MotoGP

Kvalifikacije pripadle Martinu, iz prve startne vrste še Oliveira in Fernandez

Chemnitz, 06. 07. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V., Ž.K.
Komentarji
13

Motociklistična dirkaška karavana se je pred poletnim premorom ustavila še v Nemčiji, kjer se bodo dirkači na tamkajšnjem Sachsenringu merili na deveti veliki nagradi letos. A še pred tem so opravili s kvalifikacijami, ki jih je dobil trenutno vodilni v skupnem seštevku prvenstva Jorge Martin, iz prve startne vrste bosta poleg omenjenega Španca v sprint dirko in klasično nedeljsko dirko krenila še nekoliko presenetljivo Miguel Oliveira in Raul Fernandez.

Če je bil razplet v počasnejši kvalifikacijski skupini elitnega motociklističnega razreda do neke mere pričakovan, pa čeprav smo med prvouvrščenima dirkačema za napredovanje v hitrejšo skupino pričakovali ime nespornega kralja dirkališča na Sachsenringu Marca Marqueza, ki je na koncu pristal na tretjem mestu, sta se napredovanja razveselila Raul Fernandez in Marco Bezzecchi.

Starejšemu od bratov Marquez se je še kako poznal grd padec s petkovega popoldanskega treninga, na katerem je utrpel zlom kazalca na levi roki in udarec v prsni koš. A je kljub temu skušal ohranjati stik z omenjenim dvojcem, Fernandez pa je navdušil tudi v hitrejši skupini ter si kot tretjeuvrščeni ob zmagovalcu kvalifikacij Jorgeju Martinu in drugouvrščenemu Miguelu Oliveiru zagotovil nastop iz prve startne vrste na kasnejši sprint dirki in klasični nedeljski dirki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marc Marquez je bil torej glavni osmoljenec petkovega dogajanja v Nemčiji, v kvalifikacijah pa sta Katalončevo usodo izkusila tudi Maverick Vinales in Marcov mlajši brat Alex Marquez. Član Aprilie je v 10. ovinku zaradi obrabe zadnje gume doživel grd padec, ob katerem ga je v hrbet zadel še drseči motocikel, tako da je vidno šepajoč zapustil stezo. Le nekaj trenutkov pozneje pa je s precej manjšimi posledicami s steze zdrsnil tudi mlajši Marquez. Nekoliko kaotično dogajanje sta, kot že rečeno, najbolje izkoristila Oliveira z drugim mestom in Fernandez s tretjim časom kvalifikacij.

"Vesel sem zaradi tega rezultata, ker je prišel v pravem trenutku. Za mano je nekaj slabših dirk in ni boljšega občutka, kot da v tokratno dirko vstopam vnovič z najugodnejšega startnega položaja. Nekaj manjših ponastavitev motocikla nas še čaka, a sem optimist pred sprint dirko," je po zmagi v kvalifikacijah dejal vodilni motociklist v karavani Jorge Martin. Iz druge startne vrste bodo krenili Francesco Bagnaia, A. Marquez in Franco Morbidelli, iz tretje pa Vinales, Fabio Di Giannantonio in Enea Bastianini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto2 kvalifikacije pripadle Viettiju

V srednjem razredu moto2 se je v kvalifikacijah najbolje odrezal italijanski dirkač Celestino Vietti. Ta je s časom 1:22.778 postavil previsoko letvico za konkurenco, še najbolj sta se mu približala Američan Jake Dixon na drugem oziroma Španec Fermin Aldeguer na tretjem mestu.

"Vesel sem, da sem končno uspel sestaviti kakovostno kvalifikacijsko vožnjo. Ni bilo lahko nastopiti na tej precej nepredvidljivi stezi, ki ne dopušča niti najmanjših odstopanj. Vse skupaj si želim ponoviti tudi na nedeljski glavni dirki," Vietti ni skrival zadovljstva po kvalifikacijski zmagi na Sachsenringu. Iz druge startne vrste bodo v nedeljsko dirko krenili Senna Agius, Manuel Gonzalez in Toni Arbolino

Precej več od (ne)iztrženega je pričakoval trenutno vodilni dirkač svetovnega prvenstva v razredu moto2 Sergio Garcia, ki je v zaključku kvalifkacij zdrsnil s steze in ostal brez vidnejše uvrstitve. Tretjo starno vrsto pa sestavljajo Ai Ogura, Diogo Moreira in Marcos Ramirez.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nizozemec Veijer do 'pola' v moto3

V najšibkejšem razredu moto3 je do najugodnejšega startnega položaja prišel nizozemski dirkač Collin Veijer, ki je najbližjega zasledovalca, Kolumbijca Davida Alonsa, prehitel za dobre tri desetinke sekunde (+0.336). Tretjeuvrščeni Italijan Luca Lunetta pa je bil počasnejši še za dodatno tisočinko sekunde (+0.337).

Iz druge startne vrste bodo v klasično nedeljsko dirko vstopili Adrian Fernandez, Jose Antonio Rueda in David Munoz, medtem ko bodo iz tretje startne vrste - torej nekoliko bolj iz ozadja - vidnejši dosežek napadali Scott Ogden, Taiyo Furusato in Tatsuki Suzuki

'Mrtvi tek' Bagnaie in Martina se nadaljuje tudi v Sachsenringu
Jorge Martin, ki ima v skupnem seštevku še 10 točk prednosti pred aktualnim prvakom Francescom Bagnaio, je imel lani na Sachsenringu popoln vikend, saj je slavil tako na sprint dirki kot tudi na nedeljski dirki. 26-letni Španec, ki bo prihodnje leto z Ducatija presedlal na Aprilio, je tudi v letošnji sezoni dominanten na sobotnih sprint dirkah, saj je slavil že na treh. Eno manj je dobil prvi zasledovalec Bagnaia, ki pa je za razliko od Španca dobil že pet velikih nagrad, tudi vse tri zadnje preizkušnje, s čimer je močno stopil zaostanek za Martinom. Dvakratni zaporedni svetovni prvak je na petkovih treningih dosegel deveti in peti čas, Martin pa je bil na dopoldanskem najhitrejši, na popoldanskem pa je zaostal le za Maverickom Vinalesom, ki je podrl rekord steze.

Ko beseda nanese na Sachsenring, je vselej treba omeniti Marca Marqueza, ki je nesporen kralj tega dirkališča. Španec je med letoma 2010 in 2019 tam nanizal 10 zaporednih zmag (eno v razredu do 125 kubičnih centimetrov, dve v moto2 in sedem v razredu motoGP), leta 2020 zaradi pandemije covida VN Nemčije ni bilo, leta 2021 pa je Marquez vknjižil še eno zmago na Sachsenringu. Tudi letos je zato Španec pred devetim dirkaškim vikendom sezone veljal za enega izmed favoritov za najvišja mesta, a kaj, ko je padel tako na dopoldanskem kot tudi popoldanskem treningu. Po drugem padcu je moral celo v bolnišnico, treninga pa ni nadaljeval, zato se bo moral v kvalifikacijah najprej pomeriti v počasnejši kvalifikacijski skupini.

A vprašanje je, če se bo Marquez sploh pojavil na startu kvalifikacij, saj je njegovo moštvo v petek zvečer sporočilo, da si je zlomil kazalec na levi roki in hkrati utrpel močan udarec v prsni koš, vendar je bil kljub temu razglašen za sposobnega za jutrišnjo vožnjo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Občutek z motorjem je bil dober, vendar je očitno, da je popoldanski padec močno vplival na prvi dan na Sachsenringu. Zlom prsta me ne skrbi, zagotovo pa me najbolj moti udarec v prsni koš, ki mi je tudi preprečil nadaljevanje treninga. Zdaj je čas za počitek, pred kvalifikacijami pa bomo ocenili, kakšno je moje fizično stanje," je v izjavi za javnost zapisal starejši izmed bratov Marquez.

VN Nemčije

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha1999
06. 07. 2024 15.58
+1
Gogi bilo je rečeno " če se bom vozil okoli 15 mesta, bom odnehal", tako da ne pretiravaj s številkami. Me zanima, kaj bi vi pametnjakoviči počeli po takšnem padcu, zlomu itd....mogoče pili po slamici. Bravo MM, še en dokaz, da se nikoli ne odneha, to je odraz šampiona.
brabusednet
06. 07. 2024 15.52
+1
Ta MM se bo razbil do konca prej ne bo odnehal.
gogi_
06. 07. 2024 15.27
-1
Woow zmaga v bitki za 6. mesto. Cokolesnik navijaci so pozabili da je krivoprsti trdil da sam nikoli ne bi dirkal za mesta od 5 navzdol. Dobra dirka za prvo mesto.
Dolar Kramp
06. 07. 2024 14.51
+1
Tudi Millerja je izrinil.
Dolar Kramp
06. 07. 2024 14.27
+0
Kaj se mora toti tolko dreti?
Dolar Kramp
06. 07. 2024 14.14
+0
Kje pa je peskar danes?
Dolar Kramp
06. 07. 2024 14.12
-2
S hripavi pozdravi iz Saksenringa.
Masai_Mara
06. 07. 2024 13.58
+6
A res ne morete Stropniku zagotoviti enega logopeda ? Res ga je muka poslusati ker niti enega stavka ne pove normalno, tekoce in brez nestetih mašil...eeeee...eeee..noro res kako lahko en komentator brez vsebine cloveku zagabi gledanje dirk..
Miha1999
06. 07. 2024 13.44
-1
Bravo vi 3 - je spodaj, komentarji meseca, če ne kar leta 2024. A je beseda "Lolek" prepovedana v 🇸🇮jeziku?
nebel
06. 07. 2024 12.55
+4
Ubogi Ducati, koga je kupil za povsem preveč denarja.
Pig Brother
06. 07. 2024 14.07
+3
ja 8x svetovnega prvaka, ki se tudi polama bori, banjaja bi bil 4 mesce na bolniški po takem padcu
gogi_
06. 07. 2024 11.19
+4
Pa koga zanima kdo je 3 v pocasni skupini. Se dobro da je letos zadnja sezona tako za mojstra kavcica ki zakljucuje z nadkeznim cviljenjem kot za starejsega brata markeeeeeeza.
Mamuth
06. 07. 2024 10.52
+6
Mark markez bo posegel v sipino na četrtem ovinku.