Šport

Milanič decembra novi selektor?

Ljubljana, 06. 12. 2006 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik NZS Rudi Zavrl pričakuje, da bo izvršni odbor 22. decembra Darka Milaniča potrdil za selektorja.

Bo Darko Milanič 22. decembra postal peti slovenski selektor?
Bo Darko Milanič 22. decembra postal peti slovenski selektor? FOTO: POP TV

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudi Zavrl se je sestal z glavnim kandidatom za selektorja članske reprezentance Darkom Milaničem. Kot je pojasnil prvi mož NZS, Milanič ni postavil nobenih pogojev, ki bi bili izključujoči, in pričakuje, da bo izvršni odbor 22. decembra Milaniča potrdil za selektorja.

"Izmenjala sva poglede dela v reprezentanci. Pričakujem, da bo 22. decembra sklenjen dokončen dogovor, saj na sestanku ni bilo postavljenih nobenih izključujočih pogojev. Milanič ostaja edini kandidat za selektorja, v naslednjih dneh bo končal svoje obveznosti v Avstriji in bo tako več v Sloveniji. Imela bova še nekaj sestankov, prvega prihodnji ponedeljek ali torek," je pojasnil Zavrl.

Milanič, ki bo 18. decembra dopolnil 39 let, je bil kapetan reprezentance, ki je leta 2000 z nastopom na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem napisala morda celo najlepše poglavje slovenske nogometne pravljice. V zadnjih letih se sooča z novimi izzivi na trenerskih klopeh, svoje znanje je med drugim pokazal tudi že na klopi ajdovskega Primorja. Kot vse kaže, pa bo za 39. rojstni dan dobil prav posebno darilo - selektorski stolček -, o katerem nekdanji steber slovenske obrambe govori še nekoliko skrivnostno.


Darko Milanič je bil nekdaj kapetan slovenske nogometne reprezentance
Darko Milanič je bil nekdaj kapetan slovenske nogometne reprezentance FOTO: POP TV


"Predsednik mi je povedal, kako sam vidi stanje v reprezentanci in mi uradno ponudil selektorski stolček. Tudi sam sem mu predstavil osnovno vizijo, kako in kaj želim delati z reprezentanco. Okvirni datum je 22. december, do takrat se bomo še usklajevali. Je pa vse odprto," je povedal Milanič, ki bo v nedeljo končal obveznosti pomočnika trenerja v avstrijskem Sturmu.

Nekdanjega slovenskega reprezentanta pa v primeru privolitve v selektorsko službo na klopi slovenske izbrane vrste ne čaka nič kaj lahko delo. V zadnjem obdobju si je reprezentanca z bledimi igrami pokvarila nekdanji ugled, močno padla na lestvici Mednarodne nogometne zveze (trenutno je 77., decembra 2001 pa je bila celo 25.), v kvalifikacijah za evropsko prvnestvo leta 2008 pa je najverjetneje že zapravila vse možnosti za pot v Švico in Avstrijo. Slovenska vrsta namreč v skupini G, kjer so še Nizozemska, Bolgarija, Romunija, Belorusija, Albanija in Luksemburg, po treh odigranih tekmah zaseda peto mesto, zbrala pa je tri točke.

Sicer pa bo Milanič v primeru potrditve peti slovenski selektor. Brane Oblak je Slovenijo vodil od maja 2004 do letošnjega novembra, pred najboljšim slovenskim nogometašem v zgodovini je reprezentanco vodil Bojan Prašnikar, ki je bil selektor kar trikrat. Najprej ji je poveljeval med junijem 1991 in decembrom 1993, potem med januarjem in junijem 1998 ter med julijem 2002 in majem 2004. Največje uspehe je z uvrstitvama na evropsko in svetovno prvenstvo imel Srečko Katanec, ki je slovenske nogometaše vodil med julijem 1998 in junijem 2002 (obdobje tako imenovane zlate generacije), vlogo selektorja pa je opravljal še Zdenko Verdenik (med januarjem 1994 in novembrom 1997).


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.