MotoGP

Martin z rekordom steze dobil kvalifikacije v Spielbergu

Spielberg, 17. 08. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., E.K.P., Ž.T.U.
Komentarji
19

Pred durmi je enajsta letošnja dirka motociklistične sezone. Karavana je zbrana v Spielbergu, kjer motocikliste čaka VN Avstrije. Prvi favoriti za najvišja mesta so Jorge Martin, Francesco Bagnaia, Enea Bastianini in Marc Marquez. V en glas priznavajo, da je avstrijsko dirkališče na kožo pisano prav njihovemu Ducatijevemu motociklu. Dirkači vseh razredov so se v petek ogrevali na prostih treningih, sobota je rezervirana za kvalifikacije in sprint dirko. Prenos sobotnega dogajanja z vrhuncem s sprint dirko na Kanalu A in VOYO.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Martin najhitrejši na prvem, Bagnaia pa na drugem treningu v Spielbergu
    02:42
    Iz 24UR: Martin najhitrejši na prvem, Bagnaia pa na drugem treningu v Spielbergu
  • Vrhunci petkovega dogajanja v Spielbergu
    11:55
    Vrhunci petkovega dogajanja v Spielbergu
  • Iz 24ur: Ducatijevi dirkači v Spielbergu pričakujejo prednost pred konkurenco
    02:40
    Iz 24ur: Ducatijevi dirkači v Spielbergu pričakujejo prednost pred konkurenco
motoGP: VN Avstrije 2024
motoGP: VN Avstrije 2024 FOTO: Kanal A

Francesco Bagnaia je odločen, da bo na Veliki nagradi Avstrije napeto prvenstvo motoGP znova obrnil sebi v prid. Aktualni svetovni prvak je prvi dan treningov na nam najbližji stezi v Spielbergu postavil nov rekord in dal tekmecem vedeti, da ga bodo težko zaustavili na poti do tretje zaporedne zmage na Štajerskem. Za prijetno presenečenje je poskrbel njegov dober prijatelj iz dirkaške akademije Valentina Rossija Franco Morbidelli, ki je dan končal na drugem mestu. Za piko na i pa je s svojim mentorjem podpisal pogodbo za prihodnjo sezono.

Francesco Bagnaia slavil v Silverstonu
Francesco Bagnaia slavil v Silverstonu FOTO: MotoGP

Avstrijska preizkušnja je za Bagnaio nekakšna tretja domača dirka. In ko se hitri Italijan dobro počuti, je razred zase. Najhitrejši čas dneva ga ne navdaja le s samozavestjo, je tudi opozorilo tekmecem, da ga bodo ta konec tedna težko ugnali. "Vesel sem, ker nam je vse dobro uspelo. Imel sem dober občutek z gumami, motociklom. Edino nisem preizkusil trde različice gume, saj sem videl veliko dirkačev, ki so z njo padli, zato nisem čutil, da bi šel z njo na stezo. Vseeno sem vesel."

Njegov največji tekmec v boju za naslov prvaka, ki ima v skupnem seštevku tri točke prednosti pred Bagnaio, je bil dopoldne najhitrejši, popoldne pa je bil tretji. "Mislim, da imamo velik potencial za jutri in nedeljo. A težko bo, Pecco ima trenutno izjemen ritem za dirko, zelo je močan, a dal bom vse od sebe, da mi to uspe," pravi Martin. 

Jorge Martin
Jorge Martin FOTO: MotoGP

Med njiju se je vrinil Franco Morbidelli, Martinov moštveni kolega in Bagnain dober prijatelj. Italijan, ki se je ob koncu minule sezone poslovil od Yamahe, je končno na Ducatiju našel prave občutke. Z italijanskim motociklom bo dirkal tudi v prihodnje, saj je danes podpisal pogodbo z ekipo Valentina Rossija, čigar član dirkaške akademije je že leta. "Zelo pomembno bo, da osvojimo dobre rezultate skupaj, da jim s tem vsaj nekoliko povrnem veselja in truda, ki so ga vame vlagali praktično celo življenje."

Najboljši na lanski različici Ducatija je bil osemkratni svetovni prvak Marc Marquez, bil je četrti. "Občutek je precej boljši kot na zadnjih dirkah, predvsem v Silverstonu, kjer je bil petek polomija. Danes so bile osnovne nastavitve boljše, kar mi je všeč, zato sem užival v dirkanju." Edini KTM, ki se je na domači dirki uvrstil v hitrejšo skupino kvalifikacij, je Brad Binder

Brad Binder
Brad Binder FOTO: AP

Nekaj minut čez deseto so se na progo v Spielbergu prvič podali dirkači iz kraljevskega razreda MotoGP. Najhitrejši na zadnjem, tretjem treningu je bil Italijan Bagnaia, takoj za njim pa sta bila Španca Pol Espargaro in Marc Marquez. Tik za njimi je bil trenutno prvi v seštevku Martin, peterico pa je zaključil Francoz Fabio Quartararo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prvem, počasnejšem delu kvalifikacij sta se v druge kvalifikacije, ki bodo odločale o vrstnem redu na jutrišnji driki, uvrstila Jack Miller in Pol Espargaro. S popolnoma enakim časom kot slednji je končal Miguel Oliveira, a je bil šele tretji, saj je Espargaro svoj najhitrejši čas postavil pred njim.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bagnaia je vodil večji del kvalifikacij, tri minute pred koncem pa ga je prehitel Martin s skoraj 4 desetinkami prednosti. S časom 1:27.748 je postavil rekord steze. Med postavljanjem svojega hitrega kroga je na dirkališči padel njegov rojak Pol Espargaro in si tako pokvaril kvalifikacije. Bagniaia je nato postavil svoj najhitrejši krog kvalifikacij, a je vseeno zaostal za Martinom za 141 tisočink. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bagnaia do zadnjega poskusa ni prišel, saj mu je zmanjkalo goriva. Končal je na drugem mestu in je pred tretjim Marquezom končal za več kot štiri desetinke. Na tretjem mestu je končal Marc Marquez, četrti je bil Aleix Espargaro. Kot peti je kvalifikacije končal Miller, ki je za Martinom privozil že skoraj osem desetink zaostanka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije v Moto3 je dobil Španec Ivan Ortola, takoj za njim se je uvrstil avstralec Joel Kelso. Le 16 tisočink sekunde je za njim zaostal Nizozemec Collin Veijer. Vodilni v prvenstvu David Alonso je bil šele šesti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Celestino Vietti je zmagovalec kvalifikacij v razredu Moto2. Drugo pozicijo je zasedel Aron Canet, tretjo pa Sergio Garcia.

VN Avstrije 2024
VN Avstrije 2024 FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolar Kramp
17. 08. 2024 13.58
+3
Neko posmehovanje...kaj je smešnega?
dolgi
17. 08. 2024 13.18
+0
Kaj pa npr. tole: "Edini KTM, ki se je na domači dirki uvrstil v hitrejšo skupino kvalifikacij, je Brad Binder. "..... kar jasno ni res, trije so se, še Pol in Miller.
dolgi
17. 08. 2024 13.12
-3
Akademiki pa se delijo na tiste, ki na nenajboljših motorjih ne naredijo nič in na tiste, ki tudi na najboljših motorjih prav tako ne naredijo nič. jaka je to akademija.
Ici
17. 08. 2024 12.50
+4
Martin je hiter kot strela, a Ducati ga noče. Zakaj? To vedo samo oni.
dolgi
17. 08. 2024 13.01
+2
mislim da pričakujejo, da bo Marquez vsaj tako hiter ali hitrejši. Druge logike ni, mogoče pa so neumni kot trobijo Rossijevi praznoglavci.
Jezdimir.....hehehe
17. 08. 2024 15.51
+2
Ni ga večjega trota od ppdrepnikov, vedno se vam vsi upi končajo v pesku, brez debate...hehehe
Tenma
17. 08. 2024 11.42
+2
Kot sem že večkrat ponovil. Markec prvič na tej stezi z Ducatijem nardi boljši čas ko peco lani na item motorju. Vsi vem kaj to pomeni.
dolgi
17. 08. 2024 11.58
+2
dolgi
17. 08. 2024 12.01
+4
se je pa ponovno lepo pokazalo, da je med lanskim in letošnjim Ducatijem razlike vsaj za pol sekunde pri hitrem krogu. predstavljajte pa si kako bi danes Pecca kovali v zvezde, če ne bi bilo za referenco tudi Martina.
Bananistanec
17. 08. 2024 12.48
+2
Tenma, primerjaš še lanski čas 94 in letošnji 10
Jezdimir.....hehehe
17. 08. 2024 15.54
+0
Tenma, res odlične rezultate dosega tvoj Markec v pesku...kaj tebi še ni jasno???..hehehe
Dolar Kramp
17. 08. 2024 10.55
+3
S hripavimi pozdravi iz Avstrije
Monster_cat
17. 08. 2024 10.53
-2
Spet ena fluskola......Med njiju se je vrinil Franco Morbidelli, Martinov moštveni kolega in Bagnain dober prijatelj. Italijan, ki se je ob koncu minule sezone poslovil od Yamahe, je končno na Ducatiju našel prave občutke.......kaksne obcutke je nasel??? .... Tale Franco je podpisal novo pogodbo zglolj in samo zarad prijateljstva z zdraharjem rosijem.......nben ga ni hotu ..oni so ga pa komi dobil. Nakak tko. Cirkus team vr 46 je tista zadnja postaja pred odhodom na smetisce zgodovine.
dolgi
17. 08. 2024 12.59
+0
prišel je na top motor in naredil ni nič. take luzerske občutke je dobil.
Monster_cat
17. 08. 2024 10.49
+2
Za prijetno presenečenje je poskrbel njegov dober prijatelj iz dirkaške akademije Valentina Rossija Franco Morbidelli, ki je dan končal na drugem mestu..........no danes je pristal na 17 mestu...verjetno sta z mentorjem prosljavljala
Monster_cat
17. 08. 2024 09.23
+3
Kero gumo vozi Martin in bagnaja cmo zvedet kmalu......samo da se luganski flajer sprav na noge....
Tenma
17. 08. 2024 09.57
+0
Monster_cat
17. 08. 2024 10.46
-1