MotoGP

Rossi išče dobro izhodišče za napad na 11. zmago: 'Sem pozitiven', Marquez trdi, da lahko sledi 'modrim'

Assen, 30. 06. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dirkači razreda motoGP so ta konec tedna zbrani v Assnu, kjer bo na sporedu dirka za VN Nizozemske. Preden pa ugasnejo rdeče luči in se začne bitka za nove prvenstvene točke, so na sporedu še kvalifikacije (prenos na VOYO in Kanal A). Po petkovih prostih trening je zelo zadovoljen Valentino Rossi, ki bo v nedeljo lovil 11. zmago na tem legendarnem dirkališču. Z nasmeškom je dan končal tudi aktualni prvak Marc Marquez.

Več videovsebin
  • Vrhunci drugega prostega treninga v razredu motoGP pred VN Nizozemske
    10:11
    Vrhunci drugega prostega treninga v razredu motoGP pred VN Nizozemske
  • Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP v Assnu
    08:18
    Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP v Assnu
  • Iz 24UR: Maverick Vinales najhitrejši uvodni dan v Assnu
    02:27
    Iz 24UR: Maverick Vinales najhitrejši uvodni dan v Assnu

Maverick Vinales in Valentino Rossi sta na petkovih prostih treningih v Assnu potrdila, da ta legendarna steza res ustreza njunima motocikloma. Yamaha je na Nizozemskem tradicionalno močna, ne nazadnje je to tudi prizorišče njene zadnje zmage. Spomnimo, v lanski sezoni je konkurenco pokoril Valentino Rossi, od te dirke pa noben dirkač, ki dirka za moštvo iz Hamamacuja, ni več stal na najvišji stopnički. In v moštvu se dobro zavedajo, da nujno potrebujejo kakšno zmago, če se želijo znova vmešati v boj za naslov svetovnega prvaka. Že drži, da Rossi v svetovnem prvenstvu zaseda visoko drugo mesto, a zaostanek za Marcom Marquezom je vseeno velikih 27 točk.

Z neposrednimi prenosi iz Assna začenjamo že ob 9.00, ko bodo na sporedu tretji prosti treningi v vseh treh razredih, to si boste lahko ogledali na VOYO. Nato ob 12.35 sledijo kvalifikacije razreda moto3, prav tako na VOYO. Ob 13.30 pa se preselimo na Kanal A, kjer bodo na sporedu še kvalifikacije v razredih moto2 in motoGP.
Izkušeni Italijan je sicer na zadnjih dirkah v dobri formi, saj je v Le Mansu, Mugellu in Barceloni vselej osvojil tretje mesto, skupno pa je na sedmih letošnjih dirkah štirikrat stal na odru za zmagovalce. A zaveda se, da osvajanje tretjih mest na koncu ne bo dovolj za naslov prvaka, sploh če bodo konkurentje še naprej zmagovali. Dobrega rezultata se v Assnu nadeja tudi Maverick Vinales, ki na zmago čaka še dlje kot moštveni kolega. Španec je namreč nazadnje slavil maja lani na dirki v Le Mansu, v letošnji sezoni pa je na stopničkah stal zgolj v Austinu, ko je osvojil drugo mesto. Vinales je dobro formo potrdil z drugim mestom na prvem prostem treningu in najhitrejšim časom na drugem. Rossi pa je bil na prvem tretji, na drugem pa četrti. Oba sta zadovoljna, saj je motocikel hiter tako v hladnejših razmerah na jutranjem treningu kot tudi v toplejših na popoldanskem. In takšne vremenske razmere pričakujejo tudi na nedeljski dirki. 

Valentino Rossi upa, da se bo lahko v nedeljo boril za najvišja mesta.
Valentino Rossi upa, da se bo lahko v nedeljo boril za najvišja mesta. FOTO: AP

"Že ob prihodu v Assen smo bili v očeh vseh favoriti, a nekaj je biti favorit na papirju, drugo pa je to potrditi na stezi, a nikoli ne veš. Prvi dan je zelo pozitiven, saj smo bili konkurenčni na obeh prostih treningih. Sam sem bil obakrat povsem pri vrhu," je uvodoma po končanem petkovem dogajanju dejal devetkratni svetovni prvak Rossi. "Motocikel tukaj res dobro deluje in tudi gume so zelo dobre in si lahko hiter več krogov, ne da bi jih pretirano obrabljal. Toda to je šele začetek, čaka nas še veliko dela, predvsem pa bo pomembna izbira gum za nedeljsko dirko," je sklenil Rossi, ki bo v Assnu na današnjih kvalifikacijah lovil prvi najboljši startni položaj po letu 2015, na nedeljski dirki pa bo poskušal še enajstič zmagati v katedrali hitrosti, kot je dirkališče poimenovano.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marquez bo lovil prvi 'pole' v sezoni
Od današnjih kvalifikacij in nedeljske dirke veliko pričakuje tudi aktualni svetovni prvak in vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva Marc Marquez. Španec v letošnji sezoni dirke še ni začel z najboljšega startnega položaja, čeprav je v tem statističnem pogledu najboljši dirkač razreda motoGP vseh časov (74 'pole positionov', op. p.). Katalonec je sicer v Austinu osvojil 'pole position', a bil pozneje kaznovan in moral dirko začeti s četrtega mesta. Hondin Dirkač je bil sicer najhitrejši na prvem petkovem prostem treningu, na drugem pa je postavil osmi najboljši čas. In prav s tem dejstvom, da je za več kot pol sekunde zaostal za najhitrejšim Vinalesom (+0.663), se Španec ne obremenjuje. 

Marc Marquez ima veliko prednost v svetovnem prvenstvu in bi se v nedeljo zadovoljil že z uvrstitvijo na oder za zmagovalce.
Marc Marquez ima veliko prednost v svetovnem prvenstvu in bi se v nedeljo zadovoljil že z uvrstitvijo na oder za zmagovalce. FOTO: AP
"Največ sem delal z gumami. To je taktika, ki se mi je obrestovala v Mugellu, Barceloni in Le Mansu. Osredotočam se na pravilno izbiro gum, s katerimi bom močan na dirki," je uvodoma dejal zmagovalec treh dirk v letošnji sezoni. "Na tretjem prostem treningu dobimo novo, svežo gumo, in to želim izkoristiti, saj ne želim znova najprej voziti v počasnejši kvalifikacijski skupini, kot se mi je to zgodilo v Barceloni. Sicer sem pa izjemno zadovoljen, saj zaostanek za Yamahinima dirkačema ni velik, zelo smo blizu. Res je, da sta hitra, toda sobota je nov dan, ko bomo iskali odgovore za nedeljsko dirko," je še dodal Marquez, ki bo v Assnu lovil svojo drugo zmago v razredu motoGP. Nazadnje je tu slavil leta 2014, ko je sezono začel z desetimi zaporedni zmagami. V njegov prid govori tudi statistika, saj je na tem dirkališču v elitnem razredu vselej dirko končal na odru za zmagovalce. Da lahko danes na kvalifikacijah in v nedeljo na dirki pričakujemo napete in razburljive boje, priča tudi podatek, da najhitrejših 14 dirkačev loči manj kot sekunda. 
VN Nizozemske
VN Nizozemske FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
30. 06. 2018 14.06
-4
napad na enajsto zmago? težka bo. iz enajstega mesta na treningu.
Honday
30. 06. 2018 19.25
+1
Achilleus
30. 06. 2018 19.36
-1
Fuj...jezd...-----------------------------------
Honday
30. 06. 2018 19.47
+1
Sej vsi vemo da od zlikovca Ahila ni za pričakovat kulturni komentar, sem prepričan da je ponosen na ta zmazek...hehehe
Achilleus
30. 06. 2018 11.27
+1
Marquez lahko vedno sledi najboljšemu na določeni stezi. Na mnogih pa je prav on neulovljiv. Zato pa je vedno prvi kandidat za naslov prvaka. Ostalim to manjka..biti konkurenčen vedno in na vseh dirkah je lastnost, ki jo ima samo eden..MM93. To ga dela velikega in nekoč bojo o njem pisali v presežnikih.
Honday
30. 06. 2018 12.14
-6
Achilleus
30. 06. 2018 19.37
-1
jezdić...........skrij se! Pa kdaj vodo uporabi...........
Honday
30. 06. 2018 19.48
+2
Machetekills007
30. 06. 2018 09.20
+1
iga_biba
30. 06. 2018 08.13
-4
po devetih letih, je le ugotovil, da osvajanje tretjih mest, na koncu ne bo dovolj za naslov prvaka. Potrebno je dirkat!
type r
30. 06. 2018 08.32
+4