marquezov motor na srečo zgrešil. Oba sta jo na srečo, kot zaenkrat kaže, po grdem trku odnesla brez resnih poškodb.

Večji del popoldanskega prostega treninga je najhitrejši čas držal Bagnaia, ki pa je na koncu treninga popustil oziroma so ostali dirkači bolje privili ročico za plin. V zadnjem krogu sta pritisnila najprej Espargaro in nato še Martin, šov pa je nato ukradel Bezzecchi, ki je postavil najhitrejši čas petkovih prostih treningov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moto2: Vodilni Arbolino najhitrejši v težkih razmerah

V srednjem razredu moto2 je bil zjutraj razred zase španski dirkač Pedro Acosta iz moštva Red Bull KTM Ajo. S časom 1:23.979 je postavil previsoko oviro za konkurenco, denimo drugouvrščeni Alonso Lopez (MB Conveyors SpeedUp) je za svojim rojakom zaostal za slabi dve desetinki in pol, medtem ko je bil tretjeuvrščeni Manuel Gonzales (Correos Prepago Yamaha VR46 MasterCamp) še za 60 stotink sekunde počasnejši.

Italijan Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team), ki po uvodnih šestih dirkah sezone vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva omenjenega razreda, je bil tokrat osmi. Predenj so se od četrtega do sedmega mesta razvrstili: Filip Salač (QJMOTOR Gresini Moto2), Jake Dixon (Polar Cube GASGAS Aspar Team), Fermin Aldeguer (MB Conveyors SpeedUp) in Joe Roberts (Italtrans Racing Team).

Prvo deseterico sta z devetim oziroma desetim mesto zaokrožila Britanec Sam Lowes iz ekipe Elf Marc VDS Racing Team in član moštva Pertamina Mandalika SAG Team Bo Bendsneyder.

Na popoldanskem prostem treningu so imeli dirkači razreda moto2 precej boljše razmere kot pred njimi dirkači razreda moto3, a steza je bila še vedno mokra. Razmeram primerno je bilo tudi na njihovem treningu kar nekaj padcev. Borja Gomez (Fantic Racing) je v nevarnem osmem ovinku grdo padel in povsem zmaličil motor, sam pa se je na srečo hitro pobral na noge. Oprijema je zmanjkalo tudi tretjemu v skupnem seštevku Lopezu, ki je zdrsnil malo pred koncem treninga, za las pa se je trčenju izognil tudi Dixon, ki je moral v izogib padcu zapeljati s steze. Ni pa imel te sreče Sean Dylan Kelly (OnlyFans American Racing), ki je zdrsnil v zadnjem ovinku.

Najhitrejši čas drugega treninga in hkrati obeh pa je nato postavil Arbolino, ki je bil hitrejši od Aldeguera in Chantre.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moto3: Sasaki nov rekorder steze na Sachsenringu

V najšibkejšem razredu moto3 je na uvodnem jutranjem treningu največ pokazal japonski dirkač Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), ki je z najhitrejšim krogom postavil rekord steze na Sachsenringu.

S slabima dvema desetinkama in pol zaostanka se je na drugo mesto zavihtel turški predstavnik moštva Red Bull KTM Ajo Deniz Öncu, medtem ko je tretje mesto pripadlo Špancu Jaumeju Masii (Leopard Racing), ki je za Sasakijem zaostal za dobre pol sekunde. Med prvo peterico sta pristala še Ivan Ortola (Angeluss MTA Team) in Ryusei Yamanaka (Gaviota GASGAS Aspar M3).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva razreda moto3, Španec Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3), je bil z zaostankom dobre sekunde šesti, od sedmega do desetega mesta pa so se razvrstili naslednji dirkači: Kaito Toba (SIC58 Squadra Corse), Stefano Nepa (Angeluss MTA Team), Jose Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo) in Matteo Bertelle (Rivacold Snipers Team).  

Drugi prosti trening najlažjega razreda pa je zaznamoval močen dež, kljub kateremu so se dirkači pogumno pognali na stezo. Po 25 minutah je zaradi padca Scotta Ogdena na osmem ovinku zaplapolala rdeča zastava. Anglež je na srečo hitro vstal, a se je nekoliko opotekal, zato so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico. Trening pa je bil za nekaj časa prekinjen, saj so morali na novo namestiti zračno ogrado. 

Padcev tudi po prekinitvi ni bilo konec in kot kaže, jo je najhuje skupil turški dirkač Öncu, ki je pet minut pred koncem drugega prostega treninga grdo padel in si pri tem poškodoval levo roko.

Najhitreje je v težkih razmerah treniral Italijan Bertelle, ki pa se ni niti približal rekordnemu času Japonca Sasakija, ki je petek zaključil kot najhitrejši dirkač v moto3.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
18. 06. 2023 14.54
Nanuk
17. 06. 2023 11.31
+5
ni več najboljšega motorja ni več sreče
Night fly
17. 06. 2023 09.00
+3
Se to ; ne vem sicer kaksne komentatorje imaslov .TV za dirke , najbrz bi morali kot poznavalci detajlno opisati nacin voznje Spanca MM in njegove napake . Pred zdrsom vceraj , je Spanca dvakrat dobro streslo , vse zaradi najbrz prezgodnjega odprtja plina v zavoju . Ce upostevam se brutalno zaviranje pred zdrsom , gre mogoce v vsem tem za napotke boxa ,da obenem v kvalifikacijah testira tudi obe omenjeni tehniki , tako da lahko mozje v boxih "nastelajo ,programirajo elektroniko Hondo na nove limite .Vrag si ga vedi .Samo oni vedo za kaj gre , dejstvo je pa tudi ,da glede na vsa prejsnja leta ko je bila Honda Top , ze imajo skoraj vse potrebne podatke . Je pa se ena moznost , da je z MM nekaj narobe , mogoce senzorji za ravnotezje v njegovem notrenjem usesu ,povezano z diplopijo . Tega pa ne bomo izvedeli ,ker je "vojaska skrivnost" . Vedno vec je tudi pomislekov glede koncnih hitrosti , ki gredo proti stevilki 400 . Absolutno prevec . Motorji so danes ze prave rakete , in vcerajsnji zdrs proti Zarcu in posledice je zelo nazorno pokazal devastacijo , posledice .Ena sama velika sreca je imela tu svoje prste . Predvsem za Zarca , on sam je se kako upravicen ,da zakolne na glas .
Night fly
17. 06. 2023 08.49
+3
Kot sem rekel ,so tudi drugi dirkaci v tej Karavani . Mostvo VR46 , pa tudi ostali Sateliti delajo odlicno in zanjejo rezultate . Dajte pisati o njih .
Night fly
17. 06. 2023 08.47
+5
Mediji naj raje podrobno pisejo TUDI o drugih dirkacih karavane moto gP ,ki celo s satelitskimi " satrgami" zmagujejo ,dosegajo odlicne rezultate ,vozijo odlicno in perejo Markeca , pa se tiho so in pozrejo dol tudi tako kegljanje ,kot ga uprizarja MM . Razumem napake dirkacev ,padce in vse ostalo ,ki izhaja iz nacina dirkanja ,toda MM je pa res ze postal nevarnost In Persona .
Night fly
17. 06. 2023 08.44
+5
Tudi Rossi je deset let nazaj obcutil in spoznal ,kaj pomeni imeti pod seboj motor ,ki se ne odziva popolnoma njegovim"zahtevam" oz. nacinu vozje , ki bi mu pripeljal nove tocke ,kaj sele zmage . Spomnim se padca VR46 v Laguni seca-i ,kjer mu je pred vstopom v Cork prakticno na ravnem vzelo prednje kolo in sel na tla . Toda on ni Markez , ni za vsako ceno izzival smrti in lomov kosti . Dve leti je cakal ,da bo Ducati to postimal , pa ni . Toda Rossi zaradi tega ni povzrocil svetovne histerije ,kot jo zdaj MM . Ko danes beremo novice ,na eni strani Spanec kolne in preklinja ter medijsko izsiljuje Hondo , po drugi strani pa kar naprej beremo ,da ji je zvest , da delajo, da napredujejo .......etc . Sam pa bolide razbija kot da bi bil to njegov hobi . Pravi ,da drugace kot z voznjo na samem limitu ne zna voziti . Torej Markec , ,, ti samo vozi ,zaradi mene tudi na 150 % ,samo bodi tiho ,da je Honda kanta ,ker ne mores vsake dirke zmagati ,in to z eno roko . Ne bo slo .Ali vozi temu primerno in razvijaj to "kariolo" ,ali pa se pojdi igrati v peskovnik v domaci Cerveri .
zoran pušenjak
17. 06. 2023 08.32
+8
Marqezu bi bilo potrebno prepovedati dirkanje. Ker bo enkrat nekaj houdiega naredil drugim
bruzor
16. 06. 2023 21.50
+5
Kaj Marquezu ni jasno da se s Hondo ne sme nagnat v ovinku??? Vedno pade na enak način ha ha ha... Pač ima motor za drag dirkanje. Hec na stran, Marquez je zelo nevaren in neodgovoren. Morali bi ga kaznovati s parimi dirkami da se umiri. Preveč ogroža ostale dirkače.
mojcd
16. 06. 2023 21.46
+6
Nekoga bo ubil! Ustavite ga! Danes ima Zarco nov rojstni dqn, cm so locili od katastrofe
Samo navijač
16. 06. 2023 21.32
+2
Danes umrl mlad kolesar žalostno. Vse gre v smeri gladijatorstva žau.
bandit1
16. 06. 2023 21.24
+5
Umikajte se mu kot na cesti ko vidite BMW ali Audi- brez smerokaza, ker teh ne vgrajujejo.
Ferjalec
16. 06. 2023 21.01
+7
Mark M!!! nehaj ga srat, ker ne moreš več z mladimi dirkači držat tempa.
Scorpionnn
16. 06. 2023 20.31
+11
Tukaj gre res za nesrečen slučaj(Zarco je bil ne pravi trenutek, na neprevem mestu)...vendar je pa dejstvo da je MM zelo nevaren dirkač..povsod prisoten pri večina padcih ..povprečje dva do trikrat n a vikend...ta nima kaj več iskati v Motogp
Samo navijač
16. 06. 2023 20.24
-11
Brez Marqa je pa dolgcajt. Če bi se vozu ko po tračnicah na ziher potem se ve da s to kanto bi bil domet tam nekje med 16 in 20im mestom.
Xyz2023
16. 06. 2023 20.09
+11
MM93 je kralj… saj to je jasno skoraj vsem! On je kralj peskovnika in to tavelikega za velike fente, tistega na zunanj strani ovinka
neobremenjen_
16. 06. 2023 19.57
+17
A bo kdo temu prenapetnežu že primazal eno okoli ušes al čakamo da bo prišlo do resnih poškodb?
Samo navijač
16. 06. 2023 20.26
-10
160 nastopov v GP ter 59 zmag . Vsi do sedaj pa še lep čas v naprej lahko to samo sanjajo.
Maxx365
16. 06. 2023 20.33
+11
Samo navijač
16. 06. 2023 20.36
-8
Maxx365
16. 06. 2023 20.39
+6
Preštel jih pa nisi, posebej tistih smrtno nevarnih?
Bači
16. 06. 2023 21.04
+4
Ze res da so, kaj pa dela tale prepotentnež pa ni več ne smešno in ne sestavni del tega športa...
blgas12
17. 06. 2023 18.22
+2
Bolcn
16. 06. 2023 19.56
+15
Zapusti naj Hondo, še bolje pa da še GP zraven, predenj kdo orenk nastrada..
masai mara
16. 06. 2023 19.52
+20
U bistvu ni problem samo u MM. On je samo ogledalo svojih starsev. Ce samo pogledamo kaj njegov oce pocne med dirko in po njej v boxih nam je lahko kristalno jasno da drugacen ne more biti niti sin. Adijo pamet.
mojcd
16. 06. 2023 21.47
+4
masai mara
16. 06. 2023 19.47
+12
Markez je zivljensko nevaren tekmovalec..to kar pocne je noro in ne vem kaj se mora še zgodit da mu bodo prepovedali dirkati..
Tenma
16. 06. 2023 19.17
-15
Zanimivo mišlenje večine tukaj... Če te avto skoraj povozi boš na cesto letel al kaj. Seveda se mu je opravičil. Vi bi leteli na najbolj nevarno mesto in tam delali zbrko in še bolj povečali tveganje hujše situacije. Vsaka čast Zarkoja da je nogi dvignil. Drugače nič hujšega. Pač zdrs, Zarko pa žal na zunanji strani ovinka. Prišli smo tako daleč, da, če se Markec postran podela vsi komentirajo. Nikoli vam ni prav...
Miha1999
16. 06. 2023 19.47
-7
Ja na žalost se tu gor večina hrani s padci MM, pač čista 46 nevoščljivost. Ves 2 trening se je videlo, da MM ne vozi čisto, na limiti, verjetno z novimi deli motorja, motor je bil nestabilen pri vhodu v ovinek, ampak to za vas ni pomembno, važno je da je bil v pesku. Fantje, če bi kdorkoli od vas pametnjakovičev, šel čez takšno poškodbo , kot on, bi že zdavnaj iskali pravico za invalidsko penzijo. Zarcoju se je opravičil, tudi drugi so padali, tudi drugi bodo katerega zbili, tako da umiritev svoje gosenice, ni tako hudo.
Boris Lešnik
16. 06. 2023 20.58
+7
They shook hands, and Marquez asked Zarco: “Are you okay? That was lucky. When I saw the crash…” Zarco, who did not look pleased, said: “Difficult to say, fortunately I could see you so I picked up the bike.” Marquez replied: “I lost the front on the straight and… “Well, lucky." Marquez then hurried away into the Honda motorhome but a journalist followed him. He asked Marquez: “Please can we ask you about Johann?” But Marquez replied: “No. He’s alright.” Miha1999, kje vidiš ti kakšno sled opravičila oz. obžalovanja??? Prepotentnež tega ni sposoben!