MotoGP

Bo Marc Marquez ostal kralj Sachsenringa?

Chemnitz, 07. 07. 2024 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
3

13 dirk, 11 zmag. To je izplen Marca Marqueza na Sachsenringu, kjer zmaguje, vse odkar je leta 2010, takrat še v razredu do 125 kubičnih centimetrov, prvič stopil na najvišjo stopničko.

Po dveh zmagah v razredu moto2 je dober občutek na dirkališču na vzhodu Nemčije prenesel tudi v elitni razred, kjer je prvič slavil leta 2013, ko je za seboj pustil Valentina Rossija in Cala Crutchlowa.

V naslednjih šestih letih je nato Marc Marquez gospodaril na Sachsenringu in kar sedemkrat zapored osvojil Veliko nagrado Nemčije. Špančev izjemen niz je bil prekinjen šele leta 2020. Takrat se je Marquez ukvarjal s poškodbo, a je veliko nagrado Nemčije tako ali tako odnesla pandemija covida-19.

Po sezoni, ki jo je izpustil zaradi poškodbe nadlahtnice, se je na tretji dirki sezone 2021 Marc vrnil na Hondo. Sedmo mesto v Portimau in deveto v Jerezu sta bili spodbudni, potem pa so sledili odstopi v Le Mansu, Mugellu in Montmeloju, ki so dodobra načeli samozavest osemkratnega svetovnega prvaka.

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: AP

Sledila je Marquezu ljuba Velika nagrada Nemčije, na kateri se po nizu slabih rezultatov od njega ni veliko pričakovalo. A Španec je znova pokazal, zakaj velja za kralja Sachsenringa in na Saškem še enajstič v karieri zmagal.

Leta 2022 mu je nastop v Nemčiji odnesla obnovljena poškodba nadlahtnice, lani pa grd padec na ogrevanju, ki se je končal z zlomljenim levim palcem in Marka celo prisilil, da je začel razmišljati o koncu dirkaške kariere.

A Marquez je vztrajal in letos Hondo po 11 letih sodelovanja zamenjal za Ducatija, s katerim še lovi prvo zmago. Pred začetkom dirkaškega vikenda je bilo zato jasno, da se odlična priložnost zanjo ponuja prav na Sachsenringu.

A konec tedna v Nemčiji se ni začel po njegovih željah, saj je že na petkovem dopoldanskem treningu padel.

Če prvi padec ni bil hujše narave, pa jo je 31-letnik grdo skupil v petek popoldne, ko je utrpel zlom levega kazalca in odrgnino na rebrih.

Kljub vsem težavam se je Marc na sobotni sprint dirki s 13. štartnega položaja prebil na šesto mesto, kar bo poskušal na današnji dirki še izboljšati. Navsezadnje je v igri njegov rekord neporaženosti na Veliki nagradi Nemčije ...

VN Nemčije

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
07. 07. 2024 16.25
+1
Bo bo ostal, kralj šupaka..
Podlesničar
07. 07. 2024 12.37
+2
Taje prenašajte kakšno kolesarsko dirko... teh pritlikavcev več nihče ne gleda.
slim386
07. 07. 2024 12.30
+3
Ne bo šlo. Tudi sam priznava da ni v formi