Šport

Mitja dvomi v svoj nastop

Ljubljana/Aarhus, 06. 10. 2006 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek se pripravljata na SP v gimnastiki. Mitji lahko poškodba prekriža načrte.

Udeležba Mitje Petkovška na svetovnem prvenstvu v Aarhusu je vprašljiva
Udeležba Mitje Petkovška na svetovnem prvenstvu v Aarhusu je vprašljiva FOTO: Reuters

Nesporno najboljši telovadec sveta na bradlji, evropski in svetovni prvak ter vodilni na lestvici svetovnega pokala Mitja Petkovšek se prvič v karieri spopada z resno poškodbo, ki mu je pošteno prekrižala priprave na bližnje svetovno prvenstvo v moški in ženski športni gimnastiki (13. do 21. oktober) v Aarhusu. Tako kot Aljaž Pegan na drogu bi moral tudi Petkovšek na Danskem braniti naslov s "pete celine", vendar sam še ne ve niti, ali bo na prvenstvu sploh lahko nastopil. Pravi, da so trenutno možnosti za njegov nastop zgolj desetodstotne.

Telovadec Narodnega doma, ki mu je načrte prekrižala nedavna poškodba dveh prstov na roki, zaradi katere ne more normalno vaditi brez bolečin, meni, da je trenutno precej bolj verjetno, da na Danskem sploh ne bo nastopil, kot pa da bi se boril za kolajne.

Nič ne de, tega sem že vajen. Niti ne potrebujem ponavljanja celih vaj pred tekmo, pomembneje je, ali bom lahko izvajal toče ter prvino tippelt, ker brez teh dveh gimnastičnih elementov na svetovnem prvenstvu nimam česa iskati. Res je zelo depresivno, če bom moral tako kot v Mariboru tekmo spremljati zgolj s tribun. Vendar še vedno upam, da me bo tako kot ponavadi spet ponesel tekmovalni utrip, da bom poln elana in adrenalina lahko nastopil in izpeljal sestavo brez večjih napak. Res pa se je potrebno zavedati, da bo to stara vaja in vprašanje je, če bo dovolj konkurenčna. Mitja Petkovšek


"Trenutno so možnosti za moj nastop minimalne. Čeprav gre s poškodbo na bolje, pa okrevanje poteka precej počasneje, kot sem sprva mislil. Kljub temu sem vesel, da grem na Dansko, saj sem prepričan, da bi okrevanje trajalo še precej dlje časa, če bi ostal doma. Gotovo bi se me lotilo malodušje in težko verjamem, da bi v tem primeru letos sploh še kaj tekmoval," je prepričan 29-letni Ljubljančan, ki pa v Aarhusu za vsako ceno ne bo poprijel za orodje: "Tekme v bistvu ne potrebujem, zato bom nastopil le v primeru, če se bom res dobro počutil. O tem se bom odločil šele dan pred kvalifikacijami."

"Gotovo bom nastopil le pod enim pogojem: če se bom dobro počutil in vedel, da se lahko borim tudi za eno do kolajn. Res pa je, da kolajne sploh nimam v mislih. Potrebno se bo temeljito pogovoriti in razmisliti, ali je sploh smiselno nastopiti in tvegati še kakšno novo poškodbo," opozarja Petkovšek, ki bo v primeru, da bo nastopil, tekmoval skorajda povsem brez pravega treninga.

"Ob nastopu bo prvi cilj gotovo sploh uvrstitev v finale in če se bom dobro počutil, ne bo ovir, saj sem že velikokrat na tekmovanju lahko računal zgolj na rutino in izkušnje, pa se je vseeno izšlo," je bil pred odhodom dobre volje Petkovšek.

Pegan: Na SP bom zadovoljen zgolj s kolajno

Aljaž Pegan si sicer ne upa napovedati finala, , kaj šele kolajne, po pa tihem razkriva, da bi se domov vrnil zadovoljen le, če bi tudi na Danskem osvojil odličje. V deželi Vikingov bo namreč na drogu branil naslov svetovnega prvaka iz Melbourna, čeprav sam pravi, da si na ponovitev avstralskega scenarija ne upa niti pomisliti.

Aljaž Pegan cilja na kolajno
Aljaž Pegan cilja na kolajno FOTO: Reuters

"Moja pripravljenost je resda malo boljša, kot je bila minuli konec tedna na svetovnem pokalu v Mariboru. V bistvu mi gre vsak dan bolje in upam, da se bom na prvenstvu z dobrim občutkom podal na drog. Težko rečem, kaj lahko pričakujem od nastopa, saj v tem času ni bilo tekem, da bi preveril, kako so se na prvenstvo pripravili tekmeci," je uvodoma svojo formo ocenil Pegan, ki pa se bo na Dansko skupaj s trenerjem Jožetom Mešlom odpravil kar z avtomobilom.

"Za takšno potezo sva se odločila, ker se nama povezava z letalom, kjer bi moral ves dan preždeti v Londonu, ne zdi najbolj posrečena. Tako bo bolj udobno, pa še za primer, če se mi v kvalifikacijah kaj ponesreči, se lahko takoj vrnem domov in v miru pripravim za bližnji tekmi svetovnega pokala v Stuttgartu in Glasgowu," razmišlja 32-letni telovadec Trnovega.

Pred nastopom na prvenstvu ga veseli dejstvo, da bo imel letos vsaj nekaj možnosti za taktiziranje: "Ker Slovenija nastopa v zadnji skupini tekmovalcev, bova s trenerjem že bolj ali manj vedela, kaj moram storiti za finale. Ali bo dovolj sestava z nižjo izhodiščno oceno ali ne, se bom odločil tik pred nastopom. Kljub temu pa lahko že zdaj povem, da bom za finale tvegal vse, če bo potrebno. Povsem vseeno mi je namreč, ali sem 50. ali pa 15., vse kar je manj kot finale, mi dandanes ne pomeni ničesar."


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.