MotoGP

Najboljši startni položaj za Martina, Bagnaia v prvi vrsti, Quartararo pa v drugi

Phillip Island, 15. 10. 2022 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J., M.D.
Komentarji
26

Do konca motociklistične sezone so še tri preizkušnje. Prva na dirkališču Philip Island v Avstraliji, kjer so pred nedeljsko VN na vrsti kvalifikacije vseh razredov. V najšibkejšem razredu moto3 si je najboljši položaj na nedeljski dirki privozil Japonec Ajumu Sasaki, v moto2 Španec Fermin Aldeguer, v kraljevem motoGP je bilo vse v znaku Španca Jorgeja Martina. Z rekordom proge, minute in 27,767 sekunde, si je v kvalifikacijah na Phillip Island priboril prvo mesto. Prejšnji rekord kroga je leta 2013 postavil Jorge Lorenzo (1:27,899). Družbo v prvi vrsti mu bosta delala še rojak Marc Marquez in Italijan Francesco Bagnaia. Slednji se bori za naslov prvaka, saj za vodilnim Francozom Fabiom Quartararojem, ki je bil v kvalifikacijah peti, zaostaja pičli dve točki.

Več videovsebin
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred VN Avstralije
    05:06
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred VN Avstralije
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred VN Avstralije
    05:00
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred VN Avstralije
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred VN Avstralije
    01:59
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred VN Avstralije
  • Iz 24UR: Najhitrejši Zarco, Espargaro skoraj trčil s kengurujem
    02:09
    Iz 24UR: Najhitrejši Zarco, Espargaro skoraj trčil s kengurujem
  • Iz SVETA: Brat legendarnega Rossija
    04:26
    Iz SVETA: Brat legendarnega Rossija
  • Aleix Espargaro se je izognil trku z valabijem
    01:01
    Aleix Espargaro se je izognil trku z valabijem
  • Srečanje Andree Ianonneja in galeba leta 2015
    00:23
    Srečanje Andree Ianonneja in galeba leta 2015

Sobotni program v Avstraliji so tradicionalno odprli predstavniki najšibkejšega razreda moto3. Spomnimo uvodni dan podaljšanega dirkaškega vikenda je odlično odprl Diogo Moreira (MT Helmets - MSI), ki je s časom 1:39.773 odpeljal najhitrejši krog na zahtevnem petkovem jutranjem prvem treningu razreda moto3, saj je bila steza še vedno precej vlažna. Drugi je bil Dennis Foggia (Leopard Racing), tretji Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team). Na drugem prostem treningu pa je najboljši čas postavil Ajumu Sasaki (Sterilgarda Husqvarna Max), japonski dirkač je postavil čas 1:37,797, kar je bilo dovolj, da je premagal Tatsukija Suzukija (Leopard Racing), Moreira se je uvrstil med najboljše tri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sobotni program je bil v znaku Japonca Sasakija. Ne samo to, Azijec je zrušil osem let star rekor Aleixa Marqueza (1:35.584). 

Fabio Quartararo ima v seštevku prvenstva 219 točk in s tem tri dirke pred koncem sezone le dve točki prednosti pred Francescom Bagnaio (217), prvo peterico pa loči 40 točk in imajo vsi še možnosti za naslov. Tretji je Španec Aleix Espargaro (199), sledita Italijan Enea Bastianini (180) in Avstralec Jack Miller (179).

Edini, ki se mu je kolikor toliko približal je bil Španec Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team), njegov rojak Izan Guevara (Gaviota GASGAS Aspar Team), bo dirko na Philip Islandu začel šele v tretji vrsti, še slabše pa je v kvalifikacijah šlo drugemu kandidatu za naslov svetovnega prvaka Italijanu Dennisu Foggi, ki bo tekmo startal v četrti vrsti, tako da se v nedeljo obeta napeta preizkušnja. "Odlične kvalifikacije. Težko bi bilo bolje. A seveda je to šele uvod v to kar nas čaka na dirki. Imam pa dober občutek in čestitke ekipi za odlično delo. Dirkalnik je bil zares fantastičen," je sijal od sreče najhitrejši v kvalifikacijah Sasaki. Družbo v prvi vrsti bo na nedeljski dirki ob Garcii delal še en Španec Ivan Ortola (Angeluss MTA Team). Četrti čas kvalifikacij je postavil njegov rojak Carlos Tatay (CFMoto Racing PruestelGP), petega pa Portugalec Diogo Moreira. Drugo vrsto si je zagotovil še Italijan Stefano Nepa (Angeluss MTA Team). "Dobre kvalifikacije so za mano. Dokaj težki pogoji, a očitno nas v nedeljo čakajo še težji. Obeta se nepredvidljiva dika in rad bi bil v igri za najvišja mesta. Zanima me zmagovalni oder," ni skrival visokih ambicij Španec Garcia. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

motoGP
Spomnimo, najboljšo formo je prvi dan podaljšanega dirkaškega vikenda na Philip Islandu prikazal Francoz Johann Zarco, ki je bil najhitrejši na obeh treningih. Na uvodnem sta za njim zvrstila Avstralec Jack Miller in Španec Alex Marquez, na drugem treningu pa je bil drugi Italijan Marco Bezzecchi, tretji pa Španec Pol Espargaro. Pomemben del sobotnega programa v kraljevem razredu motoGP se je zgodil v počasnejši kvalifikacijski skupini, ko sta se med najboljše, s prvim in drugim mestom, zavihtela Francoz Zarco in Španec Alex Rins, preboj v hitrejšo skupino pa ni uspel Italijanu Enei Bastianinuju in Polu Espargaroju, ki sta postavila tretji in četrti čas počasnejše skupine. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hitrejša skupina kraljevega razreda ni razočarala. Tesni izidi, majhni zaostanki in dokaj presenetljiv razplet kvalifikacij, vse to napoveduje napeto dirkaško nedeljsko dogajanje, kjer bo seveda v središču pozornosti boj za naslov predvsem med Quartararojem in Bagnaio. Slednji je lahko po kvalifikacijah precej bolj židane volje od tekmeca. Bagnaia si je namreč privozil prvo startno vrsto, potem ko je naredil velik napredke glede na proste treninge. A sobota je bila rezervirana za odličnega Jorge Martina, ki si je celo z rekordom steze malce presenetljivo zagotovil najboljše izhodišče na tekmi. "Hvala fantom v garaži. Brez njih ne bi uspel osvojiti kvalifikacij. Bil sem sproščen, dirkalnik je bil odličen in vse skupaj je prineslo zmago v kvalifikacijah. Ponosen sem na svojo izvedbo in verjamem, da bom vse skupaj prenesel na dirko," je povedal Španec Martin. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi čas je uspel Marcu Marquezu, ki je izkoristil zavetrje Bagnaie in se postavil v prvo startno vrsto za nedeljo. "To je nagrada za trud, ki smo ga vložili v zadnjem obdobju. odleglo mi je, saj smo spoznali, da smo konkurenčni najboljšim. Komaj čakam, da se v nedeljo dirka začne," je sijal osemkratni motociklistični šampion. "Imeli smo nekaj težav, a glede na petkove treninge smo naredili velik napredek. dobro je, da sem v prvi vrsti in tudi to, da je Fabio Quartararo za mano. Seveda je zame najpomembnejši boj na daljavo z njim. Veliko bo odvisno od pogojev in razmer na stezi, a upam na najboljše," je po kvalifikacijah dejal Italijan Bagnaia.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

moto2: Aldeguerju 'pole position'
Vodilni v svetovnem prvenstvu razreda moto2 Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo) je bil najhitrejši (1:34,704) v suhih razmerah petkovega treninga. Sicer je Jake Dixon (Inde GASGAS Aspar Team) postavil boljši čas v zadnji minuti treninga, toda njegov čas (1:34,505) ni štel zaradi rumene zastave. Na prvih petih mestih so bili Fernandez, Filip Salac (Gresini Racing Moto2) z 1:34.778, že omenjeni Dixon z 1:34.840, Somkiat Chantra (Idemitsu Honda Team Asia) z 1:34.970 in Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing). ekipa) na 1:35.001. Ai Ogura (Idemitsu Honda Team Asia), ki tri dirke pred koncem zaostaja za Fernandezom le za 1,5 točke, je bil šele 16. z 1:35,876. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dixon je na svoj račun prišel na drugem treningu, ko je bil najhitrejši, s prednostjo 0,382 sekunde pred Ferminom Aldeguerjem (Beta Tools Speed Up), Alonso Lopez je bil tretji. To ni bil dober uvodni dan za kandidata za naslov prvaka Aijo Oguro (Idemitsu Honda Team Asia), japonski dirkač je končal šele na 17. mestu. Sobotne kvalifikacije so močno premešale karte. Z najboljšim startnim položajem se je "posladkal" Španec Aldeguer, drugi in tretji čas ter s tem prisotnost v prvi startni vrsti na dirki pa sta si privozila rojaka Augusto Fernandez in Alonso Lopez. Drugo vrsto na tekmi bodo sestavljali Italijana Tony Arbolino in Celestino Vietti ter Španec Aron Canet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Steza na Phillip Islandu velja za eno tistih, ki motociklistom omogoča številna prehitevanja, posledično bodo sobotne kvalifikacije zelo pomembne za Fabia Quartararoja, ki s svojo M1 Yamaho letos ni blestel v tej dirkaški prvini. Aktualni svetovni prvak je po petkovih treningih napovedal, da bo večina motociklistov verjetno dirkala na trdih različicah pnevmatik. Čim boljši začetni položaj na nedeljski dirki bi Francozu omogočil branjenje minimalne prednosti pred Ducatijevim Francescom Bagnaio, ki je obljubil napadalno vožnjo. "Vsi moramo v tem trenutku tvegati, ker je zelo pomembno biti v ospredju," je svojo taktiko v kvalifikacijah napovedal Ducatijev Italijan. Drugo vrsto bodo na dirki sestavljali Španec Aleix Espargaro in Francoza Fabio Quartararo in Johan Zarco. Še posebej vodilni v prvenstvu bi si gotovo želel boljšega izhodišča, a moral se je (bo) zadovoljiti z drugo startno vrsto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Urnik VN Avstralije
Urnik VN Avstralije FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cbrman
15. 10. 2022 21.41
+1
Čestitke Martinu za prvo štartno mesto, Markec na drugem, je točno tam, kjer mora biti, da bo jutri delal sive lase Ducatijem .. .Ko bo Quarti pridrvel mimo, mu bo Markec ščitil hrbet....Če si 10 Ducatijev pomaga v boju za naslov, zakaj si ne bi dva dirkača, ki dirkata na Japoncih...(malo za šalo, malenkost pa tudi zares)...Vamos Marki , attaque Quarti, banzai Yamaha in Honda.....
Profesormarck
15. 10. 2022 11.19
-2
Jutri je njegovo mesto rezervirano med ena in tri.Hudo vozi tale Marc pa so ga že ene pavlihe v penzijo pošiljale.Saj pa ni brezveze Profesor motorja.Viva !
doma?in 1
15. 10. 2022 17.33
+0
pepi73
15. 10. 2022 19.51
+1
sipimb1
15. 10. 2022 10.17
+1
Ni nam vseeno
15. 10. 2022 09.21
+3
Zavetrje menda ni kaznivo za razliko od brcanja....če se motim sem prvi , da se Podležu enako odvzamejo 3 točke za lumparijo, ki ne sodi v mmGP ...neposredno in brez CAS-a
73787973
15. 10. 2022 11.00
+1
Tebe je očitno nekdo močno brcnil , potem ko si padel mami iz naročja direktno na glavo.Posledice so vidne že na daleč.
Ni nam vseeno
15. 10. 2022 11.01
+5
Boris Kavčič
15. 10. 2022 16.41
+0
ne padel na glavo..na luster je skoču in ni hotel dol...ha ha
mr_cat
15. 10. 2022 17.02
+0
mmblackbird
15. 10. 2022 09.19
+11
Uros Mlinar
15. 10. 2022 09.32
-1
Ni nam vseeno
15. 10. 2022 09.37
-1
Še eden navdušenec motošporta, ki se ob gogiju podobnim od vsega veselijo le padcev dirkačev...🥴
number46
15. 10. 2022 09.10
+13
Ja ja, jutri bo zanimvo. Komaj čakam.
mptour
15. 10. 2022 08.58
-3
En krog se je prešlepal, je treba celo dirko končat. Samo, da ne bo spet stezo čistil.
Ni nam vseeno
15. 10. 2022 09.16
-1
Samo da ni več skečev in komedijantov v motoGP, pa me tudi drugo mesto Podleža ne moti
Frzenk
15. 10. 2022 08.55
+1
Zakaj ni prenosa?
Matev71
15. 10. 2022 09.05
+6
Matev71
15. 10. 2022 08.46
+0
Gdaj se to predvaja?
Pa kaj
15. 10. 2022 08.32
-17
mm je v boju za prvaka, in se more malo pošlepat. kdo bi mu zameril.. hinavec, bi rad na vsak način krojil prvenstvo
BELAN
15. 10. 2022 09.04
+5
Boris Kavčič
15. 10. 2022 16.42
-1
prost1
15. 10. 2022 08.31
-5
Marcu je bil Fabio pošteno v napoto. Najbrž je bilo to samo tipanje konkurentove linije za jutrišnjo dirko.
VR-TRIBE
15. 10. 2022 08.23
-7
Pa se mu je uspslo prislepat,ljigavcu MM
sipimb1
15. 10. 2022 10.23
+2
Zantaja
15. 10. 2022 08.01
+5
Jutri pa top 3,in Fabio upam ,da bo čim višje.