MotoGP

Dixon po razburljivem zaključku do zmage v moto2, Masia pa v moto3

Assen, 25. 06. 2023 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na osmi dirki sezone za VN Nizozemske v Assnu se je svoje prve zmage v konkurenci razreda moto3 razveselil španski dirkač Jaume Masia, ki je s tem znižal zaostanek v skupnem seštevku prvenstva za vodilnim rojakom Danielom Holgadom z 41 na le 16 točk. na odru za zmagovalce sta pristala še Ayumu Sasaki in Deniz Öncü. V srednjem razredu moto2 pa je slavil Avstralec Jake Dixon pred Aijem Oguro na drugem oziroma Pedrom Acosto na tretjem mestu.

Jaume Masia iz moštva Leopard Racing je veliki zmagovalec osme dirke sezone v najšibkejšem razredu moto3 za VN Nizozemske v Assnu. Čeprav po uvodnih nekaj krogih ni kazalo na zmagoslavje trenutno drugouvrščenega dirkača v skupnem seštevku prvenstva, je Masia v nadaljevanju dirke mojstrsko izkoristil zgodnji zdrs do današnjega dne močno vodilnega Daniela Holgada (Red Bull KTM Tech3), ki je na koncu zasedel zanj zelo skromno 25. mesto.

"To ni le velika zmaga zame osebno, temveč za naše celotno moštvo, ki je v minulih dneh na Nizozemskem opravilo izjemeno delo. Iz dneva v dan smo napredovali in zdaj se zasluženo veselimo. Ključna je bila ustrezna izbira pnevmatik za to vse prej kot enostavno dirkališče, ki ne odpušča napak. Ta zmaga je prišla v najboljšem možnem trenutku, saj je pred nami nekoliko daljši premor," je po prvi zmagi v sezoni dejal s 109 točkami trenutno drugouvrščeni dirkač razreda moto3 Jaume Masia.

Le nekaj trenutkov po Holgadovem zdrsu je prišlo do trka med Adrianom Fernandezom (Leopard Racing) in Joshuo Whatleyjem (VisionTrack Racing Team), ki sta posledično ostala brez končne uvrstitve. Masii se je še najbolj približal ta konec tedna odlični Japonec Ayumu Sasaki iz Husqvarne (+0.081), tretje mesto pa je zasedel turški predstavnik moštva Red Bull KTM Ajo Deniz Öncü. Sasaki je z današnjim drugim mestom na skupni lestvici prehitel Ivana Ortolo (Angeluss MTA Team), ki je bil tokrat tik pod odrom za zmagovalce - na četrtem mestu. prvo peterico je s petim mestom zaokrožil David Munoz (BOE Motorsports). 

Skupna prednost vodilnega Holgada v dvoboju z najbližjim zasledovalcem Masio se je močno stopila, in sicer z 41 na le 16 točk (125:109).

Prva zmaga za Dixona v razredu moto2

Podobnega uspeha kot Masia v razredu moto3 se je danes razveselil tudi avstralski dirkač Jake Dixon (Inde GASGAS Aspar Team) v srednjem razredu moto2, ki je trem tretjim mestom v dozdajšnjem delu sezone dodal še zmago.

Še dva kroga pred koncem je kazalo na zelo tesen obračun z Japoncem Aijem Oguro (IDEMITSU Honda Team Asia), ki pa je na enem od ovinkov storil napako in ob prihodu v cilj za Dixonom zaostal za dobro sekundo in tri desetinke. "Sami ste se lahko prepričali po sobotnih kvalifikacijah, kako močno sem bil razočaran, ker nisem uspel priti do najugodnejšega startnega položaja. Vedel sem, da bom izgubljene dsetinke moral nadoknaditi med samo dirko in uspelo mi je. Zelo sem vesel za mojo ekipo, ki je opravila izjemno delo v Assnu. Nič, gremo naprej novim zmagam naproti," je po osvojitvi prvega polnega izkupička v sezoni dejal Jake Dixon.

Tudi Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) ima razlog za zadovoljstvo, saj je večji del preizkušnje dirkal na robu mogočega, na koncu pa zasedel tretje mesto. Do vidnejšega rezultata sta prišla še Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp) s četrtim oziroma Aron Canet (Pons Wegow Los40) s petim mestom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ErenYega
25. 06. 2023 13.26
+4
Že tisočkrat povedano, ampak komentiranje je sama žalost... Nekaj se zgodi, onadva še kar premlevata prežvečene teme, potem pa sta z zamikom šokirana nad spremenjenim vrstnim redom. Sploh ne vesta kaj bi povedala in samo "nategujeta" stavke: Dixon jeee blizuuuu iiiiin mordaaaa bo kmaluuuuu napaaadel... Te kazni so pa tudi smešne, da bolj ne morejo biti. Acosta je skoraj padel in je dobesedno moral sekati, da se je izognil padcu. Ko se je rešil, je takoj pogledal nazaj in namerno spustil Dixona naprej, da bi se izognil kazni. Izgubil je čas in prepustil 1 mesto pa vseeno dobil kazen. Glede na njegov zdrs, ni bilo mogoče pravilno izpeljati ovinka, se pravi bi moral pasti, da bi se izognil kazni ali kaj?
464646
25. 06. 2023 20.53
Tudi jaz se sprašujem kaj je bilo s to kaznijo pri Acosti, to je že absurd za moje pojme...Potem pa v long lapu povozi zeleno polje in ni kazni kot pri drugih...To pa nima več nič skupnega s športom.
bregar1
25. 06. 2023 12.34
+5
A lahko nekdo smukne v komentatorsko kabino in ta dva bimbota pospremi ven??!
Bigbadjohn
25. 06. 2023 13.11
+1