MotoGP

Dovizioso: Čakajo me podobne 'porodne' težave, kot so Lorenza pri Ducatiju

Modena , 29. 01. 2022 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
163

Izkušeni dirkač Andrea Dovizioso bo v prihajajoči sezoni, ki se nepretrgoma bliža in bo svojo uverturo imela s testiranji v Sepangu prihodnji teden, član motociklistične karavane od prve dirke naprej. Italijan se je v končnici lanske sezone vrnil med redne dirkače v motoGP, ko je zadnjih pet preizkušenj leta 2021 v ekipi Petronas Yamaha zamenjal rojaka Franca Morbidellija. Dovi, ki je po koncu predlanske sezone morda nekoliko nepričakovano ostal brez sedeža, je po spletu okoliščin vseeno našel pot nazaj v dirkaški svet, v naslednji sezoni pa bo član motociklistične elite od prve preizkušnje naprej. In, kot sam pravi, ne želi imeti zgolj 'sporedne' vloge.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dovizioso in Binder člana ekipe WithU Yamaha
    01:05
    Iz 24UR: Dovizioso in Binder člana ekipe WithU Yamaha
  • Iz 24UR: Marquez pripravljen na vrnitev
    01:59
    Iz 24UR: Marquez pripravljen na vrnitev

Andrea Dovizioso po dolgih letih pri Ducatiju, ko je zaman iskal pot na vrh v kraljevem razredu in se je trikrat zapored moral zadovoljiti s tretjim mestom v skupnem seštevku, vselej za serijskim prvakom Marcom Marquezom, odpira novo poglavje v svoji bogati karieri in pri 35. letih začenja zgodbo s poltovarniško Yamaho. 

V Veroni so pred dnevi predstavili moštvo WithU Yamaha. Aduta sta izkušeni italijanski dirkač in mlad Južnoafričan, ki je v razred motoGP prestopil iz razreda moto3. To sta 35-letni Andrea Dovizioso, za katerega bo to že 20. profesionalna sezona, in 24-letni Darryn Binder.

Da bo imel izkušeni Italijan dobro podlago za vrhunski rezultat, je bilo mogoče spoznati tudi na svečani predstavitvi dirkalnikov za novo sezono pred dnevi v Veroni. Prav tam se je Dovi razgovoril o pričakovanjih v novi sezoni. Ekipa WithU Yamaha RNF bo za 35-letnega dirkača nov izziv v bogati karieri, ki jo je najbolj zaznamovalo dolgo obdobje pri Ducatiju, pri katerem je "bival" v letih 2013–2020. Pri ekipi mu obljubljajo podoben tretma, kot ga bosta imela Fabio Quartararo in Marco Morbidelli pri Yamahi. "Dovi bo uporabljal skoraj na moč podoben dirkalnik Desmosedici, kot ga bosta imela Francoz in Italijan," sporočajo iz garaže Petronas Yamahe. Dovizioso na drugi strani se zaveda, da je vsak začetek težak, ne glede na to, da ima na svojih ramenih bogate izkušnje skoraj petnajstletnega dirkanja na najvišjem nivoju. "Mislim, da sem v podobni situaciji, kot je bil Jorge Lorenzo ob prestopu k Ducatiju," je malce presenetil z izjavo za Corriere Dello Sport "večno drugi". "Tako moram ravnati, kot je Jorge ob prihodu v rdečo garažo. Sledi faza prilagajanja na nove karakteristike dirkalnika, a rad bi zadržal svoj stil vožnje. Kombinacija vsega tega nas lahko pripelje do dobrih rezultatov," je prepričan izkušeni Dovi. 

Andrea Dovizioso
Andrea Dovizioso FOTO: motogp.com

"Z nekaterimi novitetami se je močno spremenil način zaviranja. To še posebej velja za Yamaho. Priznati moram, da glede tega še nisem na "ti" z dirkalnikom," za Corriere Dello Sport priznava izkušeni italijanski dirkač, ki je v letu 2021 malce presenetljivo ostal brez sedeža med elito, tako da je prisilno pavziral. Je pa zato morda celo bolj motiviran kot tekmeci ... "Ničesar ne želim prehitevati. Zavedam se, da me čakajo porodne težave, saj je marsikaj novo. Ponavljam, predvsem način zaviranja se močno razlikuje od mojih dosedanjih izkušenj, zato me čaka zahtevno uvodno obdobje sezone." 

Ekipa WithU Yamaha RNF bo za Doviziosa nov izziv v bogati karieri, ki jo je najbolj zaznamovalo dolgo obdobje pri Ducatiju, pri katerem je "bival" v letih 2013–2020.

Dovi se zaveda, da ne bo konkurenčen od prve dirke, na to dejstvo je pripravljen. "V končnici sezone smo imeli kar nekaj težav. Veliko smo se ukvarjali z dirkalnikom in ga skušali prilagoditi mojim zahtevam oziroma mojemu načinu dirkanja. Tako bo še vsaj nekaj dirk v sezoni 2022, pričakujem pa, da bom v drugem delu že blizu najboljšim." Trikratni podprvak v razredu motoGP in 15-kratni zmagovalec dirk v najvišji kategoriji, je prvo ime novega moštva, ki po odhodu Petronasa nosi ime WithU Yamaha. Italijanski dirkač bo vstopil že v svojo 20. profesionalno sezono ... "Zaenkrat se še ne počutim domače. Ko zaviram, mi še ne uspe izkoristiti vsega potenciala, ki ga nudijo pnevmatike in dirkalnik sam. Čaka me še kar nekaj dela. Najbolje povedano se mi zdi, da zaenkrat še ne upravljam dirkalnika na naraven način. In temu primeren je odziv motorja," je bil slikovit Dovi. "Najpomembnejše bo vzpostaviti ravnovesje med mojim načinom dirkanja in značilnostmi Yamahe," zaključuje Dovizioso, ki računa, da bo na prihajajočih testih v Sepangu približal svoj stil dirkanja z značilnostmi Yamahe.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezdimir
03. 02. 2022 10.43
+16
Z podležem je konec, prej ko se bodo podrepniki sprijaznili manjše bodo posledice na njihovi že tako dotolčeni psihi...hehehe
jezdimir
03. 02. 2022 08.15
+19
Smešno je da nekateri spodaj še zdaj ne nejdejo načina kako oprati nešportne poteze španskega nepridiprava, zato se zatekajo žalitvam in osebnim diskvalifikacijam. Ne se truditi - ne bo vžgalo niti po tolikih letih, dejanj se ne da izbrisati. Le kako se morajo počutiti mladi talenti, ki so bili priča vsemogočim packarijam španske mafije z Markecom na čelu, upajmo da jih je izučilo in da se v prihodnje vrne športni duh, pokvarjeni Markec pa je itak že potonil na smetišče motoGPja...hehehe
Aligator11
03. 02. 2022 09.22
-15
Daj ne bluzi, MM je antipatičen in skrekan, ti pa tudi z blesavim "hehehe" na koncu.
jezdimir
03. 02. 2022 10.25
+18
Če mi je pa smešno...sicer pa zase se brigaj, ti povem da boš imel kar naenkrat ogromno dela...hehehe
nightifly
02. 02. 2022 15.06
+18
Jezdimir ,,,,, civavice je poplavilo in se koprcajo .... samo to jim je se ostalo .
jezdimir
02. 02. 2022 17.51
+21
Mene bolj spominjajo na krškopoljske štirinožce...hehehe
herr catz
02. 02. 2022 21.09
-18
Primerjava rumenih z pomaranci jim ne paše.....brisejo
jezdimir
02. 02. 2022 11.32
+32
Opaziti je, da nekateri spodaj še zdaj ne nejdejo načina kako oprati nešportne poteze španskega nepridiprava , zato se zatekajo žalitvam in osebnim diskvalifikacijam . Ne se truditi - ne bo vžgalo niti po tolikih letih, dejanj se ne da izbrisati. Le kako se morajo počutiti mladi talenti, ki so bili priča vsemogočim packarijam španske mafije z Markecom na čelu, upajmo da jih je izučilo in da se v prihodnje vrne športni duh, pokvarjeni Markec pa je itak že potonil na smetišče motoGPja...hehehe
cbrman
02. 02. 2022 12.26
-33
Se bo bolečina spustila .še kako leto dve ali tri pa bo Markec v penzionu. Takrat si boste spočili od krivic ,ki vam jih je storil Markec z Dorno...Takrat upajmo bo zmagoval dirkač po vaši izbiri,drugače se bo spet začelo jokcanje o nepoštenih prvakih ,ki luzerčke ne pustijo zmagat ..
jezdimir
02. 02. 2022 13.17
+30
Zopet samo jokcanje...a vama robčke pošljem...hehehe
cbrman
02. 02. 2022 18.10
-19
Jokcaš ti v vsakem postu o kriminalni Dorni in Markecu DAJ SPRAVI SE K SEBI ŽIVLJENJE NI samo MOTO GP....
osscar
02. 02. 2022 19.27
-18
tako je, dejanj se ne da izbrisati. dobro pomnimo rosalindo in njegove grdobije. stari je ze v analih.
cbrman
02. 02. 2022 11.14
-31
Če Dovija čakajo porodne težave kot Lorenza nekaj let nazaj ,potem mu bo težko ,ne bo mu ostalo mnogo časa za prilagajanje , ker je že v tistih letih ,ko dirkače klice penzion... Če letos ne bo dobrih uvrstitev in pokalov bo drugo leto dirke gledal po tv ju..
Profesormarck
02. 02. 2022 10.08
-25
Še sam tri dni je do testiranj,ki bodo končno brez rumenega fuzbaletja,za katerim noben ne joka,saj je sam vse oviral z svojo panoramsko vožnjo in berglami.A ni to prečudovito ?!
nightifly
01. 02. 2022 20.04
+33
MM daje ene cudne izjave glede nastopanja , med besedami je cutiti rahel dvom glede popolne rekovalescence pri diplopiji ,ali pa je to samo medijski manever . Kakorkoli , en ponoven mocanpadec iz side-kicka bi ga dobro pretresel . Verjetno bo kar nekaj padcev ,ker so to malce novejsi motorji z drugimi nastavitvami in jih je treba vsastransko preizkusiti ,da se dobi optimalna drza na motorju ,obenem pa jasno vzporedno tudi vse mogoce nastavitve motorja kot celote . Naj jim bo cim bolj varna pista , zato ker bi mi vsi radi videli najbolje voznje posameznikov .
jezdimir
01. 02. 2022 20.48
+32
Z podležem je konec, prej ko se bodo podrepniki sprijaznili manjše bodo posledice na njihovi že tako dotolčeni psihi...hehehe
herr catz
01. 02. 2022 20.51
-31
herr catz
01. 02. 2022 18.58
-34
Marsikaj se dogaja v Sepangu.....tule pa spijo kot ponavadi
nightifly
01. 02. 2022 16.16
+31
jezdimir 01.02.2022, 12:29:07 +10 Gospod bbc, ni mi jasno kje ste opazili prepir med mano in nightifly-em? Morda vam primanjkuje razsodnosti ali pa ste kar načrtno spregledali gnojenje herr mucija in Lažnivca(druga stran medalje)...če je to drugo potem ste zadnji ki bi lahko razsojal moje komentiranje, jasno kot beli dan...hehehe/////////////// jezdimir ,,,, lahko se samo pridruzim tvojim besedam .Ni kaj veliko dodati , saj s sami razgalijo dovolj na siroko , kot kaksne hudo potrebne zenske na nud. plazi z razkrecenimi nogami . Hudica , tezko je ,ko clovek nima niti enega enakovrednega tekmeca na drugi strani .........en sam dolg bevsk . :)
nightifly
01. 02. 2022 15.51
+33
Celo odisejo pa dozivlja Miller ,ki bi moral biti v Evropi ze 18 . januarja i n zaceti s fizicnimi pripravami in izpolniti dolznosti do sponsorjev ,pa s emu je vse zalomilo ,ker so mu ze na letaliscu odpovedali let ,nato je postal pozitiven ,se vrnil domov v karanteno ,zdaj pa je menda v redu in ga pricakujejo v Sepangu .......jasno ,ce ne pride kaj vmes . Malce smo tudi mi navijaci neucakani ,da se zacne sezona 2022 .Cakajo nas prav sigurno zanimivi trenutki ,dobre dirke in uzivanje .
nightifly
01. 02. 2022 15.41
+31
Da bo jasno ,,,,zelo zelo imam rad pse ,ker imam tudi sam tako zival in je prakticno clan druzine , zato ...nikar ne skakajte v luft zaradi tega . Je pa res ,da civav nisem nikoli kaj rad imel okoli nog ..... so vedno glodale ahilovo peto od zadaj .... popolnoma neprimerno . Raje imam dobermanne , oz. zelo intelig. tibetanca - lhaso apsa ,,,ki mu tudi v najbolj morastih pasjih sanjah ne pride na misel ,da bi se toliko ponizal in bevskal na neznance . Intelekt ....ali po domace -vsakomur svoja kost .
herr catz
01. 02. 2022 17.31
-29
no ..upam da si flajerjev pes krije hrbet.... Za vsak slucaj
herr catz
01. 02. 2022 18.52
-29
bbc.co.uk
01. 02. 2022 12.18
-36
night in jezdi...a pa se vidva zavedata, da se že 5 let prepirata tukaj gor ? ajde dajta vidva to v živo rešit, pa dajta prenehat nam vsem ostalim vsiljevat vajino predrabljanje ,zmerjanje in pametovanje. ja pa enkrat pa mora bit konec tega lepo vas prosim. karkoli kdo drug napiše ga napade eden ali drugi ali pa se med sabo jahata... super. vsi smo bedaki. nihče ne ve nič. odlično. sam da sta vidva carja. #debilijada
jezdimir
01. 02. 2022 12.29
+35
Gospod bbc, ni mi jasno kje ste opazili prepir med mano in nightifly-em? Morda vam primanjkuje razsodnosti ali pa ste kar načrtno spregledali gnojenje herr mucija in Lažnivca(druga stran medalje)...če je to drugo potem ste zadnji ki bi lahko razsojal moje komentiranje, jasno kot beli dan...hehehe
herr catz
01. 02. 2022 11.39
-35
Zanimivo....ko napises da je spodnji laznivec si brisan....ko pa le ta druge primerja z vrsto psa...je pa moderatorcku normalno in nic sporno
jezdimir
01. 02. 2022 11.53
+34
Muci, pa sej primerjava s kužki je čist ljubkovalna, meni se vseeno zdi da bi bila bolj primerna primerjava s krškopoljskimi štirinožci...hehehe
nightifly
01. 02. 2022 10.19
+36
............. vidim , da se civave kar naprej zaganjajo ,niti se ne ve v kaj in koga .......in zakaj ,cemu . Ne razumem kaj splooh zelijo doseci . To se vidi po masovnosti prispevkov ............. ali imajo te civave placano za bevskanje ,ali pa tako radodarno esuberantno zapravljajo svoj cas bogu na ljubo . Jasno da je to njihovo zivljenje in lahko z njim pocenjajo kar hocejo ,je pa zanimivo ,da drugim delijo levite .............,pa naj jim bo ,ce hocejo sodelovati v lastni komediji , naj bo oprosceno , da so kar so ,pa naj bodo naprej to kar so -bevskaci .Kar se je zgodilo v motociklizmu se je ze zgodilo , videli smo vse ,napisano je bilo vse do sedaj ,osebne pripombe so res samo se odsev osebne percepcije . Ali ti je slika nekega umetnika,ki jo gledas vsec - ali pa ne . toda umetnina je se vedno .
jezdimir
01. 02. 2022 12.42
+33
Valentino nima karizme pokvarjenega Marca in je tudi nikoli ne bo imel. Zmeraj je bil Španec bolj umazan od vseh in s pridom izkoriščal zaledje Dorne. Dr. Rossi in njegov talent je zadosten nivo za vse ostale, ko je podlež vstopil v Rossijevo ero se je hitro opekel. Vsa javnost ve in tudi v tujih občilih navajajo vsa opravičevanja Španca, ki niso padla na plodna tla, sploh ko mu je padla vsa strategija in taktika v vodo, zmanjkalo mu je tudi talenta. Ena taksnih je tudi priznanje Španca, da je bil njegov verbalni napad napaka, prav tako pa tudi odločitev, da se bo prepiral z Doktorjem sredi dirke. "Obžalujem, da sem sel široko in nisem sledil svoji običajni liniji," je dejal v Valencii. To se ne dela, ampak škoda je bila že storjena, Španec pa je bil označen za največje zlo motoGPja, jasno kot beli dan...hehehe
jezdimir
31. 01. 2022 20.30
+34
Opazam , da nekateri spodaj še zdaj ne nejdejo nacina kako oprati nešportne poteze španskega nepridiprava , zato se zatekajo žalitvam in osebnim diskvalifikacijam . Ne se truditi - ne bo vžgalo niti po tolikih letih, dejanj se ne da izbrisati. Le kako se morajo pocutiti mladi talenti, ki so bili priča vsemogočim packarijam španske mafije z Marcom na čelu, upajmo da jih je izučilo in da se v prihodnje vrne športni duh, pokvarjeni Markec pa naj končno potone na smetišču motoGPja...hehehe
jezdimir
31. 01. 2022 20.42
+34
Muci, jaz se pa s tumeljni ne ukvarjam...hehehe
herr catz
01. 02. 2022 11.41
-34
Itaq da se ne, ce si sam dost velik in mas sam seboj zadost dela
jezdimir
01. 02. 2022 11.48
+33
jezdimir
01. 02. 2022 20.55
+21
Dej zbudi se končno! Kdo je to MM93??? Da ni to najbolj izprijen dirkač vseh časov, ki tudi s pomočjo Dorne in najboljše Honde nima za burek proti največji legendi vseh časov Dr. VR46...hehehe
Lucky
31. 01. 2022 19.00
-34
Po krajšem zatišju, je zopet udaril gospod iz Švice. Nekateri smo se že veselili, da mogoče je pa le začel držati besedo. Ampak ne, on živi v nekem posebnem kantonu, kjer besede ni treba držati. To je poseben kanton lumpov, kjer so na lokalnem referendumu pač izglasovali to. Zapriseženi navijač večno drugih, zweitaktna muha, nas sedaj prepričuje, da je zaviranje krivo za vse Rossijeve blamaže. In tako on še naprej, brez zavor, smeti po tem portalu. Verjetno tudi tam temu pravijo trolanje. Sedaj, ali je to inlet, ali outlet, jst ne bi vedel. Vsekakor je prelet, oz. obvoz vseh norm lepega obnašanja.
iga_biba
31. 01. 2022 17.31
-34
rumenkoti, še kar ne nehajo spremljati motoGP, pa se še sploh začel ni. Spljoh tisti, ki se smeji sam sebi. "Smeh brez razloga je znak neumnosti." Ta stari rek je znan vsem. Nerazumni smeh pa lahko skriva tudi nevarne bolezni, zato poskrbi za sebe.
jezdimir
31. 01. 2022 16.07
+38
Za bati se je da bo hotel škiljo v borbi za predzadnje mesto zapeljat med oba Dovija...hehehe
Lucky
31. 01. 2022 18.43
-35
+++, končno ti je uspelo napisat nekaj, da sem se vsaj malo nasmejal.
nightifly
31. 01. 2022 11.15
+38
.......................... predvsem način zaviranja se močno razlikuje od mojih dosedanjih izkušenj, zato me čaka zahtevno uvodno obdobje sezone." Tako Dovi ///////// lepo je opisal vsaj eno ´´prepreko´´,ki ga loci od perfektno izpeljanega kroga,ceprav jih je posledicno se nekaj , prav zaradi tega handicapa . Vsi motoristi ,kot tudi avtomobilisti vemo ,da ce napacno ´´vzames mero ´´ ovinku ,iz njega prides pocasnejsi ,z manjsim oprijemom . Zaviranje in ´´inlet´´ v zavoj je bil dolga leta Rossijev adut , zacelo pa se je vse skupaj po ´´krivdi ´´ zweitakterjev , ki jasno niso imeli moci zaviranja ,ampak je moral dirkac vso silo zaviranja prenesti na prednje kolo , obenem pa obvladovati tudi zadnje ,ki je vec ali manj vzelo svojo mero . Da je Rossi dosegal naslove ze z dvema taktoma je jasno , preskok v druge kategorije oz. tehnicne variante pogon. agregatov pa mu , izgleda ,tudi niso povzrocale tezav ,sa je tudi s temi dosegel morje zmag . Dokler so bila mostva zmozna ponuditi dirkacu dostojen motor ,je ta tudi upravicil zaupanje in dosegal zavidljive rezultate . Cisto jasno pa je ,da se tudi pravljica enkrat konca . Smo pri Doviju , in preprican sem ,da bo poskusil tudi on narediti vse ,da prikaze dobre voznje ,ker je take ze tudi pokazal ,res pa je ,da je imel obilo smole na samih dirkah ,ko so ga v nekaj sezonah klatili kot keglja . Dovi je odlicen dirkac ,odlicna oseba in mu privoscim dobro sezono .
jezdimir
31. 01. 2022 13.43
+37
Lažnivc, tvoja pravljica se nikoli niti ne bo začela...jasno kot beli dan...hehehe
Lucky
31. 01. 2022 19.06
-33
Gospod iz Švice niti v pravljicah ne drži besede.
VR-TRIBE
30. 01. 2022 20.48
+50
Po tockah in zmagah itd...je Agostini na prvem mestu na drugem pa Rossi,kdo bo tretji me pa prau zanima