MotoGP

Bagnaia o Martinu: Njegov slog vožnje je popoln za Aprilio

Assen, 02. 07. 2024 16.56 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osem izmed dvajsetih dirkaških vikendov aktualne sezone razreda motoGP je za nami in kot kaže, se bosta tudi letos za naslov prvaka do konca borila Francesco Bagnaia in Jorge Martin. Italijan in Španec sta bila še nedavno blizu tega, da prihodnje leto postaneta moštvena kolega, a se to ne bo zgodilo, saj je Martin izbral Aprilio, ki bo po besedah Bagnaie idealen motor zanj.

10. To je številka, s katero bi lahko opisali predstavo aktualnega prvaka razreda motoGP Francesca Bagnaie minuli dirkaški vikend v Assnu, kjer je dobil tako sprint kot tudi nedeljsko dirko. Hkrati pa je to tudi točkovna razlika med prvakom in vodilnim v skupnem seštevku Jorgejem Martinom. Tako kot lani sta tudi letos Ducatijeva dirkača korak pred vsemi ostalimi in se bosta spopadla za naslov prvaka, ki bi bil za Bagnaio tretji (zaporedni), za Martina pa prvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

27-letni Italijan, ki je se je minulo nedeljo v Assnu razveselil že svoje pete zmage v sezoni, je pohvalil tekmeca, ki mu je bil tudi tokrat od začetka do konca za petami. "Mislim, da je Jorge zelo močan dirkač. Njegova hitrost in občutek za zaviranje sta fantastična. Vselej je nevaren, zato me drži na visokem nivoju," je o glavnemu konkurentu za naslov prvaka po dirki v Assnu za TNT Sports povedal Bagnaia.

Jorge Martin in Francesco Bagnaia sta v Assnu dvakrat skupaj stala na zmagovalnem odru
Jorge Martin in Francesco Bagnaia sta v Assnu dvakrat skupaj stala na zmagovalnem odru FOTO: MotoGP

Čeprav se je dolgo govorilo, da si bosta Bagnaia in Martin v prihodnji sezoni delila garažo, se je Martin odločil za prestop v Aprilio, kjer bo naposled le dobil tovarniški sedež, ki se mu je tako dolgo izmikal. Bagnaia je ob tem prepričan, da se bo Martin s tovarniškim motociklom bodoče ekipe odlično znašel: "Z Aprilio bo v naslednji sezoni dober, saj je njegov slog vožnje popoln za Aprilio. Verjamem pa tudi, da bo v tej sezoni še močnejši, kot je, saj je sedaj razbremenjen."

Francesco Bagnaia in Jorge Martin
Francesco Bagnaia in Jorge Martin FOTO: MotoGP

Italijan pričakuje, da v drugem delu sezone ne bo razbremenjen le Martin, temveč tudi preostali dirkači, ki so si v krajšem predpoletnem premoru zagotovili sedež za prihodnjo sezono. "Martin je v odlični formi, Marc Marquez dobro opravlja svoje delo, pri Pedru Acosti, Mavericku Vinalesu in mnogih drugih dirkačih pa bomo videli, da bodo v tem drugem delu prvenstva, ko so podpisane vse pogodbe, bolj svobodni in se lahko osredotočijo na vožnjo," je o tem povedal dvakratni prvak razreda motoGP.

Bagnaia je v Assnu že tri leta neporažen
Bagnaia je v Assnu že tri leta neporažen FOTO: Profimedia

"Neverjetno je, kako hitri smo na vseh dirkališčih. Na vsaki stezi smo povprečno za šest, sedem desetink hitrejši kot lani. Konkurenca je fantastična in mislim, da je to najvišja raven, ki smo jo kadar koli v prvenstvu. To mi je všeč," je pred selitvijo v Sachsenring, kjer bo ta konec tedna potekala velika nagrada Nemčije, še povedal Bagnaia, ki bo imel priložnost, da se še pred poletnim premorom povzpne na vrh skupnega seštevka.

VN Nemčije 2024
VN Nemčije 2024 FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

belidirkac
03. 07. 2024 12.21
+1
Ugibati o tem,kateri slog vožnje odgovarja določenemu motociklu je precej nehvaležno. Dirkači prilagajajo svoj slog dirkalniku.Nekaterim to uspeva to bolje in hitreje,drugim ne. Pri Ducatiju je to lažje. Imajo bazo podatkov in vse parametre vožnje,ki so na voljo vsem osmim dirkačem. Bezz ima veliko težav z lanskim modelom,lani jih z predlanskim ni imel. Marc prvo sezono vozi Ducatija,vsega se je moral naučiti,kar mu zaenkrat uspeva. Tudi Digga dirka dobro z lanskim modelom. Pecco pravi da mu letošnji model bolj odgovarja, Jorge je rabil nekaj časa. GP24 ima nekaj več moči in spremenjen aero. Ko so odpravili še tiste vibracije,ki so posledice nove zadnje pnevmatike,je malce boljši kot GP23. Ni pa neka revolucija,kot trdijo nekateri. Marc je na zadnjih treh dirkah za VN dosegel višjo hitrost kot Pecco in Jorge. Da pa so dirke praviloma hitrejše kot lani,pa je zasluga Michelina. Tudi prednja pnevmatika je nova,z več oprijema. Vsi dirkalniki pa imajo na platiščih senzorje,ki merijo realen tlak(TPMS od LDL Technology). Michelin je predpisal minimalen tlak,kdor pade pod mejo 60% dirke za VN,je pač kaznovan,kar se je zgodilo Marcu v Assnu. Ducati ima na LCD na armaturki,ki šteje oz.odšteva kroge,ki so pod minimalnim tlakom. Tako je Marc vedel da je na meji. Zato je želel nekoga pred sabo,kajti vožnja v zavetrju dvigne tlak in segreje pnevmatiko. Vreme v Assnu pa je bilo precej muhasto. Temperatura ozračja in asfalta je nihala,pa tudi veter je spreminjal smer,tako je bila izbira pravega tlaka mala znanost. Zato se mi zdi zaničevati kogarkoli na gridu milo rečeno otročje. Vsi ti fantje so vrhunski dirkači,ki se bodo potrudili da bomo mi amaterji gledali zanimive dirke.
Monster_cat
03. 07. 2024 15.17
-1
Koncna hitrost je odvisna od vec dejavnikov .....
Pagliaccio 46
02. 07. 2024 19.58
-10
Plačljive strani se sprašujejo , zakaj je Marc Marquez na zadnji dirki MotoGP pomahal Fabiu di Giannantoniju naj ga prehiti in ga pošola ?
The Marquez
02. 07. 2024 19.26
-9
Martin ni mel sans pridt v factory team, Marc je prevec podprt z skoraj vseh strani, Ducati bo to pridno skoristil. Drugo leto pol kroga pred vsemi, go93
AchiIIeus
03. 07. 2024 08.12
+10
Pol kroga so pred tabo vsi tvoji kolegi na Studencu, brez debate!
Pagliaccio 46
02. 07. 2024 18.59
-7
Off Topic...dirkač št.93 ne kupuje niti moštva Pramac... vir GP one
bandit1
02. 07. 2024 18.48
+1
Kaj pa če nihče noče dirkati z Pramacovimi motorji, ki bodo Yamahe?
Pagliaccio 46
02. 07. 2024 18.37
-7
Zakaj bi dirkač št.93 kupil moštvo Gresini obenem pa poslal najboljšega dirkača v zgodovini elitnega razreda naslednje leto k Lenovu?
Luigi Taveri II.
02. 07. 2024 18.21
-9
Tako kot je za Marca idealen KTM, tako da verjetno nikoli ne bomo vedeli, kaj se da izvleči iz KTM motorja
Tenma
02. 07. 2024 19.05
-7
Tenma
02. 07. 2024 18.02
-9
Koga bo pa rosi vzel v ekipo?
Luigi Taveri II.
02. 07. 2024 18.18
-7
Vse je zbežalo zdaj pa je na obzorju za cirkuško ekipo predviden tudi en GP25 ...Morbidelli in imajo v moto2 Fermina , ki ima že pogodbo z Ducatijem za leto 2025 oziroma za 2+2 leti
Tenma
02. 07. 2024 18.02
-8
Ne želim biti nesramen, ampak Bezeki je na Ducatiju tu pa tam imel kak trenutek, drugo leto na Apriliji, bo pomoje imel še manj predstav, tako kot tudi Bas...
Ici
02. 07. 2024 17.59
+13
Zelo nepošteno do Martina je, da ga je Ducati v zadnjih treh sezonah "spregledal" že tretjič. Ob njegovih rezultatih mora biti to zanj zares žalostno.
Luigi Taveri II.
02. 07. 2024 17.49
-11
Tudi Valentinov slog vožnje je bil popoln za Ducati, preden je bila goflja večja od jajc.
Luigi Taveri II.
02. 07. 2024 17.47
-10
Z GP 24 smo 6 do7 desetink hitrejši kot lani z GP23 na vseh dosedanjih prizoriščih...še ena dobra makaronarska....lahko bi rekel , da sta GP23 in GP24 nekako ......izenačena