Šport

Moncoutie polepšal francoski praznik

Pariz, 14. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na francoski državni praznik je na 12. etapi dirke po Franciji zmagal Francoz David Moncoutie.

David Moncoutie svojega veselja ni skrival (Foto: Reuters)
David Moncoutie svojega veselja ni skrival (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Francoski kolesar David Moncoutie (Cofidis) je Francozom verjetno polepšal francoski praznik, dan državnosti, saj si je po pobegu privozil zmago na 12. etapi dirke po Franciji od Briancona do Digne les Bainsa (187 km). Z zaostankom 57 sekund je francosko zmagoslavje dopolnil Sandy Cesar, z istim zaostankom pa je tretje mesto zasedel Španec Angel Vicioso.

Kandidati za visoka mesta so danes bolj ali manj počivali, tako da v skupnem seštevku pri vrhu ni prišlo do sprememb. Še vedno je v vodstvu šestkratni zaporedni zmagovalec dirke Američan Lance Armstrong, ki je v cilj tako kot njegovi konkurenti in tudi edini slovenski predstavnik Gorazd Štangelj prišel v glavnini. Ta je zaostala deset minut in 33 sekund, Štangelj pa je v skupnem seštevku na 58. mestu (+51:54).

Lance Armstrong še vedno nosi rumeno majico (Foto: Reuters)
Lance Armstrong še vedno nosi rumeno majico (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Christophe Moreau ni imel možnosti

"Zmagati na francoski praznik je za nas najlepše. Vprašajte Laurenta Jalaberta, Richarda Virenquea ali koga drugega od Francozov, ki so na današnji dan zmagovali. Žal pa ne verjamem, da bi to lahko danes uspelo meni. Glavnina bo name gotovo pazila, tako da na uspeh ne morem računati,
" je pred etapo, ki je sicer veljala za gorsko - imela je pet vzponov, a ni spadala med najtežje, saj klanci niso bili težje narave - dejal tretjeuvrščeni v skupnem seštevku Christophe Moreau. Na kolesarja, ki je dokazal, da na vzponih še zdaleč ni slab, so računali predvsem tisti s premalo poznavanja kolesarske taktike, vsi drugi so vedeli, da je brez možnosti, da pa se uspeha lahko veseli, kdo drug od Francozov.

Ker je nosilec zelene majice Belgijec Tom Boonen odstopil, ni presenečala aktivna vožnja Norvežana Thora Hushovda (na cilju je majico tudi oblekel), Stuarta 0'Gradyja, Badela Cooka in Robbie McEwna, ki se borijo za končni uspeh v tej kolesarski disciplini. A na napad motiviranega domačina Davida Moncoutieja na zadnjem vzponu vseeno nihče ni našel odgovora, tako da je 30-letnik iz Provinsa prišel sam do cilja in na svojem petem Touru zabeležil drugo etapno zmago.

Po drugi svetovni vojni je postal 15. Francoz z zmago na državni praznik. "To je bila etapa za borce. V začetku se nisem počutil najbolje, toda s kilometra v kilometer sem bolj čutil moč v nogah. Pritiska zaradi pričakovanj nisem čutil, predvsem zaradi tega, ker sem si mislil, da če ne bom uspel sam, bo kdo od mojih rojakov. Vsekakor se je dalo videti, da smo bili med najbolj motivirani," je dejal zmagovalec, trenutno 40. v skupnem seštevku (+32:06)

Kralj sprintov zaključil s Tourom

Tom Boonen v zelenem dresu je zaključil z letošnjim Tourom (Foto: Reuters)
Tom Boonen v zelenem dresu je zaključil z letošnjim Tourom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kolesar Quick.Stepa Belgijec Tom Boonen je sporočil, da zaradi poškodbe na sredini gorski etapi dirke po Franciji odstopa od nadaljnjega tekmovanja na Touru.

Zeleno majico najboljšega sprinterja, ki jo je 24-letni Boonen nosil, potem ko je po silovitem finišu slavil na dveh etapah ter so ga mnogi poimenovali kar "kralj sprintov", bo odslej nosil Norvežan Thor Hushovd.

Belgijcu je po sredinem trku pri visoki hitrosti po klancu navzdol natekel desni gleženj, zato je bil prisiljen nadaljnje nastope na francoski pentlji odpovedati.


Izidi:

1. David Moncoutie (Fra/Cofidis)            4:20:06
 2. Sandy Casar (Fra/FDJ)                     +   57
3. Angel Vicioso (Špa/Liberty Seguros)
4. Patrice Halgand (Fra/Credit Agricole
5. Jose Luis Arrieta (Špa/Illes Balears)
6. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas)
7. Axel Merckx (Bel/Davitamon)
8. Juan Manuel Garate (Špa/Sunier Duval)     isti čas
9. Thor Hushovd (Nor/Credit Agricole)         +3:15
10. Sruart O'Grady (Avs/Cofidis)              isti čas
...
82. Gorazd Štangelj (SLO/Lampre)               10:33

Skupni vrstni red:

1. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 46:30:36
2. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank)          + 0:38
3. Christophe Moreau (Fra/Credit Agricole)     2:34
4. Ivan Basso (Ita/CSC)                        2:40
5. Alejandro Valverde (Špa/Illes Balears)      3:16
6. Santiago Botero (Kol/Phonak)                3:48
7. Levi Leipheimer (ZGA/Gerolsteiner)          3:58
8. Francisco Mancebo (Špa/Illes Balears)       4:00
9. Jan Ullrich (Nem/T-Mobile)                  4:02
10. Andreas Kloeden (Nem/T-Mobile)              4:16
...
58. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre)               51:54