Šport

Mitja zlat, Aljaž srebrn

Amsterdam, 29. 04. 2007 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki je Mitja Petkovšek osvojil zlato odličje, Aljaž Pegan pa srebro.

Petkovšek je na bradlji osvojil še tretji naslov evropskega prvaka v karieri (slika je simbolna)
Petkovšek je na bradlji osvojil še tretji naslov evropskega prvaka v karieri (slika je simbolna) FOTO: Reuters

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek je na drugem evropskem prvenstvu po posameznih orodjih v športni gimnastiki v Amsterdamu z oceno 15,875 točke na bradlji osvojil še tretji naslov evropskega prvaka v karieri.

S tem je 30-letni telovadec Narodnega doma, ki je v finalih najboljše osmerice prvenstev stare celine na bradlji nastopil še sedmič zapored, ubranil naslov z lanskega prvenstva v Volosu in osvojil še šesto kolajno na evropskih prvenstvih.

Nisem si predstavljal, da bo šlo vse tako gladko. Pred mano sta bila dva največja konkurenta, ki jima danes kar ni šlo, tako kot da bi bila popolnoma izčrpana. Tako, da sta delala napako za napako. Ko sem sam dokočil, sem točno vedel, da sem jih premagal in sem že takoj pomahal, ker sem vedel, da bo super uvrstitev. Samo še zadnji tekmovalec iz Belorusije je bil nevaren, a je tudi on 'kiksnil' seskok, tako da se je prav lepo izšlo“, je dejal Petkovšek.

Res sem navdušen, sploh zaradi teh zdravstvenih težav zadnje čase in sedaj imam lepo priložnost, da se javno zahvalim vsem, ki so se zame trudili in se ukvarjali z mojimi prsti in rameni“, je še zatrdil.

Po polovici finalnega dne Ukrajincem dve zlati kolajni

Pegan je z oceno 15,675 osvojil končno drugo mesto na drogu in se tako veselil četrtega odličja z EP
Pegan je z oceno 15,675 osvojil končno drugo mesto na drogu in se tako veselil četrtega odličja z EP FOTO: Reuters

Po polovici zadnjega dneva drugega evropskega prvenstva po posameznih orodjih v športni gimnastiki so sicer že razdelili pet kompletov odličij. Evropske naslove v finalih pa so osvojili Španec Rafael Martinez na parterju, Madžar Krisztian Berki na konju z ročaji ter Ukrajinec Aleksander Vorobjov na krogih, med telovadkami je evropska prvakinja na preskoku postala Italijanka Carlotta Giovannini, na dvovišinski bradlji pa je drugo zlato kolajno dneva Ukrajini pritelovadila Darija Zgoba.

Peganu četrta kolajna na EP

Po zlati kolajni Petkovška na bradlji je za nov slovenski uspeh na evropskem prvenstvu po posameznih orodjih v športni gimnastiki v Amsterdamu poskrbel še drugi slovenski as Aljaž Pegan.

Slednji je z oceno 15,675 osvojil končno drugo mesto na drogu in se tako veselil četrtega odličja z EP. V letih 1994 in 2004 je bil zlat, leta 2000 pa bronast. Naslov evropskega prvaka si je pritelovadil Nemec Fabian Hambuechen (16,025).

Čeprav je bil zanj nastop v Amsterdamu šele prvi letos in mu še pred tednom dni na treningih ni uspela niti ena cela sestava, je na Nizozemskem iz dneva v dan telovadil bolje. V finalu je prikazal dobro vajo, uspela mu je tudi povezava pegana v ribalka, za konec pa je naredil še skoraj popoln seskok in do konca je bil od njega - še to zgolj po zaslugi štiri desetinke točke višjega izhodišča - boljši le Nemec Fabian Hambuechen.

"Če sem odkrit, tega res nisem pričakoval. Vedel sem sicer, da se ob dobri izvedbi vaje lahko prebijem tudi na stopničke, a res nisem bil prepričan, če mi lahko uspe tako dobra sestava. Res sem vesel," je bil nasmejan 32-letni Ljubljančan, nato pa priznal, da mu je pri seskoku spet malo zmanjkalo moči. "Kljub temu, da sem naredil lepo vajo, vse do konca nisem bil prepričan, da bom osvojil kolajno. Za menoj je namreč nastopilo še kar nekaj asov. Pred enim tednom si niti v sanjah nisem mogel zamisliti takšnega scenarija. Presrečen sem," je bil navdušen Pegan.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drekeušalci
30. 04. 2007 00.11
na olimpijski nista bila (petkovšek je bil a se je pripetila napaka, ki se zgodi na tisoče poskusov, namreč pri prijemu se mu je zataknil prst in konec je bilo, največja škoda pa je bila da je sodil v sam najožji krog favoritov za zlato olimpijsko), ker se posamzniki na orodjih tam ne ovrščajo, ampak samo mnogobojci oz. če se država uvrsti na olimpijske igre kot reprezentančna ekipa, potem pa nekoga zamenjajo da nastopi en na orodju na katerem konkurira (ne glede da ekpi skoraj nič ne doprinese) in država dobi olimpijsko medaljo. da pa posameznikom ne dovolijo je pa birokracija velikih reprezentanc, kot so rusija kitajska japonska in amerika, katerim odžiramo medalje (sploh ameriki, ki bi marsikatero medaljo manj imeli, prav tako ostali). Je pa zdej nova možnost da če si svetovni prvak mogoče dobiš wild card.
Rejjšn
29. 04. 2007 20.53
bravo! keep going
prisoten@email.si
29. 04. 2007 20.37
Bravo!!!!!!!!!! Vsaka vama čast!
Marjan Puhar
29. 04. 2007 19.31
Bravo P&P Le tako naprej!!
popzdravnik@email.si
29. 04. 2007 19.18
BRAVO! Končna ena lepa novica!
rsp.123@email.si
29. 04. 2007 18.37
Bravo obema !! To sta lahko res prava vzornika za vse ostale športnike, mlade in malo starejše. A ste mogoče gledali nekaj tednov nazaj reportažo, v kakšnih pogojih trenirata? Res počasi ne razumem, zakaj je za Ljubljano oz. Slovenijo tako nujen nogometni štadion, a ne bi bila bolj smotrna naložba tega denarja recimo v sodobno hokejsko dvorano, v kateri bi našli prostor še tudi mnogi drugi športniki ala P&P, atleti.. Še enkrat čestitke obema in pa navsezadnje tudi genaraciji, ki prihaja za njima.
Prvo Bore
29. 04. 2007 18.09
Končno en post, kjer se bomo vsi strinjal-upam. Čestitam obema Smo pa od hudiča Slovenci in naši športniki. Sploh ne potrebujemo Dimpsija.
Vegos
29. 04. 2007 17.47
Se mi zdi ko je tomi svoj komentar dal je bila novica samo za Petkovška, Pegana so dali šele kasneje. Vsekakor se mi zdi pa malo čudno da je Hambuechen dobil 16.025, ker tako dober se mi pa res ni zdel...
neznan13@gmail.com
29. 04. 2007 17.45
aj aljaž si pa ne zasluž bravo? u glvnem bravo oba! še vedno ne štekam kako to da še nista bla na OI !!
GSG-9
29. 04. 2007 17.41
Bravo! Carja obadva! Le tako naprej.
Vsaka čast obema pa še tko naprej!!!!!!!!!!
tomi.passion@gmail.com
29. 04. 2007 17.11