MotoGP

Aleix Espargaro: Nismo še pripravljeni za osvojitev naslova prvaka

Phillip Island, 17. 10. 2022 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Apriliin dirkač Aleix Espargaro, ki se je letos že šestkrat uvrstil na stopničke elitnega razreda motoGP in še vedno drži tretje mesto v skupnem seštevku, je po ne najboljši predstavi na VN Avstralije, kjer je osvojil le deveto mesto, priznal, da z Aprilio še niso pripravljeni na osvojitev naslova. A teoretično je naslov za Španca še vedno dosegljiv, saj dve dirki pred koncem sezone za novim vodilnim Francescom Bagnaio zaostaja 27 točk.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: VN Avstralije
    02:19
    Iz 24UR: VN Avstralije
  • Vrhunci razreda motoGP za VN Avstralije
    03:59
    Vrhunci razreda motoGP za VN Avstralije

Čeprav je Aleix Espargaro v osmem krogu postavil drugi najhitrejši čas dirke, tokrat ni bil konkurenčen za najvišja mesta. To naj bi Špancu onemogočile težave z oprijemom, ki so njegovemu motociklu pobrale preveč moči, da bi lahko držal tempo najhitrejših.

"Bil sem hiter, uspel mi je drugi najhitrejši krog, a v zadnjih osmih krogih motor enostavno ni dovolj hitro pospeševal. Imel sem veliko oprijema, kar je motorju pobralo preveč moči. Poskusil sem vse možno, spremenil sem nastavitve, a na koncu ostal zafrustriran, ker nisem mogel spremeniti ničesar," je po dirki potarnal zmagovalec letošnje VN Argentine in dodal še: "Na začetku dirke sem poskusil nekoliko ohraniti gume, malo bolj agresivno zaviral, da bi obremenil prednjo in prihranil zadnjo gumo. Zelo sem jezen, ker vem, da sem bil dovolj hiter, da bi lahko zmagal, a ničesar nisem mogel storiti. Mislim, da je imel Maverick (Vinales) povsem enak problem kot jaz."

Aleix Espargaro
Aleix Espargaro FOTO: motogp.com

33-letni Španec se na zadnjih treh dirkah ni proslavil in je osvojil zgolj 12 točk, kar ga uvršča na 27 točk za novim vodilnim Francescom Bagnaio in 13 točk za aktualnim prvakom Fabiom Quartararojem. A za njim sedaj le še 15 točk zaostaja Enea Bastianini, ki je s štirimi zmagami v tej sezoni v življenjski formi. "Mislim, da smo na zadnji treh dirkah dokazali, da nismo skupaj stopili kot ekipa. Enostavno nismo še pripravljeni za osvojitev naslova prvaka. Izgubili smo preveliko točk. Na zadnji treh dirkah smo jih prejeli le 12, kar je posmehljivo premalo, če se želimo boriti za naslov prvaka. To je velik problem," je situacijo, ki pa še ni izgubljena, opisal Espargaro.

Francesco Bagnaia, Aleix Espargaro in Fabio Quartararo
Francesco Bagnaia, Aleix Espargaro in Fabio Quartararo FOTO: AP

Na zadnjih treh dirkah ni blestel niti Quartararo, ki si je pridirkal le osem točk, se pa je zato od glavnih konkurentov nekoliko odlepil Bagnaia, ki jih je v tem obdobju osvojil 32. Apriliin dirkač se tako zaveda, kako mu Italijan na Ducatiju hitro beži izven dosega, vseeno pa ostaja ponosen na dosežke v zanj najboljši sezoni: "Frustrirajoče je, ker smo v prvih 70 odstotkih sezone dirkali zelo dobro, v zadnjih treh dirkah pa se nismo uvrstili niti med prvo peterico. To me boli, a vseeno ostajam ponosen na to, kar mi je uspelo letos. Še smo v igri za naslov prvaka, čeprav se zavedam, da ima Pecco z Ducatijem pred mano ogromno prednost. Do konca sezone bo še pestro. Zanimivo je, da so nas še tri do štiri mesece nazaj primerjali z Ducatijem, nekateri so Aprilio celo klicali Ferrari med motorji. A jaz vem, kakšen motor imamo. Je dober, naredili smo veliko izboljšav, a ni med najboljšimi v karavani motoGP. Poglejte samo rezultate Ducatijev, ne glede na to, kdo jih vozi, se vedno uvrstijo med najboljšo šesterico."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne glede na to, na katerem mestu bo na koncu sezono končal starejši izmed bratov Espargaro, bo to zanj daleč najboljša sezona med elito, saj je že do sedaj zbral 80 točk več kot leta 2014. Takrat je bil po končnem skupnem seštevku dirkač iz Granolleresa sedmi v prvenstvu.

Do konca sezone nas sicer čakata le še dve dirki, in sicer VN Malezije, ki bo na sporedu že ta konec tedna, in nato prvi vikend v novembru še tradicionalni zaključek sezone v Valenciji.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.