Šport

Merlene čaka na medaljo

Ljubljana, 09. 10. 2007 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Merlene Ottey bo po kazni Marion Jones kot kaže dobila bronasto medaljo iz OI leta 2000, ko je nastopala za Jamajko.

Veliki dopinški primer Marion Jones še vedno buri duhove. Šokantno priznanje atletske lepotice, da je jemala nedovoljena poživila v času od septembra 2000 do julija 2001, je dobilo novo poglavje. Američanka je se umika iz atletike in športa, vseeno pa jo čaka hudo naporno obdobje, grozi pa ji celo zapor. Zveznim agentom je vseskozi tajila, da je jemala nedovoljena poživila, zato jo že januarja čaka nov sodni proces.

Merlene Ottey je na OI leta 2004 tekla za Slovenijo.
Merlene Ottey je na OI leta 2004 tekla za Slovenijo. FOTO: Reuters

Na OI 2000 je zelo uspešno nastopala tudi jamajška Slovenka Merlene Ottey, saj je s štafeto na 400 m z Veronico Campbell, Tanyo Lawrence in Beverly McDonald osvojila srebro, v teku na 100 m pa je končala na nehvaležnem četrtem mestu. No, Merlene je takrat še nastopala za jamajško reprezentanco, čeprav je že od leta 1998 živela v Ljubljani in trenirala pod vodstvom Srdjana Djordjevića, od leta 2002 pa na vseh velikih atletskih tekmovanjih zastopa Slovenijo. V njeni domovini so jamajški gazeli v znak zahvale in spoštovanja postavili celo spomenik.

Po protokolu bi po vrnitvi zlate medalje Jonesove ta prišla v roke Grkinje Ekaterine Thanou, srebro bi šlo v roke Jamajčanki Tayni Lawrence, bron pa Merlene Ottey. Za sedeminštiridesetletno "Kraljico atletike", kot so ji dali ime zaradi dosežkov, bi bila to že deveta olimpijska medalja, z svetovnih prvenstev pa je prinesla kar 14 odličij.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 10. 2007 08.19
Mene zanima, kako lahko ostael članice amerišlke štafete obdržijo medaljo, če je je Jonesova tekla dopingirana, saj je potem vendar vsa ekipa neregularna, že po načelu najšibkejšega (najmočnejšega, ha, ha) člena!!!? Vse skupaj je tragikomično in bizarno, ona Grkinja, Otteyeva in druge pač niso priznale.... Te medalje so itak brez zveze, sponzorjem bi morale vrniti denar, pa "štipendije" in še kaj!!Potem pa prenehati tekmopbvati in postati kondicijske trenerke, magari v nogometu! Brabvo Jola, mi smo s tabo, ne pusti sem tem sodnikom in komisijam!! ne ustraši s ejih kot Jonesova! Le zakaj je priznala, saj ji niso mogli ničesar dokazati?
E-OL
09. 10. 2007 20.03
hah usaj nekaj
rozlicek@gmail.com
09. 10. 2007 16.54
A jamajška Slovenka je bila pa čista? Malo morgen.