MotoGP

Tudi v novi sezoni Lorenzo v boj z nasprotniki s posebnimi vajami za zbranost in samozavest

Palma, 13. 03. 2016 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Deset minut kaligrafije na dan je ena izmed skrivnosti v pripravah svetovnega prvaka v razredu motoGP Jorgeja Lorenza. Španca s prenosi na Kanalu A in VOYO že čez nekaj dni čaka prva dirka v Katarju, njegovi sodelavci pa so razkrili nekaj podrobnosti glede priprav na največje preizkušnje.

O zmagi in porazu velikokrat odločajo tudi vidiki, ki nimajo veliko zveze s strojništvom.
O zmagi in porazu velikokrat odločajo tudi vidiki, ki nimajo veliko zveze s strojništvom. FOTO: Reuters
Po besedah zdravnika Jorgeja Lorenza je dirkač Movistar Yamahe v epskem boju za naslov prvaka lani zdržal tudi po zaslugi treniranja možganov. Psihološka trdnost v javnosti morda ne odmeva tako kot priprava motocikla ali kakšni vratolomni manevri, toda povsem jasno je, da je v boju za najvišja mesta potrebno zdržati povsem drugačne napore. "Enako kot tehnik postavi motocikel na pregled in preveri telemetrijo, mi počnemo enako - le da z njegovim umom," je za dnevnik MARCA povedal grafopsiholog in zdravnik Andres Sanfiel. S Chichom Lorenzom, očetom aktualnega svetovnega prvaka v razredu motoGP, je zdravnik kar sam navezal stik, potem ko je slišal izjave Lorenza starejšega na radiu, kjer je oče majorškega zvezdnika razlagal, da po njegovem mnenju veliko o sposobnosti dirkača pove že pisava.

Lorenzo sprva sicer ni želel eksperimentirati z novimi tehnikami sproščanja, priznavata oče Chicho in zdravnik Sanfiel. "Prepričevanje je bilo večletno delo. Je zelo skeptična oseba, zavrača takšne reči. Iskal je rešitve po dogodkih leta 2014. V prvem pogovoru me je najbolj pritegnilo to, da sem preveril njegovo skepso. Rekel mi je: 'Jaz v te reči ne verjamem, toda poskusimo in bomo videli, kaj se bo zgodilo.' Do danes smo tukaj," se je pohvalil Sanfiel. Marca 2015 je Lorenzu ekipa psihologov in inženirjev pripravila poseben preizkus na tabličnem računalniku, kjer je moral napisati več odstavkov in se na koncu podpisati. S pomočjo omenjenega preizkusa so ocenili 96 vidikov njegove osebnosti, med njimi raven motivacije in samozavesti, vse na lestvici od 0 do 100. Glede na rezultate je sistem nato sestavil vaje, ki naj bi in očitno tudi so pomagale Majorčanu do zmage v napeti končnici lanske sezone, ko se je za naslov boril z moštvenim kolegom Valentinom Rossijem.

Lorenzo (desno) je v lanski sezoni ugnal "Michaela Jordana" Rossija.
Lorenzo (desno) je v lanski sezoni ugnal "Michaela Jordana" Rossija. FOTO: Reuters
"Enako počneta trener ali strokovnjak za fizično pripravo. Toda s kaligrafskimi vajami. Začetek je enak in rešitev je tako naravna, kot da bi opravljal fizične vaje. Razumljivo nam je, da si s tekom izboljšamo srce, a težje je razumeti, da nekaj črt izboljša našo samozavest, a je enako. Program ve, na kateri točki so vse tri koordinate v vsakem trenutku: kdaj pisalo dvigne, kdaj se obotavlja, da spet pritisne, kako pritisne, če je blizu roba ... To so vse vrednosti, ki se analizirajo," je dodal direktor podjetja Graffos Angel Cavada.

Gre za nevrološke vidike, stimuliranje določenih živčnih celic, da bi se čas prejemanja in prenašanja informacije skrajšal. To lahko pripomore k bolj učinkovitemu sprejemanju odločitev, natančnosti, dodajajo španski znanstveniki. Lorenzo je hitro osvojil pisanje, ki je zdaj njegova rutina. Petkratni svetovni prvak mora pisati šestkrat na teden, kadarkoli ima kaj prostega časa, a ne sme izpustiti nobenega preizkusa. Bojda v devetih mesecih še ni razočaral svoje ekipe psihologov in pridno izpolnjeval naloge. Cavada je za španski dnevnik še povedal, da so s terapijami začeli pozno, a da je hitreje od pričakovanj dala rezultate, denimo v Jerezu. Tam se je začel niz treh zmag dirkača iz Palme, tudi po njegovih besedah pa je takrat začel verjeti, da mu lahko uspe v boju z Rossijem, ki ga je v nedavno objavljenem dokumentarnem filmu o svoji športni poti označil za "Michela Jordana motošporta". Sanfiel je naštel tudi Lorenzove pomanjkljivosti, na katerih so največ delali - to so zbranost, motivacija, prilagajanje na nepredvidene dogodke, odpornost (zmožnost prebolevanja napak) in tekmovalnost. "Osredotočili smo se na tiste značilnosti, v katerih je bil najslabši. Tako, kot regulirajo telemetrijo motocikla, tako mi počnemo z njegovimi spretnostmi," dodaja Sanfiel.

Odločilni niz zmag se je začel v domačem Jerezu, takole je zvezdnik Movistar Yamahe slavil v Aragoniji.
Odločilni niz zmag se je začel v domačem Jerezu, takole je zvezdnik Movistar Yamahe slavil v Aragoniji. FOTO: Reuters

Ko so prišle zmage, je Lorenzo bojda vprašal, če lahko s terapevtskim pisanjem nadaljuje tudi po dvakrat na dan, njegovi psihološki svetovalci pa so ocenili, da mu to ne bo škodilo. Perfektno pripravljen je bil Lorenzo po besedah Cavade ravno na zadnji dirki lanske sezone v Chesteju, kjer pa bi ga lahko kot vsakega s tira spravila že najmanjša malenkost: "Gre za vprašanje ur. Spor v družini, poškodba, kakšna manjša kriza ti lahko takoj poslabša spretnosti. Toda v Chesteju je bil perfekten. Bil je zbran in imel je samozavest do oblakov. Videlo se je, da je veliko racionalnejši in mirnejši, čeprav je zelo čustvena oseba."

Zdaj zna Lorenzo bolje nadzirati stres in prenašati pritisk, kar mu je pripomoglo k bolj zanesljivemu dirkanju brez napak, na visoko raven pa je popeljal tudi zbranost, na kateri Lorenzo po besedah Sanfiela še posebej dela. Člane Graffod je hvaležni Lorenzo po dirki v Valencii povabil tudi na kosilo in se jim tako poskusil vsaj deloma oddolžiti za izjemno delo. "Sodelovanje z Graffos mi je omogočilo, da bolje nadziram situacije visokega pritiska, skozi kakšne sem šel v boju za naslov leta 2015. Povišal sem si raven zbranosti in izboljšal sem tudi psihični samonadzor. Moja izkušnja je bila odlična in še naprej bom delal na mojih možganih, da bi izboljšal tudi druge vidike," pravi zadovoljni Lorenzo. Njegovi strokovnjaki pravijo, da kljub manjšemu pritisku zmag v letošnji sezoni to ne bo vplivalo na Majorčana, ki da je izjemno tekmovalna oseba, ki ima rada nadzor nad vsem, zato kakšno pretirano sproščanje nikakor ne pride v poštev. Lorenza, ki naj bi postal tudi bolj družaben in odprt, boste z vsemi kolegi na dveh kolesih lahko že ta vikend spremljali na prvi preizkušnji nove sezone v Katarju, ko bo njegov novi motocikel skupaj s  psihološko pripravljenostjo na prvi resni preizkušnji.

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nlko
15. 03. 2016 14.02
+2
ROZZZA Team spet bo Jok Stok Vik In Krik. Konec podarjenih naslovov za vas. Vamos Jorge
mzurry
15. 03. 2016 14.05
-1
Ti ves ja kaj bo in kaj ne....edin podarjen naslov je bil pa 2015
Bo77as
15. 03. 2016 17.51
-1
mzurry, ti se mi res smiliš.. pod vsakim komentarju vidim tvoje ime. imaš življenje? ker če živiš za to, da hvalisaš rossija na 24ur, pol si mi res bogi no..
Semdoberr
15. 03. 2016 18.57
-2
bus303
15. 03. 2016 13.44
+2
Kje ste Roziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiičččččiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii? Robčeki so prštimani?
mzurry
15. 03. 2016 13.51
-1
mzurry
15. 03. 2016 13.43
+2
Po zadnjih podatkih naj bi se rossi razšel z Lindo...razlog, slišala je za zuran mirko in mu je dala dvojac
THEdocktor
15. 03. 2016 09.55
+4
se s komarji pogovarja
mzurry
15. 03. 2016 08.06
+6
Ene vaje pa neke hude priprave ipd a na konc sezone mu bo spet njegov izvoljenec moral zadnje 4dirke pomagat osvojit naslov....
BenBostrom
15. 03. 2016 08.13
+1
...nekak je potrebno nekatere rossijeve navijače zadovoljiti in poglej malce širše...na koncu ste vsi zadovoljni
mzurry
15. 03. 2016 08.29
+6
Ej dokler je nek strasten navijac z nickom legende s takim prvenstvom zadovoljen se pa pol res pokaze kje ste....tud ce ni vam bozicek naslov prinesel bi ga vi slavili...daj zamenjaj nik v mihec ipd...
BenBostrom
15. 03. 2016 12.24
+0
mzurry
15. 03. 2016 13.41
+0
Ce vedno komu sramoto pol naredis k zacnes kokodakat....en bostrom ali mcginness nikoli nebi dajala takih žaljivih izjav za katrrega koli dirkaca ..to lahko delajo razni pištolicarji tecnezi mutonje mzurryji opd
BenBostrom
15. 03. 2016 21.23
+0
..če nebi osebno Bena poznal bi še verjel tele oslariji ki si jo ravnokar napisal...kiksnil si da se čuti do semle
Nightyfly
14. 03. 2016 22.46
+4
Gines ............. rumene sekte ? kaksne so pa druge sekte , ce so sploh sekte ? Ali so mogoce kaksni intimni clubi ? Sklepam, da o moto sportu nimate kaj veliko pojma . Ce bi ga imel bi vedel , da smo fani VR46 pripadniki Tribú . To je uradna oznaka sveta VR . Toliko v vednost , da ne boste trosil neumnosti . Nekateri nismo samo fani ,ampak tudi tesserati , torej -vclanjeni v ta magicni svet podpornikov ,ne samo VR ampak celotnega motosporta . Tudi sam Vale vedno ponavlja , eksplicitno ponavlja , da brez nas njega ne bi bilo , vsaj ne v taki velicini . Pa tudi motosport navzven sigurno ne bi bil tak .To vedo tudi vsi odgovorni kravatarji , sponsorji , in vsi , ki imajo v rokah ta cirkus , drugace pa zelo nevaren sport .
Nightyfly
14. 03. 2016 22.34
-6
Semdoberr 14.03.2016 18:35:08 -3 5 8 Vamos Jorge*******************************************hahaha ,,,, vai all'infinito e non torna più
Semdoberr
14. 03. 2016 22.42
+3
Nightyfly:l inferno lo lasio a te. Vamos Jorge+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Semdoberr
14. 03. 2016 22.45
+1
A pro: tipičen rossijev navijač. Žalostno, da se nekdo tako nizko spusti.
Nightyfly
14. 03. 2016 22.56
-3
Semdober ..........Tocno tako ...... horhe se je spustil v poden ,ko je odsel z odra za zamagovalce ....saj se spomnite kje -a ne ? Tam doli ...... pa se tozarit se je sel komisarjem ..... ja res je . zelo nizko je sel . Imate prav . In ni se konec .Visoko je dvignil pkal ,kukavicji pokal ,ki so ga za zeleno mizo odvzeli Valetu . Se kaj ?
BenBostrom
15. 03. 2016 08.15
+0
...slepota je da je nekdo rossiju vzel pokal...tiste napake med letom ste pozabili njegovi navijači,ko je imel stopnice v rokah,pa je na koncu bil 5.....kje je že to bilo??
kaktusko
15. 03. 2016 13.44
+0
Ben vzemi persen pa mal poleži, lahko bi že nehal jokat. Za nedeljo si pripravi gajbo persena, drgač ne boš preživel.
mzurry
15. 03. 2016 13.50
+0
kaktusko
15. 03. 2016 20.58
+3
BenBostrom
15. 03. 2016 21.25
+0
jaz ne jamram za nedeljo ker sem že povedal da bom bilokakšne stopničke marca v letošnjem letu vesel,tak da persen ne pomirja...povrhu pa še za konkurenco delam,tak da mi priporočaj kakšno boljšo firmo
popstarr
14. 03. 2016 21.22
-5
Karkoli dela, dobro dela. Sicer nisem kakšen velik fan od bilo katerega dirkača, ampak Lorenzo pa res dobro vozi, kakšen pa je v zasebnosti me pa ne zanima, lahko de je kul, le javne podobe nima prav dobre. Sicer me pa čudi tudi to, da prav Rossi zmeraj nekaj poudarja, kako z njim nima nikakršnih problemov. On je njegov največji problem, ampak tako je ko se v zmagovalni ekipi najdeta dva zmagovalca.
Nightyfly
14. 03. 2016 22.36
+4
pop................. vsi vozijo res dobro . Zelo dobro . Veliko faktorjev odloca o svetovnem prvaku .
popstarr
15. 03. 2016 17.30
-2
Semdoberr
14. 03. 2016 20.58
-1
Niti prva dirka še ni bila in že ste nekateri pričeli žalit in pljuvat. In če dobro preberete komentarje, ste to sami Rossijevi navijači. Enak nizkoten način uporabljate vsi, res vsi Rossijevi navijači tudi na drugih družabnih omrežjih. Nikakor se ne zmorete sprijaznit z lanskim porazom in seveda vsi so krivi, samo ON, svetnik ne, čeprav je tudi sam priznal, da je z izjavo na tiskovni konferenci mogoče pretiraval. Če so to navijači, pol pa................
.jest
14. 03. 2016 21.14
-4
thc_4u
14. 03. 2016 21.54
+11
svasta,kako so nekateri naivni,ce se rossi in mali nebi zajebavala,pedercek nebi nikol osvojil prvenstva!!!
pokvarjenbogatun
14. 03. 2016 20.26
+9
On pa pa njegov markec bi rabla kkšno predavanje o poštenosti
BenBostrom
14. 03. 2016 22.39
-2
..pa rossi bi rabil tudi kakšno predavanje...ah ja on ne rabi tega kajne
španjolskasupast4r
14. 03. 2016 19.52
+13
kle dol jih nekaj rab jorgetovega psihiatera,sej bo kmal spet refrendum,bote frulce u ustah spet mel:DD
McGuinness
14. 03. 2016 19.24
-10
Nekateri iz rumene sekte se mi res smilite, še posebej ti mzurry, vidim da ti ni lahko, preveč se sekiraš za Rossija. Na vsakem postu se ena in isti (mzurry, rockstar, hailwoodmike) oglašate in imate brezvezne pripombe glede Marqueza in Lorenza. Res ste bogi, a res nimate kaj boljšega za počet?
mzurry
14. 03. 2016 19.29
+7
Za ti modro ugotovitev si si gotou plus stisnu,,,a,a,a
McGuinness
14. 03. 2016 19.33
-8
Evo bom tebi plusek stisnu, samo ne sekiraj se. In bil bi že čas da že odrasteš, še posebej če si res toliko star kot govoriš, čeprav zelo dvomim.
Profesormarck
14. 03. 2016 19.37
-7
k53e
14. 03. 2016 19.52
-14
HAILWOODmike zato ker se ne strinja z vami pa ni vreden tega vzdevka? LOL.
kaktusko
14. 03. 2016 19.57
+15
Hot sekta odkriva toplo vodo, pa dejte že nehat cvilt, že od jeseni vas ni za ustavit-
Semdoberr
14. 03. 2016 18.35
-15
mzurry
14. 03. 2016 18.36
+9
Profesormarck
14. 03. 2016 18.43
-7
mzurry
14. 03. 2016 18.45
+9
Mah kakorkoli komar ima placa za veliko njih
KravaMlekarica
14. 03. 2016 18.59
-11
mzurry
14. 03. 2016 19.04
+13
kaktusko
14. 03. 2016 19.07
+12
Spet se brezdelneži iz hot sekte grupirajo, Tečnež a ti je mešalc crknil al si obtičal pod Ljubeljem. Aja a tagumjasto Ančko si obdelal? StaR ti pa itak drugega ne znaš kot slepo sledit Tečnega. Krava ti pa v štalo pa Jorge s teboj.
Profesormarck
14. 03. 2016 19.10
-12
sekta 46..ali fuzbalhuligani se zbirajo..bejžmo.he,he
mzurry
14. 03. 2016 19.29
+10
Jojj kera pametna ugotovitev je padla iz tebe...zdj pa lepo vodo potegn
kaktusko
14. 03. 2016 19.55
+9
Hot sekta ima že probleme s pritiskom blata na semering.
Profesormarck
14. 03. 2016 18.20
-16
Hooooonda bo letos slavila,honda z Marcom.he,he
mzurry
14. 03. 2016 18.31
+9
Profesormarck
14. 03. 2016 18.33
-14
saj tebi tud bir častimo,vemo da si žejen,ne morš samo mamo fektat...
Profesormarck
14. 03. 2016 19.13
-9
HAILWOODmike
14. 03. 2016 17.07
+20
Posebne vaje za konec sezone je lorenco izvajal v Andori s carlosom in markezom!
mzurry
14. 03. 2016 17.13
+17
Druzba bi ugajala tudi konciti in damjanu murku
španjolskasupast4r
14. 03. 2016 14.37
+13
lansk naslov je bil za anale
kaktusko
14. 03. 2016 14.52
+21
mzurry
14. 03. 2016 16.50
+17
Celo sezono so vsi drugi njega kam gledal .....dokler se niso zdruzili v zadrugo hot pomagacev
Profesormarck
14. 03. 2016 18.26
-12
kaj pa pravi valentino salluc,a bo kej?? he,he
kaktusko
14. 03. 2016 19.10
+12
Tečnež samo še za moške se zanimaš, dokazuješ hot naklonjenost. Sem vedel da nimaš žene, sam ta gumjasto Ančko.
Dloading
14. 03. 2016 14.26
-15
Rossi brez da bi obtozeval druge nemore zmagati... aja sj res nemore Forza Jorge!
Semdoberr
14. 03. 2016 18.29
-13
paulista
14. 03. 2016 13.37
-18
Zanimivo mislim, da se boste vsi s tem strinjali: leta 2013 je bil Marquez obliž na rane Rossijevih navijačev, leta 2015 pa sol na rane Rossijevih navijačev za vse je pa kriv Jorge Lorenzo Guerrero;) No naj bo 2016 čim bolj zanimiva kakorkoli bo že , če bo Lorenzo zmagal več dirk kot Rossi in Marquez skupaj kot leta 2013 bom zadovoljen tudi, če ne bo naslova ;)
k53e
14. 03. 2016 13.45
-13
Rozeki imajo sedaj novega ljubljenca (ali kot ti rečeš obliž na rane) in to je Vinales, sam vprašanje za kk dolgo. Že na prvi dirki se jim zna zamerit, ko se bo prehiteval z Rossijem in ga premagoval ;) . Marco Melandri: "Rossi is your friend until you beat him." ..sam pa upam na čimbolj zanimivo sezono, z čimveč prehitevanj, upam da bo letos veliko takšnih dirk kot je bila lani v Avstraliji, če pa bo največkrat na najvišji stopnički stal Marquez pa še toliko bolje. :)
mzurry
14. 03. 2016 13.52
+13
Mawricni mu boste tud hbalezni ce bo kdaj pred njim.....
bmw71
14. 03. 2016 14.11
+19
hehe,melandri je pa res verodostojen za dajanje izjav o 46 ja...
španjolskasupast4r
14. 03. 2016 14.34
+16
kur53c...Markez je zmagu 10 dirak zapored i biu prvak,pa ga rosi povabu na ranč,ko pa sta jorge i markez spremenila spol,pol panormal da konc
kaktusko
14. 03. 2016 14.38
+17
Zgleda da nikoli ne bo konec mawričnega jokanja,že od lanske jeseni samo cvilijo tukaj. Zaradi mene se lahko pikate med sabo, sam nehite jokat in iskat krivca v Rossiju za svoje frustracije.
k53e
14. 03. 2016 19.28
-9
hahaha kdo se kaj joka? Malo spet svoje probleme vidite v drugih?
janezdollar
14. 03. 2016 13.31
+4
Če je kaj pravice na svetu, potem Lorenzo ne nikoli več prvak...isto velja za njegovega fanta...
paulista
14. 03. 2016 13.57
-6
lahko se neka pravica izvaja že po letu 2009 ... bolje da se usedeš po naporni zimi in si malo odpočij od muk ;)
HAILWOODmike
14. 03. 2016 15.04
+9
Semdoberr
14. 03. 2016 18.32
-7
španjolskasupast4r
14. 03. 2016 12.51
+9
i tai dohtar bi biu bez službe cene bi bilo markeza(3,14)
paulista
14. 03. 2016 12.59
-11
"da je bio dohtar 46 brži, vse bi bilo moguče"
mzurry
14. 03. 2016 13.10
+11
3,14 zde ....moras tem kljukcem podnapise dat