MotoGP

Ezpeleta: Azijsko tržišče je za naš šport ključno

Madrid, 28. 08. 2024 10.58 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že lep čas je jasno, da se bosta sezoni svetovnega prvenstva v motociklizmu leta 2025 in 2026 začeli na Tajskem. Prvič po več kot 26 letih se bo zgodilo, da se bo prvenstvo začelo v jugovzhodni Aziji. Še veliko pred tem se bo zgodila 12. dirka sezone. ta konec tedna bo šlo za VN Aragonije v Španiji. Vse s prenosi v živo, kakopak. Sprva v petek na VOYO, čez vikend se priključi še Kanal A.

Več videovsebin
  • Najbolj zanimiv dvoboj v zgodovini motoGP-ja je?
    03:01
    Najbolj zanimiv dvoboj v zgodovini motoGP-ja je?
  • Iz 24UR: Bagnaio in Martina v prvenstvu motoGP loči le še pet točk
    02:46
    Iz 24UR: Bagnaio in Martina v prvenstvu motoGP loči le še pet točk
  • Iz 24UR: MotoGP po VN Avstrije
    02:47
    Iz 24UR: MotoGP po VN Avstrije
  • Vrhunci dirke motoGP za VN Avstrije
    01:47
    Vrhunci dirke motoGP za VN Avstrije
  • Vrhunci sprinterske dirke
    02:12
    Vrhunci sprinterske dirke
  • Z motorjem v Spielberg
    05:59
    Z motorjem v Spielberg
MotoGP – VN Aragonije
MotoGP – VN Aragonije FOTO: VOYO

Dirkališče Buriram naj bi gostilo otvoritveno dirko sezone 2. marca prihodnje leto in se na ta datum pomika s trenutnega termina konec oktobra. Malezija je prvič organizirala dirko SP v motoGP leta 2018, leta 2020 in 2021 pa dirk ni bilo zaradi pandemije covida-19. 

Pisalo se je leto 1999, ko je start motociklistične sezone pripadel azijskemu prizorišču. Čast je takrat pripadla dirkališču v Sepangu. "Presrečni smo, da bo Azija v naslednjih dveh letih prizorišče otvoritvenih dirk. Doslej je bilo na štirih dirkah prisotnih kar 800.000 navijačev. To pove, za kako srčne in zveste oboževalce motociklističnega športa gre," mane roke šef Dorne Carmelo Ezpeleta, ki komaj čaka, da bo Buriram konec februarja oziroma v začetku marca prihodnje leto zbral dirkaško smetano. 

Carmelo Ezpeleta
Carmelo Ezpeleta FOTO: MotoGP

"Tržišče v Aziji je za nas zelo pomembno. Kaj pomembno, ključno," je bil slikovit Španec na čelu Dorne. "Armade navijačev se vijejo iz sezone v sezono. Vidi se na vsakem koraku, kako goreči privrženci moto športa živijo v tistih krajih. Azija, natančneje jugovzhodni del celine, je zelo pomembna za motociklistični svet," se je v pogovoru za Gazzetto Dello Sport že malce ponavljal Ezpeleta. 

Sezona se je v zadnjem času tradicionalno začela v Katarju, lani pa je uvodno dirko SP pripravila Portugalska. Organizatorji prvenstva so povedali, da je treba datume še potrditi, celoten koledar za leto 2025 pa bo objavljen pozneje v tem letu. "Takoj ko je v motociklistični letni koledar prišel Buriram, je postal eno bolj priljubljenih prizorišč v naši karavani. To je izjemen kraj za organizacijo dirk na najvišjem nivoju. Tudi zato, ker omogoča dirkanje pod žarometi. Uvod v leto 2025 bo spektakularen," je še dejal izkušen Španec. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Navdušenje s prvim možem Dorne je delil tudi tajski minister za šport Gongsak Yodmani: "Hvala, Dorni, hvala vsem, ki so poskrbeli za to, da bomo v prihodnje del motociklističnega koledarja. Že sedaj smo pripravljeni na premierno izvedbo. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne." 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
29. 08. 2024 16.15
-2
azijsko tržišče je ključno , ker tega v evropi in ameriki noben več ne gleda :D
Jezdimir...hehehe
28. 08. 2024 11.43
+16
Ne gre pozabiti da Markec z najboljšim Ducatijem do danes ni zmagal še niti ene dirke, pa vsi vemo da so se mu tudi šenkovala mesta...dejstvo je da je ta šport zanj prezahteven ugotavlja Ezpeleta in večina uglednih strokovnjakov, brez debate...hehehe