MotoGP

Bastianini najboljši v Silverstonu, Martin znova vodilni v skupnem seštevku

Silverstone, 04. 08. 2024 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žana Žgavc
Komentarji
44

Italijanski motociklist Enea Bastianini je po sobotni sprinterski preizkušnji dobil tudi klasično nedeljsko dirko za veliko nagrado Velike Britanije. Drugo mesto je v Silverstonu osvojil Jorge Martin, ki je znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Pred Francescom Bagnaio, ki je dirko končal na tretjem mestu, ima sedaj tri točke prednosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po dirki v Silverstonu
    02:21
    Iz 24UR: Po dirki v Silverstonu
  • Vrhunci dirke motoGP za veliko nagrado Velike Britanije
    04:11
    Vrhunci dirke motoGP za veliko nagrado Velike Britanije
  • Ekskluzivni intervju z Bradom Binderjem
    05:48
    Ekskluzivni intervju z Bradom Binderjem
  • Ducatijevi dirkači so dirkali tudi med premorom
    04:33
    Ducatijevi dirkači so dirkali tudi med premorom
  • V katerem športu bi se na olimpijskih igrah pomerili dirkači razreda motoGP?
    03:01
    V katerem športu bi se na olimpijskih igrah pomerili dirkači razreda motoGP?
  • MotoGP sezona 2024: po devetih dirkah prednjačijo Ducatiji
    04:47
    MotoGP sezona 2024: po devetih dirkah prednjačijo Ducatiji

V prvi krog je iz tretjega startnega mesta povedel Francesco Bagnaia, za ovratnik pa sta mu dihala Enea Bastianini in Jorge Martin. Na četrtem mestu je dirko začel Marc Marquez, a je hitro mimo njega prišel Aleix Espargaro. Je pa tudi danes v uvodnem krogu prišlo do trka, z dirko sta že hitro zaključila Raul Fernandez in Miguel Oliveira.

Po petih krogih je Bagnaia vztrajal v vodstvu, si pa ni uspel pridirkati večje prednosti pred Martinom in Espargarojem, ki je v boju za tretje mesto ugnal Bastianinija. Slednjemu je postajal nevaren tudi Marquez.

Dogajanje se je razživelo v drugi polovici, ko je Martin vse bolj ogrožal prvo mesto Bagnaie. V prvem poskusu prehitevanja je bil Španec predolg in aktualni svetovni prvak je obranil svoj položaj, v drugem poskusu pa je bil Martin uspešnejši in uspel zadržati vodilno pozicijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Espargaro je medtem z njima izgubljal stik, iz ozadja pa sta mu približala Bastianini in Marquez. Italijanu je uspelo priti mimo dirkaškega veterana in po zaslugi prehitevanj med Martinom in Bagnaio je povsem ujel vodilna dirkača. 

Po prevzemu vodstva si je Martin že kmalu pripeljal nekaj metrov prednosti pred Italijanoma. Je pa sapa v zaključku dirke nekoliko pojenjala Bagnaii. Od njega je bil vidno hitrejši Bastianini, ki je brez težav premagal aktualnega svetovnega prvaka in se podal v lov za vodilnim Martinom. 

Zmagovalec sprinterske dirke je nekaj krogov vozil tik za Špancem, v predzadnjem krogu pa ga je uspel ugnati in zmago slavil tudi v nedeljo. Martin se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom, Bagnaia pa s tretjim.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Bila je izredno zahtevna dirka, saj sem na začetku storil nekaj napak in vozil na četrtem mestu, toda bil sem samozavesten, da lahko izgubljeno nadoknadim. Prehitel sem Aleixa in Bagnaio, v zadnjih nekaj krogih pa je bil Martin izredno hiter in zelo težko ga je bilo ujeti. Toda v zadnjih krogih imam vedno nekaj več od ostalih in tudi danes je bilo tako. Biti spet na vrhu še na nedeljski dirki je neverjetno," je bil navdušen Bastianini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vedel sem, da je Enea močnejši na koncu dirke. Na začetku sem skušal ostati z Bagnaio in nadzirati porabo goriva, ko pa sem začutil svoj trenutek, sem prevzel pobudo. Takoj ko sem videl, da se mi Enea približuje, sem poskušal ohranjati konstanten ritem, toda bil je močnejši," je drugo mesto pospremil Martin, ki se je poleg stopničk razveselil tudi prevzema vodstva v skupnem seštevku. Sedaj ima tri točke prednosti pred Bagnaio. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Skušal sem varčevati z zadnjo pnevmatiko, potem pa se je občutek poslabšal v sprednjem delu motocikla. Ko me je Martin prehitel, sem se mu trudil samo slediti. Toda spet mi je sprednji del motocikla zdrsnil prav na mestu, kjer sem včeraj padel. Skušal sem le pripeljati dirko do konca. Upam, da bom na naslednji dirki prišel do boljšega rezultata," je po dirki misli strnil Bagnaia. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na četrtem mestu je dirko sklenil Marc Marquez, kot peti je končal Fabio Di Giannantonio, šesto mesto pa je po stopničkah na sobotnem spritnu osvojil Espargaro. Kot sedmi je ciljno črto prečkal Alex Marquez, na osmem mestu je končal Marco Bezzecchi. V deseterici sta zaključila še Pedro Acosta in Franco Morbidelli. Italijan je deseto mesto osvojil tudi po kazni dveh dolgih krogov, ki jih je prejel po sobotnem incidentu z Bezzecchijem na sprinterski preizkušnji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skupnem seštevku se je na vrh ponovno zavihtel Martin, drugouvrščeni Bagnaia ima na svojem računu tri točke manj od Španca. Z nedeljsko zmago se je na tretjem mestu utrdil Bastianini, ki ima 13 točk prednosti pred starejšim od bratov Marquez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bastianini konkurenco ugnal tudi na sobotni sprinterski dirki

Italijan je bil že na sobotnih kvalifikacijah izredno hiter in je osvojil tretji startni položaj, ki ga je na sprinterski dirki uspel tudi dobro unovčiti. Z odličnim dirkanjem je pokoril konkurenco in sploh prvič prišel do zmage na sprintu. 

Na sobotni preizkušnji sta na stopničkah stala še Espargaro in Martin. "Še vedno se ne počutim stoodstotnega na motociklu, na sprinterski dirki sem imel nekaj težav s porabo goriva, poleg tega pri nekaterih zaviranjih nisem bil dovolj samozavesten. Za nedeljsko dirko moramo narediti korak naprej, upam, da lahko probleme odpravimo s pnevmatiko srednje trdote, drugače bomo morali spreminjati nastavitve," je v soboto priznaval Martin. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lahko Bagnaia in Marquez popravita vtis?

Tudi Bagnaia je upal, da bo na nedeljski dirki popravil vtis in ponovno prevzel pobudo v svetovnem prvenstvu. "Vesel sem, da že razumem, zakaj sem padel, kar nekoliko olajša stvari in nam koristi za nedeljsko dirko. Mislim, da bomo videli dober boj za zmago," je po grenkem zaključki sprinterske dirke dejal aktualni svetovni prvak.

V Silverstonu pa je obilo težav imel tudi Marc Marquez. Že v petek se je le za las uvrstil v hitrejšo skupino, v kateri je zasedel sedmo mesto, sprintersko dirko pa je sklenil s padcem. "Štirje dirkači so veliko hitrejši od mene in to moram sprejeti," je dejal dirkač ekipe Gresini.

VN Velike Britanije
VN Velike Britanije FOTO: 24ur.com


KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VR tak Urbin sin
05. 08. 2024 21.45
-9
Luka Marini pa nova točka velika kot Slavnik. Zdaj ima že dve in obstaja bojazen , da bo Hondo razvadil
VR tak Urbin sin
05. 08. 2024 21.41
-9
Dejstvo je, da je Bastianini zavrnil Rossijevo akademijo, ko sta se slinila okoli njega doktor in učitelj ali s kakršnimikoli nadimki že se zbadajo med sabo Italijani
Jezdimir.....hehehe
05. 08. 2024 09.58
+15
Dejstvo je da je Bastianini brez vsake debate svetlobna leta boljši od Markeca, ki si ga je Ducati nakopal za naslednje leto...hehehe
Lucky
05. 08. 2024 10.56
-10
Nben ne napreduje, kot Marini. Sej veš kateri, ane? Za 10 s je zmanjšal zaostanek. To lohk dela sam taprau talent, na stratosferski Hondi.
Jezdimir.....hehehe
05. 08. 2024 11.12
+9
Razumem da te boli...pač Markec ne zmore, brez debate...hehehe
Lucky
05. 08. 2024 12.23
-9
Nč ti ne štekaš. Vsak 5 post kopiraš in prilepiš.
Jezdimir.....hehehe
05. 08. 2024 13.10
+9
Kaj ti še ni jasno, Markec se z najboljšim Ducatijem niti enkrat ni uspel boriti za zmago, enostavno je prepočasen ali pa v pesku, brez debate...hehehe
FIRBCA
05. 08. 2024 19.03
-8
Jazdemirce..ti rabis resnicno pomoc. Sam en nerganje te je.
Lucky
05. 08. 2024 19.33
-8
Njemu nben več ne more pomagat. Ko vklopi brisalce, zarad prevlkega prepiha med uhi, pol veš, da potenciala ni.
Jezdimir.....hehehe
08. 08. 2024 08.04
+7
Luigi Taveri II.
04. 08. 2024 19.16
-16
Koliko točk bo nabral Luca Marini s stratosfersko Hondo, če ima povprečje 0,1 točke na dirko ?
Ici
04. 08. 2024 19.00
-16
Bagnaia, kljub dvema naslovoma svetovnega prvaka, preprosto ni material kot so bili Doohan, Rainey, Lawson, Schwantz, Rossi in ostali šampioni. Ta nekonstantnost, padci, valjanje po pesku.... To ni karakter šampiona.
VR tak Urbin sin
04. 08. 2024 19.13
-14
Ampak on je za razliko od Rossija že zmagal na tovarniškem Ducatiju...res pa ni šampion. Sploh ne vem , kdo ga je pred dnevi vabil na dirko šampionov
Jezdimir.....hehehe
04. 08. 2024 18.49
+16
Dejstvo je da je Bastianini svetlobna leta boljši od Markeca ki si ga je Ducati nakopal za naslednje leto, brez debate...hehehe
VR tak Urbin sin
04. 08. 2024 19.13
-13
Lahko je Bastianiniju na tovarniškem Ducatiju in brez Akademije
Luigi Taveri II.
04. 08. 2024 17.36
-18
Prva točka Marinija ni bila prva lastovka....zdaj ima že dve.
Luigi Taveri II.
04. 08. 2024 17.30
-17
Še ena brezhibna vožnja Italijana , ki je vedel, zakaj je zavrnil akademsko slinjenje
Tenma
04. 08. 2024 16.56
-11
Ducati se je pravilno odločil za Markeca naslednje leto! Vrjetno vejo več, kot kavčmajtri na tem portalu...
Luigi Taveri II.
04. 08. 2024 17.00
-13
Pa Gigi ve več od rednih pretiranih uživalcev Prosecca ? Jaz upam da ja
Tenma
04. 08. 2024 16.55
-16
Bravo Markec, kjub temu da mu ni šlo celoten vikend, in z 2023 Nemškim strojem tik za pecotom, zelo dober rezultat. Ter prvič z dirkalnikom na tej pisti.
Tenma
04. 08. 2024 19.48
-11
Nobene bolečine ni, veselje je, da je Markec tik za peco.
Luigi Taveri II.
04. 08. 2024 21.09
-9
Tenma
04. 08. 2024 16.53
-10
Miha1999, pust te kavčmajstre, škoda besed. Nimajo druzga v živlenju kot trolat. Škoda energije za njih.
Luigi Taveri II.
04. 08. 2024 16.48
-7
Kdo je vodilni na lestvici motoGP-ja , zdaj ko ni dirke šampionov ?
Jezdimir.....hehehe
04. 08. 2024 16.24
+19
Dejstvo je da je Bastianini svetlobna leta boljši od Markeca ki si ga je Ducati nakopal za naslednje leto, brez debate...hehehe
bandit1
04. 08. 2024 16.27
+1
Bastja nima več kaj izgubiti in vozi na polno, Bag pa mora nabirati točke in na kocu vžgati na polno tudi če pade.
Miha1999
04. 08. 2024 16.05
-13
Night fly...saj ne vem ali si fantek ali odrasel mož. Kakorkoli že , ena lastovka še ne prinese pomladi, tako da ne bluzi v prazno. Vozi tovarniški motor, moral bi biti skoz med top 3, po tvoje kaaaako pelje....
Night fly
04. 08. 2024 16.30
+10
Miha ,,,,ne vem ali se hecate ,ali pa nalasc sebe izpostavljate kot kekca . Ni vam pomoci . Ko ste se odlocil sestaviti vase skropucalo samo za to in zato ,da nekoga oblatite ,ali vsaj poskusite ,vam je ze spodletelo . Raje glejte badminton ,ali se bolje , kako se opice med seboj kregajo ...... motosport pa prepustite nam navijacem in lahko recem ,poznavalcem tega sporta .
Lucky
04. 08. 2024 16.45
-5
Kekec seje dobro voljo med ljudi. Zdej pa sebe poglej. Če maš prazn pod kapo in pol ga maš preveč pod kapo. Tule se kregajo sam jezdićevi boti, ker so ene odklopl.
Žika Vitanov
04. 08. 2024 16.04
+14
P1800
04. 08. 2024 15.17
+15
Enea bravo, bravo res lepo👏🏻👏🏻
Night fly
04. 08. 2024 14.47
+6
Kaaaaako pelje Enea ....to je lepota dirkanja . Bravo prvi trije ,,,,odlicen tudi DiGiá !!! Mislim ,da je Ducati naredil kardinalno napako , ko je Eneo poslal proc .
Night fly
04. 08. 2024 15.02
+9
.....pravzaprav je Ducati poslal proc dva asa ,tudi Martina . Je to normalno ?
Lucky
04. 08. 2024 15.09
-11
Jezdić je poslal proč 2 asa, pa se nkjer ne pozna. Mi se veselimo tud točke Marinija. Zaostanek se je full zmanjšal. A ti kej veš, ka je vzrok temu izjemnemu napredku?
Astor15
04. 08. 2024 15.33
-11
Bravo Lucas, osvojil drugo točko na sratosferski Hondi in s tem samo potrdil napovedi po koncu lanske in začetku letošnje sezone največjih strokovnjakov na tem portalu kot so Jezdič, Nighfly and Co, kako prav so imeli, da je Honda sratosferska, a le, če jo vozi Marini.
Monster_cat
04. 08. 2024 21.43
-8
Monster_cat
04. 08. 2024 11.38
-13
Kter je biu vceri Marini?? ......in nikjer tud nic napisano ..kk sta se zaletela Bežeči in pa Morbi......dva clana vr cirkus ranča iz Tavule
Zalchi
04. 08. 2024 10.53
+14
Srečno fantje, pa čim manj po pesku
Semek
04. 08. 2024 09.48
+20
Samo zamenjajte komentatorja, ker to ni za nikamor. Nista podkovana in zelo zdolgocasena. V glavnem nimata pojma
smučar.si
04. 08. 2024 14.05
+13
Night fly
04. 08. 2024 14.50
+6
Semec ,,,bosanc ,,,, zakaj vztrajata spremljati kanal , ki vam ne ustreza . Na Net-u je desetine direktnih prenosov s profesionalnimi komentatorji ,resda v anglescini ali drugem jeziku ,pa vendar . Zakaj trpeti ?
traparija
04. 08. 2024 14.57
+5
tisti ki plačuje pravice za predvajanje ziher ne gleda dirke. koker pa ta dva komentatorja škode naredita in odvrneta gledalcev, beri da folk zaradi nekompetentnega komentatorja raje plača naročnino tuji televiziji namesto domači, se vprašaš kolk na izi je ta denar zaslužen in kaj je sploh namen predvajanja. tu grejo stotisoči evrov, če ne miljoni v luft zaradi komentatorjev ki ne obvlada najpomembnejšega, to je da pritegneč gledalce k gledanju in efektivno počne ravno obratno - odvrača, odganja naročnike, plačnike. ostalo je brezpredmetn.