MotoGP

Jorge Martin do svoje pete zaporedne sprinterske zmage, Bagnaia 7.

Buriram, 28. 10. 2023 05.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.V., J.B.
Komentarji
25

Španski dirkač Jorge Martin je zmagovalec krajše sprint dirke za VN Tajske. Po tem, ko je zaradi zadnjih dveh spodrsljajev izgubil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, se je Martin zelo hitro vrnil v ustaljene tirnice in tako zmanjšal skupni zaostanek za Francescom Bagnaio na 18 točk. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila še Brad Binder in Luca Marini. Bagnaia pa je bil sedmi.

Jorge Martin je tudi na krajši sprint dirki potrdil odlično formo in s tem vrgel rokavico svojemu glavnemu nasprotniku v boju za naslov svetovnega prvaka, trenutno vodilnemu v skupnem seštevku, Italijanu Francescu Bagnaii.

Španski dirkač je s skoraj sekundo prednosti prehitel najbližjega zasledovalca, Južnoafričana Brada Binderja, medtem ko je tretje mesto zasedel italijanski predstavnik Luca Marini z zaostankom sekunde in osmih desetink. Aleix Espargaro, ki je kvalifikacije zaključil na tretjem mestu, je že takoj na začetku skrajšane dirke, zahvaljujoč odličnemu startu omenjenega Binderja, padel mesto nižje. Vse bolj v ospredje pa se je s potekom dirke prebijal izkušeni osemkratni svetovni prvak Marc Marquez, ki je bil pred tem v kvalifikacijah osmi. Starejši od bratov Marquez je vse bolj pritiskal na Espargaroja in Binderja, uspel ohranjati prednost tudi pred italijanskim dvojcem Marco Bezzecchi - Bagnaia za na koncu odlično četrto mesto.

Pot do končnega drugega mesta je Binder tlakoval s prehitevanjem Marinija šest krogov pred koncem, nato pa je južnoafriški dirkač le še ohranjal varno razdaljo. najhitrejšo peterico je s petim mestom zaokrožil Aleix Espargaro. Bezzecchi je bil šesti, Bagnaia sedmi, od osmega do desetega mesta pa so se razvrstili Alex Marquez, Johann Zarco in Jack Miller

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Martin do 'pola' v kvalifikacijah

Po tem, ko sta se iz prve (počasnejše) kvalifikacijske skupine v hitrejšo (Q2) z najboljšima časoma prebila brata Alex in Marc Marquez se je šele začel pravi boj za čim ugodnejše izhodiščne položaje pred krajšo sprint dirko in jutrišnjo glavno dirko za VN Tajske.

Čeprav so mnogi pričakovali branilca naslova svetovnega prvaka Francesca Bagnaio povsem pri vrhu, je italijanski dirkač na koncu zasedel 6. mesto, kar zadostuje za drugo startno vrsto na današnji sprint dirki. Vseskozi pa je bil na odlični poti do novega 'pola' najbližji zasledovalec vodilnega Bagnaie v skupnem seštevku Španec Jorge Martin, ki je z najhitrejšim krogom dneva 1:29.287 dobil kvalifikacije in tako znova vrgel rokavico članu Ducatija. "Vesel sem tega rezultata, saj sem iskreno povedano več pričakoval od jutrišnje glavne dirke. Najugodnejši startni položaj mi tako omogoča, da napadem vrhunsko uvrstitev že na današnji sprint dirki," je po kvalifikacijski zmagi dejal zadovoljni Martin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Precej bolj presenetljivo sta se odrezala Luca Marini na drugem in Aleix Espargaro na tretjem mestu, s čimer sta si ob boku Martina zagotovila mesti v prvi startni vrsti. "V teh vse prej kot idealnih razmerah za dirko sem uspel minimizirati število tehničnih napak, kar mi je na koncu prineslo to drugo mesto in položaj v prvi startni vrsti. Zelo težko je, saj je zelo vroče, pnevmatike pa se posledično hitreje obrabljajo. Za kasnejšo sprint dirko bomo morali sprejeti pametne odločitve, če bomo želeli razmišljati o vrhunski uvrstitvi," pa je povedal drugouvrščeni Marini. 

Tudi Aleix Espargaro ni bilo ravno "načrtovan" za prvo startno vrsto, a je s preudarno in taktično dovršeno vožnjo poskrbel za veselje v vrstah Aprilie. "Odlično, kaj naj drugega rečem. Od začetka pa do konca sem bilj dovolj osredotočen na dogajanje na stezi. Je kar zahtevna preizkušnja v tem vročem vremenu, saj je dovolj le sekunda nezbranosti, da storiš napako, ki te lahko stane odličnega položaja pred nadaljevanjem tekmovanja," je v ciljnem izteku dejal Espargaro.

Iz druge startne vrste bodo v sprint dirko krenili Marco Bezzecchi, Brad Binder in že omenjeni Bagnaia, medtem ko se je bratoma Marquez z 9. mestom v tretji startni vrsti pridružil še Maverick Vinales.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 do 'pola' Aldeguer, v moto3 pa Öncü

Španec Fermin Aldeguer je zmagovalec današnjih kvalifikacij v srednjem razredu moto2. Njegova prednost pred rojakom Pedrom Acosto je znašala slabi dve desetinki sekunde, medtem ko je bil tretjeuvrščeni Albert Arenas počasnejši še za dodatno desetinko.

Razmeroma majhne razlike med člani najboljše deseterice napoveduje odlično nedeljsko dirko, v katero bo Acosta v skupnem seštevku svetovnega prvenstva vstopil s 55 točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Italijanom Tonyjem Arbolinom. Ta je danes z zaostankom skoraj šestih desetink sekunde ciljno črto prečkal kot osmi, predenj pa so se od četrtega do sedmega mesta razvrstili Aron Canet, Somkiat Chantra, Marcos Ramirez in Alonso Lopez.

Britanec Jake Dixon je zasedel deveto, Američan Joe Roberts pa 10. mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V najšibkejšem motociklističnem razredu moto3 je v dopoldanskih kvalifikacijah največ pokazal turški dirkač Deniz Öncü. Čeprav je najbližja zasledovalca, Brazilca Dioga Moreiro in Japonca Ayuma Sasakija, prehitel za pičlih pet oziroma šest stotink sekunde, je bil član KTM ves čas korak pred konkurenco.

Troboj za naslov prvaka bo do zadnje dirke v Valenciji povsem odprt. Jaume Masia (217 točk) ima v skupnem seštevku prvenstva le štiri točke naskoka pred drugouvrščenim Ayumom Sasakijem (213), ki je s tretjim mestom v kvalifikacijah potrdil odlično pripravljenost. Španec Daniel Holgado je s 195 točkami na svojem kontu prav tako povsem v igri za končno slavje. Slednji je kvalifikacije zaključil na zanj skromnem 11. mestu. Masia prav tako ne more biti zadovoljen s sedmim mestom, saj bo novo zmago napadal šele iz tretje startne vrste.

Bagnaia pred sprinto dirko s prednostjo 27 točk pred Martinom
Branilec naslova in trenutno vodilni v skupnem seštevku Francesco Bagnaia ima pred sobotno sprint dirko 27 točk prednosti pred Jorgejem Martinom. Španec je na VN Avstralije pred dvema tednoma tvegal z izbiro pnevmatik in se uštel, saj je dolgo kazalo na njegovo zmago, v zadnjem krogu pa so ga prehiteli kar štirje. Dirko je sicer dobil Johann Zarco pred Bagnaio. 

Lani je dirko za VN Tajske, ki je potekala v mokrih razmerah, dobil Miguel Oliveira pred Jackom Millerjem, tretji pa je bil že večkrat omenjeni italijanski šampion. Martin na dirkališče v Buriramu nima najboljših spominov, lani je bil šele deveti, letos pa si česa takšnega ne sme privoščiti, če želi še ostati v realni igri za naslov prvaka. 

"Iskreno povedano, počutim se bolj pripravljenega za sprint dirko kot nedeljsko glavno preizkušnjo. V petek sem imel dober ritem, a šel sem popolnoma na limit. Mislim, da se nam v nedeljo obeta zares dolga in naporna dirka," je po petkovih prostih treningih, na katerih je kljub padcu dosegel najboljši čas, razmišljal Martin. 

Tudi tokrat obstaja velika možnost za padavine, zato bodo dirkači vseskozi pogledovali tudi proti oblakom. Prenos sobotnega dogajanja se je s prostimi treningi na VOYO že začel. Kanal A se s kvalifikacijami elitnega razreda pridruži ob 5.40. Ob desetih po našem času pa bomo spremljali prvega od vrhuncev dirkaškega konca tedna – sprint dirko razreda motoGP.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mptour
30. 10. 2023 12.24
Zanimivo, da naenkrat skoraj ni več MM navijačev, Martin jih ima pa en kup. A ni bilo pred dvemi leti velik pametovanja na lojalnost? Se ve katerih.
Breicha
28. 10. 2023 19.23
+2
Dirka je bla ok, samo komentatorja sploh Stropnik, pa to ne morws poslusat, tipo nima pojma, ne vem kje se je učil slovenščino, dvojine.ne pozna, upije v tri krasne meša vse. Pismo to kje ste ga pobral, polj ko pa začne nabijat samo o MM je pa konc, vid sam njeg kako oh in sploh. Vrjetno ima njegov poster na stropu... ni kaj totaln obup od koment...
Mikofinkica
28. 10. 2023 12.43
-17
Špagetar ni tip zmagovalca..razen če vsi delajo zanj..in upoštevajo želje Ducatija.
Breicha
28. 10. 2023 19.15
+3
cbrman
28. 10. 2023 11.23
-7
Martin odlično , Binder Bull pa prav tako , Ktm bo drugo leto zelo zelo blizu...Marini zelo dobro , ampak sam ve , da ni v istem razredu kot Martin in Binder...Pecco kot sedmi je rešil , kaj se rešiti da, še vedno je vodilni in ranjen volk lahko še kako ugrizne nazaj, boj za prvaka še daleč ni končan...Aprilia bo morala poiskati neke nove klince, Markec ,hja z drsenjem Honde prek obeh koles do četrtega mesta, pred Bežečim, Espargarojem in Bagnijem kapo dol....
Boris Kavčič
28. 10. 2023 12.38
-11
teh 8 minusov si dobil samo ko si omenil markeca ha ha drgač pa top komentar..
Samo navijač
28. 10. 2023 12.42
-11
Lep komentar ,na mestu tocn tak kod stvar trenutno stoji.
VR tak Urbin sin
28. 10. 2023 13.44
-16
Lep povzetek kar se mene tiče ampak važno bo , kaj bo rekel Night fly
cbrman
28. 10. 2023 20.03
-2
Hvala boge da na kreditni nimam minusa ta na forumu ne ne skrbi
Miha1999
28. 10. 2023 11.14
-12
Še malo pa bodo začeli tu gor tolčti po MM, da z najboljšo Hondo ne pride dlje kot do 4 mesta. Medtem ko se vodilni v prvenstvu vozi za njim....upam da v naslednji sezoni vozi v ospredju.
4krat
28. 10. 2023 12.58
+11
motorist_mb
28. 10. 2023 10.57
-13
Pol.duci vsi bolsi od tovarniskega,Gigi ???
dolgi
28. 10. 2023 11.14
-9
Bastianini je poškodovan iz forme, Bagnaia pa pač ni pripadnik elite po talentu, čeprav je spreten nabiralec točk.
cbrman
28. 10. 2023 11.28
-14
Razumi, da pol. Ducatiji dirkajo neobremenjeno (razen Martina), Peccotu na tovarniškem Ducatiju ni lahko, ker ve, kaj se od njega pričakuje, sam ne bi želel biti v njegovi koži...
dolgi
28. 10. 2023 11.46
-9
potem pač ni material za šampiona. tak je bil bojan križaj, vedno ko je bilo pomembno so ga izdali živci. sam se sicer ne strinjam s tem, menim da preprosto ni dovolj hiter.
dolgi
28. 10. 2023 10.53
-9
Bagnaia klasika, veliko napihovanja po medijih, nato pa sedmi, četrti Ducati.
cbrman
28. 10. 2023 11.33
-11
Dugi nea moreš bit taki, dec je vodilni v skupnem seštevku in še zmeraj je aktualni svetovni prvak, je pa res , da je pod enormnim pritiskom, šefof, Ducati fenov, javnosti .........Pod pritiskom pa nismo vsi enaki, eni so hladni kot špricar, drugi pa pač ne...
BELAN
28. 10. 2023 10.27
-15
Bravo Martin,spet si opral makaronarja😁 Marquez pa tudi😂
dolgi
28. 10. 2023 10.55
-18
Samo navijač
28. 10. 2023 10.25
-16
Bravo Martin!! Marq pa že pere FDVejevce. Da je pa še Bagniaio stisnu mislim.... Še kako leto dve no pa bo Marq v rdece oblečen ,narobe svet.
Boris Kavčič
28. 10. 2023 10.39
-17
100% celo dirko odpelav brez napake in lepo za pogledat...
4krat
28. 10. 2023 12.59
+13
mmblackbird
28. 10. 2023 10.25
-10
DirtySanchez
28. 10. 2023 09.44
-9
Bravo Martin..... Še imaš možnost da osvojiš naslov....
Boris Kavčič
28. 10. 2023 10.40
-19
bo MM pomagal nič bat...prihaja tudi z hondo nazaj...menjava motocikla v pravem trenutku,,